KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Opláštění a fasády    Systémy skládaných LOP při větších rozponech a vyšších nárocích na tepelně-technické, požární a akustické vlastnosti

Systémy skládaných LOP při větších rozponech a vyšších nárocích na tepelně-technické, požární a akustické vlastnosti

Publikováno: 17.10.2012
Rubrika: Opláštění a fasády

Pro konstrukci zateplených stěn, zejména obchodních, průmyslových a skladových objektů se v současné době užívá řada systémů, přičemž nejčastější jsou takzvané kazetové stěny a sendvičové panely vyplňované PUR, PIR či minerální vlnou. Oba tyto systémy mají řadu výhod i nevýhod a tím je předurčeno jejich použití pro konstrukci fasád. Tématem tohoto článku jsou zateplené stěnové pláště v objektech, kde je uvažována větší vzdálenost podpor, v daném případě nosných sloupů, 6 m a více.

TECHNOLOGIE LEHKÝCH OBVODOVÝCH PLÁŠŤŮ (LOP) A JEJICH MOŽNOSTI
Pro toto použití je nezbytné zvolit plášť, který bude nejen splňovat tepelně-technické požadavky, ale vyhovovat i zvýšeným statickým nárokům při namáhání větrem a dalšímu zatížení a obstojí i v případě požáru.

Bezpaždíkové systémy – kazetové stěny. Prostor C-kazety je vyplněn minerální vatou. Na zámek kazety, mezi kazetu a trapézový plech se vloží tepelně-izolační páska k přerušení tepelných mostů. Vzhledem k tomu, že kazety mají modul 600 mm, je hustota těchto míst vysoká a jak ukázala podrobná měření, i přes vkládanou pásku velmi degradují tepelně-technickou hodnotu pláště jako celku. Kazetové stěny – výhody:

  • samonosné až na rozpon (vzdálenost sloupů) do 7,5 m i více, nahrazují paždíky,
  • výhodné pro výrobní a skladové objekty i vysoké stavby, kde je mění vzdálenosti podpor (možno odstupňovat tl. plechu a tím zvyšovat statickou únosnost při zachování tloušťky pláště),
  • vzduchová neprůzvučnost až 50 dB,
  • součinitel prostupu tepla UN až 0,16 W/m2K–1,
  • požární odolnost EI do 45 min, EW do120 min. při vzdálenosti sloupů až 7,5 m,
  • možnost volit vnější opláštění (vlnitý plech, lamely, fasádní kazety, sendviče, ACM desky).

SOUČASNÉ POŽADAVKY TEPELNĚ-TECHNICKÉ, STATICKÉ A AKUSTICKÉ NA LOP A NOVÉ MOŽNOSTI KAZETOVÉ STĚNY PRO JEJICH SPLNĚNÍ
Norma ČSN 73 0540-2 s jejími pozdějšími změnami a revizemi (10.2011) jednoznačně definuje požadovanou hodnotu (a doporučenou hodnotu) součinitele prostupu tepla UN (W/m2K–1): 

Součinitel prostupu tepla UN (W/m2K–1)
Popis konstrukce Typ konstrukce Požadovaná hodnota Doporučená hodnota
stena vnější lehká 0,30 0,20

Tyto hodnoty nemůže splnit žádná varianta „klasické“ kazetové stěny i přes sebelepší izolační pásky na úzkých přírubách – nosech kazet. Kazetový systém Rockprofil s použitím speciálně upravené izolace z minerální vaty – Rockwool Airrock ND, která se zářezem nasadí na zámek kazety a unikátních odstupových šroubů SFS intec, 40 mm. Již pro kazetu K120 a tl. vaty 155 mm dosahuje hodnoty U = 0,28 (W/m2K–1). Dalším novým typem kazetové stěny s přerušenými tepelnými mosty je systém KI-KP Duotherm, kombinující výhody skelné minerální vaty uvnitř kazety s tuhými deskami minerální – kamenné vlny Nobasil FRE-P, překrývající nosy kazet a upravené na použití odstupových šroubů 30 mm SFS intec. Pro K 120 opět U ≤ 0,28 (W/m2K–1).

Statika: Velkou roli při volbě pláště z kazetové stěny oproti sendvičovým panelům vodorovně položených ze sloupu na sloup má nová norma zatížení větrem ČSN EN 1991-1-4. Ta proti staré ČSN 73 0035 zásadně změnila zatížení větrem především na nárožích budov, kdy hodnoty proti původním jsou řádově vyšší. To způsobuje pro oblíbené a relativně levné fasády ze sendvičových PUR/PIR panelů, orientovaných horizontálně a kotvených do nosných sloupů, že pro nejčastější rozpětí pole kolem 6,0 m nelze sendvičové panely v běžných tloušťkách v nárožních oblastech použít bez pomocných mezisloupků. Totéž platí pro vysoké atiky.

U kazetové stěny pouhou změnou tloušťky plechu nosné kazety v nárožních oblastech nebo atikách kazeta staticky vychází. Nejsou tedy zde nezbytné mezisloupky, což zvláště u vyšších objektů vede ke značným úsporám.

Akustika: sendvičové panely dosahují z principu použitých materiálů hodnot vzduchové neprůzvučnosti kolem 25 dB u PUR a PIR panelů a cca 32 dB u minerálních panelů a to bez ohledu na jejich tloušťku. Prováděli jsme akustická měření Kazetového systému s přerušeným tepelným mostem:

K120/0,75

Airrock ND Rockprofil 160 mm

Rw = 41 dB
K120/1,00

Airrock ND Rockprofil 160 mm

Rw = 44 dB
K120/0,75

Airrock ND 160 mm + akustická embrána

Rw = 45 dB
K120/0,75

TP 112 80 mm + FRE-P 80 mm

Rw = 46 dB
K120/1,00

TP 112 80 mm + FRE-P 80 mm

Rw = 49 dB

POŽÁRNÍ POŽADAVKY NA LOP 
U skládaných plášťů zatím neexistuje norma, která by řešila tzv. rozšířenou aplikaci výsledků zkoušek, jako je to již u sendvičových panelů.

Proto měly velký význam i ohlas naše požární zkoušky na skutečných objektech: během požáru experimentálního objektu reálné velikosti v Mokrsku v roce 2008 na skutečném rozpětí 6,00 m a v projektu ČVUT – COMPFIRE v PAVUS Veselí n. L. v r. 2011 až na rozpětí 7,5 m. Zde se dále kromě vnějšího trapézového plechu zkoušely i skladby s vnějším pláštěm z fasádních lamel, fasádních kazet, ACM desek i hybridní systém kazeta + minerální sendvičový panel.

Všechny výsledky zkoušek potvrdily, že kazetová stěna má vynikající parametry v požární odolnosti na celistvost, tedy na prošlehnutí plamene – parametr E. Délka většiny zkoušek byla omezena trváním pokusu 120 min a nikdy v celistvosti systém neselhal. To obecně neplatí u sendvičových panelů, kdy většina zkoušek končí rozšířením spáry mezi panely a prošlehnutím plamene. Nejlepší výsledky vykazuje systém ROCKPROFIL nebo KI-KP Duotherm s předsazenou minerální vatou.

CHYBY PROJEKTANTŮ, REALIZÁTORŮ A SNAHY O LEVNÉ NAHRAZENÍ KVALITNÍCH LOP 
Chybou je považovat hodnotu součinitele prostupu tepla vlastního izolantu za vlastnost celého pláště: např. skladba plášť „klasické“ kazetové stěny v tl. 200 mm jako celek dosahuje součinitel prostupu tepla UN hodnoty jen 0,50 W/m2K–1.

Dalším velkým nedostatkem je vkládání tenčího izolantu do kazety určité tloušťky.

Podceňuje se statika. Kazeta, jako tenkostěnný nosný prvek, má svou únosnost odvozenou od konkrétní geometrie příčného řezu, velikosti, rozmístění a tvaru výztuh široké pásnice, tvaru profilování stojiny a především od šířky a zakončení úzké pásnice. Na trhu je mnoho typů kazet, proto pro každý konkrétní typ kazety platí konkrétní
tabulky únosnosti a nelze je vzájemně zaměňovat! 

U systémů, kde je mezi kazetou a vnějším pláštěm nosný rošt nebo u systémů ROCKPROFIL a KI-KP Duotherm, je nutné tabulkové únosnosti profilů v tlaku redukovat.

Ekonomický tlak na stavbách vede často montážní firmy i projektanty ke snahám nahradit kvalitní systém kazetové stěny s redukovanými tepelnými mosty za různé „modifikace“, a to za účelem snížení pořizovací ceny, což ale následně značně navýší provozní náklady budovy.

Systems of Combined External Light-Weight Cladding for Longer Spans and Higher Requirements for Thermo-Technical, Fire and Acoustic Properties
For construction of insulated walls, especially those of commercial, industrial and storing objects, new systems are used. Most frequent are the so-called cassette walls and sandwich panels filled with PUR, PIR or mineral wool. This article is focused on insulated wall coverings in objects with longer distance (6 m and more) between supports, in this case supporting poles.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Standardní skládaná kazetová stěna bez předsazené izolace – bez přerušených tepelných mostů, v tl. izolace 200 mm dosahuje součinitel prostupu tepla hodnot jen UN = 0,50 W/m2K–1.Systém Rockprofil – s přerušením tepelných mostů, již v tloušťce izolace 155 mm dosahuje součinitel prostupu tepla hodnot U = 0,28 (W/m2K–1).

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Udržitelný rozvoj v oblasti plastových otvorových výplníUdržitelný rozvoj v oblasti plastových otvorových výplní (141x)
Největším přínosem „plastových“ oken je jejich příspěvek k ochraně životního prostředí, a to především v oblasti snižová...
Technologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střechTechnologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střech (74x)
Návrh skladby ploché strechy je dnes pro projektanty poměrně dobře zvládnutelná operace. Skladbu volí s ohledem na nosno...
Administrativní a výrobní objekt MERcutAdministrativní a výrobní objekt MERcut (63x)
Objekt je situován v areálu bývalého zemědělského družstva ve Starém městě u Uherského Hradiště. Většina budov v areálu ...

NEJlépe hodnocené související články

Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy (5 b.)
Budova sídla společnosti BNL-BNP Paribas Group je skvělým příkladem toho, jak lze úspěšně zkombinovat inovativní archite...
Guardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 UltraGuardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 Ultra (5 b.)
Guardian Glass představuje nový přírůstek do své řady protislunečních skel eXtra Selective: Guardian SunGuard® SNX 60. N...
Patrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasádPatrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasád (5 b.)
Hasiči v roce 2015 vyjížděli k více než 20 tisícům požárů, při kterých zemřelo 115 lidí. Hmotné škody dosáhly přibližně ...

NEJdiskutovanější související články

Jaké vybavení potřebuje profesionál pro výškové práce? Pracovní přilba nestačí (2x)
Zabýváte se výškovými pracemi? Pohybujete se každý den na střeše? Ať jste zkušený pokrývač, klempíř, natěrač střech nebo...
Renovace fasády za poloviční nákladyRenovace fasády za poloviční náklady (2x)
Renovací fasády pomocí samolepicích fólií lze v porovnání s kompletní výměnou fasádních panelů ušetřit až polovinu nákla...
Předsazená montáž oken a dveří (2x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice