KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Nová Karolina    Forum Nová Karolina – opláštění a fasády

Forum Nová Karolina – opláštění a fasády

Publikováno: 7.5.2012
Rubrika: Nová Karolina

Novostavba budovy Forum Nová Karolina již několik dní od svého otevření funguje na plné obrátky. Náš seriál o její výstavbě se logicky nachýlil ke konci. V jeho posledním díle si představíme fasádní systémy použité na stavbě a finální podobu nejmarkantnějších prvků vnějšího a vnitřního opláštění.

EXTERIÉROVÉ FASÁDY
Na budově Fora najdeme venku hned několik druhů použitých fasád. Hliníkové fasády typu „sloupek, příčka“, sklocementové fasády, žaluzie a trapézový plech.

Hliníková fasáda
Hliníková sloupkopříčková fasáda je použita na venkovních prosklených plochách jednotlivých kostek i v oblasti vstupů. Obecně je použit svislý rastr 2 m a vodorovný 3 m. Přítlačné lišty a klapačky jsou použity po obvodu prosklení a vodorovně po 6 m. Mezilehlé spáry, které pak vytvářejí 3 m vysoký výškový modul, jsou tmeleny černým silikonem.

Zasklení je provedeno izolačním dvojsklem ve skladbě:

  • V místě přístupu z vnitřní strany: Cool Lite SKN 154 II/ESG 8 mm
    – 18 nerez černý + AR –Stadip 5.5.2.
  • V ostatních případech: Cool Lite SKN 154 II/ESG 8 mm – 20 nerez černý + AR –Stadip 5.5.2. Planilux 8 mm.
  • Na kostkách 01, 02 a 03 jsou do výšky 6 m použita vnější skla Cool lite SKN 174 II/ESG 8 mm.
  • Skladba dvojskel Cool lite SKN 174 II/ESG 8 mm se sklem je rovněž použita na východních, západních a severních fasádách.

Součástí těchto fasád jsou i jednotlivé vstupy (dveře automatické, posuvné nebo otevíravé). Hliníková konstrukce je ve většině případů řešena jako samonosná, s výjimkou velkých vstupů, u kterých je hliníková konstrukce vynášena ocelovou podkonstrukcí.

Sklocementové fasády
Sklocementové fasády jsou tvořeny deskami o modulovém rozměru zpravidla 1 × 3 m s výjimkou portálů prosklených částí kostek, kde je výška sklocementových desek 0,5 m. S výjimkou dómu jsou všechny přípoje k nosné podkonstrukci řešeny jako skryté. Na dóm jsou desky kotveny pomocí nýtů.

Skladba pláště:

  • Podklad zdivo, celková tloušťka 200 mm – tepelná izolace tl. 100 mm, podkonstrukce, sklocementová deska tl. 13 mm,
  • Podklad beton, celková tloušťka 220 mm – tepelná izolace tl. 120 mm, podkonstrukce, sklocementová deska tl. 13 mm,
  • Celková skladba v místě portálů 290 mm – líc sklocementových desek je slícován s klapačkou hliníkového systému.

Fasády – žaluzie
Kostka 06 je z jižní a západní strany obložena žaluziovou stěnou. Použity jsou hliníkové žaluzie DUCOWALL 50Z. Součástí této stěny jsou dveře, které jsou rovněž obloženy žaluziemi. Podobně je vnější hrana žaluzií slícována se sklocementovými deskami a s klapačkou hliníkových prosklených stěn. Žaluzie jsou mechanicky kotveny do výšky 2 m nad upravený terén a na celou výšku dveřních křídel.

Skladba pláště:

  • tepelná izolace 140 + 40 mm,
  • podkonstrukce,
  • hliníkové žaluzie.

Fasády – Trapézový plech
Na kostkách 02 západ, 05 sever, 09 jih a 12 sever + jih v místě nad šedovými střechami je plášť tvořen trapézovým plechem s výškou vlny 8 mm.

Skladba pláště:

  • plechové kazety 600 × 150 × 1 mm,
  • tepelná izolace 140 + 40 mm,
  • podkonstrukce,
  • trapézový plech 8 mm.

Žaluzie OTK
Použity jsou atypické ocelové žaluzie vyráběné na zakázku tak, aby vzhledově odpovídaly VZT žaluziím. Tyto žaluzie mají volnou průtočnou plochu 55 %, vydrží teplotu 200 °C po dobu jedné hodiny a vydrží zvýšené zatěžování proudícím vzduchem. Lamely žaluzie jsou jištěny proti odtržení rámu žaluzie proudem vzduchu. Rám je zesílen tak, aby se nedeformoval a nedošlo k jeho odtržení od fasády.

Žaluzie VZT
Použity jsou hliníkové žaluzie DUCOWALL 50Z s volnou průtočnou plochou 55 % a se stejnými vzhledovými vlastnostmi jako žaluzie OTK.

INTERIÉROVÉ FASÁDY
Různé druhy fasád najdeme rovněž uvnitř objektu FORA. I zde jsou realizovány hliníkové fasády typu „sloupek, příčka“, sklocementové fasády a obklady z kompozitních sendvičových desek.

Hliníkové fasády
Al fasády jsou použity na interiérových stěnách kostek v místech rozhraní mezi obchodními jednotkami a pasážemi. Základní rastr fasád (prosklení) je 3 × 2 nebo 4 × 2 m. Zasklení je realizováno sklem VSG 8.8.2. V místě vstupu do obchodních jednotek je za hliníkovou fasádou ocelový portál sloužící k vynesení a zakotvení roletových mříží. V některých sklech jsou osazeny VZT dýzy kruhového nebo obdélníkového tvaru. V některých polích najdeme i VZT mřížky. Všechny prosklené části fasád a dveří jsou v místě přístupu opatřeny polepem pro zrakově postižené.

Sklocementové fasády
Základní modulový rozměr desek je 3 × 1 m. Nadpraží prosklených vstupů do obchodů je zpravidla tvořeno deskami o rozměrech 1 × 1 m. Hliníková prosklená fasáda je potom lemována sklocementovým pásem šířky 0,5 m. Tloušťka desek je 16 mm a veškeré jejich přípoje jsou řešeny jako skryté. Fasádu na dómu tvoří plášť z nýtovaného bondu s potiskem odpovídajícím struktuře sklocementu. Původně zde byl plánován sklocement, ale vlivem různých fyzikálních působení u něj docházelo k praskání v místě nýtů, proto musel být nahrazen odolnějším materiálem.

Obklady z kompozitních sendvičových desek
V případech, kdy je přímo nad prosklenými vstupy do obchodních jednotek je přímo zábradlí pasáže vyššího patra, tvoří portál nad výkladcem pás kompozitních sendvičových desek. Konstrukčně jsou tyto pásy tvořeny kazetami se skrytými přípoji. Šířka kazet je 1 m a výška u voidů je 2 m. U některých kostek jsou pak obkladové pásy vysoké 0,5 m.

Forum Nová Karolina – Cladding and Facades
The new building of Forum Nová Karolina has been in full operation for several days since its opening. Our series on its construction has logically come to an end. In this last article, we are going to introduce facade systems used in the construction and final appearance of the most prominent elements of the external and internal cladding.

Z podkladů K4 a. s. a projekční kanceláře Konečný + Šebestík

Bookmark
Ohodnoďte článek:
Diskuse

Forum Nová Karolina – opláštění a fasády

Doporučení
Ahoj, já mám velice dobré zkušenosti s fasádami od EXTHERMu - http://www.extherm.cz/stavebni-systemy/fasady. Nedávno jsme s přítelem předělávali náš baráček a podle jeho...
počet příspěvků: 1 | poslední příspěvek: 6.1.2013 03:38vstup do diskuse >>

Fotogalerie
Pohled na jižní vstupInstalace hliníkových panelů nad jižním vstupemPohled na vnější fasádu Dómu – jihDetail napojení sklocementové fasády na podhled – svislý řezV místě vstupu do obchodních jednotek je za hliníkovou fasádou ocelový portál sloužící k vynesení a zakotvení roletových mříží.Práce na instalaci vnitřního opláštěníPohled na vnitřní opláštění Dómu

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ocelové konstrukce Forum Nová KarolinaOcelové konstrukce Forum Nová Karolina (28x)
Na budově Obchodně-zábavního centra Forum Nová Karolina najdeme i velké množství ocelových konstrukcí od těch jednoduchý...
Forum Nová Karolina – opláštění a fasádyForum Nová Karolina – opláštění a fasády (27x)
Novostavba budovy Forum Nová Karolina již několik dní od svého otevření funguje na plné obrátky. Náš seriál o její výsta...
Lávky pro pěší na stavbě FORUM Nová KarolinaLávky pro pěší na stavbě FORUM Nová Karolina (22x)
Ještě před tím, než si přiblížíme prvky opláštění a fasád nacházejících se v nové budově FORUM na Nové Karolině, podívej...

NEJlépe hodnocené související články

Na projektu Nová Karolina Park se obnoví práceNa projektu Nová Karolina Park se obnoví práce (5 b.)
Projekt Nová Karolina Park společnosti PASSERINVEST GROUP a Multi Development v Ostravě opět ožívá. Do projektu vstoupil...
„Jediným možným řešením pro dodržení harmonogramu a znemožnění vzniku deformací od vztlaku spodní vody bylo budovu přitížit“„Jediným možným řešením pro dodržení harmonogramu a znemožnění vzniku deformací od vztlaku spodní vody bylo budovu přitížit“ (5 b.)
přibližuje problematiku výstavby Obchodně‑zábavního centra projektový manažer společnosti GEMO OLOMOUC spol. s r. o. Ing...
VIDEO: Virtuální prohlídka Nové Karolíny (3.8 b.)
Základní popis projektu Nová Karolína a virtuální prohlídka budoucí výstavby....

NEJdiskutovanější související články

Na projektu Nová Karolina Park se obnoví práceNa projektu Nová Karolina Park se obnoví práce (3x)
Projekt Nová Karolina Park společnosti PASSERINVEST GROUP a Multi Development v Ostravě opět ožívá. Do projektu vstoupil...
„Při montáži všech zasklení naši pracovníci nerozbili žádné sklo,“„Při montáži všech zasklení naši pracovníci nerozbili žádné sklo,“ (1x)
ujišťuje Ing. Libor Kilián, výrobní ředitel a jednatel společnosti OK mont-STM spol. s r. o....
Forum Nová Karolina – opláštění a fasádyForum Nová Karolina – opláštění a fasády (1x)
Novostavba budovy Forum Nová Karolina již několik dní od svého otevření funguje na plné obrátky. Náš seriál o její výsta...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice