KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Svařování a dělení    Využití vláknového řezacího laseru ve stavebnictví

Využití vláknového řezacího laseru ve stavebnictví

Publikováno: 17.5.2017
Rubrika: Svařování a dělení

Využití laserového paprsku ve stavebnictví dávno není žádnou novinkou. Laser se používá ve většině případů pro zařízení spojená s vyznačením rovinnosti – křížové, nivelační, sklonové, lasery pro exteriér a interiér, rotační, laserové dálkoměry a další speciální zařízení. Tyto přístroje však nejsou výrobní, ale pomocné.

Ve stavebnictví často vzniká potřeba výroby nosné ocelové konstrukce, která bude použita pro budoucí stavbu. Touto stavbou může být cokoli napřič celým stavebním průmyslem, počínaje stavbou obyčejných skleníků pro domácí zahradu a konče mostními konstrukcemi, výrobou průmyslových hal, nebo obchodními centry o rozloze desítky tisíc metrů čtverečních. Dále je poptávka po výrobě ocelových patek, svorníků a spojovníků (do kterých je následně často zapotřebí vyřezat díry pro šrouby). Sledujeme také zvýšené nároky na kvality řezu a zpracování interiérových pohledových povrchů, nerezových ploch a designových záležitostí.

Pro tento účel se ještě do nedávna používala plazmová technologie řezaní. V dnešní moderní době, kdy je kladen důraz na rychlost a zákazník je, i ve stavebnictví, čím dál tím více náročný na funkčnost, design i kvalitu zpracování, narůstá potřeba využití kvalit laserového zpracovávání kovového materiálu řezacím vláknovým laserem. Díky této skutečnosti můžeme pozorovat vstup laserových pevnolátkových řezacích strojů, které zpracovávají plechové a trubkové kovové materiály, pro stavební průmysl.

Mezi hlavní pozitiva, která tato technologie s sebou přinesla do stavebnictví, patří:

  1. Vysoká přesnost zpracování materiálu, a s tím možnost vypouštění dalších operací, jako například vrtaní děr.
  2. Možnost použít ve výkresu složitějších tvarů dílců a tím navýšit funkčnost konstrukce (nosní patice se zámky, rámy skleněných tabulí velkého formátu, skládané schodiště a jiné).
  3. Zmenšení zóny tepelného vlivu na materiál, díky tomu zajištění stabilnějších fyzikálních vlastností.
  4. Možnost použití společného řezu pro různé dílce (které jsou hodně omezené u řezání plazmou, či autogenem) a tím šetření materiálu.
  5. Nesporná menší energetická náročnost jak samotné technologie, tak i nezanedbatelné snížení nákladů na chlazení, ve srovnaní se staršími metodami tepelného řezu (tím také odpadá nutnost povolení a zajištění přívodu vysokého napětí).
  6. Zpracování také barevných kovů beze zbytku, a to s vysokou přesností, což se často používá pro designové práce jak venkovních, tak i vnitřních prostor.
  7. Značení a řezání v rámci jednoho souboru.
  8. Jednodušší obsluha zařízení podpořena skutečností snadnějšího vytvoření výkresu.

Tyto vlastnosti nabízí například CNC laserový řezací stroj HS‑G3015E‑F60 s vláknovým, neboli fiber laserem, dodávaný naší společností 4ISP, s. r. o.

Stroj nabízí technologii zpracování plechového materiálu až do tloušťky 25 mm formátu až 4 × 2 metry, současně také trubkového a profilového materiálu (v rámci jednoho zařízení) s délkou 6 metrů do průměru 150 mm. Tyto parametry lze také na zakázku upravit. Řídicí systém stroje nepotřebuje další technologickou stanici pro zpracování výkresové dokumentace do podoby, použitelné ve stroji, protože pracuje rovnou z výkresovými formáty. Tímto společnost ušetří další provozní a mzdové náklady a náklady na pořízení technologií. Ceny takovýchto strojů začínají na 2 mil. Kč, ve stavebnictví jsou využívány stroje výkonnější, s cenami nejčastěji mezi 4 a 10 mil. Kč.

Software už je také možné rozšířit o nástavbu, která vede skladové hospodářství, připravuje data, automaticky rozmisťuje objekty po ploše s důrazem na maximální úsporu materiálu a co nejkratší dobu zpracování.

Díky zmíněným parametrům je toto zařízení bezkonkurenčním nástrojem pro stavební firmu, která využitím dané technologie dosáhne vyšší univerzálnosti, rychlosti, zkrácení procesů, nabídky pokrokovějších a designovějších výrobků, tím pádem zvýší společnosti její konkurenceschopnost.

Using a Fibre Laser Cutting Machine in the Construction Industry
Using laser rays in the construction industry has not been a new thing for a long time now. In most cases, laser is used with devices for indicating a level surface – cross line, self-leveling, slope lasers, lasers for exterior and interior applications, rotating laser rangefinders and other specialised devices. However, these tools are not used for production; they are auxiliary.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Vláknový CNC řezací stroj HS-G3015E-F60 (zdroj: 4iSP, s. r. o.)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování slabých plechůSvařování slabých plechů (294x)
Nejprve to hlavní – co si představit pod pojmem slabý plech. Je to tenký plech válcovaný za studena plech tloušťky 0,6 –...
Volba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označeníVolba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označení (200x)
Pro stavební svařované staticky, dynamicky a únavově namáhané konstrukce, pracující za teplot v podcreepové oblasti jsou...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (190x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

NEJlépe hodnocené související články

První jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskemPrvní jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskem (5 b.)
První jeřábový hák na světě vyrobený technikou 3D tisku úspěšně prošel zátěžovými testy na 80 tun a souvisejícími kontro...
„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Lumír Al-Dabagh, generální ředitel ZVU STROJÍRNY, a. s....
Eurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbuEurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbu (5 b.)
Časům nakupování průmyslových strojů na slepo, bez osobního vyzkoušení a podrobné znalosti strojů, provozních nákladů a ...

NEJdiskutovanější související články

Varianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalemVarianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalem (4x)
Svařování obalenou elektrodou rozhodně nepatří mezi zastaralé metody. Použití kvalitní obalené elektrody umožňuje vytvoř...
Použití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355MLPoužití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355ML (3x)
Při návrhu svařované mostní konstrukce pro městkou komunikaci v Praze Troji byla posuzována možnost použít místo klasick...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (2x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice