KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Campus Science Park    Technická zařízení budovy Campus Science Park – Building C

Technická zařízení budovy Campus Science Park – Building C

Publikováno: 19.12.2016, Aktualizováno: 16.1.2017 10:35
Rubrika: Campus Science Park

Na stavbu Campus Science Park, objekt C dodávala společnost Bilfinger HSG Technologies and Management s. r. o. kompletní dodávku technického zařízení budov (VZT, ÚT, CHL, SHZ, ZTI, MaR). Těmito dodávkami se firma zabývá od roku 1993, včetně následného servisu a dodávek Facility managementu.

Objekt C je několikapatrová kancelářská budova s dvěma patry podzemních garáží a nástřešními strojovnami. V těchto je situována kotelna, strojovna chladu a strojovny vzduchotechniky. Celková pronajímatelná plocha typického patra činí 2 075 m2. Objekt je celý realizován a provozován dle standardu LEED-Gold.

Zdrojem tepla je teplovodní kotelna s plynovými kondenzačními kotly zn. Buderus o celkovém výkonu 1 250 kW. Oběh otopné vody o jmenovitém teplotním spádu 60/40 °C výměníky kotlů zajišťují čerpadla topných okruhů s proměnnými otáčkami řízenými podle výkonu kotle. Pro rozdělení do otopných okruhů je použit kombinovaný rozdělovač-sběrač, na který jsou připojeny jednotlivé okruhy. Tyto okruhy jsou pro vzduchotechnické jednotky a pro zařízení FCU, upravující teplotu v zimě v kancelářských prostorech. Ohřev TUV zajišťují lokální nepřímotopné zásobníky umístěné přímo na patrech v pánských/ dámských toaletách.

Zdrojem chladu je dvojice kompresorových chladicích jednotek značky Carrier se vzduchem chlazenými kondenzátory. V zimním období bude používán pro chlazení integrovaný DX free-cooling. Celkový výkon chlazení činí 1 120 kW, teplotní spád chladící vody je 10/16 °C. Ve výparníkových okruzích chladicích strojů jsou osazena oběhová čerpadla u každého stroje zajišťující pokrytí tlakových ztrát výparníku a potrubní trasy k rozdělovači a sběrači, který dělí soustavy na okruhy pro VZT a pro zařízení FCU, upravující teploty v létě v kancelářských prostorech.

Čerstvý vzduch, neboli hygienické minimum, požadované investorem vzhledem k typu nájemníků ve výši 50 m³/h na osobu, zajišťují čtyři vzduchotechnické jednotky značky Rosenberg osazené rotačním výměníkem, směšovací komorou, ohřívačem, chladičem a zvlhčovací komorou. Celkový vzduchový výkon jednotek činí 93 500 m3/h. Čerstvý vzduch je distribuován v nájemních jednotkách vířivými anemostaty typu VDW značky Trox, stejně jako cirkulační vzduch pro úpravu tepelné pohody.

Systém Měření a Regulace (MaR) zajišťuje provoz a ovládání plynové kotelny, zdroje chladu a vzduchotechnických jednotek v objektu vč. lokálního ovládání v prostorech kanceláří pomocí lokálních termostatů. Celý systém je napojen na stávající systém sesterských budov A, B a je vizualizován na centrálním dispečinku v objektu A.

Systém SHZ je zásobován vodou z nádrže v objektu A přes ventilovou stanici tohoto objektu tažen ocelovým otápěným/izolovaným potrubím DN200 do ventilové stanice objektu C, kde je dělen na mokrou a suchou soustavu. Mokrá soustava zajišťuje krytí kancelářských prostor, suchá soustava je primárně určena pouze pro garážová patra, kde hrozí podnulové teploty. Obě soustavy jsou zhotoveny z ocelových trubek spojovaných prvky značky Tyco. V kancelářských patrech jsou rozvody provedeny v certifikovaných trubkách z plastu.

Závěrem bych chtěl poznamenat, že všechny výše zmíněné profese provádí naše firma výhradně našimi pracovníky a je tak garantem vysoké kvality, odborného zprovoznění a zaregulování, včetně požadavků certifikace LEED a následně se o objekt stará i z hlediska provozu, revizí, oprav atd.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
KotelnaRozdělovač chladící vody

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Campus Science Park – Building CCampus Science Park – Building C (25x)
Projekt The Campus je novým centrem jednoho z nejrychleji se rozvíjejících měst v Evropě – Brna. Vytváří komunitu propoj...
Technická zařízení budovy Campus Science Park – Building CTechnická zařízení budovy Campus Science Park – Building C (19x)
Na stavbu Campus Science Park, objekt C dodávala společnost Bilfinger HSG Technologies and Management s. r. o. kompletní...
„Zajímají nás další specializace ve stavebnictví. Další divizi, kterou nyní spouštíme, je Divize hliníkové fasády,“„Zajímají nás další specializace ve stavebnictví. Další divizi, kterou nyní spouštíme, je Divize hliníkové fasády,“ (18x)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE předseda představenstva společnosti HINTON, a. s. Petr Šimon....

NEJlépe hodnocené související články

Campus Science Park objekt C pohledem projektantůCampus Science Park objekt C pohledem projektantů (5 b.)
Administrativní budova Campus Science Park C o dvou podzemních podlažích a osmi nadzemních podlažích je objekt s označen...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice