KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Panelákům sluší šikmá střecha

Panelákům sluší šikmá střecha

Publikováno: 26.4.2005, Aktualizováno: 18.12.2008 23:15
Rubrika: Realizace

Panelákové zástavby s plochými střechami slavily nejen v bývalém Československu, ale v celém bývalém východním bloku svůj boom především v 50. a 70. letech. Jejich popularita zejména během posledních patnácti let klesá geometrickou řadou. Střechy z asfaltových pásů takřka bez výjimky již po několika letech vykazují problémy se zatékáním, které způsobují obyvatelům závažné problémy. Bezodkladné řešení trvalého problému překvapivě netrápí výhradně nájemníky nejvyšších pater, voda si cestu nachází zcela nevypočitatelně, a tak se mokré skvrny a plíseň může objevit na stropech, stěnách i podlahách prakticky v kterémkoli poschodí.

Jedno z trvalých, rychlých a také vzhledově atraktivních řešení je zastřešování plochých střech pomocí systému Lindab Roof. Jedná se o systém tenkostěnné ocelové konstrukce, kterým je možno změnit plochou střechu v šikmou. Šikmá střecha zcela změní výraz domu a zbaví nájemníky jednou provždy nepříjemností se zatékáním. Nevzhledné paneláky se promění v příjemné moderně vyhlížející domy. Tuto úpravu také většina investorů spojuje se zateplením domu a pestrobarevné fasády sladěné se střechou dokáží rozjasnit i nejšerednější sídlištní zástavby.
„Nabízíme dvě základní varianty; nízké zastřešení a obytné nástavby. Konstrukční systém Lindab Roof dovoluje vystavět střechu prakticky s jakýmkoli tvarem a sklonem. Použitý materiál jen minimálně zatěžuje původní konstrukci, u nízkého zatřešení se dostaneme na vlastní hmotnost kolem 10 kg/m2, u obytných nástaveb je pak celá stavba 3-krát lehčí než porobeton a až 10-krát než cihlový nebo betonový skelet,“ vysvětluje Petr Hynšt ze společnosti Lindab. „ Za loňský rok se naší technologií v Česku realizovalo celkem 40 systémů zastřešení a nástaveb na panelové i rodinné domy a další veřejné nebo průmyslové stavby,“ dodává Petr Hynšt.

Cena kompletního nízkého zastřešení včetně montáže se pohybuje kolem 1.500 Kč/ m2 a trvá 4 – 6 týdnů. Cena obytných nástaveb je pak zhruba desetinásobná. „S cenou za 1 m2 jsme se vešli do plánovaných 16.000 Kč/m2. Město na realizaci sdružilo prostředky s družstvem a využilo rovněž možností státních dotací,“ říká starosta Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi Daniel Procházka, kde na přelomu roku 2003 a 2004 vyrostly technologií Lindab unikátní mezonetové byty na místě původních klasických panelákových střech.
„Hlavní motivací byla nezbytná nutnost oprav střech bytových objektů. Až poté se objevila úvaha o výstavbě půdních nástaveb, při které by se vyřešila nejen oprava střech, ale i výstavba nových bytových jednotek, a to za výhodnějších podmínek, než když se staví „na zelené louce“,“ dodává starosta. Ceny nových bytů se například v Praze pohybují vysoko nad 30.000 Kč/m2.

Ploché střechy se bohužel často rekonstruují pouhým vyspravením problematických míst nebo pokládkou nové vrstvy gumové folie. Ploché střechy se nechvalně proslavily jako „jímky“ na sněhové a dešťové srážky. Hlavní sporná otázka je v technologii, kterou je krytina pokládána. K zatékání dochází totiž především ve spojích, kterých jsou na každé střeše desítky. Objevit místo havárie bývá i pro zkušené montážníky oříškem, protože zatékání se uvnitř domu projeví na zcela jiném místě, než k němu došlo. Obyvatelé panelových bytů si často neuvědomují, že levnější řešení opravy ploché střechy v praxi znamená to, že léty nashromážděná vlhkost ve starých vrstvách střešní krytiny zůstává a pouze se svrchu zakryje. „U všech našich nástaveb se hned po zastřešení vyřeže v původní krytině dostatečné množství otvorů, kudy může vlhkost přirozeně odvětrávat. Teprve později se pod novou šikmou střechu pokládá finální izolace,“ přibližuje postup rekonstrukce Hynšt.

Technologie lehkých ocelových konstrukcí pro obytné nástavby s využitím moderních izolačních materiálů umožňuje při splnění horních limitů stavebních norem použít celkovou šířku stěn 25 cm, což je ve srovnání například s porothermem téměř poloviční šířka. U domu s obvodem stěn 80 m touto technologií získá investor navíc 12 m2, což je při ceně 30.000 Kč/m2 úspora 360.000 Kč. K dosažení doporučeného tepelného odporu tak postačí použití 150 mm minerální vaty mezi profily a na fasádě 50 mm polystyrenového zateplovacího systému s minerální omítkou.

Odpad na staveništi je zanedbatelný. Ocelová konstrukce zjednodušuje celý proces výstavby. Možnost prefabrikace umožňuje velmi rychlou a přesnou montáž, jelikož profily jsou vyrobeny velmi přesně v potřebných délkách. Na stavbu nejsou nikdy dodány zkroucené, zkosené, či jinak deformované či poškozené. Technologie lehkých ocelových konstrukcí šetří namáhavou práci, ocel se jednodušeji montuje, staveniště je čistější a mechanici nepotřebují těžká zvedací zařízení na dlouhou dobu. Ocelové konstrukce se vyrábí z 15 % až 100 % z recyklované oceli.

10 PLUS PRO ŠIKMOU STŘECHU

  1. Strojově přesné konstrukční díly umožňují rychlou montáž. Zastřešení klasického panelového domu trvá od 4 do 6 týdnů.
  2. Cena zastřešení se pohybuje od 1.500 Kč/ m2 za nízké zastřešení po 16.000 Kč/m2 u obytných nástaveb. Pro srovnání cena nástavby z porothermu je přibližně o čtvrtinu vyšší.
  3. Tenkostěnná ocelová konstrukce nevyžaduje prakticky žádnou údržbu. Pozinková vrstva na ocelových profilech chrání vnitřní stavební prvky před korozí nejméně 100 let. Životnost střešní krytiny s polyesterovou úpravou Lindab Coverline nebo Lindab Topline je nejméně 50 let.
  4. Tenkostěnná ocelová konstrukce zcela minimálně zatěžuje původní stavbu, obytná nástavba z porothermu je například třikrát těžší, betonový skelet nebo cihlová nástavba je dokonce až desetkrát těžší. Technologie Lindab Roof Systém je vhodná pro jakýkoli typ stavby s původní nosnou střešní konstrukcí.
  5. Technologie lehkých ocelových konstrukcí šetří namáhavou práci, ocel se jednodušeji montuje a neexistuje takřka žádný odpad. Ocelové konstrukce se vyrábí z 15 % až 100 % z recyklované oceli.
  6. Moderní materiály používané na opláštění a izolaci zajišťují maximální tepelný i protihlukový komfort pro nové nájemníky. Síla stěny se pohybuje mezi 20 a 25 cm, což je takřka polovina oproti porothermu.
  7. Střešní systém Lindab umožňuje vybudovat nástavbu téměř jakéhokoli tvaru i sklonu.
  8. V nabídce je patnáct barev střešní krytiny od klasické červené a hnědé, přes modrou, bílou až po nejnovější odstín mědi. Okapový systém Lindab Rainline je nabízen v osmi barvách.
  9. U nízkého šikmého zastřešení lze použít vnitřní nebo klasické venkovní odpadní svody. Většinou se využívá napojení nových okapů na původní odvodnění ploché střechy, čímž se snižují investiční náklady.
  10. Společnost Lindab dodává kompletní střešní systém ( stavební konstrukci, střešní krytinu, klempířské prvky a spojovací materiál, odvodnění) včetně podrobné stavební dokumentace, pro investory nebo zadavatele připravuje také návrh stavby včetně výměr jednotlivých materiálů případně odhadu náklaů na realizaci. Firma dále nabízí technickou výpomoc při zpracování projektu a odbornou asistenci na staveništi.

POPIS FOTO
Asi málokterý cestující vjíždějící do Staré Boleslavi od rychlostní silnice R8 nezaregistroval konstrukci nástaveb na čtyřech panelových domech. V každém domě vznikl pod novou střechou prostor pro šest zajímavých mezonetových bytů. Přes složitý vnější tvar se podařilo zajímavým dispozičním řešením vytvořit nad dvěma vchody bytového domu o rozměrech 11,4 x 35 m šest bytů o půdorysných plochách kolem 85 m2. Dva z bytů jsou situovány jihozápadním směrem pouze v první úrovni. Ostatní čtyři byty jsou mezonetové. V první úrovni mají kuchyň a obývací pokoj, ve druhé úrovni pak pokoj, velkou koupelnu s rohovou vanou a ložnici. Zastřešení 960 m2 ploché střechy tělocvičny ZŠ v Popradě trvalo pěti lidem pouze 28 dní. Stavba je první realizací společnosti Lindab na Slovensku. Potřebné odvodnění nové střechy je tvořeno systémem LindabRainline s využitím původních střešních odtoků. Byty mají vysokou tepelnou izolaci stěn. V praxi jej prověřili už pracovníci firmy, montující v zimních mrazech vnitřní sádrokartony, kterým k vytopení celé, dosud nerozčleněné prostory nástavby, stačil jediný malý elektrický přímotop.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navrhovanie spriahnutých plechobetónových dosiek (49x)
Plechobetónová doska je monolitická železobetónová doska betónovaná na tenkostennom oceľovom tvarovanom profile – ...
Projektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v BratislaveProjektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave (41x)
Pôvodný železobetónový skelet objektu štadióna s pôdorysnými rozmermi 70 × 100 m bol postavený v rokoch 1943 až 19...
Nové ústředí ČSOB (38x)
Budova nového ústředí ČSOB bude přátelskou, otevřenou a vstřícnou budovou, která poskytne příjemné pracovní prostředí pr...

NEJlépe hodnocené související články

„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“ (5 b.)
říká generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group Ing. Jan Světlík....
Ve Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletíVe Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletí (5 b.)
Doslova průlomovou investici v oblasti strojírenské metalurgie představuje moderní linka rychlokovacího stroje, jakou ne...
Praktické poznatky z realizace ojedinělé stavby - visuté lávky přes Labe v Kolíně (5 b.)
Visutá lávka o třech polích překračuje v Kolíně řeku Labe (na Kmochův ostrov) středním polem o rozpětí 99 m, obě krajní ...

NEJdiskutovanější související články

Nadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých BudějovicíchNadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých Budějovicích (1x)
Prodejní a administrativní hala pro firmu Starka – Půjčovnictví a obchod, v. o. s. je ukázkou moderní, architekton...
Laboratorní a konstituční model cementovaného jílu (1x)
Zpevněné vzorky jílu byly připraveny ze směsi kaolínu a portlandského cementu. Provedly se laboratorní zkoušky pevnosti,...
Celodřevěná hala skladu posypové soli v Rychnově u Jablonce nad Nisou (1x)
Na místě původního skladu posypové soli v areálu SÚS v Rychnově u Jablonce nad Nisou byl v roce 2004 vybudován nový obje...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice