KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Hala Polárka    Technologické vybavení

Technologické vybavení

Publikováno: 18.3.2015
Rubrika: Hala Polárka

CHLAZENÍ LEDOVÉ PLOCHY
Pro novou halu byla v maximální míře využita technologie z původní víceúčelové sportovní haly. Před likvidací bývalé haly bylo chladicí zařízení zbaveno provozních náplní (chladivo, olej, teplonosné látky), zařízení bylo demontováno, uskladněno, revidováno a opět instalováno v nové dispozici v nové Hale Polárka.

Instalované stávající chladicí zařízení pracuje s chladivem R-717 – čpavek a slouží pro chlazení kryté ledové plochy o rozměrech 59,5 × 29,5 m.

Navržené zařízení je charakterizováno jako nepřímé chladicí zařízení, které má mít v primárním okruhu použito jako chladivo čpavek – NH3 (mezinárodní označení R717) a v sekundárním okruhu je jako teplonosná látka použit 40% roztok etylenglykolu ve vodě. Roztok etylenglykolu použitý jako teplonosná látka je vychlazován v deskovém výparníku instalovaném ve strojovně a do chladicích trubek umělé ledové plochy je dopravován dvěma cirkulačními čerpadly. Roztok etylenglykolu cirkuluje v uzavřeném okruhu s otevřenou, plastovou vyrovnávací nádobou, umístěnou ve strojovně chlazení. Trubky chladicího roštu ledové plochy vč. tvarovek jsou z vysokotlakého polyetylenu (PE). Použití trubek z PE zajišťuje životnost chladicího systému ledové plochy minimálně 50 let. Potrubní rošt je zabetonován, aby bylo možno využívat plochu po celý rok.

POPIS ETYLENGLYKOLOVÉHO OKRUHU
Hlavní oběhová čerpadla nasávají oteplený etylenglykol z vratného potrubí od ledové plochy a vytlačují ho do deskového výparníku, kde se působením vypařujícího se čpavku ochlazuje a je veden zpět do rozdělovacího spoje u ledové plochy a do jednotlivých trubek chladicího roštu ledové plochy. Zde ochladí beton a následně ledovou plochu, ohřeje se a je veden do sacího spoje u plochy, následně ho nasávají příslušná cirkulační čerpadla a celý cyklus se opakuje. Objemové rozdíly vzniklé ohřevem a ochlazováním etylenglykolu, a dále pouhým oteplením v době, kdy bude ledová plocha mimo provoz, jsou eliminovány v expanzní (vyrovnávací) nádobě, která je umístěna ve strojovně chlazení na plošině u expanzní nádoby.

Pro vyhřívání podloží ledové plochy je využito tepla zkondenzovaného chladiva, které se podchlazuje v podchlazovači – to vede ke zlepšení chladicího faktoru chladicího okruhu.

ZVEDANÉ VÝKRYTY
Součástí vybavení haly jsou zvedané výkryty tvořené celkem deseti kusy závěsných konstrukcí. Kovové konstrukce slouží k upevnění látkových výkrytů, brankových hokejových sítí či k zavěšení svítidel. Konstrukce výkrytů je zvedána nosnými lany, které jsou ke konstrukci upevněny v místech k tomu určených. Dle délky jednotlivých
konstrukcí je určen počet závěsů na konstrukci a tím i počet závěsných lan. Na podélné ose haly jsou výkryty zavěšeny v prostoru os č. 6. a č. 5 vždy dovnitř směrem ke střední ose ledové plochy. Výkryty určené, mimo jiné, pro uchycení hokejových brankových sítí jsou umístěny mezi příčnými osami haly A-B a K1-L. Závěsy, které tvoří vazbu mezi podélnými a příčnými konstrukcemi výkrytů, jsou umístěny v pomyslných rozích ledové plochy a jsou zavěšeny pod úhlem cca 45 ° v půdorysném průmětu dispozice zvedaných výkrytů. Toto rozdělení výkrytů umožní samostatné zvedání výkrytů v místech možných únikových cest či nájezdu rolby. Konstrukce zvedaných výkrytů je provedena tak, aby umožnila jak uchycení látkových výkrytů z černé textilie s protipožární impregnací a gramáži cca 360 g / m2, tak v případě potřeby doplňujících osvětlovacích reflektorů do hmotnosti max. 200 kg. Konstrukce je opatřena matnou barvou černého odstínu.

Pohon tahových jednotek zvedaných výkrytů je složen ze tří základních částí tj. elektropřevodovka s elektromotorem a základovým rámem. Tahy mají pro každé lano svůj buben a transmisemi se rozvádějí do stran. Mezi další nezbytné vybavení samotného pohonu patří dvě elektricky i mechanicky nezávislé brzdy, každá dimenzovaná minimálně na 100 % nominálního momentu od testovací zátěže a součtu dynamických sil, inkrementální enkodér umístěný na pohonu z důvodu zpětné vazby a nutnosti držet plný moment motoru v nulových otáčkách v době, kdy jsou deaktivovány brzdy, absolutní enkodér umístěný na koncovém zařízení a limitní koncové spínače vrchní a spodní polohy. Na lanové bubny tahových jednotek jsou navíjena lana zvedaných výkrytů. Stoupání bubnů v sérii je řešeno tak, aby nedocházelo ke stranovému pohybu zvedané tyče. Jednotky jsou umístěny na nosných konzolách umístěných v prostoru lávek či technického stropu haly. Tyto konzoly jsou součástí dodávky technologie zvedaných výkrytů. Montáž konzol je prováděna k připravené ocelové konstrukci. Každý z výkrytů je zvedán samostatným pohonem. Ovládání jednotek je pomocí moderního pultu s dotykovým displejem.

TECHNOLOGIE STŘELNICE
Střelnice je umístěna v suterénu sportovní haly. K dispozici je prostor o vnitřních rozměrech 32,95 × 12,70 m. Vnitřní prostor střelnice je rozdělen nosnými sloupy na tři podélné pásy široké 5,80, 3,80 a 3,10 m. Střelnice je řešena jako střelnice kategorie B, třídy 2, skupiny K, tj. střelnice tunelová, veřejná, komerční, pro kulové zbraně.

Na střelnici jsou navržena tři střeliště, která korespondují s členěním místnosti nosnými sloupy:

Střeliště A, o rozměrech 5,80 × 32,95 m, je projektováno pro střelbu z krátkých kulových zbraní, ve čtyřech střeleckých stavech, navzájem oddělených střeleckými boxy, na vzdálenosti do 25 m, nábojem s maximální úsťovou energií střely Eo = 2 000 J. Šířka střeleckých stavů na střelišti A je 1,20 m.

Střeliště B, o rozměrech 3,80 × 32,95 m, je projektováno pro střelbu z krátkých kulových zbraní, ve dvou střeleckých stavech, navzájem oddělených střeleckými boxy, na vzdálenost do 25 m, nábojem s maximální úsťovou energií střely Eo = 2 000 J.

Střeliště C, pro střelbu z kulových zbraní, v jednom střeleckém stavu na vzdálenost do 25 m, nábojem s maximální úsťovou energií střely Eo = 5 000 J, je projektováno pro střelbu z kulových zbraní, v jednom střeleckém stavu, vybaveném střeleckým boxem, na vzdálenost 20 m, nábojem s maximální úsťovou energií střely Eo = 4 800 J.

Součástí střelnice je místnost řídícího střelby, spojená se skladem zbraní a střeliva, která současně slouží jako prodejna.

Terčové zařízení střelnice je tvořeno terčovými vozíky, pojíždějícími po terčové dráze. Terčové vozíky umožňují nastavení terčů ve vzdálenostech od 5 m do 25 m v intervalu 1,00 m. Vzdálenost dálky střelby lze nastavit manuálně, nebo ji lze zadat řídícím programem. Řídící program umožňuje plynulou změnu vzdálenosti v průběhu střelby podle nastavené střelecké úlohy. Terčové zařízení umožňuje otáčení terče okolo svislé osy. To znamená, že je možné vytvořit střelecké úlohy, ve kterých se terč objeví pouze na krátký časový interval v dané dálce střelby. Navíc umožňuje variantnost typu „přítel/ nepřítel“, kdy je střelba povolena pouze na jednu stranu terče (nepřítel). Na druhou stranu (přítel) je střelba zakázána a střelec neví, která strana se mu ukáže. Terčové zařízení lze vybavit zařízením schopným vyhodnotit reakční dobu střelce od ukázání terče do výstřelu (podmíněného zásahem). Terčový vozík pracuje na principu bezdrátového přenosu signálů. Univerzální závěs terče umožňuje zavěšení všech typů standardních papírových terčů. Pojezd terče si veze s sebou zdroj energie v podobě akumulátoru. Zdroj energie se automaticky dobíjí v základní poloze pojezdu (dálka 0), ve které se nachází vždy, když není v provozu, nebo když střelec obsluhuje terčové zařízení (zavěšení terče, výměna terče, vyhodnocení zásahů, zalepení zásahů). Pokud je terčové zařízení ponecháno na dráze (zapomenuto), při poklesu napětí pod úroveň zajišťující spolehlivý provoz se samo vrátí na nabíjecí zařízení.

AV TECHNIKA
Prostory haly jsou osazeny kvalitními AV prvky, zajišťujícími lepší informovanost návštěvníků. V prostoru pokladen, vstupních foyer, sky boxů, bufetů, ochozů či rozcvičoven jsou instalovány ploché LCD displeje s full HD rozlišením. Zasedací místnost a učebna střelnice jsou vybaveny datovým projektorem s možností napojení na PC a elektrickým projekčním plátnem.

Pro řízení zpracování a ovládání obrazu a zvuku je v 3. NP západní tribuny umístěna režie. Pro potřeby informačního systému jsou instalovány jednoúčelové počítače vyvinuté pro potřeby přehrávání multimediálního obsahu se softwarem umožňujícím vkládání informací o stavu utkání, reklam apod. do obrazového obsahu. Zařízení umožňuje vytvářet různé layouty pro zobrazování informací a multimediálních obsahů, umožňuje spravovat buď všechny počítače najednou, či odděleně, časování spouštění předpřipravených sekvencí apod. Dále jsou v režii umístěny servery pro potřeby distribuce televizního signálu, stacionárních IP kamer instalovaných v prostoru haly, informačního systému, videosignálu z videostřižny a z instalovaných PC.

Nosný prvkem AV techniky v hale je navržený audio systém. Navržený systém zabezpečuje dostatečné pokrytí hledišť (poslechových ploch) při zajištění splnění požadovaných normativních hodnot a doporučení IIHF – Mezinárodní hokejové federace. Mezi další sledované parametry, které bylo nutné splnit, jsou hodnoty srozumitelnosti a zřetelnosti mluveného slova v daném prostoru a požadované hodnoty hlasitosti. Prostor arény je určen ke shromažďování osob a z hlediska režimů provozu bude sloužit pro sportovní utkání. Při návrhu a stanovení požadavků na elektroakustický ozvučovaný řetězec bylo vycházeno z předpokladu, že je nutné zajistit přednes a poslech, a to jak mluveného slova (provozní hlášení), tak i hudebního signálu (podkresová hudba, hudební doprovod). Při návrhu systému vlastního výkonového ozvučení byl zhotoven akustický model, který zohledňuje veškeré akustické chování daného uzavřeného prostoru. Na základě tohoto modelu byly stanoveny typy ozvučovacích prvků, jejich náklony a umístění. Dále byly za pomocí následných akustických simulací zjišťovány objektivní parametry charakterizující elektroakustické ozvučení, a zda je stanoveno správné nastavení elektroakustického řetězce. K získání výsledků bylo použito akustického simulačního programu EASE v 4.3. Reprosoustavy hlavního výkonového ozvučení tribun jsou rozmístěny a zavěšeny na lávkách nad ledovou plochou. Na jedné straně je pět dvojic reprosoustav, kde horní ozvučuje horní část tribuny a dolní ozvučuje dolní část tribuny. Na druhé straně haly je pouze pět reprosoustav, protože zde je tribuna nižší. Celý systém je doplněn o čtveřici subbasových boxů pro doplnění reprodukce o nejnižší frekvence. Pro ozvučení plochy jsou použity totožné reprosoustavy také zavěšené na lávkách, směřující na hrací plochu. Jednotlivé zdroje signálu jsou umístěny v místnosti režie a jsou zapojeny do digitálního mixážního pultu.

Pro přenos textových a grafických informací na diváky byly nad kratšími stranami hrací plochy instalovány LED stěny s výsledkovou časomírou a grafickou plochou. Výsledková časomíra je osazena LED diodami výkonné kategorie pro VIDEO Boardy. Garantovaná životnost 150 000 hodin svitu. Barevné kombinace obrazu jsou podle barevného čipu LED diod červená, zelená, modrá a celé barevné spektrum 281 biliónů barev pro reklamu a ONLINE VIDEO. Celkový rozměr 6 700 × 3 550 mm. Velikost plnobarevné části: 3 840 × 2 880 mm, fyzické rozlišení: 384 × 288 bodů.

Na venkovním plášti budovy je umístěn LED textový displej výkonné kategorie pro venkovní použití s viditelností za přímého slunečního svitu. Garantovaná životnost 100 000 hodin svitu. Barevné kombinace obrazu jsou dle barevného čipu LED diod červená. Obraz je tvořen LED body a digitální technologií s barevným spektrem 512 odstínů červené a negace. LED panel je s PC propojen optickým kabelem pro obousměrný provoz.

Z podkladů OSA projekt s. r. o., Ostrava

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Strojovna technologie chlazení ledové plochyInteriér střelnice

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Technické a konstrukční řešení Haly PolárkaTechnické a konstrukční řešení Haly Polárka (20x)
ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCEZákladové konstrukce jsou navrženy, v částech mimo ledovou plochu, za použití vrtaných pilot, na kte...
Montáž ocelové konstrukce příhradových rámů a vazníků na sportovní Hale PolárkaMontáž ocelové konstrukce příhradových rámů a vazníků na sportovní Hale Polárka (19x)
Jedním ze základních kamenů rychlého a precizního provedení ocelové konstrukce na sportovní Hale Polárka byly montážní p...
Betonové konstrukce Haly Polárka – horní stavbaBetonové konstrukce Haly Polárka – horní stavba (18x)
JIHOZÁPADNÍ TRIBUNAStřední částNosnou konstrukci tvoří železobetonový skelet, složený ze sloupů, průvlaků, obvodových zt...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice