KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Technologie    Výroba uhelných zakladačů

Výroba uhelných zakladačů

Publikováno: 2.4.2014
Rubrika: Technologie

V listopadu loňského roku začala ve výrobní jednotce Vítkovice Mostárna výroba ocelové konstrukce dvou kusů uhelných zakladačů ZNKk 13/10/46. Tyto zakladače jsou určeny pro zákazníka v Turecku, firmu Adularya, kde rovněž dodáváme kompletní ocelovou konstrukci elektrárny 2 × 145 MW.

Každý ze zakladačů je pro výrobu rozdělen na šest hlavních dílců. Základním dílcem je Pylon. Svařenec z materiálu S355 je umístěn ve středu zakladače. Výrobu tohoto dílce považujeme za nejpracnější a i přesto nám na něj zbývá nejméně času. Hlavním důvodem velkého zpoždění je dopracovávání výkresové dokumentace, která od začátku prochází změnami.

Při sestavování jednotlivých položek Pylonu bylo nutné dbát na přístupnost všech svarů. Zároveň provedení jednotlivých svarů muselo být navrženo s ohledem na deformace, které při tomto typu ocelové konstrukce vznikají. Pro tyto zmíněné skutečnosti, bylo potřeba rozdělit Pylon na podsestavy a ty po sestavení a zavaření dobře dorovnat plamenem pro další sestavení.

SPODNÍ STAVBA A OTOČNÝ PRSTENEC
Tyto dvě části jsou dalšími neméně důležitými dílci pro tento stroj. Umístěny jsou pod Pylonem a jejich výroba se neobejde bez nutných technologických kooperací (žíhání a strojní opracování) v rámci společnosti VÍTKOVICE MACHINERY GROUP. Pro dosažení přesných montážních spojů je nutné provést dílenskou předmontáž a předejít tak případným komplikacím na stavbě. Podstatná část z 27 tisíc hodin byla odpracována právě při výrobě těchto dílců.

Nemalé prostředky jsou vynaloženy i na manipulace pro již zmiňované důvody kooperace a předmontáže v rámci výrobního technologického postupu.

SPODNÍ STAVBA
V neposlední řadě se jedná o výložník, rameno protizávaží, velký a malý shazovací vůz. Jde o klasickou příhradovou konstrukci tvořenou prvky z válcovaného materiálu i válcovaných profilů. Je třeba zmínit, že i tyto dílce bylo nutné pro přesné návaznosti montážních styků složit ve výrobních prostorách. Díky tomu, že naše výrobní jednotka disponuje halami o rozměrech, které v rámci České republiky nemají konkurenci, nebylo problém tuto i jiné předmontáže v rámci zakladače uskutečnit.

Z pohledu celkové výroby dvou kusů těchto zakladačů a harmonogramu výroby, bylo potřeba rozpracovat oba zakladače současně. Bylo nutné rozdělené dílce zakladačů rozmístit na tři haly vítkovické mostárny, aby byla zajištěná návaznost všech kooperovaných operací. Nedílnou součástí samotné výroby byly přípravky pro fixaci nebo sestavení dílců zakladačů. Takt dodávek do dceřiných společností musí být přesně naplánované a dodržované, aby nedocházelo ke zpožďování interních zakázek kooperujících provozů. Již zmíněné žíhání tak rozměrných kusů musí být přesně zaplánováno pro vytíženost žíhací pece. Před závěrečným strojním opracováním na plně
vytížených strojích, bylo potřebné provést tryskání a základní nátěr. Závěrečnou operací před konečným nátěrem byla již několikrát zmiňovaná předmontáž pro definitivní kontrolu montážních styků.

VÝROBNÍ NORMY A PŘEDPISY

Normy a předpisy

DIN EN 1090-2 – třída EXC2 Provádění ocelových konstrukcí
DIN EN ISO 9013 – třída – 442 – 331* Kvalifikace tepelných řezů
ČSN EN 10 163 Dodací podmínky pro jakost povrchu
ČSN EN 10 160 Kontroly svarových hran plošná kontrola

Výrobní tolerance

ČSN EN 1090-2 třída provedení EXC3 Provádění ocelových konstrukcí, technické požadavky
ČSN EN ISO 13920 – BF Všeobecné tolerance svařovaných konstrukcí
ČSN ISO 2768 – 1 „m“ Netolerované rozměry
ČSN ISO 2768 – 2 „k“ Netolerované rozměry

Pro všechny svary se požaduje:

  • VT – 100 %: podle ČSN EN ISO 17637. Hodnocení vad dle ČSN EN 1090-2 a ČSN EN ISO 5817: B a C.
  • MT – 100 %: podle ČSN EN ISO 17638, vyhodnocení dle ČSN EN ISO23278, stupeň přípustnosti 1.
  • UT – 100 %: podle ČSN EN ISO 17640 ,tř. zk. B, vyhodnocení dle ČSN EN ISO 11666, stupeň přípustnosti 2, styky pásů do délky.

PROTIKOROZNÍ OCHRANA
Protikorozní ochrana je prováděna v souladu s normou ČSN EN ISO 12 944 1-8 „Ochrana OK proti korozi nátěrem“.

Natírané plochy, svary a hrany byly upraveny a otryskány (ČSN EN ISO 12944 – 3,4) na stupeň čistoty povrchu: Sa 2 ½, (ČSN EN ISO 8501-1).

Drsnost povrchu je střední – (G) (ČSN EN ISO 8503-1).

Otryskání dílců bylo prováděno v komorovém tryskači s ručním dotryskáním ploch nepřístupných metacím kolům nebo souosým s proudem média. Otryskání nadrozměrných dílců bude prováděno v tryskacím boxu ručním tryskáním struskou Polgrit.

Nátěrový systém je realizován dvěma vrstvani dvoukomponentním epoxidem a vrchní polyuretanovou krycí vrstvou. Nátěrový systém je navržen pro stupeň korozní agresivity prostředí C 5 – I.

Výjimku tvoří ochrana funkčních opracovaných ploch (např. konce hřídelů, vodící lišty, volně odesílané čepy atp.), kde bude povrchová ochrana realizována tukem nebo konzervačním prostředkem TECTYL 506.

PŘEPRAVA DÍLCŮ
Přepravu jednotlivých dílců a montážních položek je zajišťována přes dceřinou společnost VÍTKOVICE – Doprava, která zajišťuje přes Speciál Transport.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE

  • Investor stavby: ADULARYA ENERJI ELEKTRIK ÜRETIMI
  • Hlavní dodavatel stavby: VÍTKOVICE GEARWORKS a. s.
  • Tvůrce výrobní dokumentace: I. K. SKYVA s. r. o.
  • Použitý SW výrobní dokumentace: Tekla Structures
  • Výrobce ocelové konstrukce: VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a. s., NS MOSTÁRNA a NS HARD JESENÍK
  • Montáž ocelové konstrukce: CESA Insaat
  • PS 36 - 1 OK PYLON: 59 775 kg
  • PS 36 - 1 OK SPODNÍ STAVBA: 41 882 kg
  • PS 36 - 1 OK OTOČNÝ PRSTENEC: 58 709 kg
  • PS 36 - 1 OK VÝLOŽNÍK: 42 974 kg
  • PS 36 - 1 OK VÝLOŽNÍK PROTIZÁVAŽÍ: 22 904 kg
  • PS 36 - 1 OK VELKÝ SHAZOVACÍ VŮZ: 52 966 kg
  • PS 36 - 1 OK MALÝ SHAZOVACÍ VŮZ: 8 277 kg

Manufacture of Angular Spreaders
In November 2003, manufacture of a steel structure of two pieces of angular spreaders ZNKk 13/10/46 started in the manufacturing unit Vítkovice Mostárna. These spreaders are being manufactured for a Turkish client, company named Adularya. Also a complete steel structure of power plant 2 × 145 MW is being supplied by us for the same client. 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Zakladač ZNKk 13/10/46 – modelObr. 2 – Pylon zakladače – modelObr. 3a – Spodní stavba – výrobaObr. 3b – Spodní stavba – modelObr. 4a – Výložník protizávaží – výrobaObr. 4b – Výložník protizávaží – výroba

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

X-BT systém společnosti Hilti pro spojování a zemnění ocelových konstrukcíX-BT systém společnosti Hilti pro spojování a zemnění ocelových konstrukcí (30x)
Aktuální číslo časopisu Konstrukce je tematicky věnováno všem, kteří dělají technicky krásné stavby z oceli. Předpokládá...
Billboard V-2*8 × 18 mBillboard V-2*8 × 18 m (28x)
Autori článku spracovali projekty konštrukcií billboardov rozmerov 8 × 18 m, realizovaných pri diaľnici D1 pri vstupe do...
Rozhledna s vyhlídkou pro odvážné aneb jehlan ze dřeva a oceliRozhledna s vyhlídkou pro odvážné aneb jehlan ze dřeva a oceli (24x)
Představovaná stavba se nachází ve Středočeském kraji v obci Kněžmost (místní části Čížovka) nedaleko Mnichova Hradiště ...

NEJlépe hodnocené související články

X-BT systém společnosti Hilti pro spojování a zemnění ocelových konstrukcíX-BT systém společnosti Hilti pro spojování a zemnění ocelových konstrukcí (5 b.)
Aktuální číslo časopisu Konstrukce je tematicky věnováno všem, kteří dělají technicky krásné stavby z oceli. Předpokládá...
Výroba svařované konstrukce pro záchranný systém ropné plošiny LA1200 SUVýroba svařované konstrukce pro záchranný systém ropné plošiny LA1200 SU (5 b.)
Záchranný systém LA1200 SU (ocelová konstrukce + záchranný člun FF1200) byl navržen pro spuštění (evakuaci) 70 osob z of...

NEJdiskutovanější související články

Výroba svařované konstrukce pro záchranný systém ropné plošiny LA1200 SUVýroba svařované konstrukce pro záchranný systém ropné plošiny LA1200 SU (1x)
Záchranný systém LA1200 SU (ocelová konstrukce + záchranný člun FF1200) byl navržen pro spuštění (evakuaci) 70 osob z of...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice