KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Development    Z hlediska trendu není rozdíl mezi Prahou a Londýnem

Z hlediska trendu není rozdíl mezi Prahou a Londýnem

Publikováno: 5.3.2006, Aktualizováno: 25.12.2008 22:58
Rubrika: Development

Na Libeňském ostrově v Praze vznikne „město“, kde bude velké obchodně-administrativní centrum s rezidenční čtvrtí a hotelem. Developer odhaduje, že se zde bude denně pohybovat okolo deseti tisíc lidí.

In terms of trends there is no difference between Prague and London
On Libeňský ostrov in Prague a “town” will arise with a large business-administrative centre, residential quarter and a hotel. The developer reckons there will be around ten thousand people in the area daily.

Libeňské doky navazují na předchozí aktivity developera v sousední části Prahy, v Karlíně. Unikátní projekt Libeňské doky vznikl v roce 2000 odkoupením Českých loděnic, které se rozprostírají na ploše 10 ha. Výjimečnost tkví v konečném vývoji komplexu, který vznikal prostřednictvím tzv. Architektonického ateliéru – formou workshopu, což byla otevřená soutěž, jíž se zúčastnilo celkem 12 architektů, kteří předložili vlastní vize zastavění této lokality. Po roční intenzivní práci na návrzích splnili představu investora čtyři architekti a z jejich prací vzešel projekt nazvaný Libeňské doky. Nyní je předpokládána výstavba cca 130 000 m2 nadzemní plochy, jež zahrnuje několik typů objektů s odlišným využitím. V centru areálu se počítá s velkoprostorovými luxusními byty, v sousedství pak s vilou a domy. V jižní části mají vzniknout kanceláře a obchodní plochy. Pozemek pod Libeňskými doky vlastní společnost Studio TV 2000. Položila jsem několik otázek marketingovému řediteli Miloradu Miškovičovi, který zastupuje developera projektu, Real Estate Karlín Group.

V jakém stadiu je projekt Libeňské doky nyní?
Územní rozhodnutí by mělo být vydáno letos v dubnu či květnu. Do konce roku potom připravíme podklady prožádost o stavební povolení prvního z objektů, které, jak doufáme, bude vydáno ještě letos. Se zahájením výstavby samotné počítáme na přelomu roku 2006 až 2007 a dokončení celého projektu – za předpokladu, že bude bytový i nebytový trh fungovat jako dnes – se pak dá očekávat v horizontu sedmi až osmi let.

Říká se, že obdobných center již začíná být v Praze hodně. Myslíte si, že areál najde své klienty?
Kromě jedné společnosti, která je v Holešovicích, na druhém břehu řeky Vltavy, neexistuje podobný projekt v Praze ani celé České republice. Musíme vzít v úvahu, že celkový roční nárůst počtu luxusních bytů v Praze se pohybuje okolo 3 %. Vzhledem k tomu, že 50 % bytů kupují zahraniční investoři, 25 % cizinci a zbylých 25 % místní, pak si myslím, že moc velká nabídka luxusních bytů nebude. Projekt Libeňských doků je navíc první z několika mála luxusních bytových komplexů u vody.

Proč jste si pro takový projekt vybrali právě Libeň?
V roce 2000 jsme v této lokalitě viděli velký potenciál, při srovnání s Paříží nebo Londýnem bylo jasné, že se zde jednou stavět bude. Nevěděli jsme, jaký bude podílbytové a komerční výstavby, v té době jsme se rozhodli spíše podle našich zkušeností ze zahraničí a samozřejmě také podle situace na pražském trhu s nemovitostmi. Obdobné projekty jsou dlouhodobou záležitostí. Než se začne stavět, trvá to léta. Bylo by možné je realizovat bez zahraničního kapitálu? V dnešní době už ano. Tento projekt budou například z 80 % financovat české banky. Trh s nemovitostmi je na tom v České republice dnes tak dobře, že není potřeba zahraničního kapitálu, ale zahraniční kapitál je zde samozřejmě přítomen.

Jaké hlavní požadavky máte na architekta, který pro vaši firmu tvoří, např. návrh Libeňských doků? Zasahujete do architektonických návrhů?
Díky workshopu, architektonickému ateliéru, jsme z návrhů získali maximum. Ze všech studií jsme tedy vybrali to nejlepší, to, co nám nejvíce vyhovovalo, a následně jsme to podle našich představ upravili. Na začátku roku 2001, kdy jsme ateliér zahajovali, jsme měli jistou vizi, na níž jsme pracovali celý rok, po celou dobu procházely studie vývojem. A ovlivnila je i poptávka.

Do jaké míry je pro vás zásadní historie lokality, kde bude projekt realizován?
Na historii klademe velký důraz – a to od roku 1993, kdy jsme vstoupili na český trh. Naše společnost je v Karlíně od roku 1996, za tu dobu jsme zde postavili pětapadesát tisíc metrů čtverečních administrativních ploch a každá z budov nese určitý prvek původní zástavby. Jdeme ve stopách industriální architektury, ale nedá se říci, že bychom byli nějak konkrétně vyhranění. Často necháváme více původních prvků, než požaduje památkový ústav.

Jaké nároky kladete na stavební firmu? Do jaké míry zasahujete do její práce? Má developer své specialisty na architekturu, stavební řízení, realizaci stavby?
Na stavební firmy máme velké požadavky, proto se kolem nás stále točí pouze asi šest až osm firem, které jim dokáží dostát. Kromě dodržení časového harmonogramu a maximální kvality je pro nás nejdůležitější, že jsou tyto firmy pojištěny a poskytují garanci ve výši 5–10 % z celkového objemu částky.

Celý nezkrácený článek si můžete přečíst v čísle 1/2006.
 

 

 

 

 

 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (33x)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
Accolade v Chebu investovala dvě miliardy, vzniká jeden z největších industriálních parků střední EvropyAccolade v Chebu investovala dvě miliardy, vzniká jeden z největších industriálních parků střední Evropy (29x)
V Chebu vzniká díky Accolade jeden z největších průmyslových parků ve střední Evropě. První část budovy pro Tchibo je ne...
Ostrava se brzy dočká další moderní stavbyOstrava se brzy dočká další moderní stavby (26x)
Office building Ostrava-Nordica v Ostravě představuje šestipodlažní objekt s ustupujícím sedmým nadzemním podlažím a se ...

NEJlépe hodnocené související články

UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (3.4 b.)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (3 b.)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...
Skanska podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP na kancelářskou budovu Nordica OstravaSkanska podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP na kancelářskou budovu Nordica Ostrava (1 b.)
Skanska Property Czech Republic podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP, a. s. na novou kancelářskou budovu ...

NEJdiskutovanější související články

O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (2x)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice