KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Výroba a montáž konstrukcí    Administrativní budova Z2 – Rivergardens

Administrativní budova Z2 – Rivergardens

Publikováno: 15.5.2012
Rubrika: Výroba a montáž konstrukcí

Rozvojové území Rivergardens o celkové rozloze téměř 8 ha se po přijetí změny územního plánu Hlavního města Prahy na sklonku roku 2004 stalo plnohodnotným stavebním pozemkem. Urbanistické řešení slibuje výstavbu rozsáhlých obytných souborů, kvalitních administrativních a multifunkčních objektů, včetně zvýšení atraktivity navazujících pozemků, čímž se rehabilituje postavení Karlína jako čtvrti, která má svou část vltavského břehu. Návrh vytváří výrazný architektonický motiv uvozující z východu vstup jak do centra, tak do budoucí parkově upravené enklávy kolem Vltavy.

FUNKČNÍ A DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ
Jedná se o administrativní budovu s osmi nadzemními podlažími (7. a 8. NP jsou ustupující) a dvěma podzemními podlažími, které jsou uspořádány jako polopatra určená pro parkování vozidel a technologii objektu. Budova má půdorysný tvar „U“ s nestejně dlouhými rameny o rozměrech 78,3 × 31,7 m. Ztužení objektu je zajištěno dvěma schodišťovými jádry s výtahy. Při ulici Rohanské nábřeží je v úrovni 1. – 2. NP kolonáda s hloubkou 3,87 m (s veřejně přístupným chodníkem). Dopravně je budova napojena vjezdem do garáží z ulice pracovně označované jako Diamantová.

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ
Architektura je založena tak, aby byla reprezentativní a zároveň přátelská ke svému bezprostřednímu okolí i k širšímu okolí starého Karlína, respektovala jeho danosti a řád. Návrh proto používá jednoduchou kubickou formu a zdůrazňuje vysoký řád v parteru a pravoúhlou geometrii jako princip řádu. Záměrně zachází do moderní interpretace klasických principů s použitím jemnějšího měřítka architektonického odkazu starého Karlína. Městotvorně koriguje jeho handicap na městské třídě, která je výsledkem staršího, z druhé poloviny 20. století vycházejícího architektonického měřítka. Má korigovat výraz budov na druhé straně se podřizující dopravnímu systému. Vlastní fasáda je dána základním vertikálním modulem (3,9 m) a dále doplněna dalšími zjemněními druhotných modulových os. Tento rytmus přecházející v určité metrum navozuje čtení architektury z pozice kráčejícího člověka a zároveň nabízí jednotnou velkorysou osnovu jako jednoduché gesto jevící se pozorovateli projíždějícímu kolem v automobilu.

Výraz fasády a plastičnost podporuje koncepce tří hmot ryzalitů, předstupujících před základní hmotu domu směrem do ulice. Propojujícím prvkem v parteru domu je kolonáda, která spojuje ryzality v jednu hmotu domu a zároveň výraz domu odlehčuje. Mezery mezi středním a krajními ryzality jsou po 2. modulech stavby. Tyto mezery zároveň jasně vymezují dva vstupy do domu a podporují jasnou „adresnost“ domu a jeho vstupů. Mezery mezi ryzality navazují na vnitřní vstupní haly v domech s recepcemi. Vstupní haly jsou navrženy s převýšením přes první dvě nadzemní podlaží a s průhledem do kanceláří ve 2. NP přes zasklené galerie, za kterými již návštěvník domu pocitově vnímá vlastní život administrativní budovy. Fasáda je provedena v kombinaci omítaných povrchů, z omítek probarvených ve hmotě v bílé barvě, a kamenných. Vnitřní dispoziční řešení využívá výhod ryzalitů, které umožňují prosvětlení výrazně větší podlažní plochy a tím její pronajímatelnosti než při užití běžné pětitraktové dispozice. Zároveň člení jinak neosobní prostor velkoprostorových kanceláří.

KONSTRUKČNÍ SYSTÉM
Založení domu je navrženo s ohledem na geologické poměry a vyrovnání vztlaku vody v málo zatížené části. Základová deska leží na tryskových pilířích, které jsou končeny na břidlicích. Samotná základová deska má dvě tloušťky, v hlubší části je tloušťky 400 mm, ve vyšší části, kde je menší přitížení od horní stavby, je základová deska tloušťky 500 mm. Spodní stavba je navržena jako železobetonová konstrukce. Obvodové stěny jsou železobetonové v minimální tloušťce 250 mm. Vnitřní konstrukce je železobetonový skelet se dvěma komunikačními jádry. Spojení jednotlivých podlaží pro nájezd automobilů je provedeno pomocí sjezdových ramp. Základní tloušťka stropní konstrukce je 280 mm, s výjimkou desky mezi moduly 1–2, kde je tloušťka stropní konstrukce 400 mm. Tato část desky vynáší přední část budovy nad „proplachovacím kanálem“. V zadní části objektu je navržen vjezdový tunel do suterénu, se stropní deskou ve spádu, na níž je provedena vegetační skladba střechy.

Nadzemní konstrukce je v příčném členění trojtrakt, kde jsou sloupy od sebe osově vzdáleny 3,87 m, 7,48 m a 6,05 m. Podélná vzdálenost je v hlavním rastru většinou 7,8 m. Sloupy jsou půdorysně rozlišeny podle zatížení a také v návaznosti na řešení tepelných detailů. V pozici fasády je modul zjemněn vloženými nenosnými sloupky, které byly vyzděny z plynosilikátových tvárnic. Jinak jsou podélné stěny obvodového pláště nenosné prosklené. Vodorovné stropní konstrukce jsou monolitické železobetonové, tvořené plochými deskovými
průvlaky tl. 280 mm, šířky 2 400 mm v hlavních modulových osách a dále do nich vetknutými stropními deskami tloušťky 160 mm resp. 220 mm (krajní pole). Na okrajích jsou stropy zakončeny obvodovým průvlakem šířky 500 mm a výšky 480 mm, na jižní, východní a západní straně objektu s vybráním pro schránku venkovní žaluzie. Nad obvodovými průvlaky jsou provedeny monolitické železobetonové okenní parapety a střešní atiky, které jsou součástí nosné konstrukce. Poslední dvě podlaží jsou půdorysně zmenšena, ale konstrukční systém zůstal zachován.

OBVODOVÝ A STŘEŠNÍ PLÁŠŤ
Výrazově je fasáda domu tvořena vnější nosnou strukturou, která dělí fasádu na základní modul převážně o světlých rozměrech 3,340 × 3,175 m. Tento vnitřní modul je dále členěn, dle modulace kancelářského prostoru 1,35 m, prefabrikovanými předokenními sloupky o rozměrech 150/300 mm, které jsou vyrobeny z tuhého izolantu opatřeného hladkou silikátovou stěrkou. Monolitické železobetonové nosné konstrukce i nenosný obvodový plášť jsou zatepleny kontaktním zateplovacím systémem „ETICS“ s minerální vlnou, dále s armovací cementovou stěrkou a vrchní silikátovou omítkou v barvě bílé.

Vnější sloupy kolonády a meziokenní polosloupy v 1. – 2. NP na jižní a západní fasádě jsou opatřeny obkladem z přírodního kamene světlé barvy (vápenec Mocca Creme, Portugalsko) s broušeným povrchem. Všechny hlavní střechy objektu jsou navrženy jako ploché jednoplášťové nevětrané. Nepochozí střecha nad 8. NP je s klasickým pořadím vrstev, pochozí střecha nad 6. NP (střešní terasa) a pochozí vegetační střecha nad 1. PP jsou s obráceným pořadím vrstev s provozní resp. vegetační zatěžovací vrstvou. Spádové vrstvy ve skladbách střech jsou navrženy z monolitických lehčených betonů. Spád střechy nad 1. PP je vytvořen samotnou stropní deskou, která je provedena ve spádu. Hydroizolační i pojistná vrstva hydroizolace, včetně parozábrany, jsou řešeny z modifikovaných asfaltových pásů.

PODLAHY
Podlahy v kancelářských prostorech typu „Open space“ jsou řešeny pomocí zdvojených podlah v rastru 600 × 600 mm a celkovou výškou 150 mm. Zdvojené podlahy díky svému charakteru zajišťují vysokou flexibilitu při pozdější realizaci jednotlivých vestaveb. Podlahy ve společných prostorách jsou z teracové dlažby 400 × 400 mm v šedé barvě, v místě vstupních hal bylo ovšem použito atypické velkoformátové teracové dlažby ve dvou barevných odstínech, která doplňuje umělecké malby na stěnách z materiálu San Marco. Schodišťové stupně jsou řešeny rovněž z teraca, které bylo aplikováno již při prefabrikaci jednotlivých ramen.

PRÁCE NA PROJEKTU
Za architektonicko-stavebním návrhem projektu stojí ateliér ARCHITEKTI HRŮŠA & SPOL., s. r. o. Investorem objektu byla společnost TOPAS Real spol. s r. o., která si do pozice generálního dodavatele vybrala společnost SWIETELSKY stavební s. r. o. Práce na projektu byly dokončeny v plánovaném termínu, tedy v březnu letošního roku. Při výstavbě byl kladen vysoký důraz na estetickou hodnotu výsledného díla při dodržení vysoké kvality prováděných prací a optimalizaci nákladů.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE O OBJEKTU
Počet podzemních podlaží 2
Počet nadzemních podlaží 8
Zastavěná plocha 1 318 m2
Čistá podlažní plocha podzemních podlaží 4 285 m2
Čistá podlažní plocha nadzemních podlaží 9 321 m2
Plocha teras 447 m2
Obestavěný prostor 56 845 m3

Office Building Z2 – Rivergardens
Urban design of the development area Rivergardens with a total area of eight hectares foresees the extensive construction of residential premises, high quality office buildings and multifunction buildings, including increasing the attractiveness of related pieces of land and resulting in improving the status of Karlín as a district, having its part of the Vltava bank. The design creates a strong architectural motif and foresees the entrance to the centre as well to the future landscaped enclave around the river from the east.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Budovu dostavěla stavební firma Swietelsky v březnu letošního roku.Budovu dostavěla stavební firma Swietelsky v březnu letošního roku.Stavba administrativního centra v pražském KarlíněStavba administrativního centra v pražském KarlíněStavba administrativního centra v pražském Karlíně

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Stavební ocelové konstrukce vyšší třídy provedení (EXC3, EXC4) a technické podmínky jejich výroby v ČRStavební ocelové konstrukce vyšší třídy provedení (EXC3, EXC4) a technické podmínky jejich výroby v ČR (117x)
Současné období (tj. roky 2009 – 2014) je v oboru stavebních ocelových konstrukcí (dle NANDO 2/4) charakterizováno zásad...
PROTAH – certifikovaný systém konstrukčních táhelPROTAH – certifikovaný systém konstrukčních táhel (62x)
PROTAH je systém konstrukčních táhel a doplňků pro použití v konstrukcích pozemních a inženýrských staveb. Systém PROTAH...
Konstrukční prvky příhradových konstrukcí a jejich vlastnostiKonstrukční prvky příhradových konstrukcí a jejich vlastnosti (55x)
Jedním z hlavních konstrukčních prvků, které jsou využívané pro stavbu příhradových konstrukcí, jsou rovnoramenné úhelní...

NEJlépe hodnocené související články

Rozšíření centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi – VII. etapaRozšíření centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi – VII. etapa (5 b.)
Změna legislativy, resp. zákona č. 254/2001 Sb., o vodách, který požaduje provádění revize a zkoušky těsnosti nádrží na ...
Stav ocelových mostů po sto letech užíváníStav ocelových mostů po sto letech užívání (5 b.)
Jedním z hnacích motorů prudkého industriálního rozvoje v českých zemích na přelomu devatenáctého a dvacátého století by...
Obnova věže Staroměstské radniceObnova věže Staroměstské radnice (5 b.)
Zakázku na obnovu věže Staroměstské radnice získalo sdružení firem AVERS spol. s r. o. a Subterra a. s. na konci roku 20...

NEJdiskutovanější související články

Most přes Rouštanský potok na obchvatu RouštanMost přes Rouštanský potok na obchvatu Rouštan (1x)
Silnice I/34 (Havlíčkův Brod – Svitavy) je jednou z páteřních komunikací severní části Českomoravské vysočiny. Na své tr...
Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Lávka přes řeku Svratku v Brně‑KomárověLávka přes řeku Svratku v Brně‑Komárově (1x)
Lávka pro pěší celkové délky 60,40 m je popsána s ohledem na architektonické a konstrukční řešení a postup stavby. Konst...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice