KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Gigantický komplex M5 Mall v ruské Rjazani

Gigantický komplex M5 Mall v ruské Rjazani

Publikováno: 9.5.2011
Rubrika: Realizace

V ruské Rjazani probíhá největší zahraniční stavební projekt historie společnosti PSJ. Realizace obchodně zábavního centra M5 Mall byla zahájena v prosinci 2009 a své slavnostní otevření předpokládá v září letošního roku. Investorem díla, jehož náklady dosáhnou 120 milionů eur, je společnost Ryazan Shopping Mall. Ta je společným počinem firem PSJ New N.V. a PP F Real Estate Holding B. V, která patří mezi největší subjekty na trhu a realizuje své aktivity v Č eské republice, střední a východní Evropě a v Rusku. Na financování se podílí Česká exportní banka a E xportní garanční a pojišťovací společnost.

Komplex vzniká v těsné blízkosti klíčové federální silniční komunikace M5 Moskva – Čeljabinsk (odsud i název objektu M5 Mall) u vjezdu do Rjazaně. Nabídne jedinečné řešení pro obyvatele Rjazaně, bude jediným projektem svého druhu v regionu a bude obsluhovat více než 500 tisíc obyvatel. Zakázka předpokládá zahájení kolaudačního řízení na počátku srpna. A to bez ohledu na komplikace ruské zimy, která stěžuje práce na 100 000 m2 venkovních komunikací, temperování komplexu nebo odklízení sněhu na rozlehlé střeše.

Rozsáhlý komplex roste na pozemku o rozloze přibližně 25 hektarů. Vlastní objekt se na prahu zimního období podařilo uzavřít, což umožňuje jeho částečné vytápění naftovými topidly. „V současnosti realizujeme vyzdívky a omítky požárních stěn, sádrokartonové příčky, dokončujeme podlahovou železobetonovou desku v části kolem multikina a zasklíváme poslední část centrálního světlíku. Probíhá montáž nosné ocelové konstrukce výloh obchodních jednotek a ocelových skeletů hlavních vstupů. V plném proudu jsou práce na hrubých rozvodech elektroinstalací, topení, zdravotechniky, vzduchotechniky, odvodu tepla a kouře a požárních a bezpečnostních systémů. Postupně probíhá zabudování jednotek vzduchotechniky na střeše objektu. I v těchto zimních měsících pracujeme na pokládce venkovní kanalizace a vodovodu,“ popsal aktuální stav prací projektový manažer Ing. Karel Pejčoch.

Forum – konstrukční řešení
Zastavěná plocha představuje cca 70 000 m2 a skládá se z jednopodlažního objektu s vestavěným patrem administrativního bloku, zázemím marketu a třetího patra vestavěného nájemcem kina. Stavba je rozdělena na tři dilatační celky.

Objekt je založen na vrtaných kruhových pilotách s nadbetonovanou vrchní části. Ocelová nosná konstrukce je z kruhových profilů, po obvodu hranatých pro možnost kotvení fasádního pláště. Krov tvoří soustava prolamovaných nosníků v příčném směru a příhradových vaznic v podélném. Na překrytí je použito trapézového plechu. Stabilitu konstrukce zajišťují ztužidla v příčném i podélném směru, a to jak v rovině střešní, tak svislé.

Ve střeše je zabudováno osm malých světlíků, každý o ploše základny 100 m2 a centrální světlík s plochou 300 m2. Skladbu střechy na trapézu tvoří paroizolace, tepelná izolace a vrchní membrána ze speciálního termoplastického polyolefinu. Šest hlavních vstupů tvoří samostatná opláštěná OK s markýzou. Fasádní plášť je proveden ze sendvičových panelů.

České firmy v akci
Více než polovinu objemu zakázky realizují české firmy včetně výrobních kapacit PSJ a dceřiné firmy Ekoklima. Ve vedení projektu ho výraznou měrou podporují výrobní ředitel Divize export pro Ruskou federaci Ing. Josef Noha a ředitel moskevské filiálky PSJ, a. s., Ing. Milan Věžník. Vedoucí tým musí, mimo jiné, reagovat na množství klientských změn vyvolanými nájemci v čele s hypermarketem Karusel (9 900 m2 prodejní plochy), obchodem s elektronikou Eldorado (2 900 m2) a multikinem Five Stars (3 100 m2). V současné době probíhají jednání s více než 200 potencionálními nájemci komplexu, který je již z více než 60 % obsazen.

Obchodně zábavní centrum se bude rozkládat na půdorysné ploše 70 000 m2 a návštěvníkům nabídne hypermarket, nákupní pasáž, kavárny, restaurace a multikino s pěti sály. Součástí díla bude rozsáhlé venkovní parkoviště pro 2 000 vozů.

Giant Complex of M5 Mall in the Russian Town of Ryazan
In the Russian town of Ryazan the biggest foreign construction project in the history of the company PSJ is in progress. The execution of the shopping and entertainment centre M5 Mall started in December 2009 and its opening is expected  this year in September. The investor of the work with cost reaching EUR 120 million is the company Ryazan Shopping Mall. This is a mutual act of companies PSJ New N.V. and PPF Real Estate Holding B. V, which belong to the greatest entities on the market and perform its activities in the Czech Republic, Central and Eastern Europe and in Russia. The entities of Česká exportní banka and Exportní garanční a pojišťovací společnost participate on the financing.

Z podkladů PSJ, a. s.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Vizualizace obchodně‑zábavního centra M5 Mall v Rjazani. Ten vyroste na celkové půdorysné ploše 70 000 m2.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navrhovanie spriahnutých plechobetónových dosiek (45x)
Plechobetónová doska je monolitická železobetónová doska betónovaná na tenkostennom oceľovom tvarovanom profile – ...
Nové ústředí ČSOB (38x)
Budova nového ústředí ČSOB bude přátelskou, otevřenou a vstřícnou budovou, která poskytne příjemné pracovní prostředí pr...
Projektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v BratislaveProjektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave (35x)
Pôvodný železobetónový skelet objektu štadióna s pôdorysnými rozmermi 70 × 100 m bol postavený v rokoch 1943 až 19...

NEJlépe hodnocené související články

„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“ (5 b.)
říká generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group Ing. Jan Světlík....
Ve Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletíVe Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletí (5 b.)
Doslova průlomovou investici v oblasti strojírenské metalurgie představuje moderní linka rychlokovacího stroje, jakou ne...
Praktické poznatky z realizace ojedinělé stavby - visuté lávky přes Labe v Kolíně (5 b.)
Visutá lávka o třech polích překračuje v Kolíně řeku Labe (na Kmochův ostrov) středním polem o rozpětí 99 m, obě krajní ...

NEJdiskutovanější související články

Nadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých BudějovicíchNadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých Budějovicích (1x)
Prodejní a administrativní hala pro firmu Starka – Půjčovnictví a obchod, v. o. s. je ukázkou moderní, architekton...
Laboratorní a konstituční model cementovaného jílu (1x)
Zpevněné vzorky jílu byly připraveny ze směsi kaolínu a portlandského cementu. Provedly se laboratorní zkoušky pevnosti,...
Celodřevěná hala skladu posypové soli v Rychnově u Jablonce nad Nisou (1x)
Na místě původního skladu posypové soli v areálu SÚS v Rychnově u Jablonce nad Nisou byl v roce 2004 vybudován nový obje...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice