KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Hala Polárka    „Už od projekční fáze byla hala koncipována jako víceúčelová,“

„Už od projekční fáze byla hala koncipována jako víceúčelová,“

Publikováno: 13.4.2015
Rubrika: Hala Polárka

uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Martin Nevrlý, projektový manažer společnosti GEMO OLOMOUC, spol. s r. o.

Sportovní haly se nestaví docela často. Čím je podle Vás ta frýdeckomístecká specifická?
Výstavba nové haly vznikla především z požadavku na modernizaci bývalé, již nevyhovující, víceúčelové sportovní haly. Po řadě jednání a po vyhodnocení nákladů na rekonstrukci bývalé haly, se investor rozhodl pro opuštění nevyhovujícího objektu a výstavbu nové moderní Haly Polárka, která svým technologickým vybavením i kapacitou splňuje současné požadavky. Už od projekční fáze byla hala koncipována jako víceúčelová, a proto tedy nabízí návštěvníkům zázemí nejen pro lední hokej, ale i například badminton, střelbu, koncerty apod.

Má na svém kontě společnost GEMO i jiné projekty sportovních hal, nebo byla Polárka první?
Přestože sportovní haly nejsou až tak rozšířeným typem stavby, má společnost GEMO OLOMOUC ve svých referencích několik těchto staveb. Jde například o Centrum sportu a zdraví OMEGA, dostavbu a rekonstrukci Androva stadionu v Olomouci nebo rekonstrukci plaveckého bazénu v Benešově. V minulosti jsme jako firma získali i zkušenosti s realizací ledové plochy na zimním stadionu v Olomouci, nicméně v případě Haly Polárka se jedná o první kompletní realizaci zimního stadionu.

Zásadní roli v těchto multifunkčních projektech hraje akustika. Jakým způsobem byla řešena tato problematika v Polárce?
Dodaná audio soustava zajišťuje nejen dostatečné ozvučení hledišť a splnění požadavků uživatele, ale také splnění požadovaných normativních hodnot a doporučení IIHF – Mezinárodní hokejové federace. Prostor arény je navržen multifunkčně, proto mezi sledované parametry, které bylo nutné splnit, patří zejména hodnoty srozumitelnosti a zřetelnosti mluveného slova v daném prostoru a také hodnoty hlasitosti. Při návrhu systému vlastního výkonového ozvučení byl zhotoven akustický model za použití akustického simulačního programu, který stanovil potřebné parametry ozvučovacích prvků, jakými jsou jejich náklony a umístění. Pro dosažení požadovaných parametrů dozvuku je vnitřní prostor haly taktéž obložen akustickými obklady.

Sportovní haly jsou většinou „napěchovány“ nejrůznějšími technologiemi. Od chlazení ledové plochy až po audio-video techniku. Jakým typem technologií je vybavena právě Hala Polárka?
K vybavenosti haly patří, mimo „standardní“ technologie, jakými jsou vzduchotechnika nebo měření a regulace, také několik zajímavých a ne tak často používaných technologií. Jsou jimi například technologie chlazení ledové plochy včetně vrstvy vytápění, která temperuje podloží, aby nedocházelo k jeho promrzání a degradaci, úpravna vody pomocí reversní osmózy, přístupový a platební systém, audio systém pro ozvučení haly o výkonu 20 kW, LED obrazovky a časomíry, technologie zvedaných výkrytů sloužících pro tvorbu scén nebo pro rozdělení prostoru v případě konání masových akcí anebo také kompletní vybavení veřejně přístupné střelnice včetně prodejny a učebny.

Vraťme se ke konstrukčnímu řešení haly. Přinesla osvědčená kombinace – prefa, železobeton, OK střechy při stavbě nějaké problémy, které bylo potřeba řešit? Jaké byly například nároky na statiku OK střechy vzhledem ke geografické poloze Polárky a dané sněhové oblasti?
Kombinace prefabrikované konstrukce, monolitického železobetonu a ocelové konstrukce střechy není tak neobvyklá. Nicméně zde netvořily jednotlivé konstrukční systémy samostatné části nebo celky, ale byly spolu výrazně provázány a staticky spolupůsobily. Díky pečlivému plánování postupu montáže však bylo dosaženo plynulého postupu výstavby. Zatížení na střešní konstrukci a dimenzování únosnosti pak vyplývá z místa umístění stavby, která spadá do II. sněhové oblasti.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. Martin Nevrlý

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Montáž ocelové konstrukce příhradových rámů a vazníků na sportovní Hale PolárkaMontáž ocelové konstrukce příhradových rámů a vazníků na sportovní Hale Polárka (22x)
Jedním ze základních kamenů rychlého a precizního provedení ocelové konstrukce na sportovní Hale Polárka byly montážní p...
Technické a konstrukční řešení Haly PolárkaTechnické a konstrukční řešení Haly Polárka (22x)
ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCEZákladové konstrukce jsou navrženy, v částech mimo ledovou plochu, za použití vrtaných pilot, na kte...
Betonové konstrukce Haly Polárka – horní stavbaBetonové konstrukce Haly Polárka – horní stavba (20x)
JIHOZÁPADNÍ TRIBUNAStřední částNosnou konstrukci tvoří železobetonový skelet, složený ze sloupů, průvlaků, obvodových zt...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice