KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Svařování a dělení    TPS/i – inteligentní svařovací systém MIG/MAG

TPS/i – inteligentní svařovací systém MIG/MAG

Publikováno: 27.11.2013
Rubrika: Svařování a dělení

Zavedením digitální revoluce před více než deseti lety společnost Fronius ukázala, co všechno je možné s novými nápady a pokrokovou technikou. Všechny dosud nasbírané zkušenosti a technologické inovace byly využity u zcela nové platformy svařovacích přístrojů MIG/MAG , kterou společnost Fronius představí na MSV v Brně.

Tyto moderně koncipované MIG/MAG svařovací systémy TPS/i zahajují novou epochu v oblasti svařování. Jejich uživatelé profitují z individuálně upravitelných a dodatečně rozšiřitelných svařovacích systémů, které se vyznačují vysokou inteligencí a nedostižnými svařovacími vlastnostmi. TPS/i představuje Trans Process Solution a interakci, možnosti vysoké individualizace a vylepšené svařovací vlastnosti.

FLEXIBILNÍ PŘIZPŮSOBENÍ SVAŘOVACÍ MU ÚKOLU
Hlavní roli hraje důsledná modularizace hardwaru a svařovacích programů. Ta dovoluje uživatelům sestavit svařovací systém podle individuálních svařovacích úkolů a aktuálních požadavků a v případě potřeby jej také dodatečně dovybavit, kdykoli to nový svařovací úkol vyžaduje.

INTERNÍ VYSOKORYCHLOSTNÍ SBĚRNICE
Dalším významným prvkem inteligentní revoluce je integrovaná vysokorychlostní sběrnice SpeedNet, která spojuje všechny komponenty svařovacího systému – od svařovacího hořáku až po svařovací zdroj – a přibližuje je více k sobě. Díky až dosud nedostižným přenosovým rychlostem se otevírají zcela nové dimenze pro regulaci svařovacího procesu. Je možné zaznamenat, zpracovat a interpretovat více informací o oblouku. U standardního procesu to pro uživatele znamená nebývale malou tendenci k rozstřiku a maximální stabilitu procesu, u pulzního svařování pak vyšší svařovací rychlost. Nejmodernější senzorika zajišťuje nejlepší zapalovací a svařovací vlastnosti. Systém zohledňuje aktuální teplotu svařovacího drátu, aby přizpůsobil energii zapalování, a zatahuje drát na konci svařovacího procesu trochu zpět, aby zabránil tvorbě kaloty na konci drátu. Oba tyto faktory přispívají k extrémně nízké tendenci přístrojů TPS/i k vytváření rozstřiku při svařování krátkým obloukem. Nově nastavitelnou jmenovitou veličinou je automatická a velmi přesná regulace rychlosti drátu během svařovacího procesu, díky které lze právě u svařování podporovaného robotem dále zvýšit stabilitu procesu.

NOVÉ MOŽNOSTI INTERAKCE
Jeden z prvků systému TPS/i zaujme na první pohled: velký dotykový grafický displej. Technici společnosti Fronius jej využili pro vytvoření intuitivního, přehledného a bezpečného rozhraní mezi uživatelem a zařízením. Alfanumerické zkratky a čistě číselné údaje byly nahrazeny grafikou a čitelným textem, který podporuje všechny běžné jazyky. Integrace displeje netvoří jen základ moderní koncepce ovládání, ale otevírá zcela nové možnosti při podpoře svářeče během práce. TPS/i nabízí ještě další komunikační funkce, např. ethernetové rozhraní pro přístup k intranetu, resp. internetu. Díky tomu je možné snadno propojit zařízení jednoznačně identifikovatelná pomocí IP adres a například přeposílat data nadřazenému podnikovému softwaru, využívat funkce dálkového ovládání a dálkové údržby nebo provádět aktualizaci softwaru přístroje. Alternativně je možné aktualizovat svařovací programy také prostřednictvím dodatečně integrovaného rozhraní USB.

VESTAVĚNÁ INTELIGENCE
Znakem inteligence je schopnost přizpůsobit se změněné situaci. Jak už bylo zvykem u série přístrojů TPS, také u nové platformy TPS/i je k dispozici know-how svařovacího procesu v podobě mnoha charakteristik. Technici společnosti Fronius využili své obsáhlé znalosti vycházející z více než desetiletých praktických zkušeností
v oblasti digitálně řízených svařovacích zdrojů MIG/MAG, aby svářečům nabídli rychlý a snadný přístup k přepracovaným charakteristikám pro nejrůznější případy použití. Inteligence znamená také šetrné využívání zdrojů a schopnost jednat samostatně. Za tím účelem byla platforma TPS/i vybavena celou řadou senzorů. Počet otáček čerpadla chladicího média nebo ventilátoru se reguluje podle potřeby, aby se snížila spotřeba energie. Inteligence TPS/i se projeví také při připojení nových komponent. Komponenty jsou připravené k použití a v systému se přihlásí samy, popř. jsou automaticky rozpoznány. Pro současnou aktualizaci všech systémových komponent je zapotřebí už jen aktualizovat software.

INDIVIDUALITA (Individuality)
Modulární koncepce
TPS/i je variabilní svařovací systém, který nabízí mnoho možností, např. jednoduchého upgrade standardního svařovacího zdroje na pulzní nebo aktualizaci prostřednictvím USB flash disku a internetového připojení.

INTERAKCE (Interaction)
Nové komunikační prostředí
Dotykový displej je možné snadno a intuitivně ovládat dokonce i v rukavicích. TPS/i automaticky rozpozná všechny dostupné komponenty. Dálková údržba a systémová analýza prostřednictvím internetu přinášejí zcela nové možnosti interakce.

ZLEPŠENÍ (Improvement)
Nejlepší svařovací vlastnosti
Předpokladem přesnější analýzy a regulace svařovacího procesu je maximální výkon procesoru, integrované senzory a převratně rychlý sběrnicový systém SpeedNet. Výsledkem je omezená tvorba rozstřiku u krátkého oblouku, lepší uvolnění kapky, stabilnější oblouk a mnoho dalších výhod.

TPS/i – Intelligent Welding System MIG/MAG
By implementing a digital revolution more than ten years ago, Fronius company showed us, what can be done with new ideas and modern technology. So now is the time for another technological leap. Due to a revolution of intelligence, all the experience and technological innovations collected so far were used in a brand new welding appliance platform MIG/MAG, which Fronius introduced in the International Engineering Fair (MSV) in Brno.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Touch Display

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování slabých plechůSvařování slabých plechů (299x)
Nejprve to hlavní – co si představit pod pojmem slabý plech. Je to tenký plech válcovaný za studena plech tloušťky 0,6 –...
Volba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označeníVolba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označení (197x)
Pro stavební svařované staticky, dynamicky a únavově namáhané konstrukce, pracující za teplot v podcreepové oblasti jsou...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (178x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

NEJlépe hodnocené související články

První jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskemPrvní jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskem (5 b.)
První jeřábový hák na světě vyrobený technikou 3D tisku úspěšně prošel zátěžovými testy na 80 tun a souvisejícími kontro...
„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Lumír Al-Dabagh, generální ředitel ZVU STROJÍRNY, a. s....
Eurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbuEurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbu (5 b.)
Časům nakupování průmyslových strojů na slepo, bez osobního vyzkoušení a podrobné znalosti strojů, provozních nákladů a ...

NEJdiskutovanější související články

Varianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalemVarianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalem (4x)
Svařování obalenou elektrodou rozhodně nepatří mezi zastaralé metody. Použití kvalitní obalené elektrody umožňuje vytvoř...
Použití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355MLPoužití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355ML (3x)
Při návrhu svařované mostní konstrukce pro městkou komunikaci v Praze Troji byla posuzována možnost použít místo klasick...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (2x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice