KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Hala Polárka    Multifunkční centrum Frýdek‑Místek, část 2 – Hala Polárka

Multifunkční centrum Frýdek‑Místek, část 2 – Hala Polárka

Publikováno: 13.3.2015
Rubrika: Hala Polárka

V minulém čísle časopisu KONSTRUKCE jsme se věnovali výstavbě nového Obchodního centra FRÝDA ve Frýdku‑Místku. Tentokrát se zaměříme na čerstvě otevřenou sportovní Halu Polárka, která s OC FRÝDA tvoří jeden multifunkční celek. Zvláštní význam má nová hala i pro obyvatele města, protože stojí na místě haly původní, která byla symbolem města po dlouhá desetiletí.

URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ
Objekt Haly Polárka je umístěn v lokalitě původní víceúčelové haly. Oproti původní hale došlo k posunutí k severovýchodnímu okraji řešeného areálu, k nájezdu na komunikaci I/48. Přístup pro veřejnost je navržen z východní strany od komunikace Na Příkopě. Zázemí a služební vchody jsou situovány z druhé strany v návaznosti na zásobování a technické zázemí haly.

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ
Hala Polárka je výrazově koncipována jako kompaktní aréna, čímž je podpořeno elementární vnímání funkční stavby tohoto typu. Záměrem bylo vytvořit v urbanizované zástavbě jednoduchou strukturu, která bude jasně vnímatelná a rozpoznatelná. Výrazovým akcentem objektu je prostor hlavního vstupu, který je zaříznutý do objemu haly a spolu s předprostorem a rozsáhlým prosklením fasády vytváří centrální platformu objektu. Veškeré prostory jsou integrovány do prostoru haly, až na prostor zázemí, který ze zadní strany vystupuje z objemu haly. Fasáda je dominantní ve smyslu její kompaktnosti, přičemž zvýšený důraz je kladen na použití polotransparentních podsvětlených materiálů, jakými jsou tahokovové šablony v nuančním barevném provedení.

STAVEBNĚ‑KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ
Základové konstrukce jsou navrženy, v částech mimo ledovou plochu, za použití vrtaných pilot, na kterých je uložena železobetonová deska a za použití pouze monolitické železobetonové desky tl. 250 mm v částech ledové plochy.

Konstrukce objektu haly je navržena v kombinaci monolitický železobetonový skelet, prefabrikovaný železobetonový skelet a nosná ocelová konstrukce fasády a střešního pláště. Hlavním nosným prvkem ocelové střešní konstrukce je dvojice mohutných příhradových vazníků uložených na příhradové sloupy v rozích ledové plochy, které vynáší soustavu sedlových vazníků a vaznic. Krajní části zastřešení jsou tvořeny vazníky, které jsou z jedné strany uloženy na průvlaky střední části a z druhé strany na betonové konstrukce tribun a vaznic. Nosná konstrukce lehkého obvodového pláště a střešního pláště je pak navržena z větší části za použití válcovaných otevřených profilů.

Železobetonové monolitické i prefabrikované konstrukce se skládají ze sloupů, stěn a ztužujících konstrukcí. Vodorovné železobetonové nosné konstrukce jsou navrženy v kombinaci dodatečně zmonolitněných filigránových desek a monolitických betonových stropů.

Obvodový plášť je proveden z fasádních PIR panelů kotvených do nosné ocelové podkonstrukce. Na tyto panely je pomocí omega profilů osazen fasádní obklad z tahokovových šablon.

Plochy fasád jsou barevně řešeny v kombinaci hladkých ploch obvodových panelů ve stříbrném odstínu (RAL 9007) a předsazených tahokovových šablon, dále pak sloupko‑příčkovou čelní fasádou v antracitové barvě (RAL 7016) a plochami venkovních omítek zejména v oranžovém odstínu (RAL 2010).

PROVOZNĚ‑DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ
Jedná se o víceúčelovou halu, jejímž hlavním provozem je ledová plocha o rozměrech 58,75 × 28,5 m uzpůsobená pro lední hokej, krasobruslení a možnost veřejného bruslení. Ledovou plochu je možné využít, po položení palubovky, také pro míčové sporty – basketbal, volejbal, házenou, florbal apod. Jelikož vnitřní halový prostor je i akusticky dořešen, v hale je možné pořádat i koncerty a různá kulturní vystoupení.

Hala je navržena jako centrální prostor s protilehlými tribunami a dvěma ochozy.

Východní tribuna má kapacitu 1 446 sedících diváků a je přístupná z ochozu na 2. NP. Pod touto tribunou se nachází hlavní vstupní hala pro veřejnost se sociálním zázemím a prostorem pro občerstvení a pro veřejné bruslení.

Západní tribuna je navržena pro 593 sedících diváků. Tribuna je součástí pětipodlažního vestavku, který má jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží. V této části haly se rovněž nachází veškeré provozní a technické zázemí haly. 

1. PP je tvořeno zejména samostatným prostorem sedmidráhové sportovní střelnice s veškerým zázemím a dále pak skladovými prostory přístupnými i nákladním výtahem. Zbytek prostor tvoří technické místnosti jako prádelna, dílna apod.

V 1. NP je umístěn vstup s recepcí, který je využíván pro přístup mimo hlavní sportovní a kulturní akce. Nachází se zde šatny hokejistů, krasobruslařů, rozhodčích včetně veškerého potřebného sociálního zázemí, technické zázemí s rolbovnou včetně sněžné jámy a technologie na úpravu vody, dílna apod. Rovněž jsou zde umístěny, z venku přístupné, prostory výměníkové stanice, rozvodny NN a dieselagregátu.

Ve 2. NP se nachází sociální zázemí a bufetové občerstvení pro diváky západní tribuny. V části podlaží je umístěna rozcvičovna a fanshop – prodejna hokejových potřeb a suvenýrů. Mimo výše uvedené je na tomto podlaží také strojovna VZT, velín slaboproudých technologií a šatnové zázemí pro zaměstnance. Nad prostorem rolbovny v 1. NP je ve dvou mezipatrech umístěna strojovna chlazení ledové plochy. V exteriérové části se nachází chladící věž pro technologii chlazení.

Ve 3. NP je umístěno administrativní zázemí haly – kanceláře vedení společnosti, zasedací místnost, kuchyňka. Dále ve 3. NP najdeme VIP prostory, které zahrnují VIP bufet a tři samostatné sky boxy s prémiovými místy k sezení. Jak VIP část, tak administrativní část má vlastní sociální zázemí. V podlaží je dále umístěna režie, příruční sklad, serverovna a kuchyňka pro administrativní část.

Ve 4. NP se nachází víceúčelový sportovní sál se dvěma badmintonovými kurty, včetně samostatné recepce, šatnového a sociálního zázemí. Nad prostory strojoven chlazení je umístěna další strojovna VZT pro 3. NP a 4. NP.

Jednotlivá podlaží jsou vzájemně vertikálně propojena dvěma schodišti – jedním pomocným, v části strojoven a druhým veřejným, umístěným u recepce a hlavního vstupu. Vertikální komunikace návštěvníků je rovněž zajištěna osobním evakuačním výtahem mezi 1. PP – 4. NP, který je umístěn taktéž v prostoru vstupní recepce.

Na střeše jsou situována technická zařízení související s vytápěním, větráním a požárním odvětráním objektu.

KAPACITA PROVOZU
Kapacita hlediště pro sport (hokej, krasobruslení, míčové sporty)

  • severovýchodní tribuna 1 446 míst
  • jihozápadní tribuna 593 míst
  • VIP boxy 21 míst k sezení
  • celkem 2 060 míst k sezení
  • kapacita sportovní střelnice 7 drah

Restaurace – 1. NP

  • počet míst max. 58. osob

Tělocvična – 4. NP

  • kapacita pro badminton, stolní tenis, aerobik max. 20 osob

Zastavěná plocha objektu: 1. NP 5 179,65 m2

Obestavěný prostor objektu: 98 185,00 m2


V rámci areálu je vybudováno 160 parkovacích stání. Parkovací plochy jsou navrženy v západní části vedle zázemí haly (40 stání) a v severní části území (120 stání). Z celkového množství parkovacích stání je sedm míst určeno pro parkování vozidel osob ZTP.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE O STAVBĚ:

  • Investor: Sportplex Frýdek‑Místek s. r. o.
  • Generální projektant: OSA projekt s. r. o., Ostrava, 
    • autoři: Ing. arch. Aleš Vojtasík, Ing. arch. Marek Danyś
  • Vedoucí projektu: Tomáš Lehnert
  • Projektanti částí: 
    • Statika – betonové konstrukce RECOC, s. r. o. statická kancelář
    • Statika – ocelové konstrukce Hutní projekt Frýdek‑Místek a. s.
  • Generální zhotovitel: GEMO OLOMOUC, spol. s r. o. 
  • Manažer projektu: Ing. Martin Nevrlý
  • Hlavní stavbyvedoucí: Ing. Petr Hanzlík
  • Doba realizace: 6/2013 – 12/2014


Z podkladů OSA projekt s. r. o., Ostrava

Multifunctional Centre Frýdek‑Místek, Part 2 – Polárka Hall
In the latest issue of KONSTRUKCE magazine we were dealing with the construction of the new FRÝDA shopping centre in Frýdek-Místek. This time, we will focus on the newly opened Polárka sports hall. Together with the FRÝDA shopping centre it forms a multi-functional unit. The new hall is of special importance also for the town residents, as it is located at the site of the former hall, having been a symbol of the town for many decades.


OSA PROJEKT s. r. o., OSTRAVA
Ostravská architektonická a inženýrská kancelář. Zakladateli a majiteli kanceláře jsou architekti Martin Chválek a Aleš Vojtasík. Kancelář s cca 40 zaměstnanci zpracovává komplexní projektovou dokumentaci a je zaměřena na projektovou a inženýrskou přípravu staveb. Je vybavena týmem zkušených odborníků, kteří jsou schopni zvládnout rozsáhlé stavební celky v celé škále profesí včetně řízení projektových týmů a komplexní inženýrské činnosti.

Mezi nejvýznamnější referenční stavby patří v Ostravě hotel Park Inn a administrativní komplex The Orchard, projekty pro Vědecko-technologický park, Centra pokročilých inovačních technologií a Národní superpočítačové centrum IT4 Innovations pro VŠB-TUO, lehkoatletická hala ve Vítkovicích, City Bussiness Park v Bratislavě, pavilon interny ve Slezské nemocnici v Opavě, multifunkční Hala Polárka ve Frýdku-Místku a další.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Sportovní Hala Polárka, pohled z uliceInteriér – tribuny a ledová plochaInteriér – tělocvičnaInteriér – hlavní vstupní hala

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Montáž ocelové konstrukce příhradových rámů a vazníků na sportovní Hale PolárkaMontáž ocelové konstrukce příhradových rámů a vazníků na sportovní Hale Polárka (19x)
Jedním ze základních kamenů rychlého a precizního provedení ocelové konstrukce na sportovní Hale Polárka byly montážní p...
Technické a konstrukční řešení Haly PolárkaTechnické a konstrukční řešení Haly Polárka (19x)
ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCEZákladové konstrukce jsou navrženy, v částech mimo ledovou plochu, za použití vrtaných pilot, na kte...
Betonové konstrukce Haly Polárka – horní stavbaBetonové konstrukce Haly Polárka – horní stavba (18x)
JIHOZÁPADNÍ TRIBUNAStřední částNosnou konstrukci tvoří železobetonový skelet, složený ze sloupů, průvlaků, obvodových zt...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice