KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Ekonomika    Zvýšení DPH se téměř neprojevilo

Zvýšení DPH se téměř neprojevilo

Publikováno: 1.4.2008, Aktualizováno: 11.1.2009 20:22
Rubrika: Ekonomika, Development

Jaký vliv má zvýšení DPH a tzv. hypoteční krize v USA na developerský trh, nám odpověděl Milorad Miškovič Miško, obchodní a marketingový ředitel společnosti Real Estate Karlín Group.

Najdou se ve vašich projektech byty, které spadají do tzv. sociálního bydlení, přestože projektujete převážně pro bohatší část obyvatelstva?
Bohužel definice sociálního bydlení v českém zákoně není úplně nejšťastnější, nicméně sociální bydlení se nachází i v našich stavbách, ačkoli námi postavené byty jsou převážně luxusnějšího charakteru.


Milorad Miškovič Miško

Jak reagují potenciální kupující na zvýšení DPH z 5 % na 9 % – je zvýšení nějak patrné v jejich zájmu o koupi nemovitostí?
Velmi často se o tom bavíme interně. Od začátku tohoto roku jsme špatný vliv navýšení DPH z 5 % na 9 % nepocítili. Je to zřejmě z toho důvodu, že my se s našimi residenčními projekty pohybujeme ve vyšších cenových kategoriích a u těch se předpokládá minimální dopad, zatím musím podotknout, že spíše vůbec žádný.

Co si o zvýšení DPH myslíte vy – byl to krok správným směrem?
Co se týče DPH – je to otázka na dlouhou diskusi. Myslím, že problém není samotné navýšení, ale to, že česká vláda při jednání o podmínkách vstupu do EU, dle mého názoru, zapomněla projednat tento bod se zástupci evropské vlády. Abych to shrnul, navýšení DPH by přišlo stejně, ale mohla se pravděpodobně s EU domluvit výjimka a ta (podle zkušeností z jiných zemí) mohla být na dobu určitou 5–10 let, což by nám určitým způsobem pomohlo.

Učinili jste nějaké mírnější zdražení ještě před zvýšením sazby, aby výsledná cena nemovitostí nebyla tak vysoká?
My jsme si s tím, zda DPH v tomto roce bude 5, nebo 9 %, nějak nelámali hlavu. Věnujeme se opravdu hlavně luxusnějším bytovým projektům, a domníváme se, že má-li potenciální kupující na luxusní bydlení, pak 4% navýšení tolik neovlivní jeho rozhodnutí koupit byt. Zvýšení sazby pochopitelně dopad mělo, ale spíše na menší byty, u těch se prodej zpomalil. U větších a luxusnějších bytů zatím dopad není a doufáme, že nebude.

Promítla se razantně nová DPH i do nájmů vašich administrativních prostor, na které jste již měli uzavřené smlouvy o pronájmu?

Jakékoli zvýšení DPH dělá problém nejenom nám, ale všem developerům na trhu. Od začátku 90. let naštěstí existuje systém, který je jasný a který nám velice pomáhá. Když si stanovujeme podmínky pronájmu administrativních a obchodních prostor, domluvíme si s klientem cenu nájmu bez DPH. Do smluv dáváme výši nájmu, na které jsme se domluvili, plus relevantní DPH, což znamená DPH v době, kdy se smlouva stane platnou. Tím to máme vyřešeno. Systém používají všichni developeři v ČR a v celé střední a východní Evropě.

Letos se také zdražily stavební materiály: pociťujete nějakou ztrátu, a nebo zdražení stále ještě není tak velké?
Pociťujeme obecně nárůst cen. Zdražily se jak stavební materiály, tak i pracovní síla. Nicméně pokud jde o pracovní síly – hlavní důvod vidím v tom, že se nestaví jenom v ČR, ale že se obecně všechny evropské trhy z hlediska výstavby i developmentu velmi rychle rozvíjejí. Takže lidé, kteří chtějí pracovat ve stavebnictví, již nemusejí cestovat do zahraničí, stačí jim jejich domácí trh. Co se týče navýšení cen materiálu, očekávám, že stále porostou.

Co říkáte na sendvičové panely z hliníkového skla, které se vkládají do monolitického skeletu?
Samozřejmě o tom vím. Myslím si, že je to velká novinka. Jediným problémem je – kdo tuto novinku vyzkouší jako první. Určitě i tento skelet bude mít své místo na trhu, je to jen otázka času, jak rychle se systém ujme. My prozatím nemáme pozemek, kde bychom realizovali stavbu s použitím těchto panelů. Jsme velice rádi „prvními“, kteří přicházejí s novinkami, rádi si hrajeme na vynálezce, a pokud by se naskytla příležitost a našli bychom vhodný pozemek, určitě tento systém vyzkoušíme.

Jaký byl pro Vás rok 2007? Uskutečnili jste všechny plánované projekty? A co plánujete do roku 2008?
Od roku 1996 byl rok 2007 určitě nejlepší nejen z hlediska výstavby, ale i z hlediska prodeje a nákupu. Celková částka z prodeje a nákupu, které jsme uskutečnili v minulém roce, bude přesahovat zhruba 200 mil eur. Začátek roku 2008 je pro všechny trhy trochu jiný, a to kvůli hypotéční krizi v Americe, která zasáhla bohužel i Evropu a tím i naši republiku (i když zatím minimálně). V následujících 12 měsících hodně menších a středních podniků bude čelit velkým problémům, protože nebudou moci profinancovávat své projekty. Banky vůči nim budou uzavřenější a přísnější. To je ovšem výhoda pro velké a etablované firmy, které mohou ze situace těžit a tyto malé a střední podniky převzít a zaujmout jejich místo na trhu.

Jak pokračuje momentálně nejrozvinutější projekt Corso IIa?
Corso IIa je už z poloviny hotové, chceme ho dokončit v srpnu tohoto roku a zároveň začít realizaci Corsa IIb, také v srpnu 2008.


Výstavba areálu Corso IIa v těchto dnech

Nechcete přesunout svou pozornost z Karlína a zbytku Prahy a rozšířit svou působnost třeba i do zahraničí?
Naše společnost nemá v úmyslu expandovat do jiných regionů v ČR ani na Slovensko. Máme naopak v plánu ještě více působit v Praze. Do jiných měst v ČR se nechceme rozšiřovat hlavně proto, že v Praze máme dostatečně velké portfolio. Když chcete investovat v jiném městě, musíte vybudovat nový lokální tým, musíte ho řídit z hlavního města, nemůžete proto dosáhnout tak vysoké marže. Stačí udělat malou chybu v propočtech stavebních nákladů a prodejních cen a už vaše marže nebude tak vysoká, jak je třeba. Do zahraničí by naše společnost ráda expandovala, a to převážně do střední, jižní a východní Evropy.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (31x)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
Accolade v Chebu investovala dvě miliardy, vzniká jeden z největších industriálních parků střední EvropyAccolade v Chebu investovala dvě miliardy, vzniká jeden z největších industriálních parků střední Evropy (28x)
V Chebu vzniká díky Accolade jeden z největších průmyslových parků ve střední Evropě. První část budovy pro Tchibo je ne...
Nový konferenční sál Akademie věd ČR (26x)
Konferenční sál s jídelnou a zázemím o kapacitě 300 lidí Ústavu molekulární genetiky AV ČR, který byl otevřen v červnu t...

NEJlépe hodnocené související články

KOVOSVIT MAS, a.s. v minulém roce navýšil tržby téměř o 21 procent na 2, 2 miliardy korun (4 b.)
„Rok 2014 byl jeden z nejúspěšnějších roků naší společnosti od roku 2011. Když jsem do společnosti nastupoval, byla na p...
UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (3.4 b.)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (3 b.)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

NEJdiskutovanější související články

O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (2x)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice