KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2018    Zasedání evropského sdružení Eurowindoor AISBL v Praze

Zasedání evropského sdružení Eurowindoor AISBL v Praze

Publikováno: 28.9.2018
Rubrika: 2018

Zasedání evropského sdružení Eurowindoor AISBL proběhlo 22. Června 2018 v Praze. Eurowindoor sdružuje národní profesní asociace zaměřené na lehké obvodové pláště, okna a dveře. Tím se Eurowindoor stává reprezentantem tohoto oboru na úrovni evropské komise, a proto na této úrovni hájí i zájmy tohoto oboru v České republice. Česká komora je členem Eurowindoor od roku 2015. Bylo tedy projevem uznání pro ČKLOP, že se letní zasedání Eurowindoor uskutečnilo v Praze.

Hlavními tématy zasedání EW v Praze byly:

I. Energetická účinnost ve stavebnictví
II. Značka CE a normalizace
III. Problematika zdraví a dopadů na životní prostředí
IV. Vzdělávání a výzkum

I. V otázkách energetické účinnosti dominovala schválená směrnice EPBD, která byla na základě připomínek Eurowindoor doplněna o termíny jako jsou THE BENEFITS OF DAYLIGHT, SOLAR GAINS, SOLAR PROTECTION, NATURAL VENTILATION. Pozměňovací návrhy vedly ke třem základním postojům, které směrnice z pohledu LOP, oken a dveří přináší:

  1. Podpora rekonstrukcí budov v rámci celé Evropy stimulované jinými než energetickými pobídkami (například zdraví, pohodlí, modernizace, údržba).
  2. Akceptace pozitivního přínosu denního světla a specifických aspektů vnitřního prostředí pro zajištění kvalitního života a pracovního prostředí pro všechny Evropany.
  3. Zásada užívání principů energetické bilance při řešení otázek vytápění a chlazení v konkrétních klimatických podmínkách pro posouzení energetické náročnosti použitých oken, místo dosavadního obvyklého Součinitele prostupu tepla Uw.

II. Stejný význam má i diskuze na mezinárodní úrovni na téma platnosti CPR, CE. Podstata problému spočívá v míře parametrizace jednotlivých stavebních a konstrukčních prvků na jedné straně, a parametrizace budovy jako celku, na straně druhé. Jaké mají být mandatorní vlastnosti výrobků požadované EU a jaké by mohly být vlastnosti, které by byly volitelné a deklarovatelné výrobcem? K dnešnímu dni stále není rozhodnuto, zda bude CPR revidována a případně jak moc, nebo zda bude zachována v původním znění. Rozhodnutí se ale očekává maximálně do jednoho roku.

III. V otázkách Problematiky zdraví a dopadů na životní prostředí je jedním z témat olovo a kadmium vázané v PVC profilech. A to vše navíc z pohledu využití nebo recyklace druhotných surovin, tedy i starých PVC profilů oken, které budou nahrazovány novými okny. Proto i Eurowindoor připravuje aktivity spojené s využíváním těchto surovin ve stavebnictví a k opakovanému použití druhotných surovin ve stavbách. Sem patří termín Environmentální stopa produktu (PEF). Je jisté, že tento parametr bude mít v budoucnu stále větší váhu nad ostatními parametry.

IV. V rámci programu vzdělávání organizuje Eurowindoor studijní cestu do Berlína. Kulturním vrcholem této studijní cesty je návštěva berlínského zámku, jehož přestavba je téměř dokončena. Na této budově lze dobře ilustrovat, jak vysoký význam mají v architektuře konstrukce oken a fasád.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Zasedání evropského sdružení Eurowindoor AISBL v Praze

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

IGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropoleIGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropole (36x)
Nové IGY je největší budějovickou stavbou desetiletí. Projekt začal v červnu 2016 a byl otevřen za sedmnáct měsíců. Každ...
„Podoba nové haly se rodila postupně,“„Podoba nové haly se rodila postupně,“ (35x)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Janis Vlachopulos, jednatel společnosti ADONIS PROJEKT spol. s r. o....
ZVU STROJÍRNY dodají sedm kolon do ropné rafinerie v IrákuZVU STROJÍRNY dodají sedm kolon do ropné rafinerie v Iráku (26x)
Společnost ZVU STROJÍRNY, člen SAFICHEM GROUP, vyexpedovala 145 tun těžkou kolonu z Hradce Králové do Mělníka jako součá...

NEJlépe hodnocené související články

Statici získali prestižní ocenění Česká hlavaStatici získali prestižní ocenění Česká hlava (5 b.)
Společnost IDEA StatiCa získala Cenu Industrie Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci soutěže Česká hlava 2018. Toto ne...
IGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropoleIGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropole (5 b.)
Nové IGY je největší budějovickou stavbou desetiletí. Projekt začal v červnu 2016 a byl otevřen za sedmnáct měsíců. Každ...
OBERMEYER HELIKA stavebním manažerem budovy ČSOB v Hradci KrálovéOBERMEYER HELIKA stavebním manažerem budovy ČSOB v Hradci Králové (3 b.)
Stavebním manažerem Nové budovy ČSOB – HHQ Hradec Králové, jejíž výstavba by měla být zahájena v roce 2019, je architekt...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice