KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Svařování a dělení    Úpravy trafosvářečky pro průvarové bodové svařování

Úpravy trafosvářečky pro průvarové bodové svařování

Publikováno: 5.10.2011
Rubrika: Svařování a dělení

Výkon svařovacího transformátoru a polostrmá statická charakteristika svařovacího napětí k proudu, omezuje provaření plechů na maximální tloušťku 2,5 mm. Zařízení však plně vyhovuje i pro profesionální práce s trvalým provozem při provádění maximálních průvarů.

Pro úpravu vyhovuje transformátorová svářečka:

  • Elektrodová trafo svářečka na střídavý (AC) proud
  • Přípojka: 400 V
  • Napětí naprázdno: 48 V
  • Regulační rozsah: 60 – 180 A
  • Pro chlazení je svářečka vybavená ventilátorem
  • Hmotnost: 23 kg

Svářečka musí být doplněna:

  • Stykačem
  • Přepínačem bod – svar (poz. 1 na obr. 1)
  • Komparátorem pro vypnutí svařovacího procesu
  • Potenciometrem – regulace referenčního napětí (poz. 2 na obr. 1)
  • Zásuvkou spínače průvarové pistole (poz. 3 na obr. 1)
  • Kabel ukostření je vhodné doplnit kleštěmi pro úchyt na hubici průvarové pistole

Pro klasické svařování platí původní zatěžovací omezení uváděné výrobcem svářečky.

S výhodou lze používat upevnění kleští pro ukostření přímo na hubici pistole při svařování přes ocelovou podložku. Takto lze bodově upevnit plechy lakované, pozinkované nebo tenčí než 0,8 mm. Pro konstrukční oceli se používají elektrody E-R 921 nebo OK Femax 33.65. Při použití podložky z nerezového plechu a elektrody OK 68.81 se docílí spoje, který odolává korozi. Jedná se např. o střešní pláště na ocelové konstrukce. Ukostření hubice navíc zaručuje opakovatelnou kvalitu průvaru a to hlavně vyloučením ztrát proudu odporem, vzniklým při kostření přes ocelovou konstrukci. Pro bodování koutových průvarů nebo tupých stehů není kostření hubice nutné, ale je použitelné. Souprava upravené transformátorové svářečky s průvarovou bodovací pistolí STIME je výhodná jak pro malé, tak i velké dílenské provozy. Zvláštní uplatnění je při práci s nerezovým plechem. Další výhodou jsou nízké pořizovací náklady.

Hlavní výhody průvarového bodového svařování

  1. Pro obsluhu postačuje pouze zaškolení i pracovníka s nižší kvalifikací.
  2. Při práci s průvarovou bodovací pistolí není zapotřebí ochranných prostředků, proti ozáření elektrickým obloukem pro obsluhu ani okolí.
  3. Při svařování pozinkovaných plechů není obsluha, ani okolí, ohroženo výpary zinku (zinkovou horečkou), při běžném dostatečném větrání. Nemusí být použita ani ochranná maska s přívodem vzduchu.
  4. Průvarovou pistolí STIME je možno přitlačit na spojovaný materiál pro odstranění nežádoucích mezer mezi plechy.
  5. Při svařování lakovaných plechů nebo na lakovanou konstrukci, se provádí průvar do jednoho místa opakovaně (dvakrát). Při prvním průvaru dojde k vyhoření laku s vývinem plynu, který může poškodit svar. Druhý průvar, po předchozím odstranění strusky, zajistí kvalitu spoje.
  6. Při průvarovém bodovém svařování plechů ve větších plochách, k tuhé ocelové konstrukci (vrata, skříně apod.), nedochází k jejich vlnění a plošné deformaci.
  7. Průvarové bodové svařování je úspěšně proveditelné také při vodorovné poloze elektrody.
  8. Průvarové bodové svařování zajišťuje pevnější a méně nákladné spoje než spoje šroubované nebo vstřelované. Přivařované plechy umožňují brát v úvahu zpevnění konstrukce i při pevnostním výpočtu.
  9. Bodové svařování nerezových plechů.
  10. Zaručená opakovatelnost kvality průvaru, při dodržení stejných svařovacích podmínek.

Nevýhody a nevhodnost použití průvarového bodového svařování:

  1. Spodní plech tenčí než 1 mm se bez podložky při svařování propaluje.
  2. Nevýhodou je nutnost odpalování každé nové elektrody pro vytvoření zapalovacího kráteru.
  3. Průvarové bodové svařování není vhodné pro karoserie osobních automobilů.
  4. Svou kadencí, 2 000 průvarů za 8 hodin, není srovnatelné s odporovým bodovým svařováním. Odporové bodové svařování je výkonnější při klasickém spojování dvou plechů.
  5. Bez použití výše uvedené horní podložky svaru, dojde k opálení laku nebo zinku u svařovaného plechu, v průměru 20 mm.
  6. Není vhodné svařovat plechy pogumované, s plastovým povrchem apod.
  7. Nelze svařovat nad hlavou (do stropu).
  8. Pro průvarové bodové svařování lze používat jen vybrané nebo speciálně upravené svařovací zdroje.
  9. Po každé změně tloušťky, skladby svařovaných plechů nebo jiných svařovacích podmínek, je nutno provádět zkušební vzorek a jeho utržení krutem, pro kontrolu velikosti a kvality kořene svaru.

Pro dosažení většího průvaru je nutno používat výkonnější svařovací zdroje, což dokazuje zkouška s použitím zdroje MIG-MAG se svařovacím proudem 350 A a napětím naprázdno 42 V.

Ke zkoušce byl použit vzorek z ploché ušlechtilé oceli (Corten jinak známý Atmofix) tloušťky 3 mm na ocel tloušťky 3 mm. Mezi materiálem mezera 1,5 mm, kterou vytvoří okolní děrovaný plech s možností posuvu. Svary byly prováděny středem pásů 40 × 3 mm.

  • Elektrody OK 68.81 Ø 2,5 mm.
  • Svařovací zdroj ALF 349, nastavení napětí – 42V
  • Posuv elektrody – 15 mm

Po opakovaném provedení průvaru bylo dosaženo stejných výsledků, které byly velmi uspokojivé. Průměr utržených svarů krutem byl minimálně 6 mm.

Z výsledků zkoušek je zřejmé, že kvalita a výkon svařovacího zdroje výrazně ovlivňuje výsledky průvarového bodového svařování obalenou elektrodou.

Modifications of Welding Transformer for Root Penetration Spot Welding
Performance of welding transformer and medium-dipping static characteristics of welding voltage to current limits the through welding of sheet metal to the maximum thickness of 2.5 mm. However, the device fully complies with professional work in permanent operations when performing maximum root penetration welding.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Upravená trafosvářečkaObr. 2 – Kleště s úchytem na hubici průvarové pistoleObr. 3 – Průvar přes podložku hubicíObr. 4 – Průvarová pistole s kostřením na hubiciObr. 5 – Skladba svařovaných vzorkůObr. 6 – Nastavení svařovacího zdrojeObr. 7 – Nastavení posuvu elektrodyObr. 8 – Průvary po utržení min. ∅ 6 mm

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování slabých plechůSvařování slabých plechů (268x)
Nejprve to hlavní – co si představit pod pojmem slabý plech. Je to tenký plech válcovaný za studena plech tloušťky 0,6 –...
Používání WPS, WPQR při svařování i BPS, BPAR při pájení v praxi (223x)
Svařování a pájení jsou technologické procesy, kterými dále jsou lepení, tváření, lisování, slévání, obrábění, tepelné z...
Volba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označeníVolba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označení (191x)
Pro stavební svařované staticky, dynamicky a únavově namáhané konstrukce, pracující za teplot v podcreepové oblasti jsou...

NEJlépe hodnocené související články

První jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskemPrvní jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskem (5 b.)
První jeřábový hák na světě vyrobený technikou 3D tisku úspěšně prošel zátěžovými testy na 80 tun a souvisejícími kontro...
„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Lumír Al-Dabagh, generální ředitel ZVU STROJÍRNY, a. s....
Eurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbuEurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbu (5 b.)
Časům nakupování průmyslových strojů na slepo, bez osobního vyzkoušení a podrobné znalosti strojů, provozních nákladů a ...

NEJdiskutovanější související články

Varianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalemVarianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalem (4x)
Svařování obalenou elektrodou rozhodně nepatří mezi zastaralé metody. Použití kvalitní obalené elektrody umožňuje vytvoř...
Použití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355MLPoužití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355ML (3x)
Při návrhu svařované mostní konstrukce pro městkou komunikaci v Praze Troji byla posuzována možnost použít místo klasick...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (2x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice