KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Architektura    Rekonstrukce a dostavba areálu Empiria, část III – budova City Deco

Rekonstrukce a dostavba areálu Empiria, část III – budova City Deco

Publikováno: 23.6.2008, Aktualizováno: 17.12.2008 15:51
Rubrika: Architektura

V prvním letošním vydání časopisu Konstrukce byl v příloze o developerech publikován projekt City v Praze na Pankráci developerské společnosti ECM. Mezi realizovanými i plánovanými stavbami to byly také připravované budovy City Deco a City Element jako třetí část rekonstrukce a dostavby areálu Empiria. Protože objekt City Deco bezprostředně navazuje na existující podnož City Forum výškové budovy City Empiria (bývalý PZO Motokov), vyvolaly podmínky pro výstavbu nutnost řešit nový objekt City Deco, zejména jeho konstrukci, neobvyklým a náročným způsobem. Podívejme se tedy na tuto stavbu podrobněji.

Komplex Empiria představuje jednu ze základních skupin objektů tvořících vznikající městské centrum – Pankrác City. Její výšková budova je zároveň jednou z trojice výškových budov tvořících stávající siluetu Pankráce v obrazu města. Rekonstrukce této budovy, označené jako City Empiria představující I. a II. etapu tohoto komplexu a která se v zásadě odehrála uvnitř budovy, zejména pokud se týká jejího technického vybavení, byla již realizována včetně výměny dožitého fasádního pláště.

Část „podnože“ označená jako City Forum byla rovněž již rekonstruována s ponecháním jejích funkcí (jídelna, konferenční centrum). Další část s terasou pro parkování vozidel bude odstraněna a na jejím místě a na volném pozemku při východní podélné straně stávajících garáží se navrhují dostavby City Deco a City Element. Půjde o formu přístavby ke stávajícím objektům areálu do podoby plnohodnotných objektů, a to jak po urbanistické, hmotové a architektonické stránce, tak po stránce funkční i společenského významu, adekvátně polyfunkčnímu charakteru celého City.

Principiálně je objekt City Deco koncipován jako dynamická architektura, reagující na dynamický výraz stávající výškové budovy City Empiria. Jedná se zejména o základní moment této kompozice, kdy má výšková budova jasnou orientaci nejen půdorysného tvaru podkovy otevřené na jih, ale stejným směrem orientovanou výškovou konfiguraci, kdy jižní fronta budovy je jakýmsi čelem, rovnou plochou, obklopenou polygonálními úseky severní, východní a západní fasády s dominantním prvkem pregnantního zešikmení. Tyto momenty jsou ostatně pro výškovou budovu naprosto charakteristické a řadí ji tak k významným a všeobecně ceněným architektonickým dílům u nás.

Přístavba objektu City Deco u paty této budovy, právě v návaznosti na uvedenou kompozici, tento výrazný prvek její jižní skloněné fronty sleduje a vytváří na ni příslušnou odezvu, dalo by se říci, že určitou formu odražené vlny („splavu“), přičemž zásadně dodržuje pravoúhlé tvary i základní orientaci areálu v osách sever – jih a východ – západ, především však ponechává převahu horizontální kompozice této přístavby tím, že obloukové tvary horních partií jsou pouze náznakové hmoty (jedná se o transparentně zaplentovaný volný prostor střešních vazníků), pevný tvar přístavby je držen liniemi střech.

Dominantní role výškové budovy, od které se přístavba City Deco odráží, je posílena i zvoleným technicistním výrazem navrhované přístavby, a to jak v její struktuře a členění, tak v materiálovém provedení, kdy spodní část je kompaktnější jako reminiscence na původní podnož a horní část je jasně „plovoucí“, odlehčenou partií.

Praha - Komplex Empiria - Pankrác City - City Deco
Pohled od východu - vizualizace

Budova City Deco je tvořena třemi křídly (prsty), které jsou propojeny příčným křídlem do tvaru hřebene. Křídla stojí na dvoupodlažní podnoži. Vnitřní část podnože je členěna na dvě podlaží, ve kterých jsou umístěny provozy wellness centra, včetně rekreačně-sportovního zařízení, restaurace a obchodních prostorů. V ostatních podlažích jsou univerzální pronajímatelné kancelářské prostory, v suterénech parkoviště pro automobily, technologie pro bazény a zařízení budovy.

KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ
Založení objektu je uvažováno plošné (základová deska v tloušťce 0,5 m, lokálně zesílena na 1,1 m), případně v některých částech hlubinné na velkoprůměrových pilotách. Pilotové založení je navrženo pod sloupy, které nezačínají na úrovni základové desky, a pod sloupy, které jsou extrémně namáhané, protože přenášejí velkou část zatížení z vykonzolované severní části objektu. Hlubinné založení každého sloupu bude provedeno pomocí skupin pilot, které budou u každého sloupu rozmístěny tak, aby nezasahovaly do stávajících základů sousedního objektu City Forum. Zatížení se do nich bude ze sloupů přenášet pomocí masivního železobetonového prahu.

Vzhledem k výšce hladiny podzemní vody a celkové hloubce suterénní části pod terénem je zajištěna také stabilita objektu proti vztlaku této vody tahovými mikropilotami na jeho opačné straně.

Spodní stavba má půdorysný tvar obdélníka o stranách cca 74 × 61 m. Konstrukčním řešením spodní stavby je monolitický kombinovaný nosný systém. Suterén je řešený jako prostorová deskostěnová konstrukce s vnitřními lokálními podporami – sloupy a vnitřními a obvodovými stěnami.

Praha - Komplex Empiria - Pankrác City - City Deco
Prostorové konstrukční schéma

Celá suterénní konstrukce svým prostorovým působením zajišťuje přenos sil do základové desky, resp. pilot. V provozním stadiu bude navíc vzdorovat zemnímu a vodnímu tlaku. Konstrukce je tvořena obvodovými vodotěsnými stěnami, které vzdorují vodorovným tlakům jako svislý spojitý nosník. Dále pak stěnami vnitřními – stěnami výtahových a schodišťových jader. Vertikální konstrukce doplňuje ještě soustava železobetonových sloupů obdélníkového průřezu. Stropní desky jsou navrženy jako konstrukce působící ve dvou směrech a mají konstantní tloušťku. Rozpětí desek je vesměs 7,5 a 5,75 m. Hlavní nosnou konstrukci nadzemní části představuje železobetonový monolitický skelet v modulu převážně 7,5 × 7,5 m v systému sloup – deska.

Nadzemní konstrukce tvoří tuhou prostorovou konstrukci, schopnou vzdorovat vodorovným účinkům klimatických zatížení. Její tuhost je zajištěna zejména stěnami komunikačních vertikálních jader. Tyto konstrukce současně podpírají stropní desky, společně s lokálními podporami tvořenými betonovými sloupy obdélníkového, čtvercového a kruhového průřezu. Stropní desky jsou vesměs navrženy jako desky působící ve dvou směrech. Desky jsou monolitické, konstantní tloušťky 250 mm, v oblasti wellness a vstupního podlaží jsou zesílené na 300, resp. 350 mm.

Nad obdélníkovým půdorysem 2. NP pokračuje objekt nahoru ve tvaru tří křídel se spojovacími trakty (půdorys písmene E). Tím vznikne v jedné části 2. NP otevřené atrium, ve druhé časti plochá střecha. Pod touto plochou střechou je ve 2. NP rozpon zvětšen na 15 m vzhledem k požadovanému vynechání sloupů ve wellness centru. Pro přenesení svislého zatížení ze střechy bude použit systém příčných průvlaků obrácených nad desku. Tyto průvlaky budou vyztuženy měkkou i předpínací výztuží.

Z jižního průčelí je na třech místech (v každém ze tří křídel) vykonzolována část půdorysu v rozsahu 2. až 6. patra. Stropní desky jsou v těchto místech podpírány vykonzolovanými stěnami a předepnutými trámy v místě fasády. Trámy budou tvořit fasádní parapety.

Ve 2. NP jsou z dispozičních důvodů některé sloupy vynechány. Proto jsou navrženy jako předepnuté, zavěšené na ocelovém obloukovém střešním příhradovém nosníku, podobně jako sloupy vykonzolované severní části.

Třípodlažní vykonzolovaná severní část má nosnou konstrukci z předepnutých betonových sloupů (táhel), zavěšených do ocelových obloukových střešních příhradových nosníků. Vlastní zavěšení zajišťují předpínací kabely s dodatečně napínanými lany v kruhových kanálcích. Vzhledem k silám jsou použity kanálky pro 12 a 19 lan o průměrech 67, resp. 77 mm. Kanálky procházejí středem železobetonových sloupů čtvercového průřezu. Lana jsou na obou stranách kotvena do příslušných kruhových kotev, přičemž jedna je pasivní a přes druhou jsou lana napínána. Vlastní železobetonový průřez je dimenzován na excentrický tlak.

Specifickým momentem řešení City Deco je použití ocelových obloukových příhradových vazníků ve střešní partii, které slouží k zavěšení jeho cca 15 m vykonzolovaných severních částí nad objekt City Forum. Vazníky jsou po obvodu a v části oblouků obloženy vodorovnými profi ly a vzniklý transparentní prostor je využit pro instalaci vzduchotechnických a klimatizačních zařízení v provedení do venkovního prostředí.

Ocelové střešní nosníky jsou příhradové spojité nosníky obloukového tvaru. Délka nosníků bude cca 54 m – 7 polí po 7,5 m. V nejvyšším bodě dosahují výšky cca 5,5 m. Nosníky budou svařované z uzavřených čtvercových profilů. Na monolitickou železobetonovou konstrukci budou nosníky uloženy pomocí ložisek.

Na střeše bude celkem 9 těchto nosníků (nad každým křídlem 3). Nosníky budou po třech zavětrovány svislými ztužidly tvořenými jednoduchými kříži z IPE profilů. V rovině střechy budou nosníky navzájem spojeny rovněž pomocí profilů IPE. Ty budou zároveň tvořit podpůrnou konstrukci pro uchycení střešních lamel. Statické řešení je dílem Recoc Praha.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Administrativní a výrobní objekt MERcutAdministrativní a výrobní objekt MERcut (64x)
Objekt je situován v areálu bývalého zemědělského družstva ve Starém městě u Uherského Hradiště. Většina budov v areálu ...
Systém Shell and Core pro administrativní budovuSystém Shell and Core pro administrativní budovu (63x)
Devítipodlažní administrativní objekt (sedm nadzemních a dvě podzemní patra) s téměř 12 tisíci m2 kancelářských a obchod...
Předsazená montáž oken a dveří (50x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...

NEJlépe hodnocené související články

Nové centrum Vinařství Lahofer – moderní architektura mezi vinicemiNové centrum Vinařství Lahofer – moderní architektura mezi vinicemi (5 b.)
Návrh nového reprezentativního centra Vinařství Lahofer ve vinicích nad Dobšicemi u Znojma, vznikl v brněnském studiu Ch...
Polyfunkční centrum AFI VokovicePolyfunkční centrum AFI Vokovice (5 b.)
Budova Polyfunkčního centra AFI Vokovice je primárně administrativní budova, nabízející variabilní řešení kancelářských ...
Rekonstrukce Paláce ŠporkRekonstrukce Paláce Špork (5 b.)
Rekonstrukce Paláce Špork je příkladem řešení revitalizace souboru budov na území Pražské památkové rezervace. Původní p...

NEJdiskutovanější související články

Projekt Nové Vítkovice odstartovalProjekt Nové Vítkovice odstartoval (4x)
Bývalé ocelové srdce Česka – Ostrava, stojí na prahu dalšího monstrózního projektu. Nejde o nic menšího, než o rev...
Předsazená montáž oken a dveří (2x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...
Nákupno-zábavné centrum AUPARK KošiceNákupno-zábavné centrum AUPARK Košice (2x)
Navrhované Nákupno-zábavné centrum AUPARK Košice je kompozične rozdelené na dva stavebné objekty SO 101 a SO 102 a tri k...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice