KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Povrchová ochrana    AČSZ – „Společná asociace je možná,“

AČSZ – „Společná asociace je možná,“

Publikováno: 5.5.2010
Rubrika: Povrchová ochrana, Zajímavosti

vysvětluje výkonný ředitel Asociace českých a slovenských zinkoven Ing. Petr Strzyž

Do roku 210 vstoupili čeští a slovenští zinkaři s výraznou novinkou. Nejen o ní, ale i o vývoji na trhu se zinkem a budoucnosti asociace jsme si povídali s Ing. Petrem Strzyžem.

Začátek roku 2010 jste zahájili s jednou podstatnou změnou, můžete ji upřesnit?
Kdysi v minulosti fungovala jedna organizace sdružující zinkaře jak z českých tak i ze slovenských zinkoven. Rozdělení Československa způsobilo potřebu vzniku dvou samostatných asociací: Asociace českých zinkoven a Asociácie slovenských zinkovní. Na začátku roku 2009 vznikla myšlenka, jestli přijetím obou států do Evropské unie nevznikla možnost opět fungovat jako federativní asociace obou států, jak tomu již bylo v minulosti a jak vystupujeme i v Evropském sdružení asociací žárových zinkoven (EGGA)? Prověřením platné legislativy jsme zjistili, že společná asociace je možná. Valné hromady obou asociací toto spojení posvětily a od 1. ledna 2010 funguje jedna společná Asociace českých a slovenských zinkoven.

V předchozích rozhovorech jsme se vždy zabývali cenou zinku na světových trzích, jeho zásobami a přímým vlivem na ceny za zinkování. Jak je to s cenou zinku v době hospodářské krize?
Před začátkem krize se cena zinku pohybovala na průměrné hodnotě 2.000 USD/tunu. Ke konci října roku 2008 cena klesla těsně nad hranici 1.000 USD/tunu, kde se udržela až do konce února 2009. Pak se začala cena zinku pomalu zvedat až na hranici 2.650 USD/tunu, která byla dosažena začátkem roku 2010. Následně během měsíce klesla na hranici 2.000 USD/tunu a pomalu se opět vyšplhala na dnešní hodnotu 2.300 USD/tunu. Vše je zobrazeno v grafu číslo 1.

Jak je to s množstvím pozinkované oceli v ČR, na Slovensku, ale i v ostatních zemích EGGA v době probíhající hospodářské krize – 2008 a 2009?
Každý rok se musí posuzovat zvlášť. V roce 2008, kdy hospodářská krize teprve začínala a do naších zemí pomalu přicházela, množství pozinkované oceli v ČR a SR, ještě znovu meziročně (2008/2007) vzrostlo, v ČR o 4,3 % a v SR o 9,3 %. V členských zemích EGGA došlo v tomto období meziročně k poklesu množství pozinkované oceli o 1,3 %. Rok 2009 už byl ve znamení značného poklesu výroby, meziročně (2009/2008) o 15,3 % v ČR a 7,8 % na Slovensku. Meziroční porovnání prvních pololetí let 2009 a 2008 dopadlo ještě výrazně hůř, ale druhé pololetí roku 2009 situaci celého tohoto roku trochu vylepšilo. Údaje za rok 2009 z EGGA ještě nejsou známy.

Konference žárového zinkování 2010. Kdy a kde bude, co připravujete pro účastníky nového?
Na poslední schůzi předsednictva AČSZ byly schváleny veškeré podrobnosti letošní konference. Konference se opět vrací na území České republiky a bude se konat v hotelu Primavera v Plzni (www.primaverahotel.cz), ve dnech 5.–7. 10. 2010. Generálním partnerem konference a hostitelem exkurze do pozinkovny bude společnost MEA MEISINGER s. r. o. Plzeň. Již v minulých letech jsme pro zpříjemnění průběhu konference zavedli druhou exkurzi, která je do firmy mimo obor žárového zinkování. Pro tento rok jsme pro účastníky konference připravili exkurzi do firmy, která se vybaví většině obyvatel České republiky jako první, když uslyší „pojem“ Plzeň. Ano, exkurze bude do pivovaru Plzeňský Prazdroj, a.s. (www.prazdroj.cz).

Ale jinak posláním konference je připravit účastníkům kvalitní odborné přednášky, kde se dozví novinky z oboru, předpokládaný vývoj trhu se zinkem, změny a úpravy legislativy, případně nějaké další zajímavosti, které připravují pro zinkovny dodavatelé technologií a chemických látek. Přednášejícími budou opět odborníci nejenom z tuzemska, ale také ze zemí EU i mimo ni. Konferenčním dnem bude středa 6. 10. 2010, čas mezi koncem přednášek a společenským večerem bude vyplněn exkurzi do pivovaru a celá konference bude ukončena ve čtvrtek 7. 10. 2010 exkurzi do pozinkovny společnosti MEA MEISINGER s. r. o. Plzeň.

Jsou nějaké novinky v legislativě vašeho oboru?
Mezi novinky můžeme počítat novelizovanou normu ČSN EN ISO 1461, která vešla v platnost dne 1. 1. 2010 a je nejdůležitější normou pro komerční žárové zinkovny. Opravdovou novinkou je ale směrnice DASt 022, která od stejného data platí nejen v Německu, ale i  nepřímo v celé Evropě, protože již dnes se na tuto směrnici odkazuje novelizovaná norma EN ISO 14713, která v ČR začne platit v nejbližších týdnech. Takže se přímo týká i našich firem, které dodávají výrobky nejen na německý trh.

Případy vážných havárií žárově pozinkovaných ocelových stavebních konstrukcí, ke kterým v minulosti došlo z důvodu selhání statiky stavby, přiměly Německý institut pro Stavební technologie (Deutsche Institut für Bautechnik, DIBt), aby se danou problematikou začal vážně zabývat a hledal účinná opatření. Přijaté řešení spočívá ve vypracování pravidel pro navrhování, výrobu a žárové zinkování nosných dílců ocelových konstrukcí. Tímto odpovědným úkolem byl pověřen Německý výbor pro ocelové stavby (Deutsche Ausschuss für Stahlbau, DASt) a v září 2009 byla oficiálně vydána směrnice DASt 022, která se k 1. lednu 2010 stává závazným dokumentem pro nově popsaný stav techniky. Po praktickém ověření bude tato směrnice zavedena jako dodatek evropských technických norem pro žárové zinkování (EN ISO 1461 a EN ISO 14713).

Směrnice DASt 022 je výsledkem intenzívní spolupráce celé řady německých vědeckých pracovišť a shrnuje v sobě nejnovější poznatky a výsledky výzkumů nejen z oblasti křehkosti oceli vyvolané tekutým kovem, ale vychází především z praktických aplikací termomechaniky i pružnosti a pevnosti, zejména v oblasti tváření a vlivu vrubů na pevnostní charakteristiky oceli.

Vedoucí marketingového výboru AČSZ, jinak zaměstnanec společnosti Wiegel CZ žárové zinkování s. r. o. – Ing. Vlastimil Kuklík, se směrnici velmi podrobně zabýval a připravil si už na loňskou konferenci žárového zinkování přednášku na téma Žárové zinkování jako termický proces. Přednášku, zabývající se již přímo touto směrnicí s doporučeními jak pro výrobce OK, tak i pro zinkovny, si připravil Ing. Vlastimil Kuklík na konferenci Ocelové konstrukce 2010, která se bude konat 29.–30. 4. 2010 v Karlové Studánce.

Na čem všem zrovna asociace pracuje a co mimořádného se asociaci v poslední době povedlo?
Myslím si, že v poslední době se nám opravdu povedla soutěž o nejvýznamnější stavbu s užitím žárově pozinkované oceli Czech and Slovak Galvanizing Award 2009 a hlavně výběr vítězné stavby. Na několika konferencích již proběhla přednáška s podrobným představením jednotlivých staveb a s hlavním zaměřením na Domov sociální péče v pražském Hagiboru, která tuto soutěž vyhrála. Posluchače zaujaly nejenom technické parametry stavby, ale také historické detaily lokality stavby i stavby samotné a kulturní i náboženské potřeby, které autor projektu musel zohlednit.

Od posledního rozhovoru jsme také vydali velmi zajímavou a přínosnou publikaci Zinkování a udržitelná výstavba, o které jste psali v minulém čísle vašeho časopisu. Došlo již také k aktualizaci a dotisku Příručky žárového zinkování, která je velmi dobrým studijním materiálem, jak pro studenty, projektanty a výrobce ocelových konstrukcí, tak i pro samotné pracovníky zinkoven. Všichni zájemci o obě příručky si je mohou objednat na adrese: info@acsz.cz a zašleme Vám je po výtisku zdarma.

Od dubna roku 2009 také spolupracujeme se společnosti SVÚOM s. r. o. Praha na projektu podporovaném Ministerstvem průmyslu a obchodu, na téma: Optimalizace výrobních a provozních podmínek žárově zinkovaných trubek pro systémy vnitřního rozvodu.

Dále připravujeme a realizujeme semináře o žárovém zinkování jak pro projektanty a architekty, tak i pro studenty středních a vysokých škol. Zrovna finišují přípravy semináře, který bude součástí veletrhu For Industry 2010, a který se bude konat v PVA Letňany dne 31. 3. 2010 od 9 do 12 hodin v auditoriu výstavní haly č. 2. Všichni zájemci, jste srdečně zváni.

Program semináře bude následující:

  1. Povlaky žárového zinku – Ing. Vlastimil Kuklík
  2. Zásady správné konstrukce pro žárové zinkování závěsovým způsobem – Ing. Vlastimil Kuklík
  3. Duplexní systémy – Ing. Petr Strzyž
  4. Zinkování a udržitelná výstavba – Ing. Petr Strzyž
  5. Czech and Slovak Galvanizing Award 2009 – Ing. Petr Strzyž

Co přejete vašemu oboru do budoucnosti?
Samozřejmě co nejrychlejší ukončení hospodářské krize a dostatek zakázek pro všechny zinkovny. A nejenom dostatek zakázek, ale také dobře platící zákazníky. Tak jak jsem již uvedl kdysi (při posledním rozhovoru pro váš časopis), „Větší spolupráci i s ostatními zinkovnami, které nejsou nebo v brzké době nebudou členy asociace. Přál bych si, aby veškerá činnost se odehrávala ve jménu všech zinkoven v ČR a na Slovensku. Ta činnost se sice odehrává ve jménu všech už teď, ale práci, finance, nápady ji věnují zatím jen někteří. Rádi ve svých řadách přivítáme všechny, kteří chtějí obor žárového zinkování a povědomí o něm, posouvat na vyšší úroveň než je dnes.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Graf 1 – Vývoj ceny zinkuZinkovna společnosti MEA MEISINGER s. r. o. Plzeň

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (373x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Některé aspekty prvopočátků požárních uzávěrů otvorů po zavedení ČSN řady 73 08…Některé aspekty prvopočátků požárních uzávěrů otvorů po zavedení ČSN řady 73 08… (134x)
V nedávné minulosti jsme byli svědky ojedinělé akce České obchodní inspekce, která byla prezentována odborné i laické ve...
Žárové zinkování dle normy EN ISO 1461 a CE-značení ocelových konstrukcí dle normy EN 1090 (105x)
1. CE ZNAČENÍ A NORMA EN 1090 PRO ZHOTOVENÉ OCELOVÉ KONSTRUKCE CE značení je pro všechny stavební výrobky, na které se ...

NEJlépe hodnocené související články

Studium příčin ztmavnutí povlaku žárového zinku v oblasti svarového spojeStudium příčin ztmavnutí povlaku žárového zinku v oblasti svarového spoje (5 b.)
Objednatele žárového pozinkování mnohdy znepokojuje různorodý vzhled povlaku. U zakázek provedených z rozmanitého materi...
„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice