KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Fondation Louis Vuitton    Stopa sedmá: ARITMET, s. r. o. – Jeden metr v projektu je jeden metr na stavbě

Stopa sedmá: ARITMET, s. r. o. – Jeden metr v projektu je jeden metr na stavbě

Publikováno: 27.2.2015
Rubrika: Fondation Louis Vuitton

S ohledem na tvarovou neobvyklost konstrukcí bylo nutno veškeré montážní práce podporovat geodetickými metodami, které byly předmětem dodávky společnosti ARITMET, s. r. o. Před příchodem na stavbu geodeti od francouzských kolegů obdrželi klasický seznam souřadnic bodů vytyčovací sítě. Seznam byl proti českým zvyklostem doplněn o datum, kdy byl bod určen a jméno pracovníka, který zaměření provedl.

Vytyčovací síť byla tvořena klasickými deseti betonovými pilíři na okraji stavební jámy se zajištěním dalšími pilíři za obvodem stavby. Pilíře nebyly nijak chráněny a stejně jako na našich stavbách jich bylo do konce stavby osm zničeno. Stavba byla projektována v místním souřadném systému s vyznačením návaznosti (jedním bodem a úhlem stočení) na francouzský státní souřadnicový systém. Při předávání celkové situace zazněla jasná a výstižná věta: Jeden metr v projektu je jeden metr na stavbě. Český geodet si jistě vzpomene na rozdíl délky v reálné hladině, na nulové hladině a v rovině zobrazení.

Tvarová neobvyklost stavby vytvořila jasnou hranici pro spolupráci projektantů s geodety. Tato hranice byla tvořena předáváním souborů souřadnic pro vytyčení nebo montáž, takže obvyklé dopočítávání nebo určování souřadnic z projektu, tentokrát odpadlo.

PROVÁDĚNÉ PRÁCE
Prováděné práce lze rozdělit do čtyř skupin:

  • Zaměření skutečného stavu – skutečného provedení již zhotovených konstrukcí, na které dodávané konstrukce firmy SIPRAL navazovaly.
    Zde se často uplatňoval požadavek projektanta zaměřit konkrétní bod na konstrukci, přičemž ta konkrétnost byla vyjádřena zpravidla seznamem souřadnic „dotazovaných“ bodů. Měřicky se tedy body zaměřovaly na přiložený hranol nebo jsme konkrétní místo zaměřili bezhranolovou technologií.
  • Vytyčení bodů pro založení konstrukce.
    Většina dodávaných konstrukcí jsou fasády, a tedy vertikální rozměr konstrukce je určující. Bodů pro založení bylo zpravidla málo a u některých konstrukcí, zavěšených na stěně, dokonce nebyly žádné. Výkonově se jednalo o standardní vytyčení bodu, pro zpestření prací se někdy vytyčovalo na strop.
  • Spolupráce při montáži
    Pro zadané body konstrukce jsme dostali seznam souřadnic a ve spolupráci s montážníky jsme dosahovali správného umístění tohoto prvku konstrukce. Tyto práce je nutno provádět jako vytyčení bodu na přímce, přičemž přímka musí být nastavena tak, aby byla rovnoběžná s ovládacími (rektifikačními) šrouby montáže konstrukce. Pro tyto práce jsme měli stanoveny poměrně přísné dopustné odchylky (max. 1 mm v každé souřadnici).
  • Zaměření skutečného provedení
    Zaměření bylo prováděno na předem určených bodech a vyhodnocené odchylky sloužily jako jeden z průkazů kvality zhotovené konstrukce. Protokol byl samozřejmě vydáván ve dvojjazyčné verzi. Při konzultaci o obsahu těchto protokolů s francouzským kolegou vyšlo najevo, že ve Francii neznají úřední oprávnění pro inženýrskou geodézii, pouze pro katastr.

Bezvýhradně byla používána metoda volného stanoviska, což vedlo ke kuriózním postavením teodolitu (viz ilustrace). Řešitelsky zajímavý byl také úkol: Vytyčení asi dvaceti bodů na vnitřní stěny svislé vzduchotechnické šachty bez osvětlení (1,8 m × 2 m × 40 m).

Na stavbě též působily dodavatelské firmy z jiných států Evropy, a jejich stavební činnost musela být rovněž podporována geodetickými metodami, takže geodet na stavbě nebyl nijak výjimečným zjevem.

DODÁVKA V ČÍSLECH:

  • Začátek prací: 17. 6. 2011
  • Konec prací: 4. 3. 2013 (samozřejmě s přestávkami)
  • Počet konstrukcí a odevzdaných protokolů: 46
  • Počet stanovisek: 472
  • Počet vytyčených bodů: 1 324
  • Počet bodů spolupráce na montáži: 1 807 (Jedná se o souhrnné hodnoty za všechny konstrukce.)
  • Nekratší montáž: 2 dny
  • Nejdelší montáž: 211 dnů
  • Průměrný čas montáže: 56 dnů (Počty dnů zde uvedené, se týkají pouze rozsahu geodetických prací.)

Materiál byl publikován v časopise Zeměměřič.

Imprint 7: ARITMET, s. r. o.
One meter in a project is one meter of a construction
Taking into consideration unusual shapes of structures, it was necessary to support all of the installation work with the geodetic techniques, which were the subject to supply of the company ARITMET, s. r. o. Before they arrived to the construction site, the land surveyors obtained a list of point coordinates of the layout plans from their French coworkers. In contrast to the Czech customs, a date of the point setting was added to the list together with the name of the person who conducted the survey.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Související články


Fotogalerie
Teodolit na konzoli, obsluha ve vysokozdvižné plošině cca 20 m nad zemí. Na teodolitu je nasazen okulár pro vertikální záměry. Každý pracovník v plošině musel být v „postroji“ i připoután ke korbě vysokozdvižné plošinySymbolická záměra na Eiffelovu věžStativ na konstrukci je zajištěn třemi kurtami, obsluha ve vysokozdvižné plošině.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Stopa třetí: DT Mostárna, a. s. – Výroba a montáž sekundárních ocelových konstrukcí vynášejících prosklený plášťStopa třetí: DT Mostárna, a. s. – Výroba a montáž sekundárních ocelových konstrukcí vynášejících prosklený plášť (33x)
Společnost DT Mostárna, a. s. měla tu čest se podílet na výstavbě projektu Fondation Louis Vuitton pour la Création v Pa...
„Nedodrželi jsme tendrové zadání a zároveň jsme přesvědčili klienta o výhodách našeho řešení,“„Nedodrželi jsme tendrové zadání a zároveň jsme přesvědčili klienta o výhodách našeho řešení,“ (28x)
vysvětluje Ing. Michal Prokop, vedoucí projektu společnosti SIPRAL a. s....
Stopa čtvrtá: Saint-Gobain Construction Products CZ a. s., divize GLASSOLUTIONS – Izolační dvojskla s maximální transparentnostíStopa čtvrtá: Saint-Gobain Construction Products CZ a. s., divize GLASSOLUTIONS – Izolační dvojskla s maximální transparentností (18x)
V nedávné době byla slavnostně otevřena budova Nadace Louise Vuittona od slavného amerického architekta Franka Gehryho. ...

NEJlépe hodnocené související články

Stopa sedmá: ARITMET, s. r. o. – Jeden metr v projektu je jeden metr na stavběStopa sedmá: ARITMET, s. r. o. – Jeden metr v projektu je jeden metr na stavbě (5 b.)
S ohledem na tvarovou neobvyklost konstrukcí bylo nutno veškeré montážní práce podporovat geodetickými metodami, které b...
Stopa čtvrtá: Saint-Gobain Construction Products CZ a. s., divize GLASSOLUTIONS – Izolační dvojskla s maximální transparentnostíStopa čtvrtá: Saint-Gobain Construction Products CZ a. s., divize GLASSOLUTIONS – Izolační dvojskla s maximální transparentností (5 b.)
V nedávné době byla slavnostně otevřena budova Nadace Louise Vuittona od slavného amerického architekta Franka Gehryho. ...
Stopa druhá: PARS building s. r. o. – Aplikace superelementů a polotuhých styčníků při výpočtu ocelových konstrukcí prosklených fasádStopa druhá: PARS building s. r. o. – Aplikace superelementů a polotuhých styčníků při výpočtu ocelových konstrukcí prosklených fasád (5 b.)
Úkolem společnosti PARS building s. r. o. bylo vypracovat návrh a statický výpočet sekundární ocelové konstrukce nesoucí...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice