KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2014    Tube 2014: německý průmysl ocelových trubek 2012 s lehce sníženou výrobou

Tube 2014: německý průmysl ocelových trubek 2012 s lehce sníženou výrobou

Publikováno: 16.1.2014
Rubrika: 2014

Průmysl ocelových trubek je po celém světě dále na růstovém kurzu. Po propadu v r. 2009 se v r. 2012 potřetí v řadě podařilo výrobu zřetelně zvýšit. S nárůstem o šest procent na 150 milionů tun byl v r. 2012 dle údajů svazu Wirtschaftsvereinigung Stahlrohre e.V. v Düsseldorfu (www.wv-stahlrohre.de) dosažen další absolutní rekord. Nárůst se ovšem konal pouze mimo rámec Evropské unie. Tak například stoupla výroba v Číně daleko nadprůměrně o 11 procent na 74 milionů tun. Na Čínu tak připadá necelá polovina světové produkce ocelových trubek.

Na výrobu ocelových trubek mimo Čínu tak zbyl nárůst o pouhá 2,3 procenta na necelých 76 milionů tun. Díky pokulhávající poptávce, způsobené slabou konjunkturou především v Jižní Evropě, se ovšem evropští výrobci tohoto nárůstu nemohli účastnit. Ba naopak: výroba v EU klesla z 14,1 na 13,8 milionů tun. Záporný vývoj se dotkl i německého průmyslu, jehož výroba dle informací svazu zůstala v r. 2012 s hodnotou 3,14 milionů tun tři procenta pod hodnotou předešlého roku.

Rok předtím to pro německý průmysl ocelových trubek ještě vypadalo podstatně lépe, když rok 2011 mohl uzavřít jako celkově dobrý pro svůj obor. I když v průběhu roku přibývalo nejistoty ohledně konjunktury v tomto oboru, podařilo se německým výrobcům zvýšit výrobu jak bezešvých, tak i svařovaných trubek. Dle svazu byly v první polovině roku místy dosahovány dokonce rekordní zakázky. Z tohoto důvodu bylo vytížení kapacit oboru celkově uspokojivé, i když se němečtí výrobci v druhém pololetí museli smířit s opět klesajícím objemem zakázek.

Energetika zůstává motorem růstu
Jak pro mezinárodní, tak i pro německý průmysl ocelových trubek přicházely v minulosti podstatné impulzy z energetické branže. Tento obor je nadále největším odběratelským trhem, co se ocelových trubek týče: necelá polovina všech vyrobených trubek je určená pro přepravu ropy nebo plynu. Zatímco se v těžbě a zpracování ropy a plynu používají bezešvé i svařované trubky, slouží k přepravě kapalných a plynných médií především svařované trubky. V souvislosti s rostoucí konjunkturou především v první polovině roku 2011 vzrostla poptávka po ropě a následně i počet ropných a plynových vrtů na nové rekordní hodnoty. Příslušně pozitivně se vyvinula i poptávka po produktech určených pro obor OCTG (Oil Country Tubular Goods).

Dalšími důležitými odběratelskými obory jsou výroba automobilů, strojů a energetických komplexů, chemický a petrochemický průmysl a stavebnictví. Ze strojírenství, automobilového a chemického průmyslu a ze stavebnictví tudíž v r. 2011 přišly podstatné růstové impulzy pro německý průmysl ocelových trubek. Dle informací svazu stále většího významu nabývá větrná energetika, a zde především spotřeba ocelových trubek pro základy větrných elektráren v pobřežních vodách. U energetických trubek pro výstavbu elektráren stály proti stabilní zahraniční poptávce slabší obchody ve vlastní zemi.

Navzdory různým výpadkům ve výrobě bezešvých trubek a v segmentu velkých trub se výroba trubek v Německu v roce 2011 zvýšila o 1,4 procenta na 3,2 milionů tun. Jelikož se italskému průmyslu podařilo současně zvýšit výrobu ocelových trubek o 8 procent na 3,3 milionů tun, ztratilo Německo titul největšího výrobce ocelových trubek v Evropské unii ve prospěch Itálie. S objemem 3,0 mil. tun – nárůst vůči předchozímu roku u 2,1 procenta – šla téměř celá německá produkce do exportu. Vývozy do zemí mimo EU přispěly k částečné kompenzaci slábnoucí poptávky především v zemích Jižní Evropy.

Dovozy do Německa silně narostly o 11,8 procent na 2,2 milionů tun. Největším dodavatelem ocelových trubek byla s velkým náskokem Itálie, která své exporty do Německa dokázala navýšit stejně jako Francie a Španělsko. Japonsko – s velkými rourami pro projekt Nord Stream – spolu se Švýcarskem, Ukrajinou a Tureckem dodaly ve srovnání s předchozím rokem rovněž více ocelových trubek do Německa. Oproti tomu však poklesly dodávky z České republiky.

Investice do růstových trhů
V dobách růstu především mimo Německo a Evropu se globální prezence stává stále důležitější i pro německé výrobce trubek. Tak je například společnost Salzgitter AG se svým úsekem trubek prostřednictvím účasti na projektu Europipe již dávno zastoupená vlastními výrobními závody na růstovém trhu USA. Společnost Benteler Steel/Tube GmbH z Paderbornu oznámila koncem října 2012, že v americkém městě Shreveport v severozápadní Louisianě vybuduje svou první výrobnu v USA. Výstavbou závodu na bezešvé trubky chce tento podnik posílit své již existující distribuční aktivity na jednom z nejdůležitějších růstových trhů světové těžby ropy a zemního plynu. Matthias Jäger, předseda vedení společnosti Benteler Steel/Tube GmbH, k tomu říká: „Z této destinace můžeme rozšířit své aktivity na trhu OCTG a posílit naši prezenci v Severní Americe, abychom našim zákazníkům mohli naše výrobky v budoucnosti dodávat flexibilně a individuálně. Výroba trubek v novém závodě má začít v druhém pololetí 2015. V druhé fázi pak navíc plánujeme výstavbu vlastní ocelárny. Investice do obou závodů dělá celkem cca 900 mil. USD.

Evropská dluhová krize ovlivňuje ekonomické prostředí
Ekonomické prostředí významně ovlivněné státními dluhovými krizemi některých zemí eurozóny bylo i v roce 2012 určujícím momentem pro obchody německých výrobců ocelových trubek. Rok sice začal velmi slibně, avšak v průběhu roku se ekonomické prostředí stále více zhoršovalo. Nejen v Evropě, nýbrž i ve většině mimoevropských regionů se konjunktura ochladila. Vedle USA a Japonska se tento vývoj dotkl i velkých prahových zemí.

Dle informací společnosti Salzgitter AG (www.salzgitter-de.com) toto vedlo ke klesajícím tržbám na evropském trhu oceli při současně vysoké úrovni cen surovin a energií a nevytížených kapacitách segmentu trubek. Dočasný nedostatek práce v oblasti velkých rour a dezolátní tržní prostředí této francouzské společnosti vyrábějící přesné trubky záporně ovlivnily vývoj zakázek jejího úseku trubek. Současně však obor v daném účetním období profitoval z kladných výsledků segmentu svařovaných trubek a nerezových trubek.

Během prvních devíti měsíců roku 2012 se společnosti Salzgitter AG dařilo udržet prodej trubek na úrovni předešlého roku. V segmentu trubek se přitom podařilo vyšším odbytem středních trubek kompenzovat nižší množství trubek velkých. V tomto období se zřetelně zhoršilo očekávání co do odbytu přesných trubek zejména pro automobilový sektor, zatímco ostatní výrobní segmenty byly až do konce roku prakticky vytížené.

Jak podnik dále informuje, nepodařilo se v segmentu velkých trubek navázat na objemy zakázek předchozího roku. Oproti tomu byly objednávky v oblasti HFI-svařovaných trubek především v prvním čtvrtletí 2012 v důsledku mezinárodních projektů i dobrých běžných obchodů dobré. V sektoru přesných trubek stála proti vysoké poptávce německého automobilového průmyslu zřetelně horší situace v západní a jižní Evropě. Poptávka ze strany zákazníků z průmyslu a energetiky byla rovněž velmi zdrženlivá. I v ostatních oblastech se situace vyvíjela nejednotně. Zatímco oživení trhu bezešvých nerezových trubek pokračovalo, zájem ze strany projektů, zejména výstavby energetických komplexů, ne zcela splnil očekávání.

Společnost Salzgitter AG předpokládá pro svůj úsek trubek, že by z důvodu opožděně cyklického charakteru zakázek na trubky mohlo v průběhu roku 2013 nastat dočasné nevytížení kapacit podmíněné oslabenou konjunkturou. Tímto vývojem by mohla být postižena zejména oblast velkých trubek.

Zdrženlivý optimismus pro rok 2013
Svaz Wirtschaftsvereinigung Stahlrohre předpokládá, že světová poptávka po ropě a zemním plynu v dalších letech dále poroste a tím zvýší spotřebu ocelových trubek. Jako obzvláště stimulující pro poptávku po ocelových trubkách se shledává intenzifikace těžby takzvaných nekonvenčních ložisek ropy a zemního plynu – míněno je zde navýsost diskutovaná technologie frackingu. Také rozvoj infrastruktury prahových zemí, zejména Číny, má dále zvýšit poptávku po ocelových trubkách.

Z pohledu evropských výrobců svaz odhaduje vývoj pro rok 2013 z důvodu přetrvávající konjunkturální nejistoty zdrženlivě a vyjadřuje naději, že zatížení v důsledku finanční a dluhové krize v Evropě a USA se díky státním intervencím v střednědobém horizontu sníží. Navíc by efekty skladovacího cyklu při rostoucím optimismu trhů mohly v průběhu roku přispět ke zvýšení poptávky po ocelových trubkách v Evropě.

Trubky v ohnisku pozornosti:specializovaný veletrh Tube 2014:
Každé dva roky stojí město Düsseldorf se svým předním světovým veletrhem ke všem tématům kolem trubek ve středu zájmů. Po nadmíru úspěšném ročníku Tube 2012 se další Mezinárodní specializovaný veletrh trubek a rour koná od 7. do 11. dubna 2014 opět s předními mezinárodním veletrhem drátů wire na výstavišti v Düsseldorfu. Vedle trubek a příslušenství k nim budou na veletrhu Tube 2014 k vidění inovativní technologie na výrobu a zpracování spolu s mnohými dalšími aspekty.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Téměř 3 900 pracovních míst mohou Jihomoravskému kraji přinést energeticky úsporné renovace budov (415x)
Vládní strany se v koaliční smlouvě zavázaly k masivní podpoře zateplování veřejných i soukromých budov. Pokud se nové v...
Provádění a klasifikace ocelových konstrukcí výrobků dle EN 1090-2 (224x)
Požadavky na provádění ocelových konstrukcí musí zajistit úroveň mechanické únosnosti a stability použitelnosti a trvanl...
5. odborná konference KONSTRUKCE 20145. odborná konference KONSTRUKCE 2014 (40x)
Ostravský Clarion Congress Hotel hostil ve čtvrtek 6. listopadu pátý ročník odborné konference KONSTRUKCE kterou pořádá ...

NEJlépe hodnocené související články

Huisman spustil nový talentový program pro zaměstnance (5 b.)
Společnost Huisman ze Sviadnova, vyrábějící jeřáby, vrtné soupravy nebo systémy pro pokládku potrubí na mořské dno, vytv...
ČKLOP – Realizace proskleného obvodového pláště pro muzeum současného a moderního umění Nadace Louis Vuitton v PařížiČKLOP – Realizace proskleného obvodového pláště pro muzeum současného a moderního umění Nadace Louis Vuitton v Paříži (5 b.)
V polovině letošního června proběhla kolaudace objektu Nadace Louis Vuitton umístěného v zeleni Bouloňského lesíku v Pař...
„PORR staví nejen v České republice, ale také v Kataru,“ říká Karl-Heinz Strauss, generální ředitel rakouské stavební společnosti PORR AG (5 b.)
O opravě Štěrboholské radiály, o podnikání v arabském světě i o vlivu situace na Ukrajině na stavební trh hovoří Karl-He...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice