KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Stožáry umělého osvětlení stadionu FC Vysočina vyrostly v rekordně krátkém čase

Stožáry umělého osvětlení stadionu FC Vysočina vyrostly v rekordně krátkém čase

Publikováno: 27.4.2006, Aktualizováno: 26.12.2008 10:01
Rubrika: Realizace

V rekordně krátkém čase vyrostly nad hrací plochou fotbalového stadionu FC Vysočina v Jihlavě stožáry umělého osvětlení. Výrobu a montáž konstrukce, která se stala dominantou vjezdu do města, má „na svědomí“ ostravská firma Ferrmon.

Lighting poles at football stadium in Jihlava arose in record-short time
Lightning poles above football pitch of FC Vysočina in Jihlava arose in record-short time. The production and assembly of the structure – which became a dominating feature of driveway to the town – was supplied by Ferrmon, a company from Ostrava.


Realizace to byla vskutku expresní: od podpisu smlouvy přes projekt a kompletní dodání trvala dva měsíce – výkresová výrobní dokumentace byla předávána Oldřichem Balšínkem postupně během prosince, konstrukce včetně nákupu materiálu byla vyrobena za třicet dnů, povrchovou úpravu OK získala v lednu za šestnáct dnů, za 22 dnů byla smontována (termíny se překrývaly). Datum předání díla, jehož dodržení vyžadovalo zahájení jarní části fotbalové ligy s utkáním Jihlavy s 1. FC Brno (nakonec se však nehrálo pro nezpůsobilý terén – pozn. red.), přitom ohrožovaly lednové dvacetistupňové mrazy a přívaly sněhu.

„Většinou se zaměřujeme na technologickou výrobu ocelových konstrukcí, takže stožáry, které se brněnskému architektovi Františku Šmédkovi skutečně povedly, byly jednou z opravdu zajímavých realizací. Byla to taková lahůdka,“ pochvaloval si ředitel Ferrmonu Josef Musiálek. Protože stožáry musí mít patřičný světelný dopad, jsou vysunuty dovnitř k hrací ploše. Zakřivené příhradové sloupy proměnného obrysového tvaru jsou náročný výrobek – aby do sebe přesně zapadaly, aby oblouk nebyl lomený, dílce musí „sedět“. Specifikem jsou trubky zakřivené ve dvou směrech – jednak se konstrukce „naklánějí“ dopředu, jednak se zužují od základny k místu uchycení šestibokých reflektorových stěn, „zrcátek“ s halogenovými reflektory s intenzitou osvětlení 1 400 luxů. „Zakřivené trubky jsou vždy mimořádné – vyrábějí se v trojrozměrných hodnotách, proto musí být přesné,“ doplnil.


Montáž z koše jeřábu

Jak informoval vedoucí realizace zakázek Ferrmonu Vladimír Stachura, čtyři stožáry jsou nestejných výšek (2 × 39.600, 45.200 a 46.000 mm, včetně reflektorových stěn, ukotvených do hlav stožárů) – dva jsou založeny výše a dva každý níže, jinak se v omezeném prostoru kolem stadionu uprostřed zástavby umístit nedaly. Dva sloupy jsou proto sestaveny ze čtyř a dva z pěti dílců. Ve srovnatelné spodní úrovni je rozteč rohových sloupů stožárů 4,0 × 5,0 m. Z hlediska průřezu jde převážně o trubkové profily na sloupy i výplňové prvky z oceli S235 (obslužné lávky) a S355.

Jednotlivé prvky se vyráběly v halách, byly předmontovány a žárově pozinkovány. Zinkovalo se v přípravcích, aby trubky nezměnily tvar. Do bloků byly prvky smontovány až na stavbě – jsou tudíž pozinkovány i zevnitř, což jim zaručuje maximální odolnost vůči korozi.

„Dílce se montovaly postupně – tři části a pak čtvrtá s tzv. zrcadly, rámy pro osvětlení. Světla usadila firma, která dodávala elektroinstalace, na zemi a pak se rám zvedal,“ upřesnil vedoucí montáží Milan Kurek. OK je spojována vysokopevnostními šrouby. „Problémem byl hlavně nedostatek prostoru – stadion je obestavěn školou, plaveckým stadionem, vedle je park, do nějž jsme nesměli zasáhnout… Měli jsme těžkosti s nájezdem aut, která přivážela ocelovou konstrukci. Nebylo ji kde montovat, prvky se skládaly a hned zvedaly (koncové dílce těžkým jeřábem Liebherr LTM 1120, ostatní LTM 1030/2 – pozn. red.),“ popsal vedoucí montáží. „Prvky navíc nebylo kde skladovat, všechno bylo naplánováno tak, že je kamiony přivážely přesně podle potřeb montáže a hned se s nimi pracovalo,“ doplnil ho Josef Musiálek. Jeden stožár byl vztyčován pět dnů.

(foto archiv Ferrmon)

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navrhovanie spriahnutých plechobetónových dosiek (49x)
Plechobetónová doska je monolitická železobetónová doska betónovaná na tenkostennom oceľovom tvarovanom profile – ...
Projektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v BratislaveProjektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave (41x)
Pôvodný železobetónový skelet objektu štadióna s pôdorysnými rozmermi 70 × 100 m bol postavený v rokoch 1943 až 19...
Nové ústředí ČSOB (38x)
Budova nového ústředí ČSOB bude přátelskou, otevřenou a vstřícnou budovou, která poskytne příjemné pracovní prostředí pr...

NEJlépe hodnocené související články

„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“ (5 b.)
říká generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group Ing. Jan Světlík....
Ve Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletíVe Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletí (5 b.)
Doslova průlomovou investici v oblasti strojírenské metalurgie představuje moderní linka rychlokovacího stroje, jakou ne...
Praktické poznatky z realizace ojedinělé stavby - visuté lávky přes Labe v Kolíně (5 b.)
Visutá lávka o třech polích překračuje v Kolíně řeku Labe (na Kmochův ostrov) středním polem o rozpětí 99 m, obě krajní ...

NEJdiskutovanější související články

Nadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých BudějovicíchNadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých Budějovicích (1x)
Prodejní a administrativní hala pro firmu Starka – Půjčovnictví a obchod, v. o. s. je ukázkou moderní, architekton...
Laboratorní a konstituční model cementovaného jílu (1x)
Zpevněné vzorky jílu byly připraveny ze směsi kaolínu a portlandského cementu. Provedly se laboratorní zkoušky pevnosti,...
Celodřevěná hala skladu posypové soli v Rychnově u Jablonce nad Nisou (1x)
Na místě původního skladu posypové soli v areálu SÚS v Rychnově u Jablonce nad Nisou byl v roce 2004 vybudován nový obje...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice