KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Technologie    Výstavba sodného kotle pro Biocel Paskov

Výstavba sodného kotle pro Biocel Paskov

Publikováno: 28.3.2013
Rubrika: Technologie

Společnost Lenzing, přední světový výrobce viskózového vlákna, se v roce 2011 rozhodla změnit technologii výroby ve svém výrobním závodě, společnosti Biocel Paskov a. s. V rámci této změny padlo rozhodnutí vybudovat nezávislý energetický zdroj tepla, páry a elektřiny v podobě sodného kotle. Kotel bylo nutné umístit do samostatně stojícího objektu. Projektanti Lenzingu proto vytvořili návrh stavby s rozměry 36 × 20 m a výškou 51 m. Pro dodávku ocelové konstrukce a opláštění stavby si investor vybral společnost Ruukki CZ.

KONSTRUKCE, TECHNOLOGICKÝ POSTUP A MONTÁŽ
Ocelová konstrukce dodaná společností Ruukki CZ slouží především pro uchycení technologických částí, obslužných plošin a podpůrných konstrukcí pro opláštění. Komunikační schodišťová věž byla navržena jako ŽB monolitická stavba. Opláštění stěn bylo provedeno z C‑kazet, minerální vaty a fasádního trapézového plechu z hliníku tl. 1,2 mm. Na přání investora a kvůli velikosti a celkové koncepci objektu byla pro střešní plášť navržena nadstandartní skladba za použití pěnoskla Foamglas (standardně se používá minerální tepelná izolace).

Ocelová konstrukce je tvořena asi třemi tisíci prvky, které musely být namontovány za dva a půl měsíce. Montovalo se pomocí autojeřábů a pracovních plošin do výškové úrovně +21,0 m. Od této úrovně probíhala montáž ocelové konstrukce pomocí věžového staveništního jeřábu a lezecké techniky. Vzhledem ke skutečnosti, že na stavbě byl k dispozici pouze jeden věžový jeřáb, probíhala montáž horní poloviny ocelové konstrukce po dobu čtyřiceti dnů nepřetržitě.

Pro optimalizaci hmotnosti ocelové konstrukce byl zvolen materiál s pevnosti S 420 ML. Největší prvek ocelové konstrukce – nosník – byl dlouhý 12 m, vysoký 2,5 m a vážil 12 tun. Dva takové nosníky byly instalovány ve výšce 45 m, a nesou veškerou váhu kotle.

KVALITA OCELOVÉ KONSTRUKCE
Před zahájením výroby ocelové konstrukce požadoval investor provedení auditu ve výrobním závodě Ruukki CZ. Primárním cílem byla kontrola kvality výroby se zvláštním zřetelem na protikorozní ochranu konstrukce.

Při auditu se investor seznámil s procesem výroby a na vlastní oči se přesvědčil, že Ruukki dodržuje všechny požadované postupy, na které byl kladen velký důraz. Jednalo se především o dvojí tryskání materiálu (nejprve v průběžném tryskači před dělením materiálu a svařováním, následně v tryskacím boxu po svařování, kontrole a ještě před lakováním, kdy doba nanášení protikorozní ochrany není delší než jedna hodina od otryskání).

Použité materiály byly navrženy pro teploty do –20 °C a doloženy zkušebními certifikáty 3.1 s CE dle EN 10204. Jakost povrchu materiálu byla stanovena dle EN 10163 (C1 pro nosníky a A2 pro plechy).

Výroba ocelové konstrukce odpovídala normě EN 1090-2, třída provedení EXC3. Tupé a koutové svary byly v souladu s úrovní kvality EN ISO 5817 „B“.

Dle technických specifikací předaných investorem musely být všechny svary provedeny dokola a u tupých svarů musely být provedeny plné průvary za použití náběhových a výběhových pomocných desek (Y svary nebyly povoleny). Na všechny použité svary byly zpracovány postupy svařování (WPS) v souladu s EN ISO 15609-1, záznamy o kvalifikaci postupu svařování WPQR EN ISO 15614-1. a samozřejmostí byli svářeči s platnými certifikáty dle EN 287-1.

Množství nedestruktivních zkoušek bylo stanoveno na základě normy EN 1090-2. Byly připraveny postupy svařování a plány kontrol svařování a navrženy kontroly svarů „MT metodou“ (magnetická prášková metoda) a „UT metodou“ (ultrazvuk).

Po provedení a kontrole svařování byla nutná plná (100%) rozměrová kontrola, která byla prováděná před přípravou ocelové konstrukce na lakování. Rozměrová kontrola zahrnovala také kontrolu přípravy prvků na nanášení, jako jsou zaoblení hran ocelových částí, obrobené hrany, průchozí díry, plochost tepelně řezaných ploch bez vrubů atd.

Protikorozní ochrana konstrukce byla provedena následovně: tryskání Sa2,5 a poté aplikace nátěrového sytému, kde jmenovitá tloušťka byla stanovena na 240 mikronů při použití tří vrstvého nátěru. Samozřejmostí pro kontrolu byla barevná odlišnost jednotlivých vrstev.

Výroba ocelové konstrukce pro celou stavbu byla neustále kontrolována nezávislou kontrolní organizací, která z každé kontroly vypracovala hodnotící zprávu. Sloužila především investorovi, aby měl neustále přehled o stavu výroby.

„Zásadním faktorem pro včasné doko nčení mo ntáže bylo přesné načasov ání dodávek,“ uvedl manažer projektu Ing. Petr Klus.

Smontovat 3 000 prvků OK za dva a půl měsíce vyžaduje zcela 
určitě i bezchybnou koordinaci montážních prací. Jakým způsobem jste montáž koordinovali?
Zásadním faktorem pro včasné dokončení montáže bylo přesné načasování dodávek ocelové konstrukce z našeho výrobního závodu. To se nám až na malé výjimky dařilo. Výhodou také bylo, že jsme nebyli omezeni předpisy od Stavebního úřadu (práce v noci, o víkendech apod.). Stavělo se v intra vilánu výrobního závodu, který je izolován od okolí. Využívali jsme proto nočních směn a práce o víkendech, a to převážně při montáži sekundární OK. Práce postupovaly rychleji než obvykle. Dobře svou práci odvedli i naši projekt manažeři.

Postup protikorozní ochrany je uveden v článku. Můžete ještě doplnit, jakými materiály a (výrobci) byla konstrukce svařována a jaký nátěrový systém byl zvolen?
Ocelová konstrukce byla svařována na svařovacích automatech od firmy ESAB. Výhradními výrobci i svářeči byli pracovníci firmy Ruukki CZ. Pro finální nátěr jsme zvolili nátěrový systém od firmy Tikkurila.

Můžete přiblížit výhody zvoleného opláštění z Foamglasu oproti hojně užívané minerální izolaci?
Přiznám se, že toto byla naše první zkušenost se střešním pláštěm z pěnoskla. Použili jsme ho především na přání investora. Společnost Lenzing ho totiž má ve svých standardech a používá ho při výstavbě všech svých provozoven. Obecně můžu říct jen tolik, že Foamglas má velmi dobré izolační vlastnosti v kombinaci s vysokou pevností tlaku.

Construction of a Sodium Boiler for the Biocel Paskov a. s.
In 2011, the company Lenzing, a world´s leading producer of a viscose fibre decided to change its manufacturing technology in its production plant of the Biocel Paskov a. s. As a part of this change, a decision to construct an independent source of heat, steam and electric power in a form of a sodium boiler was made. The boiler had to be placed into a detached building. Project architects of the company Lenzing designed a construction with dimensions of 36 × 20 m and height of 51 m. The Ruukki CZ was chosen by the company for supply of steel construction and sheathing of the building.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Billboard V-2*8 × 18 mBillboard V-2*8 × 18 m (26x)
Autori článku spracovali projekty konštrukcií billboardov rozmerov 8 × 18 m, realizovaných pri diaľnici D1 pri vstupe do...
Rozhledna s vyhlídkou pro odvážné aneb jehlan ze dřeva a oceliRozhledna s vyhlídkou pro odvážné aneb jehlan ze dřeva a oceli (25x)
Představovaná stavba se nachází ve Středočeském kraji v obci Kněžmost (místní části Čížovka) nedaleko Mnichova Hradiště ...
Inovační technologie vytváření zinkových povlakůInovační technologie vytváření zinkových povlaků (24x)
ÚVOD Nejběžnější technologie galvanizace používané v současné době v průmyslu nezajišťují provedení ochranných povlaků ...

NEJlépe hodnocené související články

X-BT systém společnosti Hilti pro spojování a zemnění ocelových konstrukcíX-BT systém společnosti Hilti pro spojování a zemnění ocelových konstrukcí (5 b.)
Aktuální číslo časopisu Konstrukce je tematicky věnováno všem, kteří dělají technicky krásné stavby z oceli. Předpokládá...
Výroba svařované konstrukce pro záchranný systém ropné plošiny LA1200 SUVýroba svařované konstrukce pro záchranný systém ropné plošiny LA1200 SU (5 b.)
Záchranný systém LA1200 SU (ocelová konstrukce + záchranný člun FF1200) byl navržen pro spuštění (evakuaci) 70 osob z of...

NEJdiskutovanější související články

Výroba svařované konstrukce pro záchranný systém ropné plošiny LA1200 SUVýroba svařované konstrukce pro záchranný systém ropné plošiny LA1200 SU (1x)
Záchranný systém LA1200 SU (ocelová konstrukce + záchranný člun FF1200) byl navržen pro spuštění (evakuaci) 70 osob z of...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice