KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Fashion Arena Outlet Center – v rytmu Ameriky

Fashion Arena Outlet Center – v rytmu Ameriky

Publikováno: 2.12.2009
Rubrika: Realizace

Fashion Arena Outlet Center v Praze je víceúčelové obchodní centrum, jehož 1. fáze byla zpřístupněna 15. listopadu 2007. Centrum má 17.500 m2 obchodních ploch, na nichž se nachází přibližně 70 prodejních jednotek, 1.200 parkovacích míst a 9 restaurací a kaváren. V současné době se připravuje výstavba 2. fáze tohoto nákupního centra.

Podíváme se na zoubek nejdříve první fázi výstavby tohoto obchodního obra. Fashion Arena Outlet Center je založeno na projektech amerických obchodních center, kde výrobci a maloobchodníci prodávají kvalitní značkové zboží, jako např. pánské a dámské oděvy, obuv, doplňky, sportovní oblečení, dětské oblečení a nádobí s až 60% slevou přímo zákazníkům. Obchody jsou umístěny v oválném bloku, uvnitř kterého je vnitřní dvůr využitý pro parkoviště navržené ve dvou úrovních. V nárožní nástavbě tohoto bloku jsou umístěny restaurace a kanceláře. Vstup do obchodů je zevnitř areálu, zatímco zásobování je navrženo z vnějšího obvodu. Technické vybavení je umístěno v menším suterénu pod obchody a částečně na střeše.

POPIS KONSTRUKCE
Spodní stavba

Spodní stavba má relativně malý rozsah. Slouží pro umístění technologií technického vybavení (ukončení přípojek, předávací stanice tepla, sprinklery). Je provedena z monolitického železobetonu. Železobetonová konstrukce je tvořená základovou deskou, obvodovými stěnami, vnitřními sloupy a stropem. Vnější konstrukce stěny, strop i základová deska jsou provedeny z vodostavebného betonu.

Vrchní stavba
Nosné konstrukce vrchní stavby tvoří prefabrikovaný železobetonový skelet, sloupy jsou osazené na pilotách do kalichů, stropní konstrukci tvoří vazníky se stropnicemi ve sklonu střechy, na které je položen nosný trapézový plech. Strop dvoupodlažní části vč. pochozí části venkovní terasy je proveden z filigránových zmonolitněných desek o celkové tl. 160 mm. Nepochozí část stropu pod terasou je zastropena trapézovým plechem se střešní skladbou. Konstrukce parkoviště je navržena prefabrikovaná skeletová, železobetonový prefabrikovaný strop je proveden z předepjatých panelů Spiroll s monolitickým vyrovnáním.

Střecha
Střešní plášť je uložen na prefabrikovaném železobetonovém skeletu složeném z průvlaků a vaznic ve sklonu 5,8 %. Souvrství střešního pláště je položeno na trapézový plech. Střecha je navržena jako tepelně izolační dle ČSN 73 0540, s fóliovou hydroizolací při horním povrchu. Jedná se o neprovětrávanou skladbu, proto je na trapézový plech položena parotěsná PE fólie a pečlivě dotěsněna ke všem navazujícím konstrukcím. Následuje tepelně izolační souvrství, které splňuje i požadovanou požární odolnost střešní konstrukce 15 minut. Skladba je hydroizolačně uzavřená svařovanou mPVC fólií na separační textilii. Fólie je u atiky zatažena pod krycí lištu fasádních panelů a sevřena pod přítlačný plech. Na šíři jednoho metru od atiky je vytvořen vložením spádových klínů tepelné izolace protispád, kterým je vytvořeno úžlabí se střešními vpustmi. Střešní vpusti jsou opatřeny krycím košem, fólie je navařena na jejich systémový límec.

Skladba

  • fólie mPVC tl. 1,2 mm (hydroizolace)
  • textilie 120 g/m2 (separační vrstva)
  •  deska EPS 70S tl. 80 + 40 mm (tepelná izolace)
  • minerální deska STEPROCK 2 × 20 mm (tepelná a požární izolace)
  • PE folie 0,2 mm (parozábrana)
  • trapézový plech 135/0,7 mm
  • nosná konstrukce ve spádu 5,8 %

Vnější fasáda
Obvodový plášť je proveden na vnějším obvodě stavby ze systémových vertikálních fasádním panelů Trimoterm Standard FTV 150 mm s mikroprofilací. Sendvičové panely jsou kotveny k podlaze přes osazovací plech, u atiky jsou kotveny do obvodové vaznice. Panely v oblé části objektu jsou kladeny polygonálně a v místě zlomu jsou tvarovány jednostranným prořezem z interiéru. Na fasádě se náhodně střídají tmavé (RAL 7011) a světlé panely (RAL 9006). Vnější ocelové dveře široké 1.900 mm a vysoké 2.350 mm s ocelovou zárubní jsou osazeny do pomocného ocelového rámu z jaklů 100/100/4, který slouží i jako výměna pro kotvení fasádních panelů. Dveře jsou plné, tepelně izolované s bezpečnostním kováním, v odstínu RAL 7011. Obchodní jednotky jsou bez oken, pouze místnost ostrahy má osazené hliníkové okno s pevným izolačním zasklením, odstín rámu a křídla ext RAL 9006/int RAL 9003.

Vnitřní fasáda
Je tvořena prakticky v celém rozsahu zasklenými výlohami. V interiérech je navržený fasádní systém Wicona Wictec 50HI z hliníkových profilů s izolačním dvojitým zasklením, v odstínu ext RAL 9007/int RAL 9003. Vstupní dvoukřídlé dveře do obchodních jednotek jsou navrženy v systému Wicona Wicstyle 70E v odstínu RAL 9007. Dveře jsou s izolačním dvojsklem, nerezovým madlem a jsou opatřeny samozavíračem. Fasáda mezi výlohou a markýzou je doplněna vodorovným sendvičovým panelem Trimoterm tl. 150 mm s hladkým povrchem. Fasáda nad markýzou je na vyšší části budovy doplněna standardními panely Trimoterm Standard FTV 150 mm s mikroprofilací v odstínu RAL 9006. Nižší části budovy mají přechod mezi střechou a střechou markýzy, který není pohledově exponovaný, přetažený fóliovou hydroizolací mPVC v šedém odstínu.

Výtahy a eskalátory
V objektu se nachází šest výtahů. Technicky jsou řešeny jako výtahy bez strojovny, pohon je umístěn ve výtahové šachtě. Ukotvení pojezdu výtahů na obvodové stěny šachet výtahů je pružné a splňuje hygienické požadavky na maximální přípustnou hladinu hluku v objektu. Nákupní centrum je osazeno i dvěma eskalátory. Eskalátory propojují centrální halu v přízemí s food courtem ve 2. podlaží. Eskalátory jsou konstruovány na výšku zdvihu 5,17 m se sklonem 35 ° a šířkou stupně 900 mm. Jsou osazeny do prostupu lichoběžníkového tvaru. Stejně jako zábradlí galerie mají prosklené madlo.

Investor: Euro Mall Štěrboholy a. s.
Developer: TK development Czech II s. r. o.
Architekt: A.D.N.S. production s. r. o.
Projektant: d.u.m konstrukce
Generální dodavatel: Gemo Olomouc s. r. o.
Velikost: 17.500 m2

Fashion Arena Outlet Center – in the rhythm of America
Fashion Arena Outlet Center is a multi-purpose business centre with 17,500 m of business premises having around 70 shop units, 1,200 parking spaces and 9 restaurants and cafes. It is based on the projects of American business centres. The bearing structure of the upper construction is made of precast ferro-concrete framework, the columns are fitted on piles into the pockets, the ceiling structure is made of roof girder with ceiling beams in the roof angle on which the bearing trapezial plate is placed.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Zahájení montáže železobetonového skeletuMontáž obvodového a střešního pláštěPohled na dokončené centrum

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navrhovanie spriahnutých plechobetónových dosiek (44x)
Plechobetónová doska je monolitická železobetónová doska betónovaná na tenkostennom oceľovom tvarovanom profile – ...
Nové ústředí ČSOB (39x)
Budova nového ústředí ČSOB bude přátelskou, otevřenou a vstřícnou budovou, která poskytne příjemné pracovní prostředí pr...
Projektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v BratislaveProjektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave (35x)
Pôvodný železobetónový skelet objektu štadióna s pôdorysnými rozmermi 70 × 100 m bol postavený v rokoch 1943 až 19...

NEJlépe hodnocené související články

„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“ (5 b.)
říká generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group Ing. Jan Světlík....
Ve Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletíVe Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletí (5 b.)
Doslova průlomovou investici v oblasti strojírenské metalurgie představuje moderní linka rychlokovacího stroje, jakou ne...
Praktické poznatky z realizace ojedinělé stavby - visuté lávky přes Labe v Kolíně (5 b.)
Visutá lávka o třech polích překračuje v Kolíně řeku Labe (na Kmochův ostrov) středním polem o rozpětí 99 m, obě krajní ...

NEJdiskutovanější související články

Nadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých BudějovicíchNadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých Budějovicích (1x)
Prodejní a administrativní hala pro firmu Starka – Půjčovnictví a obchod, v. o. s. je ukázkou moderní, architekton...
Laboratorní a konstituční model cementovaného jílu (1x)
Zpevněné vzorky jílu byly připraveny ze směsi kaolínu a portlandského cementu. Provedly se laboratorní zkoušky pevnosti,...
Celodřevěná hala skladu posypové soli v Rychnově u Jablonce nad Nisou (1x)
Na místě původního skladu posypové soli v areálu SÚS v Rychnově u Jablonce nad Nisou byl v roce 2004 vybudován nový obje...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice