KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Nástavba domova důchodců v Hradci Králové

Nástavba domova důchodců v Hradci Králové

Publikováno: 18.9.2009
Rubrika: Realizace

Novostavba objektu Domova důchodců v Hradci Králové byla projektována v roce 1961 a do provozu bylo zařízení uvedeno o dva roky později. Velkorysé založení budovy v půdorysném tvaru rozevřeného písmene „Y“ bylo situováno na jižní svahy města na okraj tehdejší zástavby. Jednotlivé funkční části byly logicky rozmístěny do křídel objektu A, B a C. Pro hlavní funkční náplň, bydlení důchodců, byla určena dvě pětipodlažní křídla budovy A a B rozevřená v úhlu 150°. Začátkem devadesátých let bylo rozhodnuto, že budova domova důchodců bude nastavena o jedno podlaží, aby se rozšířila kapacita ubytovacích služeb.

Nástavba domova důchodců v Hradci Králové

Ve střední části budovy C jsou rozmístěny vertikální komunikace (schodiště – tehdy stačilo jen jedno, výtahy) kolem centrální haly. Ve zbývající části středního křídla se nacházejí vedlejší a doplňkové prostory (administrativa, kuchyně a jídelna, inspekční pokoje, přípravny jídel).

Bez významnějších zásahů sloužila budova třicet let. V devadesátých letech proběhla kompletní rekonstrukce celého objektu, jejíž významnou součástí byly stavební úpravy, kterými se požární bezpečnost upravila podle současných požadavků. To se promítlo i do vnějšího vzhledu areálu, na koncích obou ubytovacích křídel vznikly dvě ocelové věže, ve kterých jsou otevřená požární úniková schodiště a plošiny pro případnou evakuaci obyvatel. Těmito úpravami byly položeny základy budoucí nástavby objektu.

KONCEPT NÁSTAVBY
Nosnou částí stavebního programu celé nástavby je část pro ubytování klientů. Jednotlivé pokoje (nad každým křídlem A a B je jich devět) jsou umístěny v pásu mezi spojovací chodbou vedenou podél severní fasády objektu a terasou na jižní straně. Všechny pokoje jsou stejně uspořádány (vždy dva sousední jsou vůči sobě zrcadlově obráceny) a mají stejnou velikost. Zrcadlové uspořádání umožňuje osadit vstupní dveře sousedních pokojů do společné niky, ve které se „schovají“ ven otvíravá dveřní křídla, aby nezasahovala do chodby. Obytná část pokoje má plochu 18,21 m2, je vybavena dvěma lůžky a nočními stolky, sklopným stolkem na stěně a dvěma křesly.

Vestavěné skříně jsou osazeny v nice na stěně koupelny. Fasádní stěna je prosklená v celé šířce pokoje na celou výšku místnosti, jedna polovina je pevná a druhá posuvná. To umožňuje široké otevření pokoje na terasu, které je možno využít i k vyvezení klienta na lůžku. Přístupová chodba, umístěná u celoprosklené fasády s otevřeným výhledem do exteriéru, výrazně přispívá k lepší prostorové orientaci obyvatel a to nejen těch s omezenou schopností se orientovat.

Uspořádání koupelny je navrženo jak pro běžné užívání, tak pro klienta na invalidním vozíku nebo pro klienta, který vyžaduje pomoc další osoby. Místnost s podlahovou plochou 4,67 m2 je vybavena zavěšenou záchodovou mísou ve zvýšené poloze, umyvadlem pro vozíčkáře a bezprahovým sprchovým koutem se sklopným sedátkem. Doplňkové části stavebního programu jsou situovány v nástavbě nad částí C. Kolem centrální haly, ze které se vstupuje do obou ubytovacích křídel, jsou umístěny dva výtahy, schodiště pro personál (vede i do druhého podlaží nástavby s šatnou personálu, strojovnou nákladního výtahu a prostorem s nádrží užitkové vody), inspekční pokoj, sklady, koupelna, WC, shoz špinavého prádla a jídelna.

Dominantním prostorem této části je kaple s příslušenstvím. Její hmota ve tvaru čtyřbokého komolého hranolu s větší podstavou nahoře ukončuje centrální část celého objektu. Jednoduchý interiér vymezují šikmé obvodové stěny nebo válcové plochy příček. Podlaha se zeleným kobercem, bílé stěny, strop z dřevěných desek s desítkami vsazených svítidel a nábytek z bukového dřeva vytvářejí klidný prostor pro tiché přemítání ale i pro bohoslužbu. Prostor pro třicet sedících návštěvníků je vybaven i přenosovým zařízením, které může dění v kapli přes televizní obrazovky zprostředkovat i ostatním klientům v objektu, kteří se do kaple nedostali buď pro nedostatek místa, nebo pro svůj handicap.

KONSTRUKCE
Ocelový skelet nástavby nad křídly A a B je posazen na obvodové zdivo původního objektu, který je konstruován jako podélný dvoutrakt s obvodovými stěnami vyzděnými z cihelného zdiva a středními rámovými poli železobetonového skeletu s modulovou osnovou sloupů 6 m. Ocelové rámy na rozpon 10,80 m vytvářejí nad jedním křídlem objektu sedm konstrukčních polí širokých 6 m. Každý ocelový rám je tvořen svislou podporou na severní straně budovy a podporou zalomenou směrem do rámu na jižní straně, které nesou horizontální obloukový prvek. Ten je na obou koncích přesazen přes podpory, mezi kterými je vodorovné táhlo spojené s obloukem příhradami. Patky podpor jsou pod podlahou spojeny ocelovými nosníky, které jsou v polovině délky opřeny do železobetonového rámu původní konstrukce a které nesou konstrukci nové podlahy, jejíž provedení je navrženo s ohledem na minimalizaci mokrých procesů.

Nosná ocelová konstrukce byla montována na konstrukci stávajícího objektu jen s nezbytnými zásahy do živičné krytiny a tepelné izolace střešního pláště, jehož funkce musela být do poslední chvíle zachována. Obvodový plášť byl navržen z lehkého hliníkového systému s přerušeným tepelným mostem s požadavkem maximálního prosklení fasádních ploch. Nástavba středu budovy má z konstrukčního pohledu dvě části – jižní a severní.

Jižní část je nadezděna na původní zdivo. Přibližně nad polovinou půdorysu je nástavba dvoupodlažní. Hlavní schodiště objektu není prodlouženo do nástavby, prostor nad původním schodištěm je využit jako jídelna k krásným výhledem do parku. Tato nástavba je pro obyvatele zpřístupněna výtahy prodlouženými o jedno podlaží a pro personál ještě novým ocelovým schodištěm. Stropní konstrukce je navržena z ocelových nosníků, na kterých jsou uloženy trapézové plechy, a do nich je vybetonována stropní deska.

Nosná konstrukce severní části nástavby je navržena z oceli. Ocelové rámy jsou na třech stranách vykloněny asi o 5 ° směrem ven a spolu s ocelovými stropními příhradovými nosníky tvoří klec osazenou na stávajícím objektu. Nosná konstrukce vytváří volný prostor s podlahovou plochou asi 105 m2. Obvodový plášť je lehký, na speciálních plechových kazetách, do kterých je vložena tepelná izolace, jsou na dřevěném roštu upevněny cementotřískové desky, které nesou tenkovrstvou omítku. Interiérové plochy obvodového pláště tvoří sádrokartonové desky.

INSTALACE
Realizace nástavby probíhala za plného provozu domova důchodců, proto hlavním požadavkem bylo nezasahovat do obydlených částí objektu. Kanalizace byla napojena do stávajících stoupaček vyvedených nad plochou střechu. Ostatní instalace (voda, vytápění, elektřina) byly do prostoru nástavby přivedeny stoupačkami umístěnými v nepoužívaném průduchu komínového tělesa původní uhelné kotelny ve střední části domu. K jednotlivým odběrným místům jsou instalace vedeny horizontálně v prostoru mezi podlahou a původní plochou střechou.

REALIZACE
Koncepce nástavby objektu byla realizována postupně ve třech etapách, které na sebe časově přímo nenavazovaly. Součástí nástavby bylo i nastavení vnějších ocelových požárně únikových schodišť. V roce 2001 byla provedena nástavba střední části objektu C. Při prodlužování obou výtahů o jedno nástupní podlaží byly současně oba výtahy zrekonstruovány podle požadavků současných předpisů. Nákladní výtah, který může být využit pro přepravu lůžka, byl upraven z původní nosnosti 500 kg na nosnost 2.000 kg a jeho strojovna, umístěná nad výtahovou šachtou, byla přesunuta o jedno podlaží výš. Druhý výtah, původně určený pro přepravu tří osob, byl použitím nové technologie a rozšířením výtahové šachty asi o 150 mm změněn na výtah pro pět osob, výtahovou kabinu může používat i osoba na invalidním vozíku. Stroj tohoto výtahu je umístěn v jeho šachtě.

Stejně jako v ostatních podlažích je i v nástavbě hlavním komunikačním uzlem vnitřní hala. Na ni přímo navazují všechny ostatní prostory včetně chodeb do obou ubytovacích křídel. Na jižní straně, v prostoru nad centrálním schodištěm spodních podlaží, je umístěna jídelna. Dominantním prostorem této části nástavby je kaple. Ve druhém podlaží nástavby, tj. šestém nadzemním podlaží, byla kromě strojovny nákladního výtahu a šatny personálu navržena i místnost, ve které je umístěna nádrž užitkové vody, která by měla využití v případě havárie dodávky z veřejného vodovodu.

Nástavba ubytovacího křídla B byla realizována v roce 2003. Její ocelová nosná konstrukce je navržena bez vnitřních podpor, což umožňuje naprostou volnost dispozičního půdorysného uspořádání na ploše asi 450 m2. Dispoziční řešení není omezeno ani vazbou na instalace, protože ty je možno prostorem pod konstrukcí podlahy přivést na libovolné místo půdorysu.

Dokončení nástavby realizací druhého ubytovacího křídla A se objekt dočkal až v roce 2007. Protože se jedná o téměř věrný zrcadlový obraz části B, mohli dodavatelé chodit „opisovat“ do druhé poloviny domu. Protože se ve stavebnictví nestává často, aby všechny profese měly k dispozici vedle projektové dokumentace i model v měřítku 1 : 1, zdá se, že to byla pomůcka užitečná, protože poslední etapa nástavby byla provedena v rekordně krátkém čase tří měsíců, a dlužno dodat, že v bezvadné kvalitě.

Na tomto místě se musíme zmínit o spolupráci investora, projektanta a dodavatele. Na základě příkladných dlouholetých zkušeností z rekonstrukce původního objektu jsme přesvědčeni, že uskutečnění jakéhokoliv záměru může vést k dobrému výsledku jen za předpokladu těsné spolupráce všech zúčastněných. Stručně řečeno: investor zpracovává zadání ve spolupráci s projektantem, projektant promítá do projektu požadavky a zkušenosti investora a oba pak spolupracují s dodavatelem na realizaci díla. V případě Domova důchodců v Hradci Králové jsme měli štěstí se takové spolupráce účastnit.

VYBRANÉ ÚDAJE:
Autoři: Ing. arch. Zdeněk Karásek a Ing. Radmila Kubelková, KK ATELIER, architektonická kancelář
Ocelová konstrukce: Ing. Vladimír Ferkl, TECHINSTA Hradec Králové, a. s.
Statika: Ing. Bohumil Rusek, Konstrukční kancelář

Roof Extension for the Senior House in Hradec Králové
The article describes the performance of roof extension for the Senior House in Hradec Králové. The structure was performed in several stages and the steel structure was used to do it. The steel skeleton of the extension above the wings A and B is placed on the enclosure walls of the original building. The steel frames for the span of 10.80 m create seven structural fields 6 m wide above one wing of the building. Each steel frame is made of a vertical support on the northern side of the building and a support cranked towards the frame on the southern side bearing the horizontal arc element.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Celkový pohled na jižní stranu nástavby BStatické schéma nosné ocelové konstrukce nástavby jednoho křídlaLežaté rozvody instalací v drážkách původního střešního pláštěZakládání ocelové konstrukce nástavby na křídle B a pohled na nástavbu C (vpravo kaple)Ocelový skelet nástavby APrůběžná terasa přístupná z jednotlivých pokojůPohled do zrcadla požárně únikového schodiště uvnitř evakuačních plošin ocelových věžíProsklená chodba na severní straně nástavby B

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Nové ústředí ČSOB (41x)
Budova nového ústředí ČSOB bude přátelskou, otevřenou a vstřícnou budovou, která poskytne příjemné pracovní prostředí pr...
Navrhovanie spriahnutých plechobetónových dosiek (39x)
Plechobetónová doska je monolitická železobetónová doska betónovaná na tenkostennom oceľovom tvarovanom profile – ...
Nový heliport Krajské nemocnice v LiberciNový heliport Krajské nemocnice v Liberci (30x)
V areálu liberecké nemocnice postavili nový heliport vrtulníkové letecké záchranné služby. S objekty nemocnice jej spoju...

NEJlépe hodnocené související články

„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“ (5 b.)
říká generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group Ing. Jan Světlík....
Ve Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletíVe Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletí (5 b.)
Doslova průlomovou investici v oblasti strojírenské metalurgie představuje moderní linka rychlokovacího stroje, jakou ne...
Praktické poznatky z realizace ojedinělé stavby - visuté lávky přes Labe v Kolíně (5 b.)
Visutá lávka o třech polích překračuje v Kolíně řeku Labe (na Kmochův ostrov) středním polem o rozpětí 99 m, obě krajní ...

NEJdiskutovanější související články

Nadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých BudějovicíchNadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých Budějovicích (1x)
Prodejní a administrativní hala pro firmu Starka – Půjčovnictví a obchod, v. o. s. je ukázkou moderní, architekton...
Laboratorní a konstituční model cementovaného jílu (1x)
Zpevněné vzorky jílu byly připraveny ze směsi kaolínu a portlandského cementu. Provedly se laboratorní zkoušky pevnosti,...
Celodřevěná hala skladu posypové soli v Rychnově u Jablonce nad Nisou (1x)
Na místě původního skladu posypové soli v areálu SÚS v Rychnově u Jablonce nad Nisou byl v roce 2004 vybudován nový obje...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice