KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Ocelová konstrukce v interiéru bez protipožární ochrany

Ocelová konstrukce v interiéru bez protipožární ochrany

Publikováno: 21.2.2005, Aktualizováno: 18.12.2008 22:40
Rubrika: Realizace

Esch-sur-Alzette, druhé největší město v Lucembursku, se nachází na jihu země, v srdci železářského a ocelářského regionu. Je snadno přístupné z hlavního města a umožňuje dojíždění městskou dopravou.

BUDOVA
Představovaná budova v Esch-sur-Alzette je současným sídlem firmy Arcelor Sections Commercial. Skládá se ze 2 osmipatrových křídel. V každém z nich se nachází 24 standardních kancelářských jednotek na každém patře s otevřenými prostory uprostřed. Zařízení na zpracování elektronických dat, servisní zařízení, centrální kontrolní systém, sklady, archivní prostory a místa pro dodávky jsou umístěny v suterénu. Další technické servisní vybavení je umístěno do horního patra budovy. Obě křídla budovy leží od sebe v úhlu 140°. Běžné prostory uprostřed těchto křídel jsou rozděleny společným provozním zázemím (faxy, tiskárny atd.) o rozloze 60 m2 a to prochází po celé výšce budovy. Konferenční místnosti, kuchyňky a třetí schodiště v kulaté věži spojují ve středním bodu obě křídla. Na vnějších koncích obou křídel se nachází dvojice výtahů, únikové schodiště a WC.
Galerie, vedoucí od vstupu do budovy na konec křídel, se táhne kolem výzkumného centra v přední části budovy a je spojená se starou věží, která je pozůstatkem dřívějšího paláce. Tato věž v současné době vytváří hlavní vstup do komplexu. Budova má zhruba rozlohu 50.000 m2, ve které není zahrnuta věž a galerie.

POŽÁRNÍ OCHRANA
Neobyčejným a pozoruhodným znakem požární ochrany této budovy je důmyslný systém aktivních a pasivních opatření: krátké cesty k únikovým schodištím, stavebně oddělená schodiště od hlavních prostorů, nosná ocelová rámová konstrukce, optimální větrání prostředky, které se automaticky otvírají při kouři či dýmu, hasicí systém, který reaguje na teplotní detektory. Celkové chování skeletu v podmínkách reálného požáru, tj. přídavný rámový efekt spojů sloup - příčle ve směru příčného zavětrování a teplotní ochrana koncových sloupů, umístěných ve fasádě, umožňují ponechat veškerou ocelovou konstrukci v interiéru bez samostatné protipožární ochrany! To umožnilo použití architektonicky působivého zavětrování v atriu budovy.

Motto:
Návrh konstrukce na účinky požáru neznamená a priori omezení použitelnosti některých typů materiálů. Představovaná budova se vyznačuje výraznou dominantou v interiéru přiznané ocelové konstrukce, bez - v České republice často používaných - protipožárních opatření (nátěry, obložení atd.). Základem návrhu budovy na účinky požáru bylo posouzení vlivu tzv. reálného požáru na projektovanou nosnou konstrukci. V dnešní době je tento postup posouzení na požár již normalizován a je součástí příslušného Eurokódu.

KONSTRUKČNÍ SYSTÉM
Ocelová konstrukce budovy má rozpony 6 × 7,2 m se 7 × 4 řadami sloupů v každém křídle. Sloupy jsou spojeny skrytými průvlaky systému IFB (vyvinutého ProfilARBEDem na bázi válcovaných U-profilů). Nosníky jsou tvořeny z 1/2 IPE 500A a 10 mm silné spodní příruby. Mezi průvlaky jsou uloženy panely z předpjatého betonu s dutým jádrem. Zmonolitnění stropní roviny je provedeno dobetonováním otvorů mezi panely a nosníky. Konstrukční výška stropu je minimální. Horizontální zatížení je přenášeno stropní deskou k příčnému a podélnému zavětrování budovy. Spoje sloup - příčle jsou tuhé či polotuhé.

FASÁDA
Venkovní obložení budovy je tvořeno odlehčenou ocelí a sklem se zabudovaným pásovým cloněním, odrážejícím denní světlo. Průduchy v horních částech, používané pro ventilaci, jsou potaženy sklem, odrážejícím sluneční záření. Obložení schodišť a WC ve věžích jsou navržena z vlnité nerezavějící oceli.

KOMBINOVANÝ KANCELÁŘSKÝ SYSTÉM
Jde o jedno z prvních rozsáhlých využití kombinovaného kancelářského systému v Evropě. Zásadním principem je, že malé prostory jednotlivých nebo dvojitých kanceláří s vnějšími průčelími jsou kombinované s velkými společnými prostory uprostřed, které jsou určeny pro jednání, komunikaci, archivy, přístroje a příslušenství pro běžné kancelářské činnosti. Výhoda tohoto systému spočívá v tom, že tiché individuální pracovní prostory mohou být spojeny s prostory pro komunikaci s minimem vzájemného rušení zaměstnanců.

Nezkrácený článek najdete v únorovém čísle 1/2005.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navrhovanie spriahnutých plechobetónových dosiek (45x)
Plechobetónová doska je monolitická železobetónová doska betónovaná na tenkostennom oceľovom tvarovanom profile – ...
Nové ústředí ČSOB (38x)
Budova nového ústředí ČSOB bude přátelskou, otevřenou a vstřícnou budovou, která poskytne příjemné pracovní prostředí pr...
Projektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v BratislaveProjektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave (35x)
Pôvodný železobetónový skelet objektu štadióna s pôdorysnými rozmermi 70 × 100 m bol postavený v rokoch 1943 až 19...

NEJlépe hodnocené související články

„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“ (5 b.)
říká generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group Ing. Jan Světlík....
Ve Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletíVe Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletí (5 b.)
Doslova průlomovou investici v oblasti strojírenské metalurgie představuje moderní linka rychlokovacího stroje, jakou ne...
Praktické poznatky z realizace ojedinělé stavby - visuté lávky přes Labe v Kolíně (5 b.)
Visutá lávka o třech polích překračuje v Kolíně řeku Labe (na Kmochův ostrov) středním polem o rozpětí 99 m, obě krajní ...

NEJdiskutovanější související články

Nadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých BudějovicíchNadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých Budějovicích (1x)
Prodejní a administrativní hala pro firmu Starka – Půjčovnictví a obchod, v. o. s. je ukázkou moderní, architekton...
Laboratorní a konstituční model cementovaného jílu (1x)
Zpevněné vzorky jílu byly připraveny ze směsi kaolínu a portlandského cementu. Provedly se laboratorní zkoušky pevnosti,...
Celodřevěná hala skladu posypové soli v Rychnově u Jablonce nad Nisou (1x)
Na místě původního skladu posypové soli v areálu SÚS v Rychnově u Jablonce nad Nisou byl v roce 2004 vybudován nový obje...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice