KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2014    ČK LOP – 7. národní konference ČKLOP v Praze v hotelu Clarion – 19. března 2014

ČK LOP – 7. národní konference ČKLOP v Praze v hotelu Clarion – 19. března 2014

Publikováno: 5.2.2014
Rubrika: 2014

Česká komora lehkých obvodových plášťů každý rok na jaře pořádá Národní konferenci, která si vybudovala významné postavení v bohatém programu odborných akcí, kterými jsou všichni projektanti a architekti téměř zahlcováni. Konference ČKLOP představuje přehled současných informací a ukázky moderních technologií z oboru lehkých obvodových plášťů, oken a dveří.

19. března 2014 se uskuteční v pořadí již sedmá Národní konference ČKLOP. Vysoký obsahový standard jednotlivých vystoupení během předchozích konferencí a především renomé samotných přednášejících učinily z této konference mimořádnou událost, s rozměrem přesahující hranice České republiky. Díky rostoucímu věhlasu konference se daří získávat hosty světového významu. Takové hosty, kteří svou odborností a především svou vlastní prací mění nejen zemi ve které žijí, ale jejich díla jsou vidět po celém světě. Jmenujme alespoň některé z nejvýznamnějších hostů předchozích ročníků: architektka Eva Jiřičná, Prof. arch. Zdeněk Zavřel, arch. Josef Pleskot, Jens Borstelmann a Thomas Vietzke z architektonického ateliéru Zaha Hadid Architects, Studio Hamburg a jejich přednáška Fluidity on All Scales a další.

Tak jako byla národní konference s pořadovým číslem 6 věnována energetickým otázkám s mottem Světlo, teplo, vzduch – symboly kvalitní architektury, tak i příští sedmá konference bude věnována ucelenému pohledu na problematiku LOP, a to s mottem Vliv architekta na posun technických možností.

Vývoj obsahové stránky konference ukazuje i vývoj v pohledu na celou problematiku. Snažíme se na náš obor LOP oken a dveří dívat ze stále větší výšky a vidět vše ve vzájemných souvislostech. A čím z vyššího místa se podíváme, tím vidíme stále větší rozsah vzájemných vazeb, které ze země nejsou vidět, ale které se vždy v praxi nakonec projeví.

Tak jako není správné nadřadit snižování energetické náročnosti budovy nad kvalitu vnitřního prostředí, tak není správné direktivně vyžadovat snižování energetické náročnosti budovy navzdory záporným ekonomickým nebo energetickým ukazatelům v návratnosti potřebných investic.

Nikdo si asi nepřeje návrat unifikovaných, ale na svou dobu velmi efektivních panelových domů, které vytvářely stejnorodý a tvarově monotónní vjem okolního světa, ale současně vytvářely v pozorovateli pocit stísněnosti daný velkým množstvím opakujících se stejných prvků. Společnost, která svými zásahy omezuje tvůrčího ducha, potlačuje postupně i sama sebe.

Technické možnosti stavebních technologií se vyvíjejí v těsné návaznosti na nové požadavky, které vznikají v architektonických ateliérech a v počítačích projektantů. Vedle toho současně běží nabídka nově vyvíjených technologií a stavebních materiálů, které může architekt ke svému potěšení použít ve svých plánech a vizích. Vzájemná rovnováha těchto dvou ramen stavebnictví je zárukou zdravého rozvoje.

Poruší-li se tato rovnováha direktivními umělými zásahy ze strany společnosti, dojde k deformaci normálního a zdravého vývoje stavebnictví na mnoho let dopředu. Takové chyby se pak budou napravovat velmi dlouho, a za mnoho peněz.

Vliv architekta na technické možnosti stavebních konstrukcí a jednotlivých technologií je výzva pro odborníky všech stavebních oborů, kteří budou takové budovy a objekty realizovat. Kreativita a vize různých architektů generuje stále nové rostoucí požadavky na stavební technologie. Připravenost výrobců na tyto nové požadavky je určující podmínkou realizovatelnosti takových budov.

Chceme stavět domy, na které jednou naši potomci budou lepit cedulky s nápisem Národní architektonická památka. Takové budovy vznikají v prostředí, které dává prostor tvůrčímu duchu architektů, ale současně pomáhá definovat standardy, které dávají záruky kvalitních realizací. Zde je jádro koncentrovaného problému. Otázka zní, jak nastavit standardy a normy, aby nebránily kreativitě architektů, ale současně dávaly záruky v požadované kvalitě realizovaných staveb.

Dnes jsme v naší zemi svědky období, ve kterém jsou energetické parametry velmi módní a jsou definovány v mnoha dokumentech. Ztratí-li společnost schopnost nahlížet na celou věc z velké perspektivy, budou se stavět domy ve tvaru kostky či krabice s menším počtem oken, protože pouze takové domy splňují vysoké požadavky na nízkou energetickou náročnost a jsou přitom cenově dostupné. Pohled z výšky varuje, že nízká energetická náročnost budovy nemusí být ten hlavní parametr kvality. Postupně jsme svědky zjištění, že kvalitní lze nazvat pouze takovou budovu, ve které je velmi pečlivě do rovnováhy vyladěna vzájemná vazba všech parametrů potřebných ke spokojenému pobytu lidí, tedy kde je teplo, světlo, vzduch a pocit tepelné pohody.

To je ten pravý úkol pro kvalitního projektanta. Postavit dům, ve kterém se bude dobře a dlouho pobývat nebo bydlet, a současně aby dům byl energeticky nenáročný, aby energetická náročnost na výrobu použitých materiálů nepřekračovala smysluplnou návratnost energetických úspor během životnosti domu, a současně aby následná likvidace domu nebyla spojena s ekologickými riziky. Domníváme se, že tyto požadavky nelze zcela pokrýt právními předpisy a normami, ale lze je naplnit pouze kvalitní a odpovědnou projektovou prací. Protože této práci se věnují jednotliví architekti a projektanti, leží nakonec na nich úkol, který s každou stavbou začíná vždy od začátku. Dvě různé stavby mohou splnit veškeré předpisy a normy, ale přitom se mohou zásadně lišit v takto definované výsledné kvalitě.

Hlavním sdělením konference by měl být kontakt s realizacemi objektů, které se svými tvary, materiály a provedením vzdalují tomu nejprimitivnějšímu tvaru betonové krychle. Budou prezentovány objekty, které svou tvarově a materiálově různorodou fasádou s velkým podílem skleněných ploch navozují pocit lehkosti a přirozeného osvětlení. Konference by měla ukázat, že se takové domy dají stavět a ve světě se staví.

Proto jako hlavní host konference přijal pozvání Jean Pierre Carniaux z ateliéru Ricardo Bofill. Práce tohoto ateliéru jsou známé jak z Čech, tak i z celého světa. Spolu s ním vystoupí další hosté s tématy jako jsou „Paradoxy architektury“, „Muzeum Louis Vuitton – Paříž“, „3D navrhování“, resp. „Experimentální architektura“ a další.

7th National CKLOP (Czech Chamber of Light Siding) Conference in Prague in Clarion hotel – March 19, 2014
Czech Chamber of Light Siding organizes the National Conference every spring, which has already built up significant standing among the wide variety of actions aimed at designers and architects. CKLOP conference constitutes overview of present information demonstrations of modern technologies of light siding, windows, and doors area.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Téměř 3 900 pracovních míst mohou Jihomoravskému kraji přinést energeticky úsporné renovace budov (292x)
Vládní strany se v koaliční smlouvě zavázaly k masivní podpoře zateplování veřejných i soukromých budov. Pokud se nové v...
Provádění a klasifikace ocelových konstrukcí výrobků dle EN 1090-2 (228x)
Požadavky na provádění ocelových konstrukcí musí zajistit úroveň mechanické únosnosti a stability použitelnosti a trvanl...
5. odborná konference KONSTRUKCE 20145. odborná konference KONSTRUKCE 2014 (30x)
Ostravský Clarion Congress Hotel hostil ve čtvrtek 6. listopadu pátý ročník odborné konference KONSTRUKCE kterou pořádá ...

NEJlépe hodnocené související články

Huisman spustil nový talentový program pro zaměstnance (5 b.)
Společnost Huisman ze Sviadnova, vyrábějící jeřáby, vrtné soupravy nebo systémy pro pokládku potrubí na mořské dno, vytv...
ČKLOP – Realizace proskleného obvodového pláště pro muzeum současného a moderního umění Nadace Louis Vuitton v PařížiČKLOP – Realizace proskleného obvodového pláště pro muzeum současného a moderního umění Nadace Louis Vuitton v Paříži (5 b.)
V polovině letošního června proběhla kolaudace objektu Nadace Louis Vuitton umístěného v zeleni Bouloňského lesíku v Pař...
„PORR staví nejen v České republice, ale také v Kataru,“ říká Karl-Heinz Strauss, generální ředitel rakouské stavební společnosti PORR AG (5 b.)
O opravě Štěrboholské radiály, o podnikání v arabském světě i o vlivu situace na Ukrajině na stavební trh hovoří Karl-He...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice