KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Výroba a montáž konstrukcí    Multifunkční aula v plynojemu a vyhlídková trasa na vysoké peci č. 1 v Dolní oblasti Vítkovic

Multifunkční aula v plynojemu a vyhlídková trasa na vysoké peci č. 1 v Dolní oblasti Vítkovic

Publikováno: 16.4.2012
Rubrika: Výroba a montáž konstrukcí

Přeměna objektů Národní kulturní památky Dolní oblasti Vítkovic, plynojemu a Vysoké pece se blíží k závěru. Plynojem se mění na multifunkční aulu a na Vysoké peci se vybudovala vyhlídková trasa, procházející i vnitřkem pece, s výtahem, svážnicí na skipovém mostě a s pohyblivou membránou nad exteriérovým hledištěm. Zároveň probíhá projektová příprava doplnění vysoké pece o vyhlídkový objekt umístěný na jejím vrcholu.

PRVNÍ ETAPA REKONSTRUKCE PLYNOJEMU
V předešlých číslech časopisu Konstrukce byl představen objekt plynojemu a podrobně popsány činnosti při první etapě jeho rekonverze. Zvon plynojemu byl konstrukčně upraven na novou funkci a zatížení. Bylo instalováno prostorové předpjaté vzpínadlo, nadstřešní příhradové vazníky, vrcholový tambur a některé prvky byly opraveny a zesíleny. Ve stěně zvonu ve směru výhledu na pec byl vytvořen velkoplošný prosklený otvor. Zároveň proběhlo kompletní očištění vnitřního povrchu zvonu plynojemu, který byl vyzdvižen o cca 13 m.

PRÁCE NA ZVONU A NÁDRŽI PLYNOJEMU VE DRUHÉ ETAPĚ
Ve druhé etapě byly instalovány technologie (VZT, OTK a další) do střešního a stěnového prostoru a následně byla opláštěna střecha a stěny zvonu plynojemu. Střešní plášť je uložen na příhradové nosníky doplněné v první etapě. Nádrž plynojemu byla opravena, zejména se jednalo o nevhodné detaily zničené korozí, a byl proveden kompletní nátěr z vnější strany. V současné době se vyřezává ve zvonu nádrže velkoplošný otvor, na kterém bude instalována prosklená fasáda se vstupy do objektu. Horní hrana otvoru je ve výši cca 13 m. Otvor je vytvořen v devíti z celkového počtu 32 polí nádrže.

NOVÉ KONSTRUKCE UVNITŘ PLYNOJEMU
Uvnitř plynojemu byla nejprve postavena betonová nosná konstrukce multifunkční auly, která ohraničuje prostor pro hlediště a jeviště. V severozápadní části plynojemu na úrovni +12,0 m je umístěno jeviště s půdorysnou plochou 410 m2 a s ocelovou konstrukcí o výšce 12 m. Nosnou konstrukci tvoří šestnáct příčných vazeb, které tvoří čtyřboké příhradové vazníky a čtveřice sloupů. Část vazníků je uložena na betonové konstrukci a v zadní části jsou vazníky uloženy na sloupech. Součástí konstrukce jsou dále ztužidla a přístupové trasy po ochozech a lávkách. Ocelová konstrukce je koncipována pro flexibilní změnu scény zavěšováním divadelní a koncertní technologie s hmotností až 18 t na každém vazníku. Dále je na konstrukci umístěna technologie pro posun transportní plošiny umístěné v otvoru uprostřed jeviště. Prosklený otvor ve zvonu plynojemu je přímo na zadní straně jeviště, takže z hlediště je přes jeviště přímý výhled na rekonstruovanou Vysokou pec č. 1.

Ocelová konstrukce hlediště s půdorysnou plochou 1 450 m2 navazuje na jevištní prostor. Je navržena jako tuhá prostorová příhradová konstrukce ve tvaru lastury. Šestnáct vějířovitě uspořádaných příhradových zaoblených vazníků je doplněno tangenciálními půdorysně kruhovými ztužidly do prostorově působícího celku. Horní pasy vazníků mají tvar lomeného polygonu, spodní pasy jsou kruhové o poloměru cca 70 m. Vazníky jsou uloženy u jeviště na kruhovém betonovém lemu, v zadní části jsou podepřeny 22 m dlouhými trubkovými sloupy kloubově uloženými na podlaze plynojemu. Všechny hlavní profily jsou navrženy z H profilů, konstrukce byla na montáži šroubovaná. Železobetonová podlaha hlediště je tvořena filigrány tloušťky 60 mm s nadbetonovanou 120 mm silnou deskou. Filigrány byly ukládány na horní pas vazníků, který byl ve spáře mezi filigrány opatřen trny.

VYHLÍDKOVÁ TRASA NA VYSOKÉ PECI Č. 1
Vysoká pec bude zpřístupněna veřejnosti po stanovených trasách ohraničených žlutě natřeným zábradlím rekonstruovaným pro umožnění organizovaného pohybu návštěvníků. Zpřístupněny jsou plošiny v několika výškových úrovních. Ohromující dojem vyvolá pohled do vnitřního prostoru vysoké pece z nově vytvořené vyhlídkové plošiny uvnitř pece průchozí přes dva nově vytvořené otvory v plášti pece. Vysoká pec byla zevnitř vyčištěna od vyzdívky a staticky byly posouzeny poškozené pancíře v horní části. Zachovány jsou i chladnice ve spodní části prostoru pece.

Přístup na věž je zajištěn novým evakuačním výtahem, svážnicí na konstrukci bývalého skipového výtahu a schodištěm vedle výtahu. Tubus původního výtahu byl zrekonstruován zejména z důvodu potřebných rozměrů evakuačního výtahu. Největším zásahem byl vertikálně vyříznutý otvor po celé výšce, který byl vyztužen vnějšími kruhovými obručemi tak, aby byla zachována stabilita skořepiny tubusu. Vnitřní prostor pro prosklenou kabinu zůstal otevřený. Pro svážnici byla nosná konstrukce skipového výtahu opravena a upravena pro průjezd prosklené kabiny a dále byly vybudovány konstrukce nástupní a výstupní stanice.

Jeřábové dráhy u odlévací plošiny byly upraveny pro instalaci pohyblivé membrány nad budoucím hledištěm otevřené koncertní scény. Nejprve byly opraveny korozí značně oslabené jeřábové dráhy a kotvení jejích sloupů. Jeřábová dráha byla poté konzolovitě prodloužena o jedno pole a po celém obvodě byl vložen nový zesilující trojboký vazník, s jeřábovou drahou diagonálami příhradově spojený, sloužící také pro kotvení vypínacích prvků membrány. Na sloupech byl vytvořen nový ochoz pro diváky. Pohyblivá membrána pojíždí po nové kolejnici ze svařovaného H profilu. Součástí technického řešení jsou i pojízdné subtilní trojboké vazníky zajišťující přenos vodorovných sil od vypnuté rozvinuté membrány zatížené větrem.

Uměleckým dílem je nová konstrukce visící na jeřábových drahách směřujících od skipového mostu pracovně nazvaná fénix. Velký plech o rozměrech 11 × 11 m volně visí na 81 tenkých nerezových lankách kotvených na profilech uložených napříč přes jeřábové dráhy. Právě pod ní bude start vyhlídkové trasy.

ROZHLEDNA NA VYSOKÉ PECI Č. 1
V současné době probíhá projektová příprava umístění válcového proskleného objektu na vrcholu pece o průměru cca 9 m a výšky 26 m, který bude sloužit jako rozhledna. Nosná konstrukce sestává z vnitřního rourového svařence pro umístění výtahu, schodiště, příslušenství a vnější devatenáctiboké konstrukce z dutých profilů zavětrované předpjatými tenkými táhly. Obě konstrukce jsou propojeny plošinami. Dominantní konstrukcí jsou vnější únikové lávky ze zalomených ramp.

Objekt bude vyvěšen táhly do rámové nosné konstrukce vysoké pece. Pro posouzení účinků válce na pec je dominantní zatížení větrem. Proto bylo provedeno dlouhodobé měření spekter rychlostí a směrů větru za účelem zjištění profilu větru, který je příznivější než stanovený z nové evropské normy. Nosná konstrukce pece tak nemusí být zesilována.

ZÁVĚR
Multifunkční aula v plynojemu bude otevřena prvním koncertem v květnu 2012. Na jaře bude také zahájen provoz na vyhlídkové trase na Vysoké peci č. 1. Přeměna vysoké pece na rozhlednu bude završena montáží vyhlídkového objektu na vrcholu pece v r. 2013. Rekonverze obou historických ocelových konstrukcí byla nesmírně zajímavá práce započatá jejich podrobným průzkumem. Použity byly moderní technologie jako např. redistribuce vnitřních sil předpínáním a zdvih těžkého objektu. Zpřístupnění Dolní oblasti Vítkovic veřejnosti je přínosem ke zlepšení a zkultivování životního prostoru Ostravy a celého Severomoravském regionu.

ZAKLÁDNÍ INFORMACE
Investor: Dolní oblast Vítkovice, z.s.p.o.
Architekt: Ing. Arch. Josef Pleskot
Generální projektant stavební části:

- plynojem:

AP atelier, Ing. Arch. Josef Pleskot

- vysoká pec:

ARS Vítkovice
Projektant statické části: Excon, a. s., Ing. Vladimír Janata, CSc., Ing. Miloslav Lukeš
Generální dodavatel:

- plynojem:

Gemo Olomouc, spol. s r. o.

- vysoká pec:

Subterra, a. s.
Výroba a montáž ocelové konstrukce:

- plynojem:

Hutní montáže Ostrava, a. s.

- vysoká pec:

Excon, a. s.

Multifunctional Assembly Hall in Gas-Collector and Observation Route on Blast Furnace No. 1 in Lower Part of Vítkovice
Transformation of National Cultural Landmark of lower part of Vitkovice, gas-collector and blast furnace is heading towards its completion. Gas-collector is changing into a multifunctional hall and an observation route was built on blast furnace passing also through the furnace inside, with elevator, slope road on skip bridge and with mobile membrane above exterior auditorium. Project preparation for high furnace extension of observation object located on its top is in progress.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Multifunkční aula v plynojemu, pohled z hlediště do jevištěObr. 2 – Instalace technologie mezi nové příhradové vazníkyObr. 3 – Plynojem po opláštění, instalace prosklení do velkoplošného otvoru ve zvonuObr. 4 – Pohledová OK hledištěObr. 5 – Vysoká pec č. 1Obr. 6 – Vyhlídková plošina + 45,2 mObr. 7 – Tubus evakuačního výtahu a schodišťová věžObr. 8 – Skipový výtah s prosklenou kabinou svážniceObr. 9 – Konstrukce pro rozvinutí membrány a nový ochoz hledištěObr. 10 – Membrána a příhradové vazníkyObr. 11 – Vyhlídkový objekt kotvený v nosné konstrukci pece

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Stavební ocelové konstrukce vyšší třídy provedení (EXC3, EXC4) a technické podmínky jejich výroby v ČRStavební ocelové konstrukce vyšší třídy provedení (EXC3, EXC4) a technické podmínky jejich výroby v ČR (112x)
Současné období (tj. roky 2009 – 2014) je v oboru stavebních ocelových konstrukcí (dle NANDO 2/4) charakterizováno zásad...
PROTAH – certifikovaný systém konstrukčních táhelPROTAH – certifikovaný systém konstrukčních táhel (61x)
PROTAH je systém konstrukčních táhel a doplňků pro použití v konstrukcích pozemních a inženýrských staveb. Systém PROTAH...
Konstrukční prvky příhradových konstrukcí a jejich vlastnostiKonstrukční prvky příhradových konstrukcí a jejich vlastnosti (57x)
Jedním z hlavních konstrukčních prvků, které jsou využívané pro stavbu příhradových konstrukcí, jsou rovnoramenné úhelní...

NEJlépe hodnocené související články

Rozšíření centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi – VII. etapaRozšíření centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi – VII. etapa (5 b.)
Změna legislativy, resp. zákona č. 254/2001 Sb., o vodách, který požaduje provádění revize a zkoušky těsnosti nádrží na ...
Stav ocelových mostů po sto letech užíváníStav ocelových mostů po sto letech užívání (5 b.)
Jedním z hnacích motorů prudkého industriálního rozvoje v českých zemích na přelomu devatenáctého a dvacátého století by...
Obnova věže Staroměstské radniceObnova věže Staroměstské radnice (5 b.)
Zakázku na obnovu věže Staroměstské radnice získalo sdružení firem AVERS spol. s r. o. a Subterra a. s. na konci roku 20...

NEJdiskutovanější související články

Most přes Rouštanský potok na obchvatu RouštanMost přes Rouštanský potok na obchvatu Rouštan (1x)
Silnice I/34 (Havlíčkův Brod – Svitavy) je jednou z páteřních komunikací severní části Českomoravské vysočiny. Na své tr...
Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Lávka přes řeku Svratku v Brně‑KomárověLávka přes řeku Svratku v Brně‑Komárově (1x)
Lávka pro pěší celkové délky 60,40 m je popsána s ohledem na architektonické a konstrukční řešení a postup stavby. Konst...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice