KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Sledování technického stavu nádrží a jejich opravy

Sledování technického stavu nádrží a jejich opravy

Publikováno: 24.7.2008, Aktualizováno: 29.12.2008 01:48
Rubrika: Realizace

Každé zařízení vyžaduje určitou kontrolu a sledování technického stavu, protože potenciální únik skladovaného média znamená vždy znečištění životního prostředí eventuálně riziko požáru či výbuchu, obojí většinou s velkými škodami. Mnohé je dáno stávajícími technickými normami, vyhláškami nebo provozními předpisy provozovatele, které ovšem z hlediska různorodosti nádrží co do konstrukčního uspořádání a použití, nemůže postihovat všechny možnosti.

Celkový technický stav skladu ropných látek se posuzuje podle ČSN 65 0201 a to formou pravidelných technických prohlídek. Otázkou ovšem zůstává, jak získat co nejvíce věrohodných informací o skutečném technickém stavu a jak případné nedostatky napravit.
 

 

Vady bránící provozu nádrží
Pokud pomineme provozní havárie nádrží zapříčiněné nejčastěji chybou manipulace v provozu, kdy dojde k navýšení přetlaku nebo podtlaku nad povolenou mez apod., mohou se projevit nejčastěji tyto vady vedoucí ke ztrátě těsnosti vyžadující odstavení objektu z provozu. Jde o korozi, trhliny nebo vady ve svaru.
Koroze
Koroze je bodové nebo plošné narušení materiálu, kdy svým rozsahem je základní materiál porušen doté míry, že hrozí ztráta stability konstrukce nebo v případě bodové koroze perforace pláště a následného úniku media. Je způsobena chemickými, fyzikálními nebo biologickými jevy či jejich vzájemným spolupůsobením.
Trhlina
Trhlina jako plošná vada materiálu vzniká silovým působením v důsledku provozního namáhání často se spolupůsobením zbytkového napětí vneseným svárem, bývá většinou iniciována v místech vady materiálu (např. zaválcovaná okuj).
Vada svaru
Vzniká při montáži nedodržením technologického postupu svařování a nedůslednou kontrolou kvality práce. Časem se může projevit jako netěsnost (třeba i v kombinaci s korozí). Možný vznik nebo eliminace výše uvedených vad je nejvíce ovlivněn kvalitou prácí ze strany dodavatele díla, na kterém záleží konstrukční řešení nádrže, návrh protikorozní ochrany a v neposlední řadě i kvalita a kontrola při montážních pracích na stavbě. Společnost OKZ Holding si jednotlivé vlivy plně uvědomuje a konkrétní postupy stále zdokonaluje s cílem postavit „nesmrtelnou nádrž“.
Nádrže lze velice zjednodušeně rozdělit na základní dvě skupiny a to na nádrže zevně kontrolovatelné a zevně nekontrolovatelné.

Prokorodovaný plášť nádrže na ropu, Vilnius, Litva – dceřiná společnost OKZ Holding Baltija zde provedla výměnu 6 lubů nádrže a dna.

Nádrže zevně kontrolovatelné
Tomuto typu nádrží je v současnosti dávána přednost u všech investorů, nádrže jsou umístěny v ochranné havarijní jímce a bývají opatřeny dvojitým dnem s kontrolou těsnosti dna vakuem. Mohou být i dvouplášťové bez ochranné jímky s kontrolou těsnosti meziprostoru plynem nebo kapalinou. Při správném provedení vnitřní a vnější protikorozní ochrany, je možné tyto nádrže bez problémů provozovat 50 i více let. Protikorozní ochrana těchto zařízení spočívá v kvalitním nátěru vnější strany pláště a pro skladování ropných látek doporučujeme také vnitřní
nátěr dna. Pro jiná skladovaná média se volí vždy odpovídající vnitřní nátěr nebo pro velice agresivní látky vnitřní pogumování. V některých případech je vhodné provést i katodovou ochranu nádrže.
Základní parametr provozuschopnosti nádrže – těsnost nádrže – je v tomto případě velice snadno sledovatelný vizuálně obsluhou. Případné úniky jsou viditelné v záchytné jímce nebo indikovány poklesem vakua. Větší pozornost je nutné věnovat příslušenství nádrže, především přírubovým spojům na hrdlech nádrže a výdechovým armaturám či přetlakopodtlakovým pojistkám. Případnou opravu nádrže lze relativně snadno provést např. výměnou poškozené části, nejčastěji dna nebo střechy. Naše společnost má s těmito opravami bohaté praktické zkušenosti.

Průběh rekonstrukce spočívající ve výměně plovoucí střechy nádrže o objemu 6.500 m3 za střechu pevnou v areálu Čepro, Šlapanov u Havlíčkova Brodu.


Nádrže zevně nekontrolovatelné
Jsou to nádrže, které jsou pevně zabudovány v nějaké stavební konstrukci například železobetonovém obkladu a zásypu zeminou. Ve většině případů jsou nádrže válcové ležaté nebo válcové stojaté. Přístup a kontrola je možná pouze po vyskladnění a vyčištění vnitřku. Obsluha nemá možnost kontroly případných drobných úniků, rovněž je nemožné ověřit si stav vnější protikorozní ochrany a izolace proti vlhkosti. Kontrola stavu spočívá ve vizuální kontrole vnitřku nádrží a dále v měření tloušťky stěny ultrazvukem, případně v ověření těsnosti vybraných ploch (nejčastěji v oblasti svaru) vakuovou komůrkou. Pracnost této kontroly je značná a výsledky nejsou nikdy stoprocentní. Intervaly technických kontrol nádrží zevně nekontrolovatelných by měly být mnohem kratší než u nádrží nadzemních. Případné opravy lze provádět pouze lokálně (např. přeplátováním), oprava nebo výměna větších částí se stává velice ekonomicky náročnou a blíží se ceně nového zařízení. Problematika bezpečného provozování nádrží je velice široká a toto krátké pojednání si klade za cíl upozornit jen na omezenou část problému a zdůraznit vliv prvotního návrhu a konstrukčního uspořádání zásobníku na pozdější spokojenost provozovatele. Společnost OKZ Holding se snaží řešit budoucí problémy již při návrhu nádrže, ale odborní pracovníci jsou schopni předložit návrhy na řešení a zrealizovat je i u konstrukcí, kterým životnost již
končí.

Jedna ze šesti již zrekonstruovaných nádrží ve Šlapanově


Společnost OKZ Holding se stala významným dodavatelem velkokapacitních nádrží na území ČR. Svědčí o tom i fakt že v loňském roce pokřtila nádrž o objemu 10.000 m3 s pořadovým výrobním číslem 100. V konstrukci a montáži nádrží se snaží vždy nabízet investorům technická řešení která i v budoucím provozu nádrže garantují maximální životnost a bezpečnost provozu.

 
Pavel Mojžíš,
Hlavní inženýr výrobního úseku,
OKZ Holding a. s.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Nové ústředí ČSOB (70x)
Budova nového ústředí ČSOB bude přátelskou, otevřenou a vstřícnou budovou, která poskytne příjemné pracovní prostředí pr...
Inovativní řešení konstrukce a montáže rozhledny BohdankaInovativní řešení konstrukce a montáže rozhledny Bohdanka (54x)
Rozhledny ve střední Evropě jsou svým počtem a rozmanitostí jedinečné. Množství těchto staveb na 1 km² je u nás v s...
Obchodní dům Galerie Dvořák – nová dominanta centra PlzněObchodní dům Galerie Dvořák – nová dominanta centra Plzně (43x)
Obchodní dům Galerie Dvořák v Plzni je jednou z dvaašedesáti staveb, které aspirovaly na titul Stavba roku 2008. Do užší...

NEJlépe hodnocené související články

„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“ (5 b.)
říká generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group Ing. Jan Světlík....
Ve Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletíVe Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletí (5 b.)
Doslova průlomovou investici v oblasti strojírenské metalurgie představuje moderní linka rychlokovacího stroje, jakou ne...
Praktické poznatky z realizace ojedinělé stavby - visuté lávky přes Labe v Kolíně (5 b.)
Visutá lávka o třech polích překračuje v Kolíně řeku Labe (na Kmochův ostrov) středním polem o rozpětí 99 m, obě krajní ...

NEJdiskutovanější související články

Nadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých BudějovicíchNadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých Budějovicích (1x)
Prodejní a administrativní hala pro firmu Starka – Půjčovnictví a obchod, v. o. s. je ukázkou moderní, architekton...
Laboratorní a konstituční model cementovaného jílu (1x)
Zpevněné vzorky jílu byly připraveny ze směsi kaolínu a portlandského cementu. Provedly se laboratorní zkoušky pevnosti,...
Celodřevěná hala skladu posypové soli v Rychnově u Jablonce nad Nisou (1x)
Na místě původního skladu posypové soli v areálu SÚS v Rychnově u Jablonce nad Nisou byl v roce 2004 vybudován nový obje...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice