KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Administrativní budova Hyundai Motor Manufacturing

Administrativní budova Hyundai Motor Manufacturing

Publikováno: 29.9.2009, Aktualizováno: 30.9.2009 16:29
Rubrika: Realizace

Objekt je součástí výrobního závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) na výrobu automobilů s kapacitou 300 tis. automobilů za rok, který je situován v lokalitě Nošovice. Účelem tohoto objektu je vytvoření administrativního zázemí závodu. V budově jsou zřízena pracoviště manažerů firmy a administrativního personálu, reprezentativní a prezentační prostory, přednáškové a školicí centrum.

Administrativní budova Hyundai Motor Manufacturing

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ
Architektonické řešení objektu vychází z jeho charakteru a funkce. Hlavní administrativní objekt je situován v jihovýchodní části areálu, mezi objekty lakovny a lisovny. Jedná se o částečně podsklepený objekt se třemi nadzemními podlažími a částečným 4. NP. Objekt má pravidelný obdélníkový půdorys cca 64,8 × 28,8 m. Objekt je zastřešen plochou jednoplášťovou střechou s vegetačním povrchem střešního pláště. Obvodový plášť je kombinací fasádních sendvičových panelů (kazet) a prosklené strukturované fasády. Vstupy do objektu jsou na úrovni 1. NP a jsou architektonicky zvýrazněny nadstřešením. Výška objektu od upraveného terénu (včetně střešní nadstavby) je 20,5 m.

FUNKČNÍ A DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ
1. PP
V suterénu je umístěno technické zázemí objektu: trafostanice, strojovna VZT, plynová kotelna a sklad. Podlaží je přístupné po schodišti a výtahem.

1. NP
Na úrovni podlaží jsou situovány vstupy do objektu, na jihovýchod je orientován hlavní vstup, na severozápad jsou orientovány vstupy pro zaměstnance a zásobovací koridor pro gastro část objektu. Vstupy na severní a jižní straně jsou pomocné (terasa, únikové otvory). Dispozice přízemí je funkčně členěna na stravovací část (jihozápad) a vstupní a VIP prostory (severovýchod). Střed dispozice je tvořen dvěma komunikačními jádry. Stravovací část obsahuje: jídelnu s kapacitou 220 míst, kuchyň se zázemím s kapacitou 300 hlavních jídel za den, sociální zázemí pro hosty a odděleně pro personál. V severovýchodní části dispozice jsou situovány VIP prostory, recepce, výstavní plocha a konferenční místnost včetně zázemí.

2. NP
Ve 2. NP jsou umístěny kancelářské prostory, jihovýchodní trakt je řešen jako velkoprostorová kancelář. Ve středu dispozice jsou situovány komunikační jádra a sociální zázemí.

3. NP
Ve 3. NP jsou umístěny VIP pracovny, dvě oddělené velkoprostorové kanceláře a místnost videokonference.

4. NP
4. NP má plochu 182 m2. Z prostoru schodiště je přístup na střechu.

TECHNICKÉ ŘEŠENÍ
Základové konstrukce

Založení objektu je na monolitických železobetonových pilotách – pod každým sloupem pilotový základ s dvojicí pilot se společnou hlavicí, do které jsou sloupy vetknuty. Střední část objektu má kombinovanou základovou konstrukci – monolitickou železobetonovou vanu + piloty. Hlavice pilot jsou propojeny monolitickými táhly (pro přenesení vodorovných sil od seizmického zatížení).

Základové konstrukce dál tvoří prefabrikované
základové prahy (nosníky) pod obvodovým pláštěm. Základové konstrukce jsou dimenzovány na uvažovanou budoucí nástavbu – o jedno podlaží nad celým půdorysem. Součástí základových konstrukcí jsou též monolitické konstrukce kanálků, jímek, případně bloků pro technické zařízení objektu.

Betonové konstrukce
Nosnou konstrukci objektu tvoří prefabrikovaný tyčový skelet – příčný rám (rozpětí 2 × 14,4 m) s průběžnými sloupy, příčlemi na jejich konzolách a dále s nosníky (v podélném směru objektu) pro uložení stropních panelů. Nosníky byly ukládány na konzoly sloupů a na vybrání v příčlích. Nosníky v krajních řadách (A, E) a ve střední řadě (C) jsou navrhovány jako ztužidla. Ztužení objektu je dále zajištěno stěnovými prvky, jádry schodišť a výtahových šachet ve vnitřní, střední části objektu. V návaznosti na řešení styčníků rámů jsou ztužující konstrukce doplněny případně stěnami po obvodu – dle řešení fasády.

Objednatelem bylo požadováno řešit styčníky jako tuhé, což si vyžádalo nutné úpravy v prefa-prvcích pro zmonolitnění styků. Nosnou konstrukci stropů tvoří předpjaté železobetonové dutinové panely na rozpon 7,2 m. V prostorách se zdvojenou podlahou je objednatelem požadováno řešení bez monolitické spřahující desky, tuhost stropní tabule bude zajištěna zálivkovou výztuží a konstrukčními úpravami dalších styků.

Ocelové konstrukce
Konstrukce pergoly na střeše objektu je provedena z uzavřených ocelových profilů. Dále se jedná o pomocné konstrukce VZT jednotek, kondenzátorů chlazení apod. Ocelové konstrukce v exteriéru jsou žárově pozinkovány. Ostatní konstrukce najdeme i na pomocných OK fasády, VZT jednotek apod.

Střešní plášť
Skladba střešního pláště:

  • Vegetace – suchomilné rostliny – Rozchodníky (Sedum)
  • Vegetační substrát tl. cca 80 mm
  • Filtrační vrstva – netkaná polypropylénová textilie hmotnost min 200 g/m2
  • Drenážní a hydroakumulační vrstva – tvarovaná PE fólie (nopová) – 20 mm
  • Ochranná vrstva – netkaná polypropylénová textilie hmotnosti min 300 g/m2
  • Hydroizolace – 2× modifikovaný asfaltový pás, horní pás musí být odolný proti prorůstání kořenů
  • Tepelná izolace z minerální vlny resp. z polystyrénu ve spádu – tl. 150 – 300 mm – ve vrstvách s překrytými spárami spád vytvořen spádovými klíny izolace
  • Parotěsná zábrana z PE fólie
  • Nosná vrstva (železobetonový stropní panel)

Parametry střešního pláště splňují požadované hodnoty součinitele prostupu tepla dle ČSN 73 0540-2 (UN = 0,24 W/m2K). Dešťové vody ze střechy jsou odváděny univerzálním podtlakovým systémem. V atikách objektu jsou provedeny jistící přepady. Konstrukce plošin pro technická zařízení na střeše (kondenzátory chlazení apod.) je řešena se zamezením vzniku tepelných mostů. V místech určených pro pohyb obsluhy jsou na střeše provedeny pochůzné pásy.

Obvodový plášť
Obvodový plášť čelní fasády a větší části štítů je proveden formou strukturované prosklené stěny – rámy z hliníkových profilů (UN = max 2,0 W/m2K), zasklení dvojsklem (UN = 1,1 W/m2K). V parapetních pásech bude k zasklení použito bezpečnostní sklo. V pásech v úrovni stropu bylo použito matované sklo. Obvodový plášť zadní fasády a částí štítů je proveden vně v systému fasádních sendvičových panelů (např. Alucobond) uchycených na nosných profilech, zatepleno minerální vlnou, z interiéru provedeny předstěny ze sádrokartónu na kovovém roštu.

Doplňkové profily obvodových plášťů (klempířské výrobky) jsou dodány ve stejné barvě a kvalitě jako prvky fasády. Atika je uchycena na pomocnou ocelovou konstrukci (atikové nástavce). Ukončení obvodového pláště u atiky objektu je provedeno pomocí doplňkových profilů obvodového pláště. Sokly jsou tvořeny sendvičovými železobetonovými prefa základovými nosníky s integrovanou tepelnou izolací.

VYBRANÉ ÚDAJE:
Celková zastavěná plocha objektu administrativní budovy: 1.990,1 m2
Celkový nadzemní obestavěný prostor objektu: 33.546,2 m3
Hlavní osové rozměry: 64,8 (9 × 7,2) × 28,8 (4 × 7,2) m
Max. výška objektu nad upraveným terénem: 21,2 m

Office Building of Hyundai Motor Manufacturing Czech – Reputation of the East
The article describes the structural and material solution of the office building of the head office of the car company Hyundai in Nošovice. The purpose of this building is the creation of administration background of the plant. The office building consists of workplaces for the company managers and administration staff, social and presentation premises, lecture and training centre.

„Spolupráce se zahraničním investorem je specifická, zajímavá a velmi poučná,“ tvrdí Dalibor Konečný, vedoucí divize společnosti TCHAS, spol. s r. o., závod UNIPS Ostrava.

Čím pro vás byla stavba v Nošovicích zajímavá?
Stavba administrativní budovy v Nošovicích byla částečně specifická ve vazbě na různé drobné stavební a estetické detaily a požadovanou kvalitu provedení. Pověření pracovníci a technici korejského investora ji vnímali velmi prestižně, neboť si byli vědomi, že je tento objekt určen nejvyššímu vedení firmy.

Po celou dobu výstavby vyžadovali zástupci investora bezpodmínečné dodržování pořádku a úklidu staveniště a jednotlivých pracovních úseků. Vybavení interiérů pro nejvyšší management stavby dodávala korejská strana (luxusní nábytek kanceláří, videotechnika, velkoplošné televizní obrazovky, zařizovací předměty sociálních zařízení apod.). Konstrukci stavby je možno hodnotit jako klasickou administrativní budovu se zaměřením převážně na velkoplošné kancelářské prostory. Vyšší management používá samostatné kanceláře a to hierarchicky dle funkce a postavení ve firmě. To bylo zřejmé hned při prvním prostudování projektové dokumentace. Je možno říci, že každá spolupráce se zahraničním investorem je specifická, zajímavá a velmi poučná.

Jaká byla komunikace s objednatelem zakázky?
Rovněž specifická, neboť posuzování problematiky a přisuzování důležitosti jednotlivým problémům a jejich řešením se mnohdy diametrálně lišilo. Je nutno konstatovat, že korejští pracovníci jsou velice pracovití, ctižádostiví a houževnatí. Pevně si stojí za svým názorem. Po dlouhých jednáních a dohodách samozřejmě docházelo k drobným kompromisům, které však zástupci investora občas nelehce akceptovali a vraceli se k již vyřešené problematice. Jednání proto byla zdlouhavá a k vyřešení problému nedošlo téměř nikdy během jedné schůzky. Technický dozor se vždy poradí se svým nadřízeným, jehož názor bez připomínky a do detailu splní. Odpovídá to odlišné kultuře a pracovní mentalitě Korejců. Jsou to samozřejmě subjektivní postřehy, ale takto jsme průběh stavby vnímali z pohledu českého dodavatele. O to více nás těší, že jsme dílo dovedli do úspěšného konce.

Má stavba administrativní budovy pro Hyundai nějakou architektonickou nebo technickou zvláštnost?
Na tomto objektu nevidím přílišné architektonické zvláštnosti, neboť prosklené velkoplošné fasádní pláště jsou v dnešních dobách již prakticky standardním řešením. Tím, že fasádní plášť administrativní budovy vyniká mezi okolními výrobními halami, působí celý objekt honosněji.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obvodový plášť je kombinací fasádních sendvičových panelů (kazet) a prosklené strukturované fasády.Jedná se o částečně podsklepený objekt se třemi nadzemními podlažími a částečným 4. NP.Řez administrativní budovou – projektVelkoplošné fasádní pláště jsou dnes standardem.Administrativní budova je pro objednatele reprezentativní stavbou.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navrhovanie spriahnutých plechobetónových dosiek (47x)
Plechobetónová doska je monolitická železobetónová doska betónovaná na tenkostennom oceľovom tvarovanom profile – ...
Projektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v BratislaveProjektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave (37x)
Pôvodný železobetónový skelet objektu štadióna s pôdorysnými rozmermi 70 × 100 m bol postavený v rokoch 1943 až 19...
Nové ústředí ČSOB (37x)
Budova nového ústředí ČSOB bude přátelskou, otevřenou a vstřícnou budovou, která poskytne příjemné pracovní prostředí pr...

NEJlépe hodnocené související články

„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“ (5 b.)
říká generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group Ing. Jan Světlík....
Ve Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletíVe Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletí (5 b.)
Doslova průlomovou investici v oblasti strojírenské metalurgie představuje moderní linka rychlokovacího stroje, jakou ne...
Praktické poznatky z realizace ojedinělé stavby - visuté lávky přes Labe v Kolíně (5 b.)
Visutá lávka o třech polích překračuje v Kolíně řeku Labe (na Kmochův ostrov) středním polem o rozpětí 99 m, obě krajní ...

NEJdiskutovanější související články

Nadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých BudějovicíchNadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých Budějovicích (1x)
Prodejní a administrativní hala pro firmu Starka – Půjčovnictví a obchod, v. o. s. je ukázkou moderní, architekton...
Laboratorní a konstituční model cementovaného jílu (1x)
Zpevněné vzorky jílu byly připraveny ze směsi kaolínu a portlandského cementu. Provedly se laboratorní zkoušky pevnosti,...
Celodřevěná hala skladu posypové soli v Rychnově u Jablonce nad Nisou (1x)
Na místě původního skladu posypové soli v areálu SÚS v Rychnově u Jablonce nad Nisou byl v roce 2004 vybudován nový obje...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice