KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Architektura    Nordica Ostrava – GreenBuilding v praxi

Nordica Ostrava – GreenBuilding v praxi

Publikováno: 29.5.2009, Aktualizováno: 23.6.2009 23:15
Rubrika: Architektura

V loňském pátém čísle Konstrukcí jsme vám představili stavbu moderní kancelářské budovy Nordica v centru Ostravy, která se jako první v historii ČR může pyšnit certifikací programu GreenBuilding, udělenou Evropskou komisí. Dnes již Nordica stojí a o zeleném stavění se otevřeně mluví jako o trendu, kterým se bude stavebnictví po celém světě ubírat v dalších dekádách. Rozhodli jsme se k budově Nordiky vrátit ještě jednou. Tentokráte se ale zaměříme na ty části stavby, kvůli kterých se opravdu jedná o GreenBuilding a budete moci zjistit, co jí od ostatních staveb odlišuje.

Budovu Nordica navrhli švédští architekti ze studia Tengbom (právní statut) pod vedením rodáka z Ostravska, Ing. arch. Jiřího Krejčího. Odpovědným projektantem je Hutní projekt – Frýdek-Místek a. s. a pro Skanska Property Czech Republic, s. r. o., ji postavila Skanska CZ a. s., závod Morava. Projekt citlivě kombinuje prvky skandinávské architektury s místními zvyklostmi a koloritem. Tvar a velikost budovy respektuje okolí projektu a fasáda užívá v regionu tradičních materiálů – omítky nebo kamenných obkladů. Je koncipována tak, aby umožnila umístění velkých firemních logotypů nad vchod do budovy.

Budova je navržena v souladu s nejmodernějšími skandinávskými trendy pokorné a současně příjemné přírodní architektury. Při vývoji každého projektu, projekt Nordica nevyjímaje, dbá Skanska Property Czech republic, s. r. o. na citlivý přístup k životnímu prostředí od počátečního návrhu až po samotný provoz a správu budov. Společnost vždy vyhledává taková řešení, která jsou přijatelná jak komerčně, tak i ekologicky. Pracuje v souladu s certifi kátem ISO 140001, jehož je držitelem.

TECHNICKÁ SPECIFIKA PROJEKTU
Výstavba budovy trvala celkem 15 měsíců, včetně nutné dekontaminace podloží zamořeného předchozí činností na tomto místě. Největší část nákladů, konkrétně 76 %, si vyžádaly vlastní stavební práce, 6,5 % vzduchotechnika, 6 % silnoproudé instalace a 3,5 % chlazení objektu. Pouze 1,09 % tvořily náklady na změny vzduchotechniky a systému izolace, vedoucí ke 30 % poklesu spotřeby energie. „Použitím standardních materiálů s důmyslným konceptem a zachováním jistých pravidel výstavby je možné docílit velmi dobrého výsledku a napomoci ochraně životního prostředí,“ přibližuje výstavbu budovy Ing. Václav Matoušek ze společnosti Skanska Property Czech republic, s. r. o.

Stavba s certifikací GreenBuilding musí dosáhnout nejméně 25% úspory ve spotřebě energie oproti standardům platným v zemi, kde budova stojí. Podle výpočtu by Nordica měla spotřebovávat 85,4 kWh na metr čtvereční za rok, což je 30 % pod normami Evropské unie. „Po roce fungování necháme provést energetický audit založený na skutečné spotřebě energií v objektu a očekáváme ještě nižší čísla,“ říká Matoušek.

V případě hodnocení energetické náročnosti budovy získává Nordica hodnocení B – úsporná. Jako skutečně nízkoenergetické budovy jsou označovány takové, jejichž roční spotřeba energie na metr čtvereční se pohybuje pod 50 kWh.

Výsledkem je budova o sedmi nadzemních a třech podzemních podlažích, nabízející celkem 11.400 m2 kancelářských ploch pro zhruba 1.000 až 1.300 lidí. Nejhlubší podzemní patro tvoří vzduchotechnický kanál, druhé a první patro je určeno pro parkování zaměstnanců a dalšímu technickému zázemí objektu. Tepelným ztrátám by měla bránit izolace obvodového pláště i střechy, kvalitní zasklení oken i jejich utěsnění k nosné konstrukci a rovněž zajištění vysoké neprůvzdušnosti celého objektu. Zdrojem tepla pro celou budovou je odpadní teplo z místní hutní výroby. Podle stavitelské firmy má vzduchotechnické zařízení mnoho nadstandardních parametrů. Kancelářské prostory jsou vybaveny podstropními fancoily pro chlazení i topení s individuální regulací teploty pro jednotlivá pracoviště, která je ovšem ještě doplněna o nadřazené dálkové ovládání pro útlumový režim mimo provozní dobu kanceláří.

NADSTANDARDNÍ PARAMETRY VZT
Vstupní hodnoty pro návrh vzduchotechnických zařízení mají mnoho nadstandardních parametrů. V systému funguje dvojitá filtrace, ale i rotační rekuperátory s přenosem vlhkosti. Celý systém je navržen na nízkou hodnotu SFP (Specifi c Fan Power) s nízkými rychlostmi proudění vzduchu v potrubí a nízké tlakové ztráty, což ale pro developera znamená zvýšené nároky na prostory pro technologie, šachty a zvětšené dimenze potrubí.

Ventilátory s frekvenčními měniči regulují potřebný průtok vzduchu podle obsazenosti nebo využitelnosti prostor. Použitý vzduch z kancelářských prostor se po průchodu rekuperátorem využívá k větrání a temperování podzemních garáží. Při vhodných venkovních teplotách řídicí systém využívá nočního chladu a budovu předchladí nočním provětráváním. Účinná chladicí zařízení s kompresory v podzemí samozřejmě využívají chladivo R134A, pro které je navíc připravena záchytná jímka, která při havárii zamezí odčerpání nemrznoucí směsi do kanalizace.

Když venkovní teplota klesne pod potřebnou mez, suché chladiče, umístěné na střeše, umožňují přepnutí na režim volného chlazení, při kterém je využíváno jen chladu z vnějšího prostředí. Přestože zde nejsou použity žádné převratné technologie a budova nevyužívá solární energii či tepelná čerpadla, celá řada nadstandardních parametrů a dalších řešení jako jsou například velice účinné osvětlení, příprava TUV, frekvenčními měniči řízená oběhová čerpadla, tepelné clony, dokonalá izolace potrubí a mnohá další přispívají rovněž úsporám energie. Velmi významnou roli hraje centrální řídicí systém budovy (BMS), který je navrhnut odborníky s letitými zkušenostmi a zajišťuje komplexní a vyvážený provoz všech zařízení. Sleduje venkovní i vnitřní parametry, podle kterých optimálně nastavuje chod zařízení. Historie a zpětné vyhodnocování slouží k vylepšování systému pro budoucí použití.

HODNOCENÍ NKN
Budova je hodnocena již pomocí Národního kalkulačního nástroje (NKN). Zpracování provedla ČVUT, Fakulta stavební, Katedra TZB, tým pana prof. Ing. Karla Kabeleho, CSc. a kalkulace je provedena dle následujících právních a technických norem:

Právní normy

  • směrnice 2002/91/ES, o energetické náročnosti budov (EPBD)
  • zákon č 406/2006 Sb. který obsahuje úplné znění zákona č 406/2000 Sb. o hospodaření energií jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 359/2003 Sb., zákonem č.694/2004 Sb., zákonem č. 180/2005 Sb. a zákonem č. 177/2006 Sb.
  • vyhláška č. 148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov

Technické normy

  • ČSN EN ISO 13790 – Tepelné chování budov – Výpočet potřeby energie na vytápění
  • EN ISO 13370 – Tepelné chování budov – Přenos tepla zeminou – Výpočtové metody
  • ČSN 060320 – Ohřívání užitkové vody – Navrhování a projektování
  • ČSN EN 832 – Tepelné chování budov – Výpočet potřeby tepla na vytápění – Obytné budovy
  • ČSN EN 12831 – Tepelné soustavy v budovách – Výpočet tepelného výkonu
  • ČSN 730540 (2002), (2007) – Tepelná ochrana budov
  • DIN V 18599: Neue Vornorm zur energetischen Bewertung von Gebäuden gemäß neuer EU-Richtlinie

„Jsme přesvědčeni, že je reálné dosáhnout 40% úspory energie oproti českým normám a je to naším cílem v horizontu dvou let. Snažíme se přijmout taková řešení a opatření, která pro nás a zejména pro naše nájemce neznamenají navýšení ceny. I privátní developer se zajímá o energetickou náročnost nad rámec obecných povinností. Společnost Skanska Property Czech Republic s. r. o. může využít zahraničních zkušeností zejména ze Švédska, ale i z vlastních realizovaných projektů. Ochrana životního prostředí je již dlouhodobě korporátní prioritou a naše společnost má vlastní standardy nastaveny na vyšší úrovni, než je obvyklé. Vzdělávání našich nájemců o možnostech úspory energie je pro nás klíčovou prioritou, na kterou se v blízké budoucnosti zaměříme,“ dodal Matoušek.

DALŠÍ INFORMACE
Skanska Property Czech Republic, s. r. o., dceřiná společnost švédské skupiny Skanska Commercial Development Europe (SCDE), je zkušeným developerem v oblasti rozvoje komerčních nemovitostí. Společnost je na českém trhu aktivní od r. 1997 a v Praze realizovala řadu administrativních budov a obchodních prostor. V současné době staví kancelářské budovy v Praze a Ostravě a připravuje u Prahy výstavbu velkého logistického parku. Společnost spravuje všechny realizované projekty od prvotního konceptu přes pronájem celé budovy až po její prodej. Kancelářská budova Nordica Ostrava jako první v České republice získala certifikát GreenBuilding za energetickou úsporu.

Další informace o společnosti a jejích projektech můžete najít na: www.skanska.cz/property.

Nordica Ostrava – GreenBuilding in practice
The article returns to the construction of the administration building Nordica in Ostrava, which as the fi rst construction in the Czech Republic obtained the certifi cate of GreenBuilding from the European Commission. It is focused on technical solutions thanks to which, according to the National calculation tool, the building is evaluated as energetically economic when it is by 30 % under the required value of standards which are required in the Czech Republic. GreenBuilding is a voluntary programme of the European Commission, which was established at the beginning of 2005. Its objective is to reduce consumption of energy in offi ce buildings. A building which competes for this assessment has to reach at least 25 % of saving in energy consumption compared to standards valid in the territory where the building is located. According to the calculation, Nordica should use 85.4 kWh/m2 annually, which is the mentioned 30 % under standards of the European Union. The building reaches this especially thanks to above standard parameters of air conditioning and the central building managing system (BMS).

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Budova je navržena v souladu s nejmodernějšími skandinávskými trendy.Celkový pohled na budovu NordicaPohled do útrob výměníkové stanice

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Systém Shell and Core pro administrativní budovuSystém Shell and Core pro administrativní budovu (49x)
Devítipodlažní administrativní objekt (sedm nadzemních a dvě podzemní patra) s téměř 12 tisíci m2 kancelářských a obchod...
Předsazená montáž oken a dveří (44x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...
Navrhování konstrukcí ze skla podle evropských norem (41x)
Moderní architektura se vyznačuje důrazem na lehkost a co možná největší transparentnost, proto se v současnosti funkce ...

NEJlépe hodnocené související články

Nové centrum Vinařství Lahofer – moderní architektura mezi vinicemiNové centrum Vinařství Lahofer – moderní architektura mezi vinicemi (5 b.)
Návrh nového reprezentativního centra Vinařství Lahofer ve vinicích nad Dobšicemi u Znojma, vznikl v brněnském studiu Ch...
Polyfunkční centrum AFI VokovicePolyfunkční centrum AFI Vokovice (5 b.)
Budova Polyfunkčního centra AFI Vokovice je primárně administrativní budova, nabízející variabilní řešení kancelářských ...
Rekonstrukce Paláce ŠporkRekonstrukce Paláce Špork (5 b.)
Rekonstrukce Paláce Špork je příkladem řešení revitalizace souboru budov na území Pražské památkové rezervace. Původní p...

NEJdiskutovanější související články

Projekt Nové Vítkovice odstartovalProjekt Nové Vítkovice odstartoval (4x)
Bývalé ocelové srdce Česka – Ostrava, stojí na prahu dalšího monstrózního projektu. Nejde o nic menšího, než o rev...
Předsazená montáž oken a dveří (2x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...
Nákupno-zábavné centrum AUPARK KošiceNákupno-zábavné centrum AUPARK Košice (2x)
Navrhované Nákupno-zábavné centrum AUPARK Košice je kompozične rozdelené na dva stavebné objekty SO 101 a SO 102 a tri k...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice