KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Výroba a montáž konstrukcí    „Na českém stavebním trhu není jiná firma, která by byla schopna nabídnout stejný balíček služeb a produktů jako my,“

„Na českém stavebním trhu není jiná firma, která by byla schopna nabídnout stejný balíček služeb a produktů jako my,“

Publikováno: 14.6.2017
Rubrika: Výroba a montáž konstrukcí

uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jan Samec, PhD., Business Director CEE & Baltics, Ruukki CZ.

RUUKKI funguje úspěšně v Česku již několik let. Vzpomínáte si ještě, jaké byly začátky?
Počátky společnosti Ruukki CZ se datují do roku 1996, takže letos budeme slavit už 21. výročí působení na českém trhu. Společnost za tu dobu ušla velký kus cesty, kdy se z prodejce střešních krytin a stavebních komponentů stala dodavatelem komplexních dodávek ocelových konstrukcí a opláštění. Ještě si živě vzpomínám, když jsem v roce 2010 dával pro Váš časopis rozhovor ohledně vizí naší firmy, které se možná místy mohly jevit jako ambiciózní, ale čas ukázal, že se nám toho podařilo ještě mnohem víc, než jsme očekávali a z toho mám velkou radost.

Jak úzce dnes spolupracujete s mateřskou společností ve Finsku?
Naše mateřská společnost ve Finsku nám samozřejmě zajišťuje podporu hlavně v oblasti vývoje a inovací nových produktů. Jsem osobně moc rád, že pobočka v České republice pouze pasivně nenabízí tyto produkty, ale že se aktivně na jejich vývoji podílí. Finská centrála je tak schopna mnohem lépe reflektovat specifické potřeby trhu v regionu střední Evropy, který se od toho severoevropského výrazně liší.

Změnila se nějak pozice RUUKKI na českém trhu po spojení se společností SSAB?
Pro koncového zákazníka k žádné zásadní změně nedošlo. Ruukki je i nadále značka, za kterou stojí silný tým profesionálů, který našim zákazníkům nabízí řešení v oblasti výstavby ocelových konstrukcí a opláštění, a to od prvotního záměru investora až po finální dodávku a montáž na stavbě. RUUKKI Construction je dnes jediná divize SSAB, která má své obchodní aktivity v oblasti stavebního businessu, zbylé čtyři divize SSAB pak v oblasti hutních materiálů. To může našim zákazníkům zjednodušit orientaci ve vnitrofiremní struktuře skupiny SSAB. Pokud tedy mám zájem např. o stěnový sendvičový panel, tak komunikuji s obchodním oddělením RUUKKI, pokud potřebuji koupit oděruvzdorný plech HARDOX, kontaktuji kolegy z SSAB.

Jedním z nosníků společnosti jsou komplexní služby a produkty pro stavebnictví, zejména v oblasti opláštění staveb. Figuruje zde řada konkurenčních firem. Proč zákazníci vybírají právě výrobky RUUKKI? V čem spatřujete vaši konkurenční výhodu?
Na českém stavebním trhu není jiná firma, která by byla schopna nabídnout stejný balíček služeb a produktů jako my. Vyrábíme prvky opláštění i ocelové konstrukce v našich vlastních výrobních závodech. K jejich výrobě pak používáme ocel mateřské firmy SSAB. Máme tedy finální produkt pro zákazníka pod kontrolou od začátku do konce a díky tomu jsme vystaveni menšímu riziku pozdních dodávek nebo nízké kvalitě.

Podívejme se na segment stavebnictví blíže. Investorům, developerům, projektantům a stavebním firmám nabízíte širokou řadu dlouhodobě udržitelných produktů a služeb, mezi něž patří rámové konstrukce, sendvičové panely a fasádní obklady, včetně návrhových nástrojů, řešení na míru, pokrokových, moderních dizajnů a vynikajícího projektového managementu. O co mají Čeští investoři největší zájem? Liší se nějak jejich potřeby od zahraničních zákazníků? Je pro ně stále kritérium nejnižší ceny svazující?
Pokud bych na tomto místě mohl trochu bilancovat, tak bych řekl, že lokální investor prošel během posledních deseti let velkou proměnou. Ještě před pár lety se kladl hlavně důraz na náklady, které jsou spojeny přímo s výstavbou daného projektu. Dnešní investoři mnohem více řeší náklady, které jsou vázány na užívání stavebního díla během jeho životnosti, a to je velká změna. Takovým zákazníkům můžeme nabídnout řešení šité na míru, které splní jejich, často velmi různorodé, požadavky. Pokud se na tuto otázku, jak se liší český a zahraniční investor, podívám optikou Skandinávie, tak bych řekl, že na severu Evropy se mnohem dříve akcentoval udržitelný rozvoj a obecně vztah k životnímu prostředí. Velkou roli u Skandinávců hraje i férovost a profesionalita v businessu. Asi pro každého investora je nejhorší noční můra, když termíny a zdánlivě nízká cena, vytendrovaná v soutěži, vezmou za své.

Které zahraniční trhy jsou pro RUUKKI z hlediska zakázek nejzajímavější?
Firma RUUKKI má většinu svých aktivit v severní, střední a východní Evropě. Obecně lze říct, že se snažíme našim globálním zákazníkům nabídnout stejnou úroveň služeb v zemích, kde máme svá zastoupení. Často se nám stává, že naši partneři realizují své projekty i mimo tento region. I v tomto případě jsme připraveni nabídnout maximální podporu a servis. V loňském roce jsme díky tomu realizovali několik zakázek na africkém kontinentu. Z pohledu České republiky je zajímavý region Velké Británie, kde se ve velkém investuje v oblasti energetiky a zpracování nerostů. S takovými projekty máme bohatou zkušenost a na několika se právě teď podílíme.

V pozemním stavitelství má RUUKKI celou řadu vydařených referencí. Máte nějaké novinky, které investoři a developeři v ČR zatím neměli možnost poznat?
Našim zákazníkům se vždy snažíme pozorně naslouchat, abychom byli schopni reflektovat jejich přání. Pokud bych mohl, mezi mnoha novinkami, vypíchnout jednu, tak je to uplatnění ocelí vyšších pevností v našich projektech. Už dnes standardně projektujeme konstrukce z materiálu S420, ale ambice máme mnohem větší. Všechny RUUKKI výrobní závody jsou dnes certifikovány na svařování ocelových konstrukcí z ocelí do meze kluzu 700 MPa, které standardně SSAB vyrábí. Velký přínos mají tyto konstrukce při velkých rozponech, kdy lze při stejné světlé výšce objektu snížit jeho konstrukční výšku, a tím snížit náklady na opláštění nebo rozvody nebo naopak při zachování konstrukční výšky nabídnout více užitného prostoru uvnitř.

Jak významnou úlohu hraje v RUUKKI BIM?
BIM je dnes velké téma stavebnictví. Z pohledu dodavatele ocelových konstrukcí spatřuji ve využití BIMu několik výhod. Díky 3D modelu jsme schopni eliminovat faktor lidských chyb, počínaje projektem jako takovým a konče výrobou a montáží na stavbě. Další nespornou výhodou je transparentnost celé výstavby. Dovolte mi nyní lehkou nadsázku – díky BIMu si naši zákazníci i další partneři mohou téměř z obývacího pokoje svého bytu každý den zkontrolovat, v jakém stavu se daná zakázka nachází a včas reagovat na změny, které každý projekt provází. Naši projektoví manažeři i stavbyvedoucí jsou vybaveni tablety, které po naskenování čárového kódu dílce přesně ukáží, kam daný prvek patří a spoustu dalších užitečných parametrů, jakými jsou např. hmotnost a těžiště dílce s ohledem na maximální únosnost zdvihacích mechanizmů a zajištění bezpečnosti práce při zdvihu břemene. Rychlost výstavby se za poslední dekádu nebo dvě razantně zvýšila, BIM nám pomáhá reagovat na tyto požadavky a snížit nezbytnou vnitrostaveništní logistiku na minimum.

Jak vlastně hodnotíte vývoj českého stavebního trhu?
Já jsem vždycky byl a zůstávám velký optimista. Stavební trh si prošel v celé Evropě těžkým obdobím a Česká republika nebyla výjimkou. O to víc mě těší, že RUUKKI CZ od roku 2009 trvale roste. Tento trend přičítám profesionalitě celého týmu a schopnosti nabízet taková řešení, která zákazníky dokáží oslovit. Dnešní doba přeje těm, kteří dokáží jasně definovat svoji přidanou hodnotu a kteří s pokorou naslouchají požadavkům zákazníků.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. Jan Samec, PhD.Obchodní centrum ChodovObchodní centrum Chodov

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Stavební ocelové konstrukce vyšší třídy provedení (EXC3, EXC4) a technické podmínky jejich výroby v ČRStavební ocelové konstrukce vyšší třídy provedení (EXC3, EXC4) a technické podmínky jejich výroby v ČR (111x)
Současné období (tj. roky 2009 – 2014) je v oboru stavebních ocelových konstrukcí (dle NANDO 2/4) charakterizováno zásad...
PROTAH – certifikovaný systém konstrukčních táhelPROTAH – certifikovaný systém konstrukčních táhel (60x)
PROTAH je systém konstrukčních táhel a doplňků pro použití v konstrukcích pozemních a inženýrských staveb. Systém PROTAH...
Konstrukční prvky příhradových konstrukcí a jejich vlastnostiKonstrukční prvky příhradových konstrukcí a jejich vlastnosti (57x)
Jedním z hlavních konstrukčních prvků, které jsou využívané pro stavbu příhradových konstrukcí, jsou rovnoramenné úhelní...

NEJlépe hodnocené související články

Rozšíření centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi – VII. etapaRozšíření centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi – VII. etapa (5 b.)
Změna legislativy, resp. zákona č. 254/2001 Sb., o vodách, který požaduje provádění revize a zkoušky těsnosti nádrží na ...
Stav ocelových mostů po sto letech užíváníStav ocelových mostů po sto letech užívání (5 b.)
Jedním z hnacích motorů prudkého industriálního rozvoje v českých zemích na přelomu devatenáctého a dvacátého století by...
Obnova věže Staroměstské radniceObnova věže Staroměstské radnice (5 b.)
Zakázku na obnovu věže Staroměstské radnice získalo sdružení firem AVERS spol. s r. o. a Subterra a. s. na konci roku 20...

NEJdiskutovanější související články

Most přes Rouštanský potok na obchvatu RouštanMost přes Rouštanský potok na obchvatu Rouštan (1x)
Silnice I/34 (Havlíčkův Brod – Svitavy) je jednou z páteřních komunikací severní části Českomoravské vysočiny. Na své tr...
Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Lávka přes řeku Svratku v Brně‑KomárověLávka přes řeku Svratku v Brně‑Komárově (1x)
Lávka pro pěší celkové délky 60,40 m je popsána s ohledem na architektonické a konstrukční řešení a postup stavby. Konst...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice