KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Montáž OK střední části haly nového zimního stadionu Ondreje Nepely v Bratislavě

Montáž OK střední části haly nového zimního stadionu Ondreje Nepely v Bratislavě

Publikováno: 4.11.2009, Aktualizováno: 20.11.2009 16:31
Rubrika: Realizace

Zimní stadion Ondreje Nepely v Bratislavě prochází v těchto dnes kompletní rekonstrukcí. Její součástí jsou například přeložky trakčního vedení a veřejného osvětlení (stadion stojí v centru města), část demontáže, demolice betonových konstrukcí, speciální zakládání nebo nové technologické vybavení. Vše má být hotovo v únoru 2011, protože stadion má hostit zápasy hokejového Mistrovství světa.

V areálu stadionu již došlo k demontáži tréninkové haly, zmizely rovněž problematické sloupy, které dříve divákům bránily ve výhledu. Zůstalo jen torzo, které se pomalu proměňuje v nový sportovní stánek. Přispěje k tomu i zcela nová nosná konstrukce, která má celý stadion jakoby obkročit a „nafouknout“.

Ze současného objektu zbude pouze část železobetonových tribun. Zimní stadion je existující objekt uprostřed města Bratislava. Při stavbě dochází k redukci dopravy na ulici Trnavská a zastavení ulice Odbojárov, tak aby byl zajištěn bezpečný průběh prací a přístupy mechanismů ze všech stran objektu.

Samotná hala je řešena příčným nosným systémem, a to pomocí deseti kusů vazníků dlouhých 86 m a v nejširším místě širokých 6 m v osové vzdálenosti 10 m. Vzhledem ke špatným možnostem předmontáže celého vazníků a manipulace CC2800 byla zvolena varianta montáže pomocí dvou provizorních podpěr na jeden vazník. Celkem se bude používat šest kusů podpěr z pižma, které se budou postupně demontovat a používat na další průběh montáže.

Začalo se montáží sloupů a patrové konstrukce za tribunami, souběžně s touto montáží probíhala příprava na montáž vazníků, v této fázi použijeme naše jeřáby AC40 a AC205. Na bývalé ledové ploše se budou chystat jejich provizorní podpěry. Po připravení podpěr, sloupů a svislých ztužidel v základním vyztuženém poli se budou pomocí AC615 zdvihat jednotlivé části vazníků. Vazník bude na stavbu dopravován, dle přepravních možností dodavatele. Styky budou v uzlech šroubované a hlavní nosné trubky TR 298,5 × 22 (horní a dolní pás vazníku) se budou na stavbě svařovat.

Na předmontáži na úrovni bývalé ledové plochy –1,550 m se provedou čtyři svary, a sešroubují se uzly. Vzniknou tak tři hlavní díly vazníku. Krajní díly budou dlouhé 32 m o hmotnosti 18 t, střední díl bude dlouhý 23 m o hmotnosti 11 t. V pozicích pak zůstávají čtyři svary hlavních nosných trubek. Na svarech bude nutno provést zkoušky svarů ultrazvukem. Po osazení a svaření vazníků bude probíhat montáž střešních ztužidel a vaznic.

Po zkompletování celého vyztuženého pole budeme pokračovat v dalších částech haly Kromě našich autojeřábu budeme na stavbě využívat montážní plošiny do 40 a 30 m. Na pižmech bude nutno vybudovat lešení pro přístupy ke svarům.

Assembly of steel structures of the central part of the hall for the new ice stadium of Ondrej Nepela in Bratislava
The article describes the assembly of steel structure of the central part of the hall for the new ice stadium of Ondrej Nepela in Bratislava. The hall itself is solved with transverse bearing system using ten pieces of bond timbers 86 m long and in the broadest point 6 m wide in the centre distance of 10 m. Due to bad possibilities of preassembly of the entire bond timber and manipulation of CC2800, the alternative of assembly using two temporary supports to one bond timber was chosen. In total six pieces of supports made of musk will be used which will be dismantled gradually and used for further assembly process.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Montáž nové střechyVizualizace nové podoby stadionu Ondreje Nepely

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navrhovanie spriahnutých plechobetónových dosiek (44x)
Plechobetónová doska je monolitická železobetónová doska betónovaná na tenkostennom oceľovom tvarovanom profile – ...
Nové ústředí ČSOB (39x)
Budova nového ústředí ČSOB bude přátelskou, otevřenou a vstřícnou budovou, která poskytne příjemné pracovní prostředí pr...
Projektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v BratislaveProjektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave (35x)
Pôvodný železobetónový skelet objektu štadióna s pôdorysnými rozmermi 70 × 100 m bol postavený v rokoch 1943 až 19...

NEJlépe hodnocené související články

„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“ (5 b.)
říká generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group Ing. Jan Světlík....
Ve Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletíVe Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletí (5 b.)
Doslova průlomovou investici v oblasti strojírenské metalurgie představuje moderní linka rychlokovacího stroje, jakou ne...
Praktické poznatky z realizace ojedinělé stavby - visuté lávky přes Labe v Kolíně (5 b.)
Visutá lávka o třech polích překračuje v Kolíně řeku Labe (na Kmochův ostrov) středním polem o rozpětí 99 m, obě krajní ...

NEJdiskutovanější související články

Nadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých BudějovicíchNadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých Budějovicích (1x)
Prodejní a administrativní hala pro firmu Starka – Půjčovnictví a obchod, v. o. s. je ukázkou moderní, architekton...
Laboratorní a konstituční model cementovaného jílu (1x)
Zpevněné vzorky jílu byly připraveny ze směsi kaolínu a portlandského cementu. Provedly se laboratorní zkoušky pevnosti,...
Celodřevěná hala skladu posypové soli v Rychnově u Jablonce nad Nisou (1x)
Na místě původního skladu posypové soli v areálu SÚS v Rychnově u Jablonce nad Nisou byl v roce 2004 vybudován nový obje...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice