KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Výroba a montáž konstrukcí    Středočeské inovační centrum – InnoCrystal

Středočeské inovační centrum – InnoCrystal

Publikováno: 15.5.2015
Rubrika: Výroba a montáž konstrukcí

InnoCrystal je soukromé bussiness centrum vytvořené s cílem povzbudit kreativitu a interakci inovativních společností. Aspiruje vytvořit prostor, kde se budou setkávat a propojovat lidé, myšlenky, firmy a rozmanité projekty, s cílem 1. akcelerovat inovační potenciál a růst těchto společností a 2. inspirovat je vzájemnou interakcí. Dojde k multiplikaci inovačního potenciálu a urychlení procesu komercializace od prvotního vzniku nápadu až po jeho realizaci. Zaměřuje se především na inovaci v oblasti biotechnologie a příbuzných interdisciplinárních oblastí. Našim cílem je vyprodukovat 10 mezinárodně uznávaných start‑upů v horizontu příštích 5 let.

Nově vybudovaný objekt Inovačního centra ve Zlatníkách-Hodkovicích na jihu Prahy je monoblok s velmi členitým půdorysem, který je důsledkem nepravidelné „krystalické formy“ proskleného obvodového pláště. Půdorys v 1. NP by se vešel bez venkovní terasy do obdélníku 71,6 × 31 m. Objekt je dvoupodlažní a nepodsklepený s plochou střechou.

Hlavní vstup do objektu je z jižní strany přes prosklené zádveří. Z otevřené schodišťové haly jsou vstupy do halových kanceláří na každé polovině objektu v obou podlažích. Každý halový prostor může být využíván jako samostatná pracovní jednotka. Je v ní umístěno centrální jádro s hygienickým zázemím a s prostory pro nutné technologie (VZT, topení, elektro, slaboproud), které slouží pouze pro potřeby samostatné jednotky. Pro možnost samostatných jednání jsou v rozích umístěny oddělené zasedací místnosti. Samostatná větší zasedací místnost s přímým vstupem ze schodišťové haly je ve 2. nadzemním podlaží.

V přízemí je na severní straně umístěna společenská místnost pro pořádání seminářů a workshopů. Pro poskytnutí jednoduchého občerstvení je doplněna barovou sestavou na zadní stěně, malou místností pro skladování balených nápojů a venkovní terasou.

STATIKA
Novostavba administrativní budovy je dvoupodlažní bez podzemních podlaží. Vzhledem k požadované dispozici a navrženému vnějšímu vzhledu je jako nosný systém zvolen monolitický železobetonový skelet se stropy v převážné míře lokálně podepřenými bezhlavicovými sloupy, doplněnými o vnitřní nosné železobetonové stěny. Obvodový plášť je lehký skleněný. Objekt je založen plošně na základových patkách a pasech.

Objekt je založen plošně na základových patkách a pasech do úrovně sprašových hlín F6. Šířka pasů a patek je navržena dle zatížení od svislých konstrukcí. Pasy a patky jsou železobetonové. Minimální nezámrzná hloubka je dle geologického průzkumu určena jako 1,1 m pod upraveným terénem. Přes pasy a patky je provedena podkladní deska tl. 150 mm. Základové pasy a patky jsou provedeny z betonu C16/20XC2, ocel B500B.

Svislé nosné konstrukce 1. NP a 2. NP tvoří železobetonové monolitické sloupy kruhového průřezu průměru 500 mm, v místech jader jsou sloupy čtvercového průřezu 400 × 400 mm. Skeletový systém je doplněn o ztužující železobetonové stěny tl. 200 mm kolem schodišťového prostoru, výtahu a v prostoru sociálního zařízení. Výztuž sloupů a stěn je navázána na startovací výztuž zabetonovanou do základových konstrukcí. Po obvodě objektu jsou provedeny ocelové sloupy z trubek, které slouží jako podpora pro hliníkové sloupky lehkého obvodový plášťě. Ocelové sloupy působí jako podpora lehkého obvodového pláště ve vodorovném směru pro přenos působení větru do stropních konstrukcí a základového pasu. Sloupy jsou osazeny do kapes, vynechaných po obvodě stropních desek. Jsou přivařeny ke kotevním deskám, které jsou přivařeny k výztuži stropů. Ocelové sloupy působí jako pružné podpory stropních desek (jsou šikmé). Svislé nosné konstrukce jsou provedeny z betonu C25/30 XC1, betonářská výztuž B500B. 

Vodorovná nosná konstrukce stropu nad 1. NP je provedena jako železobetonová lokálně podepřená deska tl. 260 mm. Po obvodě desky je provedeno ztužující žebro. Smyková výztuž na protlačení kolem sloupů je provedena ze smykových trnů. Obdobně je zhotovena deska nad 2. NP (střešní), je tl. 240 mm po obvodě je provedena železobetonová atika výšky 600 mm nad desku. V osách C a H jsou provedeny zesilující žebra šířky 750 mm výšky 260 mm nad desku, které ztužují konzolu stropní desky. Konstrukce jsou provedeny z betonu C25/30 XC1, betonářská výztuž B500B.

Schodiště je dvouramenné železobetonové, deska ramen je tl. 120 mm a tvoří zalomenou desku. Nosný systém schodiště je schodnicový, schodnice šířky 300 mm je provedena jednostranně podél schodišťové stěny. Schodiště je prefabrikované ze dvou dílů vždy včetně schodnice. Spodní díl je osazen do kapsy v základovém pasu, výztuž schodnice je provázána s výztuží pasu (nutno zachytit kroutící moment) v místě mezipodesty je spodní dílec osazen na rozšířenou stěnu. Horní dílec je osazen v místě mezipodesty na rozšířenou stěnu a nahoře do stropní konstrukce. V místě mezipodesty je výztuž obou prefa dílců schodiště provázána (pro přenos kroutícího momentu) a prvky jsou zmonolitněny. V uložení na strop nad 1. NP je výztuž dílce provázána s výztuží stropu pro přenos kroutícího momentu od schodnice. Schodiště staticky působí jako schodnice vetknutá do základů a do stropní konstrukce a v místě mezipodesty podepřená ve svislém směru rozšířenou stěnou. Na schodnici krom ohybu působí hlavně kroucení, které je přeneseno do stropní konstrukce a do základových konstrukcí. Schodiště je akusticky odděleno od souběžné železobetonové stěny. V místě mezipodesty je uloženo na rozšířenou stěnu na akustickou podložku, snižující přenos kročejového hluku.

LEHKÝ OBVODOVÝ PLÁŠŤ – SLOUPKOPŘÍČKOVÁ FASÁDA
Celý objekt, připomínající svým tvarem krystal, je opláštěný standardním lištovaným hliníkovým fasádním systémem s přerušením tepelného mostu. Celá fasáda je řešena jako pevně zasklená izolačním trojsklem vyjma vstupních dveří a otvíravých prvků pro únik a OTK (odvod tepla a kouře). Celý systém je kotven z lícové strany na železobetonovou konstrukci objektu a v lomení trojúhelníkových ploch na doplňkovou sekundární ocelovou konstrukci s tím že vždy daný trojúhelníkový prvek fasády tvoří jeden samostatný dilatační celek a je řešen samostatně, přičemž princip zavěšení a postavení fasády je vždy s ohledem na polohu ocelové sekundární konstrukce, která je namáhána pouze zatížením od větru a sání. Pohledová šíře rastru fasády je z exteriéru tak z interiéru 50 mm. Velikost standardního rastru při šířce 1 500 mm ve většině případů na výšku podlaží. Veškeré okraje fasády včetně skrytého soklu pod úrovní terénu jsou parotěsně, tepelně a hydroizolačně napojeny na okolní konstrukce obvodového pláště. Průhledné zasklení je provedeno čirým izolačním trojsklem s grafickým polepem, dle návrhu architekta, ve skladbě ESG/Float/VSG se zvukovým útlumem větším než 38 dB s minimální reflexí s případným zabarvením do šedého odstínu se zábradelní funkcí. Veškeré napojení stropních desek na lehký obvodový plášť musí splňovat funkci kouřotěsné ucpávky a zároveň akustický předěl. Součástí fasády je i zateplení fasádního soklu minerální vatou a extrudovaným polystyrenem těsně nad terénem, napojení na parotěsné a hydroizolační folie stavby a ostatních navazujících konstrukcí, včetně atiky a střechy. Oddělená část fasády nad střechou, kryjící vlastní atiku je konstrukčně řešena, stejně jako fasáda pouze zasklení je provedeno jednoduchým bezpečnostním sklem ve složení VSG. Povrchová úprava profilů a oplechování je provedena práškovou vypalovací barvou.

VNITŘNÍ KONSTRUKCE
Ve všech halových kancelářích a zasedacích místnostech je vzhledem k variabilitě rozvodů silno a slaboproudých kabelů provedena dvojitá podlaha o celkové tloušťce 110 mm. Snadno demontovatelné kazety 600 × 600 mm jsou opatřeny nahoře nalepeným zátěžovým koberce. Ve velké společenské místnosti je navržena také dvojitá podlaha s pochůzí vrstvou z přírodního linolea. Vrstvené podlahy jsou ve schodišťové hale a v hygienických jádrech. Ve vlhkých nebo mokrých provozech je protiskluzná keramická glazovaná dlažba, v technických místnostech je slinutá dlažba. Schodišťová hala včetně schodů má nášlapnou vrstvu z přírodního linolea. V zádveří je celoplošně umístěn zátěžový čistící koberec bez soklu a před vstupem bude velká rohož s pororoštovou výplní.

Všechny vnitřní příčky jsou provedeny ze sádrokartonových desek.

Železobetonové konstrukce jsou kvalitativně provedeny jako pohledový beton. Pohledové plochy sloupů a stěn jsou napuštěny voděodpudivou impregnací proti rychlému zašpinění. Povrchy sádrokartonových příček směrem do schodišťové haly a kanceláří jsou vizuálně provedeny jako pohledový beton. Jsou opatřeny systémem cementových stěrek a finálního nátěru, které vytváří imitaci betonu. V hygienických zařízeních (WC, předsíně, hygienické kabiny) je na stěny aplikována barevná velmi tvrdá stěrka z betonepoxu, kterou je možno aplikovat i do sprchových koutů.

Hlavní vstupní a kancelářské prostory jsou bez podhledů. Lokální, ne celoplošný kazetový akustický podhled je zavěšen ve společenské místnosti a v zasedacích místnostech. V hygienických jádrech je proveden sádrokartonový podhled ve výšce 2 400 mm. Ve strojovně VZT je přímo na stropě namontován akusticky pohltivý podhled. Pro bezbariérové zpřístupnění horního patra je dodán osobní výtah. Výtah má dvě stanice.

Nad celou dvoupodlažní částí je navržena jednoplášťová střecha. Fóliová hydroizolace z PVC-P vyztužená skleněnou rohoží je položena na dvě řady desek z pěnového polystyrénu EPS 130 S o celkové tloušťce 260 mm, který umožňuje pochůznost střechy bez roznášecí vrstvy. Nad stropní deskou je vytvořena spádová vrstva z lité pěny ve spádu 2 %. Na penetrovaný povrch je bodově natavena parotěsná a pojistná hydroizolace z jednoho asfaltového SBS modifikovaného pásu s hliníkovou fólií. Tato pojistná hydroizolace je samostatně odvodněna čtyřmi vpustěmi. Hydroizolační fólie je kotvena k podkladu mechanicky. Odvodnění hlavní hydroizolace je navrženo vzhledem k půdorysné členitosti střechy dvanácti podtlakovými vpustěmi.

Objekt je chráněn progresivním jímacím zařízením bleskosvodem se včasnou iniciací výboje 60 mikrosekund (aktivní hromosvod). Aktivní hromosvod je atmosférické vysoko pulzující napěťové zařízení neobsahující žádné jaderné nebo elektrické napěťové zařízení. Air terminál zařízení vysílá vysoko pulzující napěťový signál na přesně určené a řízené frekvenci a amplitudě. Svoji energii získává z okolního elektrického pole existujícího v čase bouřky. Výsledkem této činnosti zařízení je zachycení výboje (blesku) a jeho řízeného svedení do určeného místa uzemnění a vytvoření ochranného prostoru nad chráněnými objekty.

Zdroj: Dokumentace pro provedení stavby

InnoCrystal – Innovation Centre of the Central Czech Republic
InnoCrystal is a private business centre established to encourage creativity and interaction of innovative companies. We aspire to create a space to allow meeting and joining of people, ideas, companies and various projects in order to: 1. Accelerate innovation potential and growth of these companies and 2. Inspire them by a mutual interaction. The innovation potential will be multiplied and the commercialization process will be accelerated from the initial idea up to its implementation. We focus mainly on innovations in the field of biotechnology and related interdisciplinary fields. Our objective is to produce 10 internationally recognized start-ups within the following 5 years.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Vstupní podlaží – 1.NP – rozmístění nábytkuModel základůZasypávání základů kamenivemVýstavba nosné konstrukceMonolit – pohledový betonČlenění fasádyMonolit s ocelovou konstrukcíDetail kotvení rastru fasády k ocelové konstrukciParotěsná a pojistná hydroizolace střechy na spádové vrstvě z lité pěnyJižní fasáda v průběhu realizaceSeverní fasáda po dokončeníInterier – 2. NPVstupní halaZápadní fasáda po dokončení

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Stavební ocelové konstrukce vyšší třídy provedení (EXC3, EXC4) a technické podmínky jejich výroby v ČRStavební ocelové konstrukce vyšší třídy provedení (EXC3, EXC4) a technické podmínky jejich výroby v ČR (110x)
Současné období (tj. roky 2009 – 2014) je v oboru stavebních ocelových konstrukcí (dle NANDO 2/4) charakterizováno zásad...
PROTAH – certifikovaný systém konstrukčních táhelPROTAH – certifikovaný systém konstrukčních táhel (62x)
PROTAH je systém konstrukčních táhel a doplňků pro použití v konstrukcích pozemních a inženýrských staveb. Systém PROTAH...
Konstrukční prvky příhradových konstrukcí a jejich vlastnostiKonstrukční prvky příhradových konstrukcí a jejich vlastnosti (57x)
Jedním z hlavních konstrukčních prvků, které jsou využívané pro stavbu příhradových konstrukcí, jsou rovnoramenné úhelní...

NEJlépe hodnocené související články

Rozšíření centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi – VII. etapaRozšíření centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi – VII. etapa (5 b.)
Změna legislativy, resp. zákona č. 254/2001 Sb., o vodách, který požaduje provádění revize a zkoušky těsnosti nádrží na ...
Stav ocelových mostů po sto letech užíváníStav ocelových mostů po sto letech užívání (5 b.)
Jedním z hnacích motorů prudkého industriálního rozvoje v českých zemích na přelomu devatenáctého a dvacátého století by...
Obnova věže Staroměstské radniceObnova věže Staroměstské radnice (5 b.)
Zakázku na obnovu věže Staroměstské radnice získalo sdružení firem AVERS spol. s r. o. a Subterra a. s. na konci roku 20...

NEJdiskutovanější související články

Most přes Rouštanský potok na obchvatu RouštanMost přes Rouštanský potok na obchvatu Rouštan (1x)
Silnice I/34 (Havlíčkův Brod – Svitavy) je jednou z páteřních komunikací severní části Českomoravské vysočiny. Na své tr...
Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Lávka přes řeku Svratku v Brně‑KomárověLávka přes řeku Svratku v Brně‑Komárově (1x)
Lávka pro pěší celkové délky 60,40 m je popsána s ohledem na architektonické a konstrukční řešení a postup stavby. Konst...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice