KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Architektonický prvek s průmyslovým využitím

Architektonický prvek s průmyslovým využitím

Publikováno: 20.11.2005, Aktualizováno: 25.12.2008 12:09
Rubrika: Realizace

V současné době, kdy většina investorů hledá cesty ke snižování nákladů a zkracování doby výstavby investičních celků, avšak na druhou stranu rostou požadavky na moderní kvalitní technické řešení a ochranu životního prostředí, se tento trend dotkl i oboru, který se zdál být již projekčně a vývojově ukončen. Firmy, zabývající se výstavbou velkoobjemových skladovacích nádrží, nabízejí ve stále větší míře svým zákazníkům nestandardní prvek – pevnou hliníkovou střechu. Konstrukce hliníkové střechy vznikla jako vizuálně nápaditý architektonický prvek pro překrytí výstavišť, moderních sportovních hal, autosalonů, hangárů, ale i např. botanických zahrad, skleníků či atrií budov.
 

První hliníkové střechy pro industriální využití byly vyvinuty zhruba před 30 lety. Na požadavek investorů na snížení emisí uhlovodíkových par, a tím i ztrát při ypařování produktů začaly být tyto střechy instalovány jako doplněk nádrží se střechami plovoucími. Hliníkové střechy se u nádrží doporučují aplikovat v kombinaci s vnitřním hliníkovým plovoucím pontonem, a to především v případech, kde není zajištěna centrální rekuperace nebezpečných a škodlivých výparů.

CHARAKTERISTIKA KONSTRUKCE
Hliníkové střechy jsou integrované, odlehčené vysokopevnostním konstrukčním rámem s pravidelným tvarem (zpravidla trojúhelníkovým), který vytváří sférickou skořepinu. Nosný rám se skládá z lisovaných hliníkových profilů s T-průřezem, spojených mezi sebou montážními plechy a speciálními šrouby. Nosná konstrukce střechy je po obvodu spojena se stěnou nádrže klouby. Opláštění konstrukce se provádí hliníkovými vyztuženými plechy, které se pomocí přítlačných lišt uchytí k nosné konstrukci. Vodotěsnost střechy zajišťují gumová těsnění a silikonové tmely. Hliníkové střechy jsou standardně vybaveny hrdly a průlezy, jako je tomu i u klasických ocelových pevných střech, avšak veškerá příslušenství je nutné umístit blíže k periferii. Obslužné plošiny pro zařízení, umístěné na hliníkových střechách, jsou uchyceny k plášti nádrže, aby nezatěžovaly konstrukci. Nádrže s hliníkovými střechami se projektují podle API 650 jako otevřené, proto je po obvodu posledního lubu nádrže umístěn obslužný ochoz, sloužící i jako výztužný prstenec. Plášť nádrže je ukončen a vyztužen obvodovým polygonálním prstencem, ke kterému jsou přivařeny klouby hliníkové střechy.


Montáž střechy na dně nádrže

PROČ ANO
Hliníkové střechy mají řadu výhod při dodatečné aplikaci na nádrže s plovoucí střechou nebo i jako náhrada klasické pevné střechy. Je-li nádrž s plovoucí střechou ještě osazena pevnou hliníkovou střechou, nevniká do nádrže tak velké množství prachu, dešťové vody a jiného znečištění, které se jinak běžně do skladovaného produktu dostává. U těchto nádrží dále odpadá nutnost odvodnění plovoucího pontonu, což snižuje riziko eventuálního znečištění okolního životního prostředí a znehodnocení skladovaného média v případě poškození odvodňovacího systému plovoucí střechy. V kombinaci s vnitřním plovoucím pontonem se snižuje únik plynných emisí až o 90%.
U zásobníků s větším průměrem se ukazuje další přednost hliníkové střechy v její odlehčené konstrukci. Oproti pevným ocelovým střechám, které jsou v tomto případě až 6× těžší, jsou zde nižší pořizovací náklady. Předpokládaná životnost těchto konstrukcí je až čtyřicet let, jsou také méně náročné na údržbu než klasické svařované ocelové konstrukce. Hliníkové střechy se projektují podle API 650, oddíl G. Zajímavostí je, že výrobce uvádí alternativu pro extrémní zatížení větrem o rychlosti až 160 km/h a sněhem až 1.500 N/m2. Společně s výhodami, které hliníkové střechy mají pro konečného uživatele, jejich použití urychluje a zjednodušuje průběh výstavby. Společnost OKZ Holding si již dva a půl roku rozšiřuje praktické zkušenosti s instalací hliníkových střech. Při realizaci posledních šesti kusů hliníkových střech na nádržích o celkovém objemu 102.000 m3 v litevském přístavu Klaipeda bylo zjištěno, že montáž hliníkových střech je cca 2,5 × rychlejší ve srovnání se střechami ocelovými. Montáž hlinkových střech byla provedena uvnitř nádrží, na jejich dně. Pomocí tří věžových jeřábů byly střechy vyzvednuty a upevněny k plášti. Zvednutí a spojení střechy se stěnou nádrže trvalo přibližně dvě hodiny. Nebylo zde třeba svařovat, byla využita speciální nýtovací zařízení a jednoúčelové montážní a zvedací prostředky.
Hliníkové střechy také nevyžadují žádnou antikorozní povrchovou úpravu, což umožnilo zkrácení termínu výstavby celého investičního celku. Jako při jakékoliv montáži, ani zde se nesmí zapomínat na odbornost a profesionalitu. OKZ Holding provedla potřebná školení a zaučení montážního personálu pro práci s těmito netypickými konstrukcemi. Součástí odborné přípravy byl i horolezecký výcvik.

PROČ NE
Náročnost montáže hliníkového opláštění je velmi vysoká a vyžaduje velké zkušenosti pro docílení správné geometrie, hezkého vzhledu a spolehlivé vodotěsnosti střechy. Většina hliníkových střech je projektována pro atmosférické beztlakové nádrže, kde není garantována stoprocentní plynotěsnost. V případech, kde se vyžaduje přetlak a podtlak v plynovém prostoru pod střechou, doporučujeme investorům použití klasické svařované ocelové střechy.

Celý nezkrácený článek si můžete přečíst v říjnovém čísle 5/2005 časopisu KONSTRUKCE.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navrhovanie spriahnutých plechobetónových dosiek (49x)
Plechobetónová doska je monolitická železobetónová doska betónovaná na tenkostennom oceľovom tvarovanom profile – ...
Projektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v BratislaveProjektovanie a rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave (41x)
Pôvodný železobetónový skelet objektu štadióna s pôdorysnými rozmermi 70 × 100 m bol postavený v rokoch 1943 až 19...
Nové ústředí ČSOB (37x)
Budova nového ústředí ČSOB bude přátelskou, otevřenou a vstřícnou budovou, která poskytne příjemné pracovní prostředí pr...

NEJlépe hodnocené související články

„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“„Z historické haly jsme udělali supermoderní provoz“ (5 b.)
říká generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group Ing. Jan Světlík....
Ve Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletíVe Vítkovicích se rozjíždí rychlokovárna třetího tisíciletí (5 b.)
Doslova průlomovou investici v oblasti strojírenské metalurgie představuje moderní linka rychlokovacího stroje, jakou ne...
Praktické poznatky z realizace ojedinělé stavby - visuté lávky přes Labe v Kolíně (5 b.)
Visutá lávka o třech polích překračuje v Kolíně řeku Labe (na Kmochův ostrov) středním polem o rozpětí 99 m, obě krajní ...

NEJdiskutovanější související články

Nadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých BudějovicíchNadčasový vzhled montované prodejní haly v Českých Budějovicích (1x)
Prodejní a administrativní hala pro firmu Starka – Půjčovnictví a obchod, v. o. s. je ukázkou moderní, architekton...
Laboratorní a konstituční model cementovaného jílu (1x)
Zpevněné vzorky jílu byly připraveny ze směsi kaolínu a portlandského cementu. Provedly se laboratorní zkoušky pevnosti,...
Celodřevěná hala skladu posypové soli v Rychnově u Jablonce nad Nisou (1x)
Na místě původního skladu posypové soli v areálu SÚS v Rychnově u Jablonce nad Nisou byl v roce 2004 vybudován nový obje...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice