Zásady pro tepelné izolace do chladíren, mrazíren a temperovaných prostorů
Rubrika: Opláštění a fasády
Chladírny, mrazírny a temperované prostory jsou v současné době využívány v široké škále provozů. Nejčastěji se s nimi můžeme setkat v potravinářství, kde jsou pro zpracování a skladování většiny produktů (maso, ryby, zelenina apod.) nezbytné velmi nízké teploty. Aby bylo možné těchto teplot dosáhnout a udržet je, je potřeba vytvořit vhodné podmínky. Jedním ze zásadních faktorů pro vytvoření těchto podmínek jsou kromě použitých systémů chlazení a vzduchotechniky především tepelné izolace.
„Vhodně zvolená a správným způsobem nainstalovaná tepelná izolace je naprosto nezbytná pro správný chod chladíren a mrazíren. I když investor zvolí chladicí zařízení, které se vyznačuje perfektním poměrem chladicího výkonu k dodané energii, může se investice do kvalitního chladícího zařízení projevit jako zbytečná, pokud se bude snažit ušetřit na tepelné izolaci. Nevhodně zvolená tepelná izolace totiž může způsobit značné tepelné ztráty,“ vysvětluje Petr Píša, technický ředitel společnosti Frigomont, která se mimo jiné zabývá výstavbou v oboru čistých prostor. K výrazným tepelným ztrátám však může dojít i v případě, že se použije správná izolace, ale dojde k její neodborné montáži.
K nejčastějším chybám v souvislosti s tepelnou izolací chladíren a mrazíren dochází v důsledku dodržování špatně nastavených norem. „V České republice stále platí norma pro chladírny a mrazírny, která vznikla ještě před rokem 1989 předěláním normy o vytápění. Podle této normy je třeba umístit nejsilnější tepelnou izolaci do stropu, přestože podle základních fyzikálních zákonů chlad uniká podlahou. Není tedy výjimkou, že v podlahách mrazíren není žádná izolace vůbec, nebo je jako izolace použit nevhodný materiál,“ uvádí Petr Píša. Takovým materiálem může být například polystyren, který je sice pevný, a umožňuje tak například snadný pohyb vozíků, ale vyznačuje se polovičními izolačními vlastnostmi oproti jiným izolačním materiálům, které se používají jako izolace pro stěny a stropy mrazíren. Nejčastěji to bývají sendvičové panely z polyisokyanurátové (PIR) nebo polyuretanové (PUR) pěny, které mají stejné izolační vlastnosti a pouze se liší v protipožární odolnosti.
Dalším častým nešvarem je neodborná montáž, kdy je použita vhodná tepelná izolace, ale nedojde k parotěsnému uzavření. S nízkou teplotou je spojen nízký tlak, v jehož důsledku může skrze netěsnosti proudit do prostor mrazírny vzduch. Problémem pak v tomto případě nepředstavuje teplota vzduchu, ale vzdušná vlhkost. Ta se vysráží na chladícím zařízení, které se následně obalí ledem. Led přitom působí jako tepelná izolace a výrazně tak snižuje výkon chladiče. „Parotěsné uzavření izolace je třeba řešit již ve fázi projektu. U stěn je důležitý především výběr panelů se správnými zámky, které umožňují použití pružného tmelu schopného pojmout dilataci budovy, aniž by došlo k jeho popraskání nebo roztrhání. V místech podlahy zase nesmí být umístěna pouze klasická hydroizolace proti spodní tlakové vodě, ale je třeba použít izolaci, která splňuje jak hydroizolační, tak i parotěsné vlastnosti.“ říká Petr Píša.
V souvislosti s tepelnými izolacemi do chladíren, mrazíren a temperovaných prostorů je třeba zásadní pozornost věnovat jak samotnému projektu, tak výběru realizační firmy. Počáteční investice se do těchto záležitostí sice může být vyšší, ale v konečném důsledku může značně snížit pozdější vícenáklady i minimalizovat výskyt případných problémů, které se mohou projevit až za provozu.
Insulation Standards for Cold Storage Rooms, Freezer Rooms and Heated Premises
Nowadays, cold storage rooms, freezer rooms and heated rooms are used in a wide range of operations. Most frequently, we can encounter them in food processing industry where a very low temperature is vital for processing the majority of products (meat, fish, vegetable, etc.). In order to achieve and keep the low temperature, it is necessary to ensure optimum conditions. In addition to the used cooling and air-conditioning systems, insulation is also one of the essential factors that ensure these conditions.