KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Hala Polárka    Technické a konstrukční řešení Haly Polárka

Technické a konstrukční řešení Haly Polárka

Publikováno: 17.3.2015
Rubrika: Hala Polárka

ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE
Základové konstrukce jsou navrženy, v částech mimo ledovou plochu, za použití vrtaných pilot, na kterých je uložena železobetonová deska (západní a východní tribuny) a za použití pouze monolitické železobetonové desky tl. 250 mm v částech ledové plochy (středová část ledové plochy). Suterénní konstrukce 1. PP jsou navrženy systémem bílé vany za použití prvků pro vodostavební spínání, ošetřování dilatací a pracovních spar a v obvodových stěnách 1. PP jsou osazeny vodotěsné průchodky. Do základové desky ledové plochy, mimo půdorys samotné plochy pro bruslení, je umístěna železobetonová konstrukce technologického kanálu pro chlazení ledové plochy o světlosti 1,10 m a hloubky 1,05 m. Vnitřní stěny jsou opatřeny hydroizolačním nátěrem. Dále jsou do základové desky umístěny vodoměrné šachty a kanály pro rozvody instalací. Šachty jsou přístupné ocelovými poklopy. Kanál chlazení je překryt dřevěnými odnímatelnými fošnami anebo v místech pojezdu rolbou ocelovými plechy s nopovou úpravou s vyztuženými žebry.

HYDROIZOLACE
Hydroizolace spodní stavby objektu je tvořena uceleným hydroizolačním systémem z asfaltových pásů odolných proti tlakové vodě. Hydroizolační souvrství sestává ze dvou natavených asfaltových modifikovaných SBS pásů v tl. 4 + 5 mm s nosnou vložkou z polyesterové rohože a s povrchovou úpravou s jemným minerálním separačním posypem nebo folií.

Pro zajištění spolehlivosti je hydroizolačním souvrstvím opatřena i konstrukce suterénní bílé vany. Souvrství bylo provedeno na podkladní beton v tl. 100 mm, který byl prováděný na základovou spáru srovnanou štěrkopískovým podsypem a ochráněný geotextílií. Vodorovná izolace byla pak vytažena na železobetonové stěny a ukončena
na navazujících konstrukce v 1. NP. Souvrství izolace pod zemí bylo doplněno o tepelnou izolaci pomocí XPS desek v tl. 70 mm s ochrannou nopovou folií s nakašírovanou geotextílií.

Hydroizolace nadzemní části pod podlahovými konstrukcemi je provedena částečně jako povlaková a částečně jako nátěrová. V ploše podlah byl proveden jednovrstvý hydroizolační systém z asfaltového modifikovaného SBS pásu v tl. 4 mm. Základové obvodové pásy a základové patky byly opatřeny ochranným vícenásobným asfaltovým nátěrem s odolností proti bludným proudům. Na svislých stěnách podzemních konstrukcí v úrovni 1. NP je aplikován dvojnásobný hydroizolační nátěr z elastomerní živice včetně vložené tepelné izolace z XPS desek v tl. 70 mm s ochrannou geotextílií.

Hydroizolace byla provedena včetně všech systémových kompletačních a spojovacích prvků. Prostupy se řešily zásadně pomocí plášťových trub a pomocí systému sevření izolace mezi volnou a pevnou přírubu. Prostupy jsou přístupné a kontrolovatelné. Dilatační pohyby byly eliminovány dilatačními uzávěry, které respektují dotvarovávání železobetonového skeletu. Dotmelení zajistily tmely na bázi modifikovaných asfaltů nebo polyuretanů.

NOSNÁ KONSTRUKCE
Konstrukce haly je provedena jako částečně prefabrikovaný a částečně monolitický železobetonový skelet zastřešený ocelovou konstrukcí. Nosná konstrukce lehkého obvodového pláště a střešního pláště je realizována z ocelových plnostěnných sloupů a z příhradových konstrukcí.

Konstrukčně je objekt rozdělen do tří dilatačních celků – dvoupodlažní krajní část východní tribuny, středová (halová) část ledové plochy s bočními ochozy na úrovni 2. NP a podsklepená část západní tribuny se čtyřmi nadzemními podlažími. Konstrukční výška 1. PP až 3. PP je 3,50 m. Světlá výška nad ledovou plochou po vrchol sedlového vazníku je v nejvyšším bodě 16,40 m. Světlá výška pod příhradovými vazníky po stranách je v nejvyšším bodě 10,70 m.

Nosná železobetonová konstrukce je tvořena ze svislých nosných prvků – sloupů, stěn a ztužujících konstrukcí. Sloupy čtvercového a obdélníkového průřezu jsou vetknuty do kalichů základových patek. Vodorovné nosné konstrukce jsou pak provedeny jako kombinace dodatečně zmonolitněných filigránů uložených na železobetonové stropní průvlaky a monolitických betonových stropů.

Hlavním nosným prvkem ocelové střešní konstrukce je středová část, která se skládá z prostorových příhradových vazníků, orientovaných s podélnou osou ledové plochy, sedlových vazníků a vaznic. Krajní části zastřešení jsou tvořeny vazníky, které jsou z jedné strany uloženy na průvlaky střední části a z druhé strany na betonové konstrukce tribun a vaznic.

OBVODOVÉ PLÁŠTĚ, FASÁDY
Prosklená fasáda průčelí
Pro fasádu vstupního průčelí byla použita sloupko-příčková, plně prosklená fasáda z izolačního bezpečnostního čirého skla. Nosná konstrukce je tvořena hliníkovými profily s přerušeným tepelným mostem, upevněnými pozinkovanými kotvami do ŽB konstrukce. Součinitel prostupu tepla fasádního proskleného pláště jako celku byl projekčně stanoven na Un,20 = 1,4 W/(m2.K). Do fasády jsou vsazeny otvíravé prvky – únikové a vstupní dvoukřídlové dveře světlosti 2,20 m a jednokřídlové dveře světlosti 1,10 m do bufetu, jenž jsou součástí sloupko-příčkové fasády. Výplně jsou opatřeny kováním v nerezové povrchové úpravě. Dvojice středových dveří slouží pro přístup návštěvníků do objektu, čtvery dveře po stranách jsou pouze únikové a dvoje krajní dveře jsou současně i dveřmi ventilačními, zajišťující přívod vzduchu podle pokynů EPS. Tyto dveře jsou opatřeny bezpečnostní mříží ovládanou od EPS, která zamezuje přístupu do objektu při spuštění poplachu. Veškeré hliníkové profily a rámy dveří jsou provedeny v antracitové barvě RAL 7016. Místně jsou prosklené sekce nahrazeny plnou plochou z tepelně‑izolačního panelu ve skladbě vnitřní pozinkovaný plech v barvě RAL 7016, minerální vlna a vnější smaltované sklo v barvě černé RAL 7016 nebo oranžové RAL 2011. Jedná se o plochy vodorovných pásů v úrovni stropní konstrukce mezi 1. NP a 2. NP, jenž zároveň tvoří požární předěl.

Plná fasáda z lehkého obvodového pláště
Hlavní obvodový plášť sportovní haly je proveden z fasádního panelu tloušťky 100 mm, v profilaci M/I. Panely jsou z oboustranně pozinkovaného lakovaného plechu s protikorozní ochranou PES tl. 25 mikronů, v barvě RAL 9007 (exteriér) a RAL 9002 (interiér). Parametry pláště byly projekčně stanoveny na U = 0,20 W/(m2.K), Rw = 24 dB, PO EW 30 DP1, EI 30 DP1. Panely jsou s ohledem na atypický oválný tvar objektu kladeny vertikálně s viditelnými spoji. Pro zajištění vodonepropustnosti a zejména požární odolnosti pláště bylo nutné důsledně dodržovat tmelení zámků a vkládání těsnící pásky při montáži. Panely jsou kotveny na vodorovné ocelové paždíky, kotvené přímo k ocelovým sloupům. V místech s železobetonovou podkonstrukcí (tj. v částech fasády do výšky cca 6,00 m, v místech schodišťových a výtahových šachet a v části monolitického bloku strojoven) je fasádní panel kotven přímo na obvodovou železobetonovou stěnu tl. 300 mm. V úrovni 4. NP je část fasádního pláště po bočních stranách haly nahrazena výplní z dutinových polykarbonátových čirých desek v pruzích šířky cca 5,4 m a délky cca 30,00 m. Hlavní obvodový plášť haly je opatřen předsazeným pohledovým obkladem z lehkých hliníkových šablon z tahokovu o velikosti 2,00 × 1,20 m, s bezrámovým uchycením na nosný svislý rošt. Kotvení roštu je provedeno do svislých omega profilů kotvených do fasádního panelu. Do výše cca 3,0 m nad upravený terén jsou z důvodu vyšší mechanické odolnosti osazeny šablony ocelové. Šablony jsou dodány v povrchové úpravě vypalovaným lakem v odstínu RAL 7016. 

Plná fasáda z těžkého obvodového pláště
Plné fasády těžkého obvodového pláště jsou provedeny jako:

  • zděné se zateplovacím kontaktním systémem opatřeným omítkou,
  • zděné nebo železobetonové se zateplovacím provětrávaným systémem opatřeným kovovým obkladem sinusovým plechem,
  • betonové se zateplovacím provětrávaným systémem opatřeným sklocementovým obkladem (konstrukce soklu a vstupního průčelí).

Nadzemní obvodové stěny bloku západní tribuny jsou provedeny jako vyzdívky z lehkých betonových tvárnic v tl. 365 mm a v tl. 240 mm, vyzděných na příslušnou systémovou maltu do železobetonového skeletu nebo do ocelové konstrukce. Opatřeny jsou tepelnou izolací ve formě kontaktního fasádního zateplovacího omítkového systému tepelnou izolací v tl. min. 120 mm a 100 mm nebo v kombinaci s provětrávanou fasádou s venkovním obkladem z vlnitých plechů 40/160 tl. 0,63 mm na kovovém Al roštu s větrací mezerou šířky 40 mm. Povrchová úprava – pozinkovaný plech s vypalovaným lakem PES – 35 mikronů v barvě antracitové RAL 7016. Plech je kladen horizontálně s viditelným uchycením k nosnému roštu. Stěny rolbovny a výtahové šachty, předsazené před hlavní oválný půdorys haly v úrovni 1. NP – 2. NP, jsou provedeny jako železobetonové monolitické tl. 300 mm a jsou opatřeny kompaktním zateplovacím systémem v tl. izolace z minerální vaty 100 mm a s venkovním obkladem z vlnitých plechů dtto jako zděná část. 

Zdivo dvoupodlažní části východní tribuny je provedno v tl. 365 mm a je opatřeno tepelnou izolací v tl. 120 mm a 100 mm. Zdivo předsazených pokladen a bufetu je provedeno v tl. 240 mm a je opatřeno tepelnou izolací v tl. 80 mm.

Průčelí haly je po stranách proskleného pláště opatřeno velkoformátovým provětrávaným obkladem ze sklocementových desek tl. 13 mm v barvě šedé. Konstrukce je navržena jako sendvičová sestávající z nosné železobetonové podkladní konstrukce v tl. 300 mm, tepelné izolace z minerální vaty v tl. 80 mm s pojistnou difůzní folií a provětrávané mezery v tl. 40 mm.

Vrata a ostatní výplně v plné fasádě
Vjezd do haly je zajištěn bočními sekčními tepelně‑izolačními vraty o rozměrech 4,00 × 2,65 m s elektrickým pohonem a s napojením na EPS. Vrata splňují funkci únikovou a ventilační pro potřeby SOZ.

Vedlejší vstup pro návštěvníky haly na západní tribuně na úrovni 2. NP je zajištěn dvojicí dvoukřídlových celoprosklených únikových a ventilačních dveří. Dvoukřídlové hliníkové prosklené dveře jsou osazeny do vstupu prodejny fanshopu a jsou součástí prosklené požárně odolné stěny. Vstupní zádveří pro zaměstnance a návštěvníky haly v 1. NP západní tribuny je řešeno prosklenými stěnami s dvoukřídlovými mechanicky otvíravými dveřmi. Výplně jsou navrženy s rámy z Al profilů s přerušeným tepelným mostem systémové konstrukce, povrchová úprava je práškovou technologií v odstínu RAL 9006. Dveře jsou vybaveny panikovým kováním a bezpečnostním víceúrovňovým zámkem v systému generálního klíče.

Únikové východy z prostoru veřejného bruslení, bufetu a schodišťového prostoru, shodně jako vstupy do technických místností (strojovna chlazení, výměníková stanice, náhradní zdroj, rozvodna NN), jsou uzavřeny plnými zateplenými dveřmi z Al profilů, povrchově upravenými žárovým pozinkováním s práškovou technologií se součinitelem prostupu tepla Un,20 = 1,7 W/(m2.K). Dveře jsou vybaveny bezpečnostním víceúrovňovým zámkem v systému generálního klíče. Únikové východy mají zámky s panikovou funkcí a kování dle ČSN EN 1125. 

V objektu jsou osazeny okenní výplně s Al rámy s přerušeným tepelným mostem a s výplní z čirého bezpečnostního skla se součinitelem prostupu teplat Un,20 = 1,4 W/(m2.K). V místnosti pokladen jsou osazena pevná jednodílná okna s podávacími miskami, v šatnách 1. NP a 2. NP jsou navržena okna vel. 1,50 × 0,50 m s ventilačním křídlem a v denní místnosti vel. 1,50 × 1,375 m. V kancelářích jsou osazena vícedílná okna výšky 1,70 m s okenními křídly otvíravými a sklápěcími.

STŘEŠNÍ PLÁŠTĚ
Střešní pláště jsou jednoplášťové, nevětrané, spádované ve 2% sklonu, s povlakovou hydroizolací mPVC tl. 1,5 mm. Pro realizaci střešního pláště byly, mimo tepelně technických parametrů, rozhodující zejména parametry splňující požárně‑bezpečnostní řešení stavby a to zejména Broof(t3) a DP1. Pro vlastní odvodnění hlavní střechy je navrženo podtlakové odvodnění s vyhřívanými střešními vpustěmi. Svody jsou vedeny uvnitř objektu. Vlastní hydroizolace je vytažena na vystupující obvodové svislé konstrukce do výšky 150 mm nad čistou úroveň střešního pláště a po obvodu je vytažena na atiku s nakotvením na závětrnou lištu z poplastovaného plechu. Při realizaci byly na střešní plášť použity vždy materiály v jednotném systémovém řešení. 

Na střeše je osazen lanový záchytný systém proti pádu osob s ukotvením na ocelové sloupky.

Zastřešení haly
Hlavní zastřešení halového objektu je provedeno plochou jednoplášťovou střechou, částečně pochozí pro potřeby údržby. Střešní plášť sestává ze spádové nosné konstrukce z trapézového plechu uloženého ve spádu 2 %, dále pak z parotěsné vrstvy ze samolepícího modifikovaného SBS pásu tl. 0,4 mm a tepelné izolace z tuhých desek na bázi minerální vlny v tl. 2 × 30 mm a EPS 100 S v tl. 120 mm. Hlavní hydroizolace střechy je provedena z jednoho pásu z mPVC – VINITEX MP, tl. 1,5 mm, v barvě černošedé RAL 7012, včetně separační podkladní geotextilie. Střecha je rozdělena do tří samostatných dilatačních celků, rozdělených středovými atikami. V dolní části každé části jsou vytvořeny protispády v nosné konstrukci a izolaci tak, aby se dešťové vody hromadily v mezistřešním sníženém průběžném žlabu s vyspádovaným dnem k střešním vpustím. Vstup na střechu je řešen pomocí střešního výlezu z prostoru pomocného schodiště v západní tribuně.

Zastřešení ostatní
Snížené dvoupodlažní a jednopodlažní části objektu na západní straně jsou také zastřešeny plochou jednoplášťovou střechou s jednovrstvým povlakovým hydroizolačním systémem na tepelné izolaci z EPS, s tím rozdílem, že nosná konstrukce je tvořena železobetonovou stropní deskou. Spádování střešních plášťů je provedeno pomocí spádových EPS klínů. Sklon střechy je minimálně 2%. Dešťové vody ze střech jsou svedeny do střešních vpustí a dále pak do vnitřních dešťových svodů. Vstup na střechu dvoupodlažního traktu je řešen z chodby administrativního bloku na 3. NP prosklenými dveřmi ve fasádě. Zastřešení vystupující jednopodlažní části rolbovny je
přístupné pouze pomocí mobilního žebříku nebo z plošiny. Na každé střeše jsou osazeny vždy minimálně dva střešní vtoky, jenž jsou proti zamrzání chráněny elektrickým vytápěním.

Obdobně je řešeno také zastřešení pokladních bloků na východní tribuně v úrovni 1. NP a předsazené konstrukce bufetu na úrovni 2. NP, jenž jsou také zastřešeny jednoplášťovou střechou s jednovrstvým povlakovým hydroizolačním systémem na tepelné izolaci, jen spád je proveden vyspádováním horní hrany stropní betonové desky. Tyto konstrukce jsou kryty vlastním zastřešením haly, případné dešťové vody volně stékají na terén.

Z podkladů OSA projekt s. r. o., Ostrava

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Uložení nosného ocelového příhradového rámu střechyRealizace obvodového pláštěDetail obvodového pláště, konrétně šablony z tahokovuMontáž U-boot tvarovek stropu nad 1. NPPodélný řezPříčný řez

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Technické a konstrukční řešení Haly PolárkaTechnické a konstrukční řešení Haly Polárka (24x)
ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCEZákladové konstrukce jsou navrženy, v částech mimo ledovou plochu, za použití vrtaných pilot, na kte...
Montáž ocelové konstrukce příhradových rámů a vazníků na sportovní Hale PolárkaMontáž ocelové konstrukce příhradových rámů a vazníků na sportovní Hale Polárka (19x)
Jedním ze základních kamenů rychlého a precizního provedení ocelové konstrukce na sportovní Hale Polárka byly montážní p...
Technologické vybaveníTechnologické vybavení (17x)
CHLAZENÍ LEDOVÉ PLOCHYPro novou halu byla v maximální míře využita technologie z původní víceúčelové sportovní haly. Pře...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice