KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Fondation Louis Vuitton    Fondation Louis Vuitton – české stopy na stavbě v Paříži, která uchvacuje svět

Fondation Louis Vuitton – české stopy na stavbě v Paříži, která uchvacuje svět

Publikováno: 23.12.2014, Aktualizováno: 21.1.2015 10:32
Rubrika: Fondation Louis Vuitton

První myšlenka o Nadaci a návrh spolupráce na projektu vznikly v r. 2001, kdy se architekt F. Gehry v Paříži setkal s prezidentem společnosti LVMH (Louis Vuitton Moet Henessy) panem Bernardem Arnaultem. V srpnu 2007 projekt obdržel stavební povolení, v březnu 2008 byly zahájeny práce na základech budovy a v září 2009 práce na nosné konstrukci stavby. Slavnostní položení posledního kamene bylo provedeno v prosinci 2013, v březnu 2014 byla stavba předána investorovi. V průběhu jara 2014 proběhly úpravy okolní krajiny, dále pak interiérů a k oficiálnímu otevření pro veřejnost došlo 27. října 2014. Základní betonovou desku tloušťky 2,6 m tvoří 11 000 m3 betonu a 1 900 t oceli. Primární betonová a ocelová konstrukce dále podpírá bílé stěny Icebergů, které se prolínají s prosklenými fasádami a společně vytvářejí hydroizolační plášť budovy. Celou stavbu obklopenou uměle vytvořenou vodní plochou přikrývá 12 prosklených plachet, které mají dle návrhu architekta evokovat větrem napnuté plachty plachetnice.

VYBRANÍ DODAVATELÉ

  • Vinci Construction France, Francie – Generální dodavatel a dodavatel primární betonové konstrukce.
  • Eiffage, Francie – 12 prosklených plachet o celkové ploše 13 500 m2 se skládá z 3 600 jedinečných skel.
  • Hoffmeister, Německo – Plochu 9 000 m2 oplášťuje celkem 1 700 jedinečných hliníkových panelů obložených více než 19 000 bílými sklocementovými deskami Ductalu.
  • SIPRAL, Česká republika – Společnost SIPRAL se na tomto projektu podílela dodávkou 42 venkovních a 2 vnitřních prosklených fasád různé geometrické složitosti. Sekundární a terciální konstrukce proskleného pláště celé budovy vznikla pod její taktovkou.
  • DT Mostárna, Česká republika – Dodavatel sekundární ocelové konstrukce, která slouží jako nosná konstrukce pro terciární konstrukce prosklených fasád; subdodavatel SIPRALU.
  • FK Servis, Česká republika – Dodavatel požárních systémů otvírek pro přívod vzduchu a odvod tepla a kouře; subdodavatel SIPRALU.
  • Aritmet, Česká republika – Dodavatel geodetických prací, který v průběhu realizačních prací prováděl geodetické zaměření všech Sipralem dodávaných konstrukcí; subdodavatel SIPRALU.
  • PARS building, Česká republika – statika
  • Saint-Gobain Glass Solutions, Česká republika – sklo
  • TERMETAL, Česká republika – nerezové dveře POHLEDEM ARCHITEKTA Frank Gehry je americko-kanadský architekt (*1929), autor staveb jako např. Muzeum Guggenheim ve španělském Bilbao, Walt Disney Concert Hall v americkém Los Angeles nebo jako jeden z autorů pražského Tančícího domu.

První myšlenka o Nadaci a návrh spolupráce na projektu vznikly v r. 2001, kdy se F. Gehry v Paříži setkal s prezidentem společnosti LVMH (Louis Vuitton Moet Henessy) panem Bernardem Arnaultem. Oba muži se ve svých představách dobře shodli a výsledkem práce na architektonickém návrhu je nejen řada skic, které vzájemným prolínáním kruhů a křivek už dávají tušit prvotní myšlenku, větrem zmítanou námořní loď, ale také bezmála 60 architektonických modelů. Dřevěné kostky, papír a plexisklo se postupně zformovaly do oblých tvarů prosklených plachet, nyní pro stavbu typických. Schválený finální model byl naskenován a vytvořil tak základní podklad pro digitální elektronický model, který dále sloužil jako matrice projekčních prací.

Oproti jiným současným stavbám se projekt odlišuje způsobem zpracování projektových studií ve 3D. Díky tomu, že všichni dodavatelé konstrukcí pracovali s architektonickým návrhem v digitální podobě a využívali jednotný 3D software Digital Project, byla možná nejen rychlá a přesná komunikace v mezinárodním měřítku, ale i předběžná simulace realizace, která umožnila zamezit případným kolizím a nepřesnostem.

V průběhu realizace Frank Gehry stavbu několikrát navštívil a nepřetržitě udržoval dohled nad svým návrhem. Nejen osobní zaujatost, ale především digitální nástroje umožnily absolutní kontrolu nad tím, aby původní idea získala ten správný tvar. Výsledné dílo působí, jakoby vzdorovalo zákonům statiky, odporovalo zažitým poznatkům o vlastnostech materiálů a ztělesňuje propojení estetického vnímání s informačními technologiemi.

FONDATION LOUIS VUITTON V ČÍSLECH:
Stavba Fondation Louis Vuitton v přepočtu za tři miliardy korun je splněným snem šéfa firmy Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) a zároveň nejbohatšího Francouze, Bernarda Arnaulta. Oficiální model stavby byl veřejnosti představen už v roce 2006 a v roce 2008 byly zahájeny stavební práce. Na primární konstrukci bylo spotřebováno 15 000 tun oceli, což je dvakrát více, než pro Eiffelovu věž. Na tuto strukturu byly osazeny ocelové sloupy sekundární konstrukce nakloněné všemi
směry. Sloupy přebraly zatížení terciární konstrukce (prosklené fasády), která tvoří obálku budovy. Nad fasádou jsou umístěny skleněné plachty (verriéres) složené z 3 600 panelů vyrobených ve speciální peci v Padově. Celková plocha 12 plachet dosahuje 13 500 m². Na realizaci projektu se podílelo přibližně 200 inženýrů a architektů a na projekčních pracích se strávilo cca 1,5 milionu projekčních hodin.

Z podkladů SIPRAL a. s.

Fondation Louis Vuitton – Czech Imprints on the Paris Building Mesmerizing the World
The very first thought concerning the Foundation and proposal for cooperation in the project originated in 2001, when the architect, F. Gehry, met the CEO of the LVMH (Louis Vuitton Moet Henessy), Bernard Arnault, in Paris. The project received a final building permit in August 2007. Foundation works commenced in March 2008, while works on the building’s load-bearing structure began in September 2009. The ceremonial laying of the last stone was carried out in December 2013, and the building was handed over to the investor in March 2014. Modification of surrounding areas and building interior took place during the spring of 2014. The building was officially opened to the public on October 27, 2014. The basic concrete slab is 2.6 m thick and comprises of 11,000 mof concrete and 1,900 t of steel. The primary concrete and steel building structure also supports white Iceberg walls, which mingle with glazed facades. Together, they create a water-proof building envelope. The whole building is surrounded by an artificial water surface and covered by 12 glassed sheets, which are designed by the architect to resemble the sails of a sailboat taut by wind.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Související články


Fotogalerie
Hlavní jižní vstup do objektu muzea Nadace Louis VuittonVývojová maketa projektu

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Stopa třetí: DT Mostárna, a. s. – Výroba a montáž sekundárních ocelových konstrukcí vynášejících prosklený plášťStopa třetí: DT Mostárna, a. s. – Výroba a montáž sekundárních ocelových konstrukcí vynášejících prosklený plášť (26x)
Společnost DT Mostárna, a. s. měla tu čest se podílet na výstavbě projektu Fondation Louis Vuitton pour la Création v Pa...
„Nedodrželi jsme tendrové zadání a zároveň jsme přesvědčili klienta o výhodách našeho řešení,“„Nedodrželi jsme tendrové zadání a zároveň jsme přesvědčili klienta o výhodách našeho řešení,“ (25x)
vysvětluje Ing. Michal Prokop, vedoucí projektu společnosti SIPRAL a. s....
Fondation Louis Vuitton – české stopy na stavbě v Paříži, která uchvacuje světFondation Louis Vuitton – české stopy na stavbě v Paříži, která uchvacuje svět (18x)
První myšlenka o Nadaci a návrh spolupráce na projektu vznikly v r. 2001, kdy se architekt F. Gehry v Paříži setkal s pr...

NEJlépe hodnocené související články

Stopa sedmá: ARITMET, s. r. o. – Jeden metr v projektu je jeden metr na stavběStopa sedmá: ARITMET, s. r. o. – Jeden metr v projektu je jeden metr na stavbě (5 b.)
S ohledem na tvarovou neobvyklost konstrukcí bylo nutno veškeré montážní práce podporovat geodetickými metodami, které b...
Stopa čtvrtá: Saint-Gobain Construction Products CZ a. s., divize GLASSOLUTIONS – Izolační dvojskla s maximální transparentnostíStopa čtvrtá: Saint-Gobain Construction Products CZ a. s., divize GLASSOLUTIONS – Izolační dvojskla s maximální transparentností (5 b.)
V nedávné době byla slavnostně otevřena budova Nadace Louise Vuittona od slavného amerického architekta Franka Gehryho. ...
Stopa druhá: PARS building s. r. o. – Aplikace superelementů a polotuhých styčníků při výpočtu ocelových konstrukcí prosklených fasádStopa druhá: PARS building s. r. o. – Aplikace superelementů a polotuhých styčníků při výpočtu ocelových konstrukcí prosklených fasád (5 b.)
Úkolem společnosti PARS building s. r. o. bylo vypracovat návrh a statický výpočet sekundární ocelové konstrukce nesoucí...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice