KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Ekonomika    V Německu bylo v roce 2006 formou PPP investováno 220 milionů eur do projektů veřejné infrastruktury

V Německu bylo v roce 2006 formou PPP investováno 220 milionů eur do projektů veřejné infrastruktury

Publikováno: 6.5.2008, Aktualizováno: 2.1.2009 11:06
Rubrika: Ekonomika, Development

Strategie PPP – výstavba, obnova a modernizace infrastrukturních systémů ve veřejném sektoru na základě financování soukromým subjektem – prošla v několika posledních letech určitým vývojem. V současné době jde o skutečnou alternativu zajištění potřeb a zakázek pro veřejný sektor. Bez modelu PPP by nepochybně mnoho projektů nebylo vůbec zadáno z jednoho prostého důvodu – nemohly by totiž být financovány. Spolupráce veřejného a soukromého sektoru tak představuje určitý způsob překonávání investičních limitů ve veřejném sektoru.

Například zlepšení efektivity, k níž došlo u veřejného sektoru prostřednictvím projektů typu PPP, realizovaných v oblasti objektů veřejné infrastruktury v Německu do konce roku 2006, dosahovala v průměrném vyjádření 16 procent. Podle Spolkového svazu německého stavebního průmyslu jde o ekvivalent částky přibližně 220 milionů eur. Úspory bylo dosaženo nižšími investičními a především nižšími návaznými provozními náklady.
Partner ze soukromého sektoru bere při realizaci projektu typu PPP v úvahu jeho životní cyklus a to mu umožňuje optimalizovat náklady po celou dobu životnosti v rozmezí 15 až 30 let. Dalšími přínosy jsou kratší období pro plánování a výstavbu a zlepšené parametry provozu a údržby projektu. Mobilizace konkurenčních sil a využití soukromého know-how a kapitálu znamenají, že projekty v oblasti veřejných investic je možné uskutečnit efektivněji, než je tomu v případě tradiční realizace veřejných zakázek.

PPP
Děti ve škole v německém Offenbachu – stavba je jedním z projektů PPP

HOCHTIEF ZVLÁDÁ PPP PROJEKTY
Mezi přední podnikatelské činnosti společnosti Hochtief, jako významné světové stavební firmy a poskytovatele stavebních služeb, patří projekty ve formě partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Hochtief využívá konkurenčních výhod, které jí poskytují její mezinárodní zkušenosti a velká profesionalita lidí. Díky tomu si vydobyla i v tomto růstovém segmentu vynikající výchozí pozici.
Své odborné zázemí v projektech typu PPP získala Hochtief zvláště v sektoru letišť. Přehled jejích staveb jen za posledních padesát let zahrnuje stovky projektů po celém světě. K těm z poslední doby patří například terminál mezinárodního letiště Guernsey Airport ve Velké Británii, rekonstrukce a renovace mezinárodního letiště v Bishkek-Manas v Kyrgyzstánu nebo mezinárodní letiště v uruguayské Laguna del Sauce, Punta del Este. Řadí se k nim samozřejmě také objekty letišť v ČR.
Skupina má v současné době podíly na letištích v Aténách, Budapešti, Düsseldorfu, Hamburku a v Sydney. Provozuje také letiště v albánském hlavním městě Tiraně. V roce 2006 odbavila uvedená letiště celkem zhruba 83 miliony cestujících – díky tomu je skupina Hochtief jedním z největších nezávislých provozovatelů letišť na světě.
V současné době společnost Hochtief působí celkem ve 22 projektech typu PPP po celém světě (dvanáct projektů spadá do oblasti budov veřejné infrastruktury a deset projektů do oblasti zpoplatněných dálnic) s investičním objemem téměř 10 miliard eur. Podíl skupiny Hochtief u těchto projektů dosahuje téměř dvě miliardy eur. K tomu je nutné přičíst podíl na šesti letištích, jež má skupina k dispozici. Díky těmto projektům je skupina Hochtief vedoucím mezinárodním subjektem v oblasti soukromě financovaných infrastrukturních projektů.

PPP
Atény – jedno z letišť provozovaných skupinou Hochtief

Za projekty v oblasti zpoplatněných dálnic, dopravní infrastruktury a ve výstavbě budov pro veřejný sektor (tzv. sociální infrastruktura) odpovídá Hochtief PPP Solutions, která je novou společností, založenou na počátku roku 2005 se zaměřením na propojení činností v Evropě a Severní i Jižní Americe. Je jedním z vedoucích subjektů v oblasti PPP projektů při výstavbě objektů veřejného sektoru v Německu. Ve Velké Británii a Irsku patří mezi pět největších společností ve vzdělávacím sektoru, kde jsou modely typu PPP již několik let úspěšně aplikovány. Zhruba patnáct procent zdejších projektů je realizováno a provozováno za účasti soukromého sektoru.
Skupina Hochtief v současné době realizuje 82 škol v Německu, Velké Británii a Irsku. Formou koncese postavila a nyní provozuje projekt radnice v německém Gladbecku. V oblasti škol, administrativních budov veřejné správy a nemocnic dosáhne objem projektů typu PPP vypsaných do roku 2010 částky výrazně přesahující 10 miliard eur.
Druhým kompetenčním centrem je australská dceřiná společnost skupiny Hochtief, Leighton Holdings Limited, která pokrývá trhy v Austrálii a jihovýchodní Asii. V posledních několika letech rozšiřovala své postavení vedoucího tržního subjektu v oblasti koncesí na pátém kontinentě. V segmentu PPP dnes nabízí společnost Hochtief prostřednictvím svého rozsáhlého portfolia celé spektrum komplexních služeb, od plánování a financování přes výstavbu po provoz, z jednoho zdroje.

Autor:
Z podkladů Hochtief a.s. (čes)

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (29x)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
Accolade v Chebu investovala dvě miliardy, vzniká jeden z největších industriálních parků střední EvropyAccolade v Chebu investovala dvě miliardy, vzniká jeden z největších industriálních parků střední Evropy (26x)
V Chebu vzniká díky Accolade jeden z největších průmyslových parků ve střední Evropě. První část budovy pro Tchibo je ne...
Nový konferenční sál Akademie věd ČR (26x)
Konferenční sál s jídelnou a zázemím o kapacitě 300 lidí Ústavu molekulární genetiky AV ČR, který byl otevřen v červnu t...

NEJlépe hodnocené související články

KOVOSVIT MAS, a.s. v minulém roce navýšil tržby téměř o 21 procent na 2, 2 miliardy korun (4 b.)
„Rok 2014 byl jeden z nejúspěšnějších roků naší společnosti od roku 2011. Když jsem do společnosti nastupoval, byla na p...
UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (3.4 b.)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (3 b.)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

NEJdiskutovanější související články

O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (2x)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice