KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Ocelová konstrukce skleníku botanické zahrady

Ocelová konstrukce skleníku botanické zahrady

Publikováno: 16.4.2005, Aktualizováno: 18.12.2008 23:08
Rubrika: Realizace

Objekt nového skleníku v botanické zahradě v Teplicích má obdélníkový půdorysný tvar, jehož celkové systémové rozměry jsou 54 × 39 m. Modul podélných řad je 4 m, modul příčných řad 5 m. Expoziční pavilony botanické zahrady jsou členěny do tří hlavních částí. Největší expoziční pavilon tvoří tropický skleník o půdorysném rozměru 36 × 30 m, dále xerický skleník rozměru 18 × 30 m a poslední subtropický skleník rozměru 54 × 9 m. Maximální výška ocelové konstrukce nad úrovní zvýšených betonových základů je 13,2 m.

Nad celým základovým půdorysem je navržena lehká ocelová konstrukce, kterou vytvářejí dva dominantní oblouky o poloměru zakřivení střešní roviny 15 m. Vyšší oblouk má úhel 87 stupňů, začíná v řadě A ve výšce +6,0 m a přechází v šikmou střešní rovinu, končící v úžlabí v ose J na úrovni +5,0 m, kde začíná druhá část s úhlem oblouku 48 stupňů, která je opět ukončena šikmou střešní rovinou, končící v ose O ve výšce +4,4 m. Ve vrcholech každého oblouku je umístěna obruba pro příčný světlík šířky 6 m, sloužící k odvětrávání vnitřních prostor objektu skleníku. Střešní a obvodový plášť bude realizován pásy z Makrolonu Multi 6/16 – 20 mm. Ocelová konstrukce je navržena převážně z obdélníkových a čtvercových tenkostěnných trubek. Celková hmotnost ocelové konstrukce je 94 tuny. Ocelová konstrukce byla zařazena podle ČSN 73 2601 do výrobní skupiny B. Použitý materiál je podle pevnostní třídy S235JRH a S235JRG2. Výroba a montáž ocelové konstrukce se uskutečnila v období od října do prosince roku 2004.

ZPRACOVÁNÍ VÝROBNÍ DOKUMENTACE
Zpracování výrobní dokumentace ocelové konstrukce objektu skleníku i vnitřní prohlídkové lávky provedla firma Kasto. Při zpracování výrobní dokumentace byl použit program pro kreslení ocelových konstrukcí GoSteel 5 a pro řešení prostorových vztahů program AdvanceSteel 5.1, kterým byl vytvořen celkový prostorový model ocelové konstrukce, na jehož základě byly provedeny výrobní výkresy. (Pro porovnání je připojen obrázek generovaného modelu konstrukce a fotografie skutečného provedení.) Oproti prvotnímu požadavku, aby byla celá konstrukce svařována na montáži, bylo s ohledem na provedení a urychlení montáže a po konzultaci s projektantem rozhodnuto realizovat konstrukci jako šroubovanou. Montážní celky byly zvoleny podle dělení systémových os, tj. na pole o šířce 4 m pro stěny a 5 m pro dílce střechy. Jednotlivé montážní díly pro svislé stěny byly navrženy jako svařence s levým a pravým sloupem a tyto dílce byly doplněny vždy mezipolem, přišroubovaným na sloupy. V podélných krajních řadách 1 a 7 byly navrženy nadrozměrné díly o velikosti až 4,5 × 13 m.
Střešní dílce dosahovaly velikosti až 5 × 16 m. Jednotlivé dílce byly transportovány na stavbu a skládány do stěn a střechy. Příčné stěny v řadě 1 a 7 byly spojeny hlavními příhradami o rozpětí 2 × 15 m v řadách D, G a M. Na hlavní příhrady byly usazeny ve vzdálenostech 5 m obloukové a přímé vazníky. V horní úrovni pasů vazníků střešní příhrady je navržen ortogonální systém střešních vaznic a krokví, na které bude osazen střešní makrolonový plášť. Příčnou tuhost objektu zajišťují řady A, J a O. Veškeré patky sloupů byly uvažovány jako kloubové podpory. Sloupy jsou kotveny vždy dvěma chemickými kotvami HVU-HAS M24 Hilti.
Součástí projektu nosné ocelové konstrukce skleníku je vnitřní prohlídková lávka, která je umístěna v interiéru tropického skleníku. Konstrukce tvoří samostatný objekt. Průchozí šířka lávky je 1,5 m a výška lávky v její střední vodorovné části je 3,0 m. Lávka je prostorový objekt, jehož půdorysné geometrické schéma tvoří dva krajní obloukové náběhové segmenty, dva střední vodorovné obloukové segmenty a dva koncové přímé náběhové segmenty. Poloměr zakřivení lávky ve střednici je 7,75 m. Konstrukce lávky byla navržena z šesti prostorových přepravitelných dílů, které se sestavily na montáži v jeden celek. Lávka je opatřena po obou stranách jemným trubkovým zábradlím.

VÝROBA OCELOVÉ KONSTRUKCE
Vzhledem ke zvolené koncepci výroby a montáže byla výrobou ocelové konstrukce skleníku pověřena Teplická strojírna. Rozsáhlé výrobní prostory a zařízení umožnily projektantovi navrhnout výrobu montážních celků velikosti až 5 × 16 m. Velká část zámečnických i natěračských prací tak proběhla ve výrobních halách a ocelová konstrukce střechy a stěn pak byla montována jako stavebnice z jednotlivých montážních dílů. Velikosti montážních celků a malý počet montážních spojů však kladly mimořádné nároky na dodržení přesnosti a výrobních tolerancí.

Při výrobě ocelové konstrukce byly použity následující materiály:
Sloupy ocelové konstrukce jsou provedeny z uzavřených čtvercových profilů 150 × 150 × 4 a 250 × 250 × 6 mm a z TROBD 300 × 150 × 6. Diagonální prvky svislého ztužení jsou z TR 127 × 4. Dolní a horní pásy hlavních příhrad v řadách D, G a M jsou navrženy z TR4HR 150 × 150 × 4, svislice příhrad jsou provedeny z TR 63,5 × 2,9 a veškeré diagonální pruty jsou z TR 108 × 4. Horizontální nosníky v místě úžlabí jsou navrženy z TROBD 250 × 150 × 5. Na tyto nosníky je přivařen střešní ocelový žlab z P5. Střešní vazníky jsou příhradové s horním profilem TROBD 140 × 80 × 3, dolním TROBD 120 × 80 × 3 a výpletem z TR 63,5 × 2,9. Střešní vaznice jsou vyrobeny z TROBD 140 × 80 × 3 a horizontální stěnové paždíky z profilu TROBD 120 × 80 × 3. Diagonální pruty systému střešního ztužení jsou navrženy z trubek TR 76,1 × 3,2. Střešní krokve jsou vyrobeny z TR4HR 70 × 70 × 2. Veškeré konstrukční prvky pro výrobu lávky byly provedeny z trubek TR 127 × 8, TR 60,3 × 2,9. Podpěry lávky jsou z TR 219 × 6,3.
Výrobně nejobtížnější byly nosníky o profilu 150 × 150 × 4 mm, dlouhé téměř 14 m, které bylo nutné zkroužit v této délce do poloměru 15 m. Při kroužení těchto nosníků v profilové zakružovačce docházelo ke stlačování spodního pasu a ke kroucení profilu po délce. Postupným zakružováním a vyrovnáváním se však podařilo nosníky vyrobit podle výrobní dokumentace a v požadované kvalitě.
Ostatní díly jako sloupy, paždíky a podobné kusy ocelové konstrukce byly již výrobně jednodušší. Všechny profily byly před výrobou otryskány, svarové spoje třískově obrobeny nebo stříhány. Svary byly provedeny pod dohledem svářecího dozoru v ochranné atmosféře směsných plynů. Namátkově byla dělána kontrola svarových spojů prozářením. Vzhledem k prostorovému charakteru a zakřivení byla výrobně zajímavým celkem prohlídková lávka. S ohledem na stálou vlhkost v objektu skleníku byly díly ocelové konstrukce vyrobeny tak, že všechny prvky jsou vzduchotěsně uzavřeny. Na stavbě byly zhotoveny montážně jen svary, spojující střešní dílce v místech napojení, kde s ohledem na uložení střešního pláště nebylo možné vytvářet šroubový spoj. Konstrukce byla opatřena speciálním nátěrem Hempadur ve třech vrstvách.

Nezkrácený článek včetně všech fotografií si můžete přečíst v dubnovém čísle 2/2005.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navrhovanie spriahnutých plechobetónových dosiek (49x)
Plechobetónová doska je monolitická železobetónová doska betónovaná na tenkostennom oceľovom tvarovanom profile – ...
Projektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v BratislaveProjektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave (41x)
Pôvodný železobetónový skelet objektu štadióna s pôdorysnými rozmermi 70 × 100 m bol postavený v rokoch 1943 až 19...
Nové ústředí ČSOB (37x)
Budova nového ústředí ČSOB bude přátelskou, otevřenou a vstřícnou budovou, která poskytne příjemné pracovní prostředí pr...

NEJlépe hodnocené související články

„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“ (5 b.)
říká generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group Ing. Jan Světlík....
Ve Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletíVe Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletí (5 b.)
Doslova průlomovou investici v oblasti strojírenské metalurgie představuje moderní linka rychlokovacího stroje, jakou ne...
Praktické poznatky z realizace ojedinělé stavby - visuté lávky přes Labe v Kolíně (5 b.)
Visutá lávka o třech polích překračuje v Kolíně řeku Labe (na Kmochův ostrov) středním polem o rozpětí 99 m, obě krajní ...

NEJdiskutovanější související články

Nadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých BudějovicíchNadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých Budějovicích (1x)
Prodejní a administrativní hala pro firmu Starka – Půjčovnictví a obchod, v. o. s. je ukázkou moderní, architekton...
Laboratorní a konstituční model cementovaného jílu (1x)
Zpevněné vzorky jílu byly připraveny ze směsi kaolínu a portlandského cementu. Provedly se laboratorní zkoušky pevnosti,...
Celodřevěná hala skladu posypové soli v Rychnově u Jablonce nad Nisou (1x)
Na místě původního skladu posypové soli v areálu SÚS v Rychnově u Jablonce nad Nisou byl v roce 2004 vybudován nový obje...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice