KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Development    E-gate má posílit prestiž Dejvic

E-gate má posílit prestiž Dejvic

Publikováno: 18.3.2006, Aktualizováno: 25.12.2008 23:13
Rubrika: Development

Nová administrativní budova v Praze 6 – Dejvicích se nachází na pozemku, který je ohraničen Evropskou a Gymnasijní ulicí, v těsné blízkosti Hotelu Diplomat, deset minut od letiště s přímým napojením na městský silniční dopravní systém (tunel Mrázovka a Strahov, městský okruh). Je situován u stanice metra trasy A Dejvická a zastávek tramvají a autobusů MHD.

E-gate nabízí v sedmi nadzemních podlažích kancelářské a obchodní plochy o celkové výměře 20 000 m2. Ve třech podzemních podlažích pak budou 223 parkovací místa a skladové prostory. Urbanistický koncept doplňuje blok okolní zástavby z různých období na podkladu původního návrhu architekta Antonína Engela z třicátých let minulého století.

Dominantním prvkem je ortogonální rizalit, který reaguje na stejný prvek protějšího obytného domu s podloubím a navazuje tak na Engelovu ideu pomyslné vstupní brány do Vítězného náměstí. Hlavní vstup do objektu je z Evropské ulice. Dvoupodlažní parter je ze severní, východní a západní strany mírně uskočen. V tomto místě jsou navrženy chodníky s loubím, umožňující krytý vstup do komerčních ploch, umístěných v prvním nadzemním podlaží. Tyto prostory, orientované do Evropské ulice, jsou od veřejného chodníku odděleny pásy zeleně a řadou stromů. Návrh tak reaguje na připomínku o začlenění E-gate do veřejného parteru města. Vjezd do podzemních garáží a zásobovacích prostorů a místo pro odvoz odpadu jsou umístěny do jihovýchodního rohu budovy s využitím obslužné komunikace hotelu.

Objekt z pohledu Evropské a Gymnasijní ulice výškově reaguje na pozici protilehlých říms. Ustupující patra vytvářejí stupňovité zakončení budovy. Objemem a výškovými parametry je navrhovaný projekt v souladu s proporcemi a charakterem okolní zástavby.
 


Provozní schéma E-gate, průřez sedmi nadzemními a třemi podzemními podlažími

 

DOMINANTOU JE DVOUPODLAŽNÍ HALA

Dominantou hlavního vstupu je dvoupodlažní vstupní hala, která bude mít kromě recepce i další uplatnění. „Bude určitě zajímavostí projektu – prochází podélně celou budovou a měla by být bohatě využita, například k pořádání kulturně-společenských akcí, k výstavám a podobně,“ uvedl autor celé stavby, architekt Jan Schindler. Kromě komerčních ploch zde nalezneme také tři hlavní komunikační jádra s výtahy, únikovými schodišti a na ně navazujícími požárními úniky a výtahy z garáží. Vnitřní atrium je na úrovni prvního a druhého nadzemního podlaží. Bude zastřešeno výškově proměnnou celoskleněnou střechou. Od této úrovně výše jsou v projektu zcela exteriérové prostory, přístupné pouze z kanceláří.

Ve všech nadzemních podlažích najdeme administrativní plochy, které se budou moci podle potřeb nájemců upravovat. Rozloha jednoho podlaží přesáhne 3 000 m2, vzniknou tak vhodné flexibilní prostory pro velké firmy.

GREEN NA STŘEŠE

Zajímavým prvkem E-gate je střecha s netradičním využitím. „Cílem je vytvořit na ní klidné prostředí pro relaxaci či neformální setkání uvnitř zelené zahrady. Na své si přijdou i milovníci golfu, protože zde bude také patovací green,“ prozradil Jan Schindler. Ke konferencím nebo jiným významným událostem budou klienti moci využít jednací místnost, která nabídne kromě nadstandardního vybavení také výhled na Pražský hrad. V objektu investor počítá se šesti výtahy ve třech jádrech a dvěma samostatnými výtahy do podzemních parkovišť.

OCEL V ATRIU

Nosná konstrukce celého objektu bude ze železobetonu. Atrium tvoří konstrukce z oceli a skla. Skládá se z osmi svařovaných rámů. Ty mají proměnnou výšku a jsou zatíženy pouze skleněnou výplní střechy a atria. V úrovni prvního nadzemního podlaží je navrženo kotvení k železobetonové konstrukci pro zajištění příčné polohy rámu. Ocelové konstrukce nemají zvýšenou požární odolnost, tuto funkci zastane protipožární obklad. Rozšíření objektu ve třetím až pátém podlaží na západní, severní a východní straně je kvůli minimalizaci hmotnosti navrženo jako celobetonové. Strop této části tvoří ocelové nosníky, trapézový plech a železobetonová deska.

Vnější vzhled bude určovat celistvá celoskleněná fasáda. Jednotlivé tabule jsou složené z termoizolačního neutrálního dvojskla, plastovo-hliníkového profilu, dále meziskla a vnějšího skla. Vnitřní sklo je opatřeno bezpečnostní fólií. Stejnou technologií je řešena i střecha atria, která bude osvětlovat interiér měkkým denním světlem. Otvíravé větrací prvky jsou v každém modulu fasády.

Investorem a developerem je akciová společnost E-Gate, která byla založena dvěma partnery – energetickou skupinou Czech Coal a developerskou společností Agana. Realizací celé stavby je pověřena společnost Skanska, která má stavbu dokončit v květnu roku 2007.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-gate will support prestige of Dejvice
E-gate is a new multifunction building. Its construction began a few months ago. It is located in Prague 6, ten minutes far from the airport, and it is connected to the city road transport system (Mrázovka tunnel and Strahov city circle road). The building is situated near Dejvická metro station and near a tram and a bus stop.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (32x)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
Accolade v Chebu investovala dvě miliardy, vzniká jeden z největších industriálních parků střední EvropyAccolade v Chebu investovala dvě miliardy, vzniká jeden z největších industriálních parků střední Evropy (29x)
V Chebu vzniká díky Accolade jeden z největších průmyslových parků ve střední Evropě. První část budovy pro Tchibo je ne...
Ostrava se brzy dočká další moderní stavbyOstrava se brzy dočká další moderní stavby (26x)
Office building Ostrava-Nordica v Ostravě představuje šestipodlažní objekt s ustupujícím sedmým nadzemním podlažím a se ...

NEJlépe hodnocené související články

UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (3.4 b.)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (3 b.)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...
Skanska podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP na kancelářskou budovu Nordica OstravaSkanska podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP na kancelářskou budovu Nordica Ostrava (1 b.)
Skanska Property Czech Republic podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP, a. s. na novou kancelářskou budovu ...

NEJdiskutovanější související články

O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (2x)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice