KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Architektura    Kancelářské a obchodní centrum Amazon Court

Kancelářské a obchodní centrum Amazon Court

Publikováno: 29.6.2009
Rubrika: Architektura

Amazon Court představuje další pozoruhodnou administrativní budovu mezinárodní úrovně v areálu River City Prague. Se sedmi nadzemními a třemi podzemními podlažími nabízí Amazon Court 18.187 m2 pronajímatelného kancelářského prostoru, 1.636 m2 vnitřních a venkovních teras a dalších 2.382 m2 obchodů a služeb spojených s kancelářským provozem, které jsou umístěny v přízemí.

PARTER PRO VEŘEJNOST S KOMUNIKAČNÍMI MOSTY
Přesto, že se jedná o kancelářský blok, je parter o rozloze přes 2.000 m2 pojat jako veřejně přístupný. Přízemí je koncipováno jako volně pronajímatelný prostor pro obchodní jednotky včetně restauračního provozu. Součástí architektonického řešení jsou také vnitřní mosty, které překlenují atrium. Nebudou sloužit pouze jako komunikační jádra, ale jako rovnocenné kancelářské prostory, které zvyšují variabilitu celého projektu.

Jedním z důsledků použití kancelářských mostů je to, že každé patro je poněkud odlišné, nicméně koncept je zachován. Hlavními komunikačními osami jsou čtyři vertikální jádra rozmístěná přibližně v rozích čtverce po obvodu atria. Tato jádra nejsou vizuální součástí atria, ale jedná se o samostatné uzavřené celky. Budova má celkem 7 nadzemních a 3 podzemní podlaží. Její půdorys je obdélného tvaru o rozměrech cca 68,2 × 83,8 m s maximální výškou atiky střechy +26,10 = 215,10 m n. m., ±0,00 = 189,00 m n. m. (výškový systém Balt).

Na úrovni přízemí se nachází atrium, majestátní, vlídný prostor s přírodními prvky, který organizuje kancelářské plochy a současně odráží veřejný prostor viditelný z exteriéru. Pro návštěvníky automobilisty je ve středu atria umístěna vertikální komunikace, která jej propojuje s parkovištěm. Tito návštěvníci tak mohou pocítit po vstupu z parkingu stejnou atmosféru jako příchozí z ulice. Budova je uspořádána do dvou severojižních křídel cca 18 m širokých s variabilními pronajímatelnými jednotkami velkými přibližně 300 až 900 m2, kterých je na patře až šest.

Stěny mezi jednotlivými celky jsou umístěny flexibilně, takže se dají splnit požadované výměry pronajímané jednotky. Každá jednotka tak může být uspořádána podle požadavků jako velkoprostorová, nebo buňková kancelář. Vertikální komunikace jsou v blízkosti všech nájemních ploch, takže je minimalizován horizontální pohyb a je tak optimalizováno jejich využití. Střední tmavší části budovy jsou užity jako pomocné prostory, tedy schodiště, toalety, kopírky a další.

Kompaktní uspořádání jednotlivých kanceláří omezuje tepelné ztráty budovy. Umožňuje těsný kontakt s prostředím atria a poskytuje výhled k řece co největšímu počtu obyvatel Amazonu. Vertikální šachty pro vedení technických zařízení jsou umístěny vedle jader. Suterény obsahují dvě podlaží parkovišť s 254 místy a technické zázemí budovy. Třetí suterén je částečně využit přívodními VZT kanály, které přivádí čerstvý vzduch od řeky Vltavy.

OCELOVÁ KONSTRUKCE, KONSTRUKČNÍ A STAVEBNÍ ŘEŠENÍ
Hlavní nosná konstrukce je navržena ze železobetonu. Tvoří ji prostorový krabicový systém sloupů, stěn a desek. Stropní desky jsou řešeny jako hladké, bezhřibové. V exponovaných místech jsou zesílené obvodovými žebry nebo změnou tloušťky konstrukce. Exponované sloupy, hlavně v místech připojení ocelových konstrukcí mostů, jsou ocelové, obetonované a železobetonové s tuhou výztuží z ocelových válcovaných nebo svařovaných profilů.

Superkonstrukce je tvořena mosty modulové šířky 7,5 m rozpínající se mezi východním a západním kancelářským křídlem přes atrium a tvoří tak maximálně pružný půdorys. Užití štíhlejších traktů a dynamické umístění mostů určuje při úsporném půdorysu otevřené, flexibilní a efektivní plochy s optimálními světelnými podmínkami a svobodu při tvorbě jednotlivých nájemních jednotek.

V místech připojení „vnějších“ mostů k železobetonové konstrukci, tj., mostů na obvodu budovy, jsou stropní desky v pruzích kolmo k připojení předepnuty. Ocelové konstrukce jsou navrženy jako nosné konstrukce kancelářských mostů. „Vnější“ mosty jsou navrženy jako  tubus, tuhý na kroucení, tvořený svislými příhradovými nosníky a roštovými stropy s trapézovým plechem a nabetonovanou deskou.

„Vnitřní“ mosty jsou prosté nosníky truhlíkového průřezu, tvořené příhradovými nosníky, protaženými až do zábradlí a roštovými stropy s trapézovým plechem a nabetonovanou deskou.

Ocelová konstrukce tvoří též nosnou konstrukci zastřešení atria. Jedná se o lanovými táhly podporované nosníky, uložené šikmo napříč atriem. Mezi táhly a nosníky jsou vzpěry tvaru V. Střecha je lemována svařovaným ocelovým rámem. Další ocelovou konstrukci tvoří nosná konstrukce zasklených štítů atria. Jedná se rošt, zavěšený na konstrukci „vnějších“ mostů.

TECHNICKÉ NOVINKY A NETRADIČNÍ ŘEŠENÍ
Amazon Court představuje moderní administrativní budovu s výrazným, dobře zapamatovatelným vzhledem, která poskytuje příjemné pracovní prostředí. Na stavbě byla jako první v ČR použita technologie zastřešení části atria speciální trojvrstvou nafukovanou folií ETFE vepnutou do příčných obloukových ocelových nosníků. Neméně zajímavým prvkem jsou prosklené štítové stěny ze severní a jižní strany atria. Rozsahem a konstrukčním uspořádáním jde o unikátní konstrukci. Ze statického hlediska zajímavým prvkem je realizace části kancelářských ploch v „mostech“ uvnitř atria a vně budovy.

Budova je charakterizována nízkou provozně energetickou náročností. Využívá obnovitelné zdroje energie. Materiály a konstrukce použité v objektu zajišťují nejvyšší parametry budovy z hlediska stavební fyziky i pohody prostředí. Právě z důvodu skloubení použití netradičních technologií a ojedinělých nosných konstrukcí s provozní úsporností objektu se tato stavba řadí mezi jedny z nejmodernějších staveb v Evropě.

MÍSTO SKLA STOKRÁT LEHČÍ MATERIÁL – ETFE
Budova je energeticky do detailu promyšlena a výrazně tak po stránce TZB převyšuje běžný standard. Za všechny technické lahůdky, které na budoucí nájemce čekají, lze uvést klimatizování budovy pomocí vzduchu nasávaného při hladině Vltavy, tedy s použitím principu tepelného čerpadla.

Atrium, ve kterém nechybí zeleň, má v první řadě působit relaxačně. Tomuto charakteru by měly napomáhat i vodní plochy. Celý prostor je veřejně přístupný s hlavním vstupem z jihu a vedlejším z Rohanského nábřeží. U budovy Amazon Court je atrium řešeno poněkud odlišně než u předchozích fází River City Prague. U Danube House a Nile House měla atria významnou hlukovou a tepelně izolační funkci, což vychází z orientace vůči světovým stranám a dalších souvislostí. V případě stavby Amazon Court, která je částečně stíněna budovou Nile House, má atrium v první řadě relaxační a odpočinkový význam.

Zajímavým momentem je zmiňované průsvitné či průhledné zastřešení atria, které však není vyrobeno ze skla, ale ze speciálního materiálnu ETFE (ethyl-tetra-fl uoro-ethylen), ze kterého je například vyroben plášť mnichovské Allianz Arény. Objemová hmotnost materiálu dosahuje méně než jedno procento objemové hmotnosti skla a kromě toho má lepší tepelně izolační vlastnosti a lépe se vypořádává s proměnlivým vlivem světla. Mezi nejvýznamnější realizace, na nichž byl ETFE použit, patří projekt Eden, vytvářející umělou biosféru. Materiál ETFE je zajímavý i tím, že s jeho použitím se snadněji kontrolují teplotní výkyvy, kondenzace vodních par i vlhkost. Přitom umožňuje pronikání infračervených částí spektra, což zaručuje optimální podmínky pro zeleň umístěnou v atriu.

RIVER CITY PRAGUE
Amazon Court v Karlíně je atraktivní kancelářskou budovou od dánského atelieru SHL. Mezi dvanáct vyzvaných ateliérů, které měly navrhnout svou představu kancelářské budovy pro karlínské River City, patřila například londýnská pobočka Kohn Pedersen Fox Associated Architects (KPF) nebo Josep Lluís Mateo ze Španělska. Po dlouhém zvažování nakonec dostalo přednost před ostatními dánské studio Schmidt, Hammer & Lassen (SHL), jehož návrh je koncepčně velmi vyspělý a upřednostňuje kvalitu prostředí před množstvím pronajímatelné plochy. budovách nesoucích jména Dunaje

(Danube House), A.D.N.S. architekti a londýnská pobočka KPF a Nilu (Nile House), londýnská pobočka KPF je dokončena stavba třetí budovy komplexu administrativního bloku Amazon Court. Ač studio Kohn Pedersen Fox postoupilo do užšího výběru, přednost nakonec dostala dánská architektonická kancelář SHL, která se v poslední době blýskla například Královskou knihovnou v Kodani, která byla nominována na cenu Miese van der Rohe za rok 2000. Odborníci dospěli k názoru, že celý projekt potřebuje nový architektonický impulz. V pražském Karlíně tak vyrostla budova, jejíž fasáda charakteristická lichoběžníkovými tvary kombinuje použití skla a kamenných dílců.

PROJEKTANTI STAVBY
Architektonicko-stavební část: ARKITEKTERNE MAA, SCHMIDT, HAMMER & LASSEN K/S Clemensborg a ATREA, s. r. o.
Koncepce technického zařízení budovy: ZEF Limited London a ATREA, s. r. o.
Koncepce statického řešení: Ing. Viktor Beneš – Projektová kancelář
Koncepce statického řešení ocelových a speciálních konstrukcí: RFR PARIS, France
Dodavatel: Metrostav a. s., divize 3
Investor: RCP Amazon s. r. o.

KAPACITNÍ ÚDAJE OBJEKTU
Kancelářská pronajímatelná plocha: 18.187 m2
Obchodní plochy 1.544 m2
Restaurační provoz: 554 m2
Kapacita pracovníků: 1.161 pracovníků
Parkovací stání: 254 parkovacích stání
DOBA VÝSTAVBY:
Zahájení: 6. 4. 2007
Dokončení: 18. 3. 2009

Office and shopping centre Amazon Court
Amazon Court represents another remarkable administrative building of international standard in the premises of River City Prague. Large-scale volume and construction solution off ers blending of interior and exterior. The above-the-ground floors offer varied composition of office areas connected with outside and onside terraces, on the ground floor of the business and administrative operations tied with the atrium. The building dynamics and its atrium created by internal and external bridges is supported by dramatic structuring of the facade rasters repeated in variations on the pavement, shading, ceilings and garden arrangement. Motives of the facade are modern transcription of sgraffi to of Prague Renaissance palaces. Airiness, ease and movement were the basic elements of inspiration when designing this building.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Letecký pohled, hrubá stavba, betonáž spodních pater vrchní stavbyBetonáž spodní stavbyHrubá stavba, betonáž spodní stavbyZahájení montáže vnitřních ocelových mostů v části atriaZahájení montáže vnitřních ocelových mostů v části atria – pohled z ulice (Rohanské nábřeží)Detail nosné konstrukce fasádyZahájení montáže pohledové fasády (okna, kamenný obklad)Celkový pohled na dokončenou stavbuAtrium Amazon Court je kryto ETFE fólií.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Systém Shell and Core pro administrativní budovuSystém Shell and Core pro administrativní budovu (62x)
Devítipodlažní administrativní objekt (sedm nadzemních a dvě podzemní patra) s téměř 12 tisíci m2 kancelářských a obchod...
Administrativní a výrobní objekt MERcutAdministrativní a výrobní objekt MERcut (60x)
Objekt je situován v areálu bývalého zemědělského družstva ve Starém městě u Uherského Hradiště. Většina budov v areálu ...
Předsazená montáž oken a dveří (56x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...

NEJlépe hodnocené související články

Nové centrum Vinařství Lahofer – moderní architektura mezi vinicemiNové centrum Vinařství Lahofer – moderní architektura mezi vinicemi (5 b.)
Návrh nového reprezentativního centra Vinařství Lahofer ve vinicích nad Dobšicemi u Znojma, vznikl v brněnském studiu Ch...
Polyfunkční centrum AFI VokovicePolyfunkční centrum AFI Vokovice (5 b.)
Budova Polyfunkčního centra AFI Vokovice je primárně administrativní budova, nabízející variabilní řešení kancelářských ...
Rekonstrukce Paláce ŠporkRekonstrukce Paláce Špork (5 b.)
Rekonstrukce Paláce Špork je příkladem řešení revitalizace souboru budov na území Pražské památkové rezervace. Původní p...

NEJdiskutovanější související články

Projekt Nové Vítkovice odstartovalProjekt Nové Vítkovice odstartoval (4x)
Bývalé ocelové srdce Česka – Ostrava, stojí na prahu dalšího monstrózního projektu. Nejde o nic menšího, než o rev...
Předsazená montáž oken a dveří (2x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...
Nákupno-zábavné centrum AUPARK KošiceNákupno-zábavné centrum AUPARK Košice (2x)
Navrhované Nákupno-zábavné centrum AUPARK Košice je kompozične rozdelené na dva stavebné objekty SO 101 a SO 102 a tri k...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice