KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Architektura    HB Reavis zahajuje v Budapešti výstavbu nového komplexu Agora

HB Reavis zahajuje v Budapešti výstavbu nového komplexu Agora

Publikováno: 30.5.2017
Rubrika: Architektura

Mezinárodní developerská společnost HB Reavis získala povolení k výstavbě nového komplexu „Agora Budapest“. Nachází se v samém srdci hlavního města Maďarska, poblíže nejdelšího a nejživějšího bulváru Roberta Károlyiho a koridoru kancelářských budov na Váci utca. Moderní a ekologický architektonický počin, jehož součástí budou i plochy zeleně a veřejné prostory, významně prospěje celé městské čtvrti.

„Agora Budapest“ sehraje významnou úlohu při obnově a oživení místní nabídky kancelářských prostor. Stavební komplex, sestávající z pěti kancelářských budov a velkoryse řešených veřejných prostor, bude vybudován v několika etapách; bude mít přes 136 000 mbrutto pronajímatelné plochy pro moderní kanceláře a prodejny. Podzemní garáže zajistí 2 170 parkovacích míst a budou zde i dobíjecí stanice pro elektromobily, které jsou již v budovách, postavených společností HB Reavis, standardem. Agora je řešena tak, aby rovněž vyhovovala i cyklistům; cyklostezky v okolí projdou rekonstrukcí a navzájem se propojí. V budovách bude několik odstavných prostor a sprchovacích boxů pro jízdní kola.

„Hlavním cílem při projektování komplexu Agora bylo poskytnout nové řešení s kultovním nábojem, které bude dobře zapadat do textury městské zástavby a bude respektovat budapešťské tradice. Hlavnímu městu má ale zároveň přinést moderní architektonickou hodnotu. Dalším cílem bylo vytvořit novou lokalitu vhodnou pro práci i pro volnočasové aktivity, naplněnou přívětivými a k návštěvám vybízejícími veřejnými prostorami s bohatou nabídkou komunitních programů, velkých obchodů a restaurací,” vysvětluje Zoltán Radnóty, generální ředitel společnosti HB Reavis pro Maďarsko.

HB Reavis při uskutečňování tohoto developerského projektu spolupracuje s proslulou londýnskou firmou MAKE Architects, mnohonásobným vítězem architektonických soutěží, a s maďarskými architekty firmy FINTA Studio, tvůrci několika dnes již věhlasných budov. Dokončení tohoto kancelářského komplexu světové úrovně se plánuje na rok 2023, kdy poskytne kvalitně řešené kancelářské prostory pro 12 000 odborných pracovníků. Očekává se, že díky této investici v dané oblasti vznikne během nadcházejících let 6 000 nových pracovních příležitostí.

„Počítáme s tím, že náš projekt se stane přirozeným ohniskem celého města,” uvedl Florian Frotscher, architekt Make Architects v Londýně, odpovědný za koncepci komplexu „Agora Budapest“. „Jazyk, kterého využívá naše architektura, usiluje o nadčasovost a modernost, avšak svým hmotným vyjádřením vychází z kořenů bohaté místní maďarské lidové architektury. Usilovali jsme o propojení místních znalostí s mezinárodními zkušenostmi s cílem zajistit to nejlepší možné vrstvení hmot na daném pozemku a co nejlepší možné využití vznikajících veřejných ploch,” dodává.

ŠIROKÁ ŠKÁLA ZAŘÍZENÍ A VYMOŽENOSTÍ PRO ZAJIŠTĚNÍ KAŽDODENNÍHO KOMFORTU, VEŘEJNÁ ZELEŇ A CELKOVĚ MODERNIZOVANÉ PROSTŘEDÍ

K nejatraktivnějším prvkům projektu patří umístění obchodů a prodejen na ploše téměř 11 000 m2 ve dvou dolních podlažích kancelářských budov; budoucí nájemci zde naleznou přibližně 40 provozoven s různorodou nabídkou zboží a služeb. Z toho přes 6 000 m2 budou maloobchodní prostory vybudované v první etapě výstavby celého komplexu, s módními restauracemi a kavárnami a s nejrůznějšími službami každodenní potřeby od kadeřnictví přes čistírny, květinářství, lékárny až po tělocvičnu – vše za účelem zajištění zdraví a pohody návštěvníků. 

Součástí projektu budou i zelené plochy velikosti 15 tenisových dvorců, které zkrášlí zahrady, stromy, křoviny a travnaté stezky. V ústřední části celého stavebního komplexu se bude nacházet venkovní shromaždiště, „agora“, které se pro Budapešťany stane novým rušným místem setkávání. Při projektování komplexu byla obzvláštní pozornost věnována rovněž kompletní obnově celého okolí.

V realizační fázi projektu dojde k obnově okolních ulic a na místech dvou křížení v sousedství vzniknou nové křižovatky. Také východ z podzemní dráhy bude rekonstruován a zpřístupněn invalidům. Mezitím bude uvnitř nově budovaného komplexu umístěna menší stanice dálkových autobusů. V rámci revitalizace oblasti obnovíme zeleň v okolních ulicích a všude zde zasadíme nové stromy.

MALEBNÝ „AGORA HUB“ – MÍSTO SETKÁVÁNÍ

Výstavba celého komplexu započne stavbou osmipodlažní budovy „Agora Hub“ s 34 500 m2 brutto pronajímatelné plochy. Po jejím dokončení v závěru roku 2018 zde bude pracovat 3 500 lidí, ve vzdálenosti pouhých 10 minut od středu města.

Budova Agora Hub se svými 4 500 m2 podlahové plochy bude jednou z největších souvislých prostor dostupných v hlavním městě, což výrazně zvyšuje její atraktivitu pro velké maďarské i mezinárodní korporace. Součástí budovy budou i prostory pro sdílené kanceláře (co-working) na ploše 2 500 m2, které bude spravovat HUBHUB, nová profesionální pobočka společnosti HB Reavis.

V budově budou prostory o ploše 4 220 m2 vyhrazené pro maloobchodní podnikání a pro restaurace, kavárny, supermarkety, drogerie a lékařské služby. Na ploše 900 m2 zde bude rovněž tělocvična pro okolní obyvatele, nájemce a návštěvníky komplexu; ta bude vybavena barem s nabídkou zdravé stravy.

Společnost HB Reavis je odhodlána pracovat ve prospěch inovací a trvale udržitelných řešení. Součástí projektové koncepce prvních dvou budov komplexu „Agora Budapest“ jsou inovativní řešení zaměřená na člověka, například integrované začlenění principu Smart Pass, systémy ovládání výtahů, místně závislý informační mikrosystém (využívající určení pozice pomocí základových stanic), mobilní aplikace a „inteligentní“ parkování. Významným faktorem ve prospěch těchto inovativních řešení bylo provedení přehledu potřeb nájemců a obyvatelů ze sousedství.

Díky podpoře trvalé udržitelnosti a komfortu chce projekt získat certifikace „BREEAM Outstanding“ a „WELL Platinum“: druhý z těchto certifikátů měří, zatřiďuje a monitoruje kvalitu zástavby z hlediska jejích dopadů na lidské zdraví a pohodu.

HB Reavis Has Started Building a New Agora Complex in Budapest
HB Reavis, an international property developer, received a building permission for a new “Agora Budapest” complex. It is located in the very centre of the Hungarian capital city, near the longest and the most vibrant boulevard of Robert Károly and a corridor of office buildings in Váci utca Street. The contemporary and ecological architectural achievement that will also include green areas and public spaces will be a significant benefit for all the city district.


O SPOLEČNOSTI HB REAVIS
HB Reavis je mezinárodní developerská společnost založená v roce 1993 v Bratislavě. Působí ve Velké Británii, Polsku, České republice, na Slovensku, v Maďarsku a v Turecku a v současné době je třetím největším developerem v segmentu kancelářských budov v Evropě. Společnost dosud vybudovala celkem 933 000 m2 moderních kanceláří, nákupních a zábavních prostor a logistických zařízení. Dalších více než 1 milion m2 je ve fázi plánování, povolovacího řízení nebo stavby. HB Reavis se opírá o unikátní, plně integrovaný obchodní model od identifikace investičních příležitostí až po navrhování, výstavbu a správu hotových budov. Skupina má celková aktiva ve výši 2,1 miliard €, čistá hodnota aktiv dosahuje téměř 1,2 miliardy €. S více než 600 odborníky je HB Reavis celosvětovým lídrem v oblasti mezinárodního komerčního realitního trhu.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
HB Reavis zahajuje v Budapešti výstavbu nového komplexu Agora - vizualizaceHB Reavis zahajuje v Budapešti výstavbu nového komplexu Agora - vizualizaceHB Reavis zahajuje v Budapešti výstavbu nového komplexu Agora - vizualizaceHB Reavis zahajuje v Budapešti výstavbu nového komplexu Agora - vizualizace

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Systém Shell and Core pro administrativní budovuSystém Shell and Core pro administrativní budovu (66x)
Devítipodlažní administrativní objekt (sedm nadzemních a dvě podzemní patra) s téměř 12 tisíci m2 kancelářských a obchod...
Administrativní a výrobní objekt MERcutAdministrativní a výrobní objekt MERcut (62x)
Objekt je situován v areálu bývalého zemědělského družstva ve Starém městě u Uherského Hradiště. Většina budov v areálu ...
Předsazená montáž oken a dveří (51x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...

NEJlépe hodnocené související články

Nové centrum Vinařství Lahofer – moderní architektura mezi vinicemiNové centrum Vinařství Lahofer – moderní architektura mezi vinicemi (5 b.)
Návrh nového reprezentativního centra Vinařství Lahofer ve vinicích nad Dobšicemi u Znojma, vznikl v brněnském studiu Ch...
Polyfunkční centrum AFI VokovicePolyfunkční centrum AFI Vokovice (5 b.)
Budova Polyfunkčního centra AFI Vokovice je primárně administrativní budova, nabízející variabilní řešení kancelářských ...
Rekonstrukce Paláce ŠporkRekonstrukce Paláce Špork (5 b.)
Rekonstrukce Paláce Špork je příkladem řešení revitalizace souboru budov na území Pražské památkové rezervace. Původní p...

NEJdiskutovanější související články

Projekt Nové Vítkovice odstartovalProjekt Nové Vítkovice odstartoval (4x)
Bývalé ocelové srdce Česka – Ostrava, stojí na prahu dalšího monstrózního projektu. Nejde o nic menšího, než o rev...
Předsazená montáž oken a dveří (2x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...
Nákupno-zábavné centrum AUPARK KošiceNákupno-zábavné centrum AUPARK Košice (2x)
Navrhované Nákupno-zábavné centrum AUPARK Košice je kompozične rozdelené na dva stavebné objekty SO 101 a SO 102 a tri k...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice