KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Architektura    Komunikace s architekty by měla být intenzivnější,

Komunikace s architekty by měla být intenzivnější,

Publikováno: 25.10.2005, Aktualizováno: 25.12.2008 01:10
Rubrika: Architektura, Projektování

řekl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Antonín Pačes, generální ředitel společnosti Excon.

V poslední době jste se podíleli na několika významných a prestižních zakázkách, vzpomeňme Sazka Arenu, Nile House...
Tyto a další referenční stavby nám samozřejmě velmi pomáhají v získávání dalších velkých a náročných zakázek. Stáváme se známějšími, naše pozice na trhu se upevnila. Stavby, které jste uvedl, jsou známé i v zahraničí, což může usnadnit vstup na tyto trhy. Nezanedbatelný je i přínos pro zvyšování úrovně zaměstnanců firmy, jejich odborné znalosti rostou s každou významnou realizací.

Jak hodnotíte aktivity v části firmy Excon Steel?
Nový management firmy je na špičkové úrovni a to je předpoklad dalšího rozvoje. Účast na tak významných zakázkách, jako jsou např. středový tubus Sazka Areny, Rypadlo SchRs 1320/4×30, Nile House a nyní Pozinkovací linka pro U. S. Steel Košice, hovoří za vše. Požadavky na přesnost a tolerance ocelových konstrukcí zde byly extrémní, jednotlivé komponenty byly zpracovávány na NC strojích. V budoucnu chceme využít výrobní a lidský potenciál v královéhradeckém závodě na zakázky v petrochemickém, chemickém a energetickém průmyslu a na technologicky náročné ocelové konstrukce.

Při výstavbě hal se stále častěji uplatňuje beton. Proč?
Jednoznačně je to otázka vysoké ceny oceli. Na druhou stranu se halové objekty stávají i architektonicky zajímavými stavbami. Především vstupní části z nich nedělají obyčejné „krabice“. Zde je prostor pro ocelové konstrukční prvky jako pro zajímavý a pohledový architektonický detail.

Ceny se ale asi hned tak nesníží...
Ty sice zatím v první polovině roku mírně klesly, ale do budoucna očekávám jejich postupný růst. Cena oceli by ale neměla dosáhnout úrovně na přelomu roku, i tak se dostane tak vysoko, že oproti betonu bude stále znevýhodněna. Důraz na ekonomicky optimální navrhování konstrukcí musí u projektantů, navrhujících ocelové konstrukce, ještě dále růst. Pokud v tomto snažení nepolevíme, pak může ocel opět najít ve stavebnictví větší uplatnění. Vysoká cena oceli nás tedy nutí k intenzivnější práci a výzkumu optimalizace navrhování konstrukcí.

V jakém směru se posunul vývoj v navrhování konstrukcí tak, aby pomohl větší aplikaci oceli ve stavebnictví?
Například v posledních letech se na Fakultě stavební ČVUT udělalo mnoho práce v oblasti navrhování ocelových konstrukcí tak, by splnily – pro ocel velmi přísné – protipožární předpisy. Již několik let všechny tyto novinky s úspěchem aplikujeme.

Ale jen to asi nestačí... Co jednání s architekty?
Stále častěji si uvědomujeme, že to je alfou a omegou úspěchu. Měli bychom se více snažit komunikovat s architekty již od počátku procesu, čili už ve fázi tvorby návrhu koncepce. Architekt a statik musí být spolu od začátku, jen tak může investor získat nejoptimálnější řešení. Jeden z nejlepších světových architektů, Santiago Calatrava, je ukázkovým příkladem efektivního propojení znalostí architektury a statiky v jedné osobě. Takových je ale málo. Pokud chceme dosáhnout většího uplatnění oceli ve stavebnictví, musí se všichni, kteří na ocelových konstrukcích participují, více zaměřit na pozitivní ovlivnění architektů.

Kde vidíte trend v navrhování konstrukcí?
Budoucnost vidím v navrhování odlehčených konstrukcí s využitím moderních předpínacích systémů.

A aplikace vysokopevnostních konstrukčních ocelí?
Taky, ale v tomto konkrétním případě jsme nedávno řešili problém na jedné stavbě v Praze s kotvením prvků opláštění. Zatím nejsou k dispozici připojovací prvky k těmto ocelím. Aplikace vysokopevnostních ocelí je určitě budoucnost, ještě je ale potřeba mnohé vyřešit.

EXCON STAVÍ POZINKOVACÍ LINKU
Největší slovenská hutní firma, U. S. Steel Košice, zahájila v červenci jednu z největších investic na Slovensku. V první fázi se jedná o výstavbu pozinkovací linky pro zinkování ocelových pásů. Generálním dodavatelem této akce je konsorcium Inženýrské stavby – Klimavex, generálním dodavatelem ocelové konstrukce je česká společnost Excon.
Jedná se o výstavbu dvoulodní haly o rozměrech 60 × 360 m. Výška skladovací lodi je 18 m v celé délce, výška výrobní části je v krajních polích 18 m, dále je část haly výšky 45 m a střední, nejvyšší část je vysoká 66 m. Haly jsou vybaveny jeřáby o nosnostech 10 až 40 t. Dodávka ocelové konstrukce obsahuje zpracování realizační dokumentace ocelové konstrukce, založení a opláštění haly. Nosnou konstrukci tvoří příhradové vetknuté sloupy, příhradové příčle, průvlaky a vazníky, vaznice jsou plnostěnné. Součástí dodávky jsou také kompletní nátěry a protipožární nátěr části konstrukcí. S ohledem na velmi krátký termín realizace jsou kladeny velké nároky na koordinaci všech prací od projektu, dílenské dokumentace, přes zajištění materiálu, po výrobu a montáž. Souběžně uvnitř haly vznikají betonové základy pro technologii a také začne montáž technologických konstrukcí. „Pro společnost Excon je tento projekt jeden z největších v historii. K úspěchu na slovenském trhu nám pomohly velké referenční stavby, které jsme v posledních letech realizovali,“ řekl Antonín Pačes, generální ředitel společnosti Excon. Výroba konstrukcí začala v srpnu, montáž pak 20. září. Se společností Excon se na dodávkách budou podílet Vítkovice Hard, Excon Steel, Kepák, Hutné montáže, Sokolovské strojírny, Montáže Chrudim, Martifer, Mostáreň KVP Brezno, Čevas CZ Ostrava a Inžinierske stavby, závod 02 Košice.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (267x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (84x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (68x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Projekt Nové Vítkovice odstartovalProjekt Nové Vítkovice odstartoval (4x)
Bývalé ocelové srdce Česka – Ostrava, stojí na prahu dalšího monstrózního projektu. Nejde o nic menšího, než o rev...
Předsazená montáž oken a dveří (2x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...
Nákupno-zábavné centrum AUPARK KošiceNákupno-zábavné centrum AUPARK Košice (2x)
Navrhované Nákupno-zábavné centrum AUPARK Košice je kompozične rozdelené na dva stavebné objekty SO 101 a SO 102 a tri k...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice