KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Výroba a montáž konstrukcí    Montáž nového mostu Schierstein přes řeku Rýn

Montáž nového mostu Schierstein přes řeku Rýn

Publikováno: 24.10.2016
Rubrika: Výroba a montáž konstrukcí

Nový most Schierstein nahrazuje starý most stavěný v 60. letech mezi městy Mainz a Wiesbaden přes řeku Rýn v Německu, na kterém bylo během průzkumu v letech 2003 – 2005 nalezeno tak četné množství vad ve svarech neprůběžných podélných výztuh ortotropní mostovky, že na základě přehodnocení všech možností oprav, bylo stanoveno, jako nejvýhodnější, postavit most zcela nový.

Výstavba první osy mostu je prováděna vedle starého mostu, aby byl minimálně omezen provoz této důležité dopravní cesty. Po vybudování první osy nového mostu bude zdemolován původní most a v jeho poloze bude vybudována druhá osa nového mostu převádějící dopravu v opačném směru. Každý z obou mostů bude převádět dopravu ve třech jízdních pruzích a jednom odstavném a sdruženém pruhu pro pěší a cyklisty. Druhý most bude vybaven zavěšenou lávkou pro zpřístupnění ostrova pěším a cyklistům. Celková doba výstavby pro zhotovení obou os nového mostu včetně demolice starého mostu bude probíhat víc jak šest let, od března 2014 až do června 2020.

POPIS NOVÉHO MOSTU

Celé mostní dílo Schierstein včetně navazující estakády přes inundační území na straně Mainzu je 2,34 km dlouhé. Nahrazovaný úsek v délce 1,28 km, tvořen převážně ocelovou konstrukcí, představuje tři dilatační celky. Dva spojité nosníky ocelového, místy ocelobetonového průřezu o šesti a sedmi polích a čtrnácté pole na straně Wiesbadenu je zakončeno prostě uloženou železobetonovou deskou. Oba nové mosty jsou půdorysně přímé s jedním výškovým obloukem.

Nosná konstrukce nad vodou a v polích přecházejících z jednotlivých břehů do koryta řeky je tvořena jednokomorovým ocelovým trámem proměnné výšky s horní ortotropní deskou. Krajní úseky na straně Mainzu a Wiesbadenu přemosťující rozpětí kratších délek, jsou navrženy jako ocelový spojitý dvojtrám spřažený s železobetonovou mostovkou. Zbývající střední část mostu na ostrově Rettbergsaue tvoří jeden ocelový spojitý trám spřažený s železobetonovou deskou.

MONTÁŽ OCELOVÉ KONSTRUKCE

Stavba se nachází v záplavovém, chráněném území, kde by případná vlna stoleté vody mohla zaplavit staveniště na ostrově až do výšky dvou metrů. Z tohoto důvodu bylo zařízení staveniště, buňkoviště, sklady, rozvaděče elektřiny a parkovací plocha pro pásový jeřáb zřízeno na provizorních násypech a podpěrných konstrukcích ve výšce 2,2 m nad okolním terénem. Ze strany náplavové vlny je stavba v kritických místech chráněna protipovodňovým valem, který má za úkol ztlumit případný tlak proudící vody narážející do podpěrné konstrukce montovaných úseků.

Montáž ocelové konstrukce mostu je rozdělena do celkem devíti montážních úseků pro každý most. Na jednotlivých březích obou ramen řeky Rýn jsou postupně v předsazené poloze montovány celoocelové úseky MA1, MA2, MA5 a MA6. Tyto úseky komorového průřezu o výšce 3,0 až 8,3 m, délce 129 až 142 m, šířce 21,72 m a hmotnosti okolo 2 500 t, jsou zhotoveny na podpěrné konstrukci tvořené soustavou příhradových věží a po smontování jsou na dvou výsuvných portálech podélně vysunuty na krajní pilíře každého ramene řeky. 

Montážní úseky MA4 a MA8 celoocelového komorového průřezu o délce 124 m, šířce 21,72 m a hmotnosti okolo 1 700 tun jsou nejprve předmontovány na přilehlém staveništi podél pravého břehu pravého ramene řeky Rýn a poté příčně nasunuty na přistavený ponton. Na pontonech jsou tyto sekce naplaveny do středu mostního pole a pomocí dvou derikových jeřábů, vybavených celkem čtyřmi hydraulickými lanovými zvedáky o nosnosti 500 t, vyzdviženy do koncové polohy.

Krajní části mostu ze strany Mainzu – úsek MA9 – a ze strany Wiesbadenu – úsek MA3 – tvoří ocelobetonové spojité nosníky z dvou ocelových trámů spřažených s železobetonovou deskou. Střední úsek MA7, montován na ostrově Rettbergsau mezi úseky MA1 a MA5, tvoří jeden ocelový spojitý trám spřažený s železobetonovou mostovkou. Všechny ocelobetonové úseky jsou sestaveny na soustavě podpěrných příhradových věží, které jsou v některých místech ponechány i pro betonáž.

Postup výstavby jednotlivých úseků je vždy navržen tak, aby bylo použito minimální množství podpěrných věží a pomocných montážních pomůcek s cílem minimalizovat náklady pro montáž mostu. Pro svaření každého příčného styku jednotlivých segmentů bylo statikem předem definované minimální množství svaru, po jehož dosažení bylo možné podpěrnou věž deaktivovat a přemístit do pozice pro osazení následujícího segmentu. Tento postup výstavby byl pro nás spíše omezující, protože s nasazením minimálního množství podpěrných věží nebylo možné svařovat současně více segmentů, více příčných styků a celkovou výstavbu s náročným harmonogramem takto výrazně urychlit.

Předmětem díla společnosti BÖGL a KRÝSL, k.s. je zhotovení dvou z ostrova podélně vysouvaných úseků MA1 a MA5, mezilehlého úseku na ostrově MA7 a naplavované sekce MA4 včetně asistence u podélných výsunů, příčných výsunů a zdvihu dílce MA4. Součásti našeho výkonu je také montáž prodloužené vysouvací dráhy nad vodou u pilíře H a její následná demontáž po osazení sekce MA1, montáž a demontáž derikových jeřábů pro zamontování sekce MA4, instalace vnitřních obslužných lávek, montáž odvodňovacích vpustí a úchytů pro vedení technické infrastruktury.

ZÁVĚR

Realizovaný most je v současnosti největším realizovaným mostním  dílem na území Německa, a proto od počátku budí větší pozornostveřejnosti a médií, a také snahu v celém realizačním týmu provést dílo s maximální spokojeností stavebníka a místních občanů. Celý proces výstavby vyžaduje četné a důkladné dokumentování dílčích montážních kroků s vysokými nároky na úroveň kvality provedení a bezpečnost práce. Po téměř dvouletém nasazení naší montážní skupiny na staveništi jsme úspěšně, v požadované kvalitě a v souladu s náročným harmonogramem, dokončili tři ze čtyř montážních celků, jenž jsou předmětem našeho díla – dva podélně vysouvané úseky MA1, MA5 a příčně vysouvanou naplavovanou sekci MA4. Montáž spřažené ocelobetonové části MA7 bude dokončena na přelomu srpna a září tohoto roku.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

  • Název stavby: Rheinbrücke Schierstein
  • Investor: Hessen Mobile Straßen‑ und Verkehrsmanagement
  • Projekt: Grontmij BGS‑Ingenieurgesellschaft, Ferdinand Heide Architekt BDA
  • Výrobní dokumentace: PIS PECHAL, s. r. o., Plauen Stahl Technologie GmbH
  • Montážní dokumentace: PIS PECHAL, s. r. o., Ingenieurbüro Grassl GmbH
  • Hlavní zhotovitelé: Max Bögl Bauunternehmung GmbH & Co.KG, Max Bögl Stahl‑ und Anlagenbau GmbH & Co.KG, Plauen Stahl Technologie GmbH
  • Výroba OK mostu: Max Bögl Stahl‑ und Anlagenbau GmbH & Co.KG, Plauen Stahl Technologie GmbH
  • Montáž OK mostu BÖGL a KRÝSL, k. s., IMO‑Leipzig GmbH
  • Délka mostu: 1,280 km
  • Délka OK mostu: 1,257 km
  • Počet polí: 14
  • Max. rozpětí: 205 m
  • Šířka mostu: 2 × 21,72 m
  • Výška mostu: 24,4 m
  • Konstrukční výška: 3,0 – 8,3 m
  • Celková hmotnost OK: 2 × 16 476 ≈ 33 000 t

Assembly of the new bridge Schierstein across the river Rhine
The new bridge across the river Rhine between cities Wiesbaden and Mainz is consists of two separate bridges, each allowing traffic to travel in one direction, each with total length 1.28 km, both structures cross two arms of the river and the Rettbergsaue island. The steel structure of each bridge is composed of two continuous beams with 6 and 7 fields and 14th field is designed as a reinforced concrete slab. The assembly of steel structure is divided into 9 assembly parts with a total weight of 16,500 t. The company BÖGL a KRÝSL, k. s. is errecting 7,520 t of this steel structure and in addition meintenance walkways in the bridge and parts of drainage system.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Vizualizace střední části nového mostu (zdroj: Hessen Mobil)Obr. 2 – Schématické znázornění postupu výstavby ocelové konstrukce první osy mostuObr. 3 – Typy a dělení příčných řezůObr. 4 – Montáž úseku MA1 na ostrově RettbergsaueObr. 5 – Montáž úseku MA4 na přilehlém staveništiObr. 6 – Podélný výsun úseku MA1 na pilíř v ose HObr. 7 – Podélný výsun sekce MA1 na prodloužené vysouvací dráze nad vodouObr. 8 – Podélný výsun sekce MA1 na prodloužené vysouvací dráze nad vodouObr. 9 – Ranní naplavení sekce MA4 uložené na pontonuObr. 10 – Derikový jeřáb přebírající hmotnost zdvihané sekce MA4Obr. 11 – Montáž sekce MA4 z pontonu mezi úseky MA1 a MA2 (zdroj: Hessen Mobile: http://www.schiersteinerbruecke.de/webcams/)Obr. 12 – Montáž sekce MA4 z pontonu mezi úseky MA1 a MA2 (zdroj: Hessen Mobile: http://www.schiersteinerbruecke.de/webcams/)Obr. 13 – Montáž sekce MA4 z pontonu mezi úseky MA1 a MA2 (zdroj: Hessen Mobile: http://www.schiersteinerbruecke.de/webcams/)Obr. 14 – Montáž sekce MA4 z pontonu mezi úseky MA1 a MA2 (zdroj: Hessen Mobile: http://www.schiersteinerbruecke.de/webcams/)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Stavební ocelové konstrukce vyšší třídy provedení (EXC3, EXC4) a technické podmínky jejich výroby v ČRStavební ocelové konstrukce vyšší třídy provedení (EXC3, EXC4) a technické podmínky jejich výroby v ČR (114x)
Současné období (tj. roky 2009 – 2014) je v oboru stavebních ocelových konstrukcí (dle NANDO 2/4) charakterizováno zásad...
PROTAH – certifikovaný systém konstrukčních táhelPROTAH – certifikovaný systém konstrukčních táhel (66x)
PROTAH je systém konstrukčních táhel a doplňků pro použití v konstrukcích pozemních a inženýrských staveb. Systém PROTAH...
Stav ocelových mostů po sto letech užíváníStav ocelových mostů po sto letech užívání (57x)
Jedním z hnacích motorů prudkého industriálního rozvoje v českých zemích na přelomu devatenáctého a dvacátého století by...

NEJlépe hodnocené související články

Rozšíření centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi – VII. etapaRozšíření centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi – VII. etapa (5 b.)
Změna legislativy, resp. zákona č. 254/2001 Sb., o vodách, který požaduje provádění revize a zkoušky těsnosti nádrží na ...
Stav ocelových mostů po sto letech užíváníStav ocelových mostů po sto letech užívání (5 b.)
Jedním z hnacích motorů prudkého industriálního rozvoje v českých zemích na přelomu devatenáctého a dvacátého století by...
Obnova věže Staroměstské radniceObnova věže Staroměstské radnice (5 b.)
Zakázku na obnovu věže Staroměstské radnice získalo sdružení firem AVERS spol. s r. o. a Subterra a. s. na konci roku 20...

NEJdiskutovanější související články

Most přes Rouštanský potok na obchvatu RouštanMost přes Rouštanský potok na obchvatu Rouštan (1x)
Silnice I/34 (Havlíčkův Brod – Svitavy) je jednou z páteřních komunikací severní části Českomoravské vysočiny. Na své tr...
Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Lávka přes řeku Svratku v Brně‑KomárověLávka přes řeku Svratku v Brně‑Komárově (1x)
Lávka pro pěší celkové délky 60,40 m je popsána s ohledem na architektonické a konstrukční řešení a postup stavby. Konst...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice