KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Výroba a montáž konstrukcí    LINDAB STAVBY: komplexní řešení pro široké spektrum stavebních požadavků

LINDAB STAVBY: komplexní řešení pro široké spektrum stavebních požadavků

Publikováno: 27.5.2014
Rubrika: Výroba a montáž konstrukcí

Švédský mezinárodní koncern Lindab patří mezi přední výrobce stavebních komponentů z oceli, jejichž kombinací poskytuje kompletní řešení pro stavby nejrůznějšího druhu. Česká dceřiná společnost koncernu Lindab s. r. o. tuto širokou škálu záběru zastřešuje pod komplexní produkt LINDAB STAVBY. V jeho rámci firma zajišťuje vše potřebné: od poradenství až do dodání hotové stavby včetně následného servisu. Spektrum staveb jde od malých garáží či prodejen přes sklady a velké průmyslové a zemědělské haly, rodinné i bytové domy a komerční budovy až po střešní nástavby.

ŠIROKÁ ŠKÁLA TUZEMSKÝCH REALIZACÍ OD LINDABU
Za 20 let působení na českém trhu se společnost Lindab může pochlubit řadou zajímavých realizací, a to jak v segmentech Lindab Průmyslové Stavby, tak Lindab Obytné Stavby. Uveďme mimo jiné nejrůznější ocelové haly (např. garáže pro rolby v Harrachově, výrobní a expediční halu v Loděnici, skladovací a výrobní halu v Ivančicích), rodinné domy (dvoupodlažní rodinný dům v Praze-Kbelích, dvoupodlažní rodinný dům s pultovou střechou v Brné u Ústí nad Labem aj.) či komerční budovy (např. novostavba prodejny a administrativního zázemí stavebnin 1. Chodské stavební společnosti v Klenčí pod Čerchovem). Mimoto Lindab také zajišťuje opláštění ocelových a železobetonových skeletů, jejich vybavení protipožárními příčkami (např. opláštění výrobní haly v Zábřehu, haly Metalcentra v Dobřanech, haly Sběrných surovin v Praze či zimního stadiónu v Rumburku). Zajímavé řešení poskytuje Lindab i pro fasády; z realizací stojí za zmínku např. fasáda nové dřevostavby výpravny lodí v Brně-Bystrci. U průmyslových staveb a zejména rodinných a bytových domů je velmi oblíbená také rekonstrukce plochých střech na šikmé – a to nejen u panelových domů, ale např. i u veřejných budov (Městský úřad Lysá nad Labem, policejní služebna v Milovicích aj.). Časté jsou také realizace nástaveb na stávající objekty, kdy se do vzniknuvšího patra dají umístit bytové jednotky nebo například administrativní zázemí. Mezi reference patří mj. nástavba administrativní budovy SEVT v Praze, nástavba lázeňského domu Janáček v Teplicích nad Bečvou či nástavba apartmánů přímo na střeše obchodního centra v Luhačovicích.

RODINNÉ BYDLENÍ NA STŘEŠE OBCHODNÍHO CENTRA? S LEHKOU OCELOVOU KONSTRUKCÍ OD LINDABU TO JDE!
V Luhačovicích vznikly mezonetové apartmány EDEN
Pokud má obchodní centrum plochou střechu, lze ji využít pro nejrůznější účely. Třeba na ni umístit parkoviště (OC Šestka v Praze‑Ruzyni). Nebo zábavný a vzdělávací DinoPark (Galerie Harfa v Praze-Vysočanech). A pokud se využijí nejmodernější technologie, může sloužit dokonce i pro nápadité moderní bydlení. To je případ obchodního centra Alfa Market v centru moravského lázeňského města Luhačovice, na jehož střeše díky tenkostěnné ocelové konstrukci od Lindabu vznikly mezonetové apartmány EDEN. Prvních dvanáct již je hotových, přípravné práce pro realizací dalších tří až pěti apartmánů budou spuštěny letos na jaře.

Vznik tak atraktivního nového bydlení přímo na okraji městské památkové zóny na Masarykově ulici umožnily vlastnosti, které má systém LINDAB STAVBY. „Tenkostěnná montovaná ocelová konstrukce má nízkou hmotnost, neklade architektům žádná omezení a dovoluje tak vejít se do náročných požadavků památkářů a stavebních úřadů. Do center měst jako Luhačovice, kde lze těžko hledat stavební pozemky, je tak velmi dobrým řešením. Systém Lindab se skládá z malých a lehkých prvků, takže se snadno staví v místech obtížně přístupných pro těžkou techniku, jimiž je právě obchodní dům v centru města,“ uvádí Pavel Růna, jednatel a ředitel divize Profil společnosti Lindab s. r. o. Ta pro apartmány EDEN navrhla technické řešení, dodala skelet apartmánů z prvotřídní švédské oceli, střešní krytinu i odvodnění.

Investorem projektu je skupina Aperta Group a. s., realizátorem společnost KKS-SERVIS s. r. o. Mezonetové apartmány EDEN jsou dílem architektonického a projekčního studiia DUM-DUM architektů Bořka Knytla a Josefa Omelky. Ti projekt navrhli tak, aby působil kompaktně, byl stylový a poskytl majitelům exkluzivitu i dostatek soukromí. Apartmány mají půdorys tvaru L s vnějšími rozměry 7,2 × 10 m. Kratší strana tvaru L je dvoupodlažní s pultovou střechou, na kterou byla využita střešní krytina LindabClick. Ve zbývající části jsou apartmány přízemní a mají plochou zelenou střechu. Jejich součástí je venkovní dřevěná terasa s markýzou. Prostor mezi nimi vyplňuje zeleň a upravené trávníky, vytvářející pro obyvatele příjemné místo pro setkávání a odpočinek. Pohodlný přístup k apartmánům zajišťuje výtah umístěný na podélné ose nákupní pasáže obchodního centra, v jehož suterénu je parkování pro rezidenty i sklepní kóje pro jednotlivé apartmány. Užitná plocha každého mezonetového apartmánu činí 72,5 m2 s terasou 12,5 m2. V přízemí se přes zasklenou stěnu vstupuje do obytného prostoru s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyňským koutem. Součástí přízemí, z něhož lze velkým posuvným oknem vstoupit na terasu s markýzou, je také toaleta a technické zázemí. Z obytného prostoru vede vřetenové schodiště do patra s ložnicí a koupelnou. Celoprosklená stěna ložnice skýtá hezký výhled na zelenou střechu přízemí.

Výstavba první etapy – šesti apartmánů – byla zahájena na podzim 2011 stavebními úpravami stávajícího objektu obchodního centra, kdy bylo třeba zejména odstranit veškeré vrstvy stávající ploché střechy s následnou novou hydroizolací, úpravou odvodnění plochy a vytvořením základové železobetonové plochy pro zelenou střechu. Po přípravě základových desek přišla na řadu montáž ocelového skeletu apartmánů. Na první etapu výstavby plynule navázala další, která byla již také zkolaudována. Přípravné práce na třetí etapu, v níž ke stávajícím 12 apartmánům přibydou další, budou zahájeny letos na jaře.

Veškerá nosná konstrukce každého z apartmánů je z tenkostěnných ocelových profilů LindabConstruline. Obsahuje obvodové nosné stěny a vnitřní nosné příčky z profilů se štěrbinami RY/SKY šířky 150 mm pro minimalizaci tepelných mostů, nosné stropy a konstrukci ploché i pultové střechy z profilů Lindab tvaru C a U výšky 200 mm. Obvodové stěny obsahují 150 mm izolace mezi profily a 100 mm kontaktního zateplení na fasádě. Součinitel prostupu tepla stěnou je 0,16 W/m2K. Obvodové stěny, nosné vnitřní mezibytové stěny i stropy jsou opláštěny sádrovláknitými deskami Fermacell, které zajišťují dostatečnou statickou odolnost konstrukcí, mají vysokou protipožární odolnost a vyhovují náročným požadavkům na akustiku. Požadavek na požární odolnost nosných konstrukcí byl vznesen na 45 minut, což bylo zajištěno dvojitým opláštěním vnitřních povrchů deskami Fermacell 12,5 mm. Z vnější strany postačila kombinace 15 mm desky Fermacell a minerální vlny fasádního zateplení. Na střechu je použita krytina se stojatou drážkou v zaklapávací variantě – střešní tabule LindabClick v bílé barvě. Ta je doplněna hranatou variantou odvodnění LindabRainline ve stejném barevném odstínu. Bílá barva fasády a provedení střech bez přesahů doplňuje čistotu vzhledu i technického provedení apartmánů s velkými prosklenými plochami obrácenými k jihu a západu.

PRVOTŘÍDNÍ TELE2 ARENA VE STOCKHOLMU S OPLÁŠTĚNÍM OD LINDABU
Tele2 Arena, jeden z nejmodernějších evropských stadionů, slouží již téměř rok fotbalu a velkým kulturním akcím. Pro jeho opláštění dodala společnost Lindab 142 tun trapézových plechů ze švédské oceli, 4 500 m tenkostěnných pozinkovaných profilů a 8 100 msendvičových panelů.

Tele2 Arena ve Stockholmu slouží od července 2013 nejen pro fotbalové zápasy týmů Hammarby IF a Djurgårdens IF, ale s kapacitou až 40 000 diváků se může stát dějištěm nejrůznějších koncertů, výstav a dalších velkých společenských a sportovních akcí. V roce 2015 bude hostit světový šampionát v americkém fotbalu. Pro opláštění tohoto kolosu hledal generální dodavatel, švédská stavební společnost PEAB, elegantní a jednoduché řešení. Našel jej v sendvičových panelech Lindab. Ty nejenže splňovaly tyto požadavky, ale navíc se ukázaly i jako cenově výhodnější než původní projektový návrh. Sendvičové panely Lindab slouží jako designově atraktivní vnější vrstva opláštění a především chrání konstrukci před tepelnými mosty tam, kde podpůrné nosníky a stropní konstrukce areny vyčnívají z nakloněné fasády. Díky tomu stadion splňuje požadavky na energeticky úsporné budovy.

Celý systém Lindabu pro Tele2 Arenu se skládá z vlastního opláštění stěn, střešní krytiny, sekundární konstrukce z tenkostěnných profilů a veškerých lemovacích prvků. Pro sekundární konstrukci byl využit lehký ocelový skelet LindabConstruline. Falcovaná střešní krytina a veškeré doplňky jsou ze systému LindabSeamline. Ten dal projektantům stadionu naprostou volnost. Je totiž natolik flexibilní, že střešní krytinu lze ohýbat a překládat, kopíruje všechny tvary a úhly střešních rovin. Vzhledem k poměrně agresivním povětrnostním podmínkám ve Stockholmu rozhodlo v její prospěch i to, že je trvanlivá, lehká a vyžaduje pouze minimální údržbu. Samotné opláštění stěn a nosná konstrukce střešního pláště jsou ze systému LindabCoverline. 

Architektem projektu jsou White Arkitekter, jedno z nejvýznamnějších skandinávských architektonických studií, které na designu opláštění areny se společností Lindab úzce spolupracovalo. Stadion je v majetku města Stockholm.

Z podkladů Lindab s. r. o.

LINDAB STAVBY: Complex Solution for a Broad Range of Construction Requirements
Lindab, Swedish international concern, is among the top producers of steel building components, whose combination provides a complete solution for constructions of various kind. Lindab s. r. o., Czech daughter company of the concern, covers this broad range of operation under a complex product LINDAB STAVBY. The company thus ensures everything necessary: from consultancy to the supplies of completed structures, including subsequent service. Structure range varies from small garages or stores through warehouses and big industrial and agricultural halls, family and residential houses and commercial buildings up to roof superstructures.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Apartmány EDEN – moderní nápadité bydlení na střeše obchodního centraProstor mezi apartmány vyplňují upravené trávníky.Nosná konstrukce apartmánů je z tenkostěnných ocelových profilů LindabConstruline.K čistotě vzhledu a technického provedení apartmánů přispívá bílá barva fasády.Tele2 Arena patří k nejmodernějším stadionům v Evropě.Pro sekundární konstrukci byl využit lehký ocelový skelet LindabConstruline.Tele2 Arena splňuje požadavky na energeticky úsporné budovy.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Stavební ocelové konstrukce vyšší třídy provedení (EXC3, EXC4) a technické podmínky jejich výroby v ČRStavební ocelové konstrukce vyšší třídy provedení (EXC3, EXC4) a technické podmínky jejich výroby v ČR (138x)
Současné období (tj. roky 2009 – 2014) je v oboru stavebních ocelových konstrukcí (dle NANDO 2/4) charakterizováno zásad...
PROTAH – certifikovaný systém konstrukčních táhelPROTAH – certifikovaný systém konstrukčních táhel (56x)
PROTAH je systém konstrukčních táhel a doplňků pro použití v konstrukcích pozemních a inženýrských staveb. Systém PROTAH...
Rozhledna Hraniční vrch, Město Albrechtice – přestavba anténních věží na rozhlednuRozhledna Hraniční vrch, Město Albrechtice – přestavba anténních věží na rozhlednu (56x)
Na Hraničním vrchu (527 m n. m.) v blízkosti Města Albrechtice byla 4. 10. 2011 slavnostně otevřena (obr. 12) rozhledna ...

NEJlépe hodnocené související články

Rozšíření centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi – VII. etapaRozšíření centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi – VII. etapa (5 b.)
Změna legislativy, resp. zákona č. 254/2001 Sb., o vodách, který požaduje provádění revize a zkoušky těsnosti nádrží na ...
Stav ocelových mostů po sto letech užíváníStav ocelových mostů po sto letech užívání (5 b.)
Jedním z hnacích motorů prudkého industriálního rozvoje v českých zemích na přelomu devatenáctého a dvacátého století by...
Obnova věže Staroměstské radniceObnova věže Staroměstské radnice (5 b.)
Zakázku na obnovu věže Staroměstské radnice získalo sdružení firem AVERS spol. s r. o. a Subterra a. s. na konci roku 20...

NEJdiskutovanější související články

Most přes Rouštanský potok na obchvatu RouštanMost přes Rouštanský potok na obchvatu Rouštan (1x)
Silnice I/34 (Havlíčkův Brod – Svitavy) je jednou z páteřních komunikací severní části Českomoravské vysočiny. Na své tr...
Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Lávka přes řeku Svratku v Brně‑KomárověLávka přes řeku Svratku v Brně‑Komárově (1x)
Lávka pro pěší celkové délky 60,40 m je popsána s ohledem na architektonické a konstrukční řešení a postup stavby. Konst...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice