KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Specifika při výstavbě nádrží v belgickém Gentu

Specifika při výstavbě nádrží v belgickém Gentu

Publikováno: 10.12.2008, Aktualizováno: 17.12.2008 23:07
Rubrika: Realizace

Společnost OKZ Holding je specializovaná na výstavbu velkokapacitních ocelových nádrží pro ropný, petrochemický, chemický a potravinářský průmysl. Vzhledem ke zkušenostem a získaným referencím firmy s výstavbou nádrží s mimořádnými požadavky na kvalitu vnitřního povrchu nádrží (např. v lihovarech), byl podepsán kontrakt na výstavbu nádrží pro potravinářský závod v belgickém Gentu.

Kontrakt byl podepsán v květnu 2007 se zahájením montáží se počítalo v červenci 2007 a dokončením v říjnu téhož roku. Technicky se jednalo o výstavbu 8 kusů nádrží podle následující rámcové specifikace (tab. 1).

Jak již bylo uvedeno, zákazník požadoval mimořádně přísné dodržení vysoké kvality vnitřního povrchu dna, stěn i střechy nádrží, včetně svarových spojů. Harmonogram výstavby byl narušen již v samém počátku tím, že zákazník předal základy nádrže se zpožděním 2–4 týdny, ale stále trval na dokončení v původním termínu, tj. říjnu 2007. Situaci na staveništi dále komplikoval nedostatek místa, vyvolaný souběžně prováděnými pracemi dalších dodavatelů na stavební a technologické části závodu. Bylo tedy nutné, aby naše vedení na stavbě přijalo opatření pro urychlení postupu montáže, avšak nikoliv na úkor kvality. Ostatně supervizor zákazníka byl neustále na stavbě, pečlivě kontroloval geometrii nádrží, každý metr provedených svarů a čistotu vnitřního povrchu nádrží a pokračování v nekvalitní práci by nepřipustil.

Opatření spočívalo v tom, že současně probíhala montáž nádrží a také montáž střech na kótě 0 (plus mínus nula), operativně se využívalo svářecích a montážních kapacit stavby. Další výhodou byla možnost snazšího provedení vnitřních svarů a jejich čištění na spodní části střech. S ohledem na velikost nádrží bylo také přijato další rozhodnutí, a to, že ke střeše nádrže bude přivařen i poslední lub pláště nádrže a 8 svařenců o váze 11–36 tun bude postupně jeřábem zvednuto a přivařeno na předposlední lub pláště jednotlivých nádrží. Aby bylo možné tento postup realizovat, byl zpracován montážní postup na plán kontroly pro zaručení vysoké přesnosti pro kruhovitost posledního a předposledního lubu nádrže. Práce byla velice dobře organizována, a proto se podařilo během jednoho pracovního dne zvednout a fixovat čtyři střechy, každou o váze 36 tun. Pak zbývalo vyřešit poslední problém: jak zajistit podmínky pro provedení a kontrolu posledního obvodového svaru na vnitřním povrchu nádrže. Klasické vnitřní lešení podél stěny nádrže bylo provedeno u 3 nerezových nádrží a z tohoto obvodového lešení byly práce provedeny. U zbývajících pěti nádrží však klasické vnitřní lešení nebylo možno použít jak z časových a technických důvodů, tak pro velký sklon dna nádrží do centra (27 stupňů). Náš návrh, abychom postupně naplnili nádrže vodou do potřebné úrovně, a poté namontovali plovoucí plošinu, ze které by montážní práce mohly být provedeny, zákazník odmítl, a to přesto, že bychom tím urychlili následný průběh hydrostatických zkoušek všech nádrží a mohli bychom o dva týdny zkrátit konečný termín. Důvodem k odmítnutí tohoto, v naší praxi již několikrát použitého postupu, byl nedostatečný zdroj kvalitní vody na staveništi.

Nakonec byl problém vyřešen tak, že střešními průlezy na jednotlivých nádržích o rozměru 800 mm byly dovnitř nádrže spuštěny segmenty speciální montážní lávky, která byla uvnitř smontována, a přes střešní otvor zavěšena na lano jeřábu a vyzvednuta do potřebné výšky. Lávka byla vybavena otočným mechanismem a měla též stabilizátory pro fixaci v pracovní poloze. Samotná lávka byla smontována a po skončení prací demontována během 90 minut. Z této lávky byly provedeny potřebné práce na svárech předposledního a posledního lubu všech pěti nádrží. Pouze díky tomuto neobvyklému technickému řešení montáže bylo možné nádrže celkově dokončit v původním termínu. Způsob montáže střech nádrží a využití nestandardní vnitřní montážní lávky byl pro zákazníka a jeho supervizora velice neobvyklý, avšak s konečným výsledkem byl velmi spokojen. V návaznosti na úspěšnou realizaci této zakázky u naší firmy tentýž zákazník následně objednal výstavbu dalších 12 nádrží pro lihovar v Belgii.

The company OKZ Holding signed a contract for construction of tanks for a food processing plant in the Belgian town of Gent. The customer required extremely strict adherence to high quality of the interior bottom surface, the walls as well as tank roof including welded joints. The construction schedule was disrupted by at the very beginning by the customer selling the tank base with a delay of 2–4 weeks but insisted on finishing in time, i.e. October 2007. It was necessary to adopt measures in order to speed up the assembly but not to the detriment of quality. The author of the article describes measures which consisted in simultaneous assembly of tanks and roofs on the dimension 0 (more or less zero), operationally the welding and assembly capacity on site were used. A special assembly bench helped the construction.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Zvedání střechyPřípravné práce před zvedánímUsazení a fixace střechy

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navrhovanie spriahnutých plechobetónových dosiek (44x)
Plechobetónová doska je monolitická železobetónová doska betónovaná na tenkostennom oceľovom tvarovanom profile – ...
Nové ústředí ČSOB (39x)
Budova nového ústředí ČSOB bude přátelskou, otevřenou a vstřícnou budovou, která poskytne příjemné pracovní prostředí pr...
Projektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v BratislaveProjektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave (35x)
Pôvodný železobetónový skelet objektu štadióna s pôdorysnými rozmermi 70 × 100 m bol postavený v rokoch 1943 až 19...

NEJlépe hodnocené související články

„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“ (5 b.)
říká generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group Ing. Jan Světlík....
Ve Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletíVe Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletí (5 b.)
Doslova průlomovou investici v oblasti strojírenské metalurgie představuje moderní linka rychlokovacího stroje, jakou ne...
Praktické poznatky z realizace ojedinělé stavby - visuté lávky přes Labe v Kolíně (5 b.)
Visutá lávka o třech polích překračuje v Kolíně řeku Labe (na Kmochův ostrov) středním polem o rozpětí 99 m, obě krajní ...

NEJdiskutovanější související články

Nadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých BudějovicíchNadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých Budějovicích (1x)
Prodejní a administrativní hala pro firmu Starka – Půjčovnictví a obchod, v. o. s. je ukázkou moderní, architekton...
Laboratorní a konstituční model cementovaného jílu (1x)
Zpevněné vzorky jílu byly připraveny ze směsi kaolínu a portlandského cementu. Provedly se laboratorní zkoušky pevnosti,...
Celodřevěná hala skladu posypové soli v Rychnově u Jablonce nad Nisou (1x)
Na místě původního skladu posypové soli v areálu SÚS v Rychnově u Jablonce nad Nisou byl v roce 2004 vybudován nový obje...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice