KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Problematika budování zásobníků z hlediska začlenění do větších investičních celků

Problematika budování zásobníků z hlediska začlenění do větších investičních celků

Publikováno: 20.3.2006, Aktualizováno: 25.12.2008 23:17
Rubrika: Realizace

Nové skladovací zásobníky jsou projektovány většinou jako součást velkého investičního celku – buď samostatného expedičního skladu, nebo provozního skladu výroby. Jak svůj investiční záměr nejlevněji a nejúčelněji vyřešit, nejlépe doporučí a ocení specializovaná realizační firma.

Investor spolu s projektantem v mnoha případech řeší vlastní zásobníky jako víceméně technologicky nenáročnou záležitost. Potenciální dodavatelé, výrobci zásobníků (zpravidla figurují jako subdodavatelé pro vyššího dodavatele technologie), tudíž prakticky nemají možnost aktivně se podílet na projekční přípravě.
Ze zkušeností víme, že to bývá v některých případech ke škodě věci, neboť přínos spolupráce se může projevit zejména v oblastech koncepce technologického řešení, optimalizace rozměrů, při volbě materiálů, v požadavcích na stavební část a konečně i v plánu organizace výroby, vedoucí k optimalizaci nákladů.

KONCEPCE TECHNOLOGICKÉHO ŘEŠENÍ
Při přípravě stavby zásobníků často investor požaduje či navrhuje technologickou koncepci zásobníků tak, jak ji zná ze svých stávajících provozů a použije „staré dobré řešení“. Často se zapomíná, že stávající zásobníky byly budovány i před několika desetiletími, kdy technologie a materiálové možnosti nebyly na současné úrovni. Stejně je – někdy velice urputně – vyžadováno nezřídka i vybavení (příslušenství) zásobníků. Například nádrž pro skladování látek, které mohou potenciálně ohrozit životní prostředí, musí mít záchytnou jímku. V úvahu přicházejí dvě hlavní řešení ocelové nádrže– v ocelové jímce, či v jímce betonové nebo zděné, opatřené nepropustnou izolací, odolnou proti skladovanému médiu.
Také je třeba zohlednit i možnosti ochrany ovzduší, tj. například využitím lehké plovoucí střechy, přizpůsobením pevné střechy a pláště nádrže pro instalaci rekuperační jednotky apod.
Vedle praxí ověřených technických a obecně známých řešení již v dané oblasti existují nové směry a tendence, které jsou nejlépe známy odborné realizační firmě.

 


Při nátěrech střechy nádrže (4 500 m3) v zimních podmínkách byla využita speciální ochranná konstrukce. Ignalinská jaderná elektrárna. Litva 2004

 

OPTIMALIZACE ROZMĚRŮ
Pokud prostor budoucí stavby není výrazně omezen, lze již ve fázi přípravy investiční akce ovlivnit budoucí cenu nádrže optimalizací jejích rozměrů, tedy především průměru a výšky. Výška nádrže ovlivňuje tloušťku plechů jejího pláště. Zvětšující se průměr nádrže má vliv na váhu ocelové střechy. Cena investice závisí zejména na celkové hmotnosti použitého materiálu. U hořlavých kapalin je také třeba zohlednit požárně-bezpečnostní požadavky na odstupové vzdálenosti mezi jednotlivými zásobníky, a to zejména při výstavbě skladů s více skladovacími nádržemi.

VOLBA MATERIÁLŮ
Materiál zásobníku je určen především kombinací vlastností skladovaného média a vnějšími provozními podmínkami. Vliv chemických vlastností média a požadavky na zachování jeho čistoty určují použití materiálu, eventuálně jeho antikorozní úpravy. V tomto případě může připadat v úvahu celá řada možných kombinací – od výrazného korozního přídavku u uhlíkové oceli, přes kvalitní vnitřní protikorozní ochranu, až po využití speciálních, vysoce legovaných materiálů. Je zřejmé, že i v této fázi přípravy investice je vhodné cenový vliv jednotlivých řešení konzultovat s odbornou realizační firmou.
Další vliv má i provozní teplota pláště nádrže. V mnohých případech jsou zadány provozně neodůvodnitelné extrémní hodnoty. Změny teplot mimo obvyklé teplotní pásmo – jak nahoru, tak i dolů – opět vedou ke zvýšení ceny díla.

POŽADAVKY NA STAVEBNÍ ČÁST
Prvotním požadavkem na základ nádrže je jeho únosnost a zaručené sedání při plném zatížení nádrží a dodržení rozměrových tolerancí základu, které jsou nutné pro kvalitní montáž nádrže. I když pro samotný návrh základu je určujícím parametrem statický výpočet, může i zde dodavatelská firma přispět svým doporučením vhodného typu základu a způsobu jeho provádění z hlediska časových návazností a celkové organizace výstavby. Problémy s kvalitním a včasným zvládnutím stavební připravenosti velice často negativně ovlivní realizaci celého díla jak z hlediska nákladů, tak jeho včasného dokončení.

PLÁN ORGANIZACE VÝSTAVBY (POV)
Při plánování realizace výstavby je třeba brát v úvahu jak obecně technická organizační hlediska, tak i klimatické podmínky. Ty zásadně ovlivňují zemní práce při vybudování základového tělesa, ale i konečnou povrchovou ochranu díla či hydrostatické zkoušky nádrží. Běžně se stává, že investor v POV předpokládá zahájení stavebních prací v zimních měsících, které jsou pro zemní či betonářské práce zcela nevhodné, a dokončení ve třetím kvartálu roku, kdy se zpravidla vyskytují problémy s teplotou a vlhkostí vzduchu, což brání provedení kvalitních nátěrů. Pro eliminaci vnějších klimatických vlivů je třeba přijmout opatření, která mnohdy zcela zásadně ovlivní náklady na realizaci stavby.
Z technických problémů bych rád uvedl některé nejběžnější. Stává se například, že kvůli stávajícímu zařízení je velice obtížný přístup na staveniště pro mechanizaci, často pak musí být práce přerušovány s ohledem na potřeby provozu. Pro stavbu v místě realizace není např. dostatečný příkon elektrické energie, chybí voda pro hydrostatickou zkoušku anebo místo pro vypuštění již částečně znečištěné vody.

ZÁVĚR
Zkušenosti realizačních firem při výstavbě ocelových nádrží a zásobníků jsou přínosem pro investora a projektanta již v přípravné fázi investice a vedou k úspoře nákladů na její pořízení, zvýšení její kvality a životnosti, eventuálně i ke zkrácení realizačních termínů. Společnost OKZ Holding poskytuje veškeré konzultace a předběžné cenové rozvahy jednotlivých řešení všem vážným zájemcům.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navrhovanie spriahnutých plechobetónových dosiek (49x)
Plechobetónová doska je monolitická železobetónová doska betónovaná na tenkostennom oceľovom tvarovanom profile – ...
Projektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v BratislaveProjektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave (41x)
Pôvodný železobetónový skelet objektu štadióna s pôdorysnými rozmermi 70 × 100 m bol postavený v rokoch 1943 až 19...
Nové ústředí ČSOB (38x)
Budova nového ústředí ČSOB bude přátelskou, otevřenou a vstřícnou budovou, která poskytne příjemné pracovní prostředí pr...

NEJlépe hodnocené související články

„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“ (5 b.)
říká generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group Ing. Jan Světlík....
Ve Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletíVe Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletí (5 b.)
Doslova průlomovou investici v oblasti strojírenské metalurgie představuje moderní linka rychlokovacího stroje, jakou ne...
Praktické poznatky z realizace ojedinělé stavby - visuté lávky přes Labe v Kolíně (5 b.)
Visutá lávka o třech polích překračuje v Kolíně řeku Labe (na Kmochův ostrov) středním polem o rozpětí 99 m, obě krajní ...

NEJdiskutovanější související články

Nadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých BudějovicíchNadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých Budějovicích (1x)
Prodejní a administrativní hala pro firmu Starka – Půjčovnictví a obchod, v. o. s. je ukázkou moderní, architekton...
Laboratorní a konstituční model cementovaného jílu (1x)
Zpevněné vzorky jílu byly připraveny ze směsi kaolínu a portlandského cementu. Provedly se laboratorní zkoušky pevnosti,...
Celodřevěná hala skladu posypové soli v Rychnově u Jablonce nad Nisou (1x)
Na místě původního skladu posypové soli v areálu SÚS v Rychnově u Jablonce nad Nisou byl v roce 2004 vybudován nový obje...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice