KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Opláštění a fasády    Specifika modulové a rastrové fasády AFI Vokovice

Specifika modulové a rastrové fasády AFI Vokovice

Publikováno: 11.2.2019
Rubrika: Opláštění a fasády

Objekt AFI Vokovice vyrostl na strategickém místě na rozhraní pražských Vokovic a Veleslavína. Výhody plynoucí z jeho umístění vnášely od samého počátku zvýšené technické požadavky na navrhované objekty. Vyřešit bylo potřeba zejména negativní vliv vibrací ze stanice metra stejně jako zvýšené akustické požadavky opláštění budovy kvůli frekventované dopravě v sousedící ulici Evropská.

Kromě těchto technických požadavků klient požadoval certifikaci celého projektu v nejvyšší úrovni amerického standardu LEED Platinum. Specifika fasádního pláště se řídila přísnými britskými standardy, které stanovil fasádní konzultant projektu MFS Digital. Architekt ve svém návrhu požadovaná kritéria zohlednil, a vytvořil tak moderní, tvarově zajímavý a technologiemi nabitý komplex dvou budov, v nichž budou administrativní a obchodní prostory.

ZADÁNÍ ZAKÁZKY, TECHNICKÉ ŘEŠENÍ

Zakázku opláštění fasád projektu AFI Vokovice získal přední český dodavatel obvodových plášťů, společnost Sipral, v listopadu 2016. Tehdy na místě stavby probíhala demolice původních budov. Díky intenzivní technické spolupráci s architekty, generálním projektantem a investorem, která probíhala od prvních dnů získání zakázky, se Sipralu povedlo:

  • zjednodušit technické řešení tak, aby se dodržela zadaná tvarová křivka budov v návaznosti na požadavky územního řízení,
  • optimalizovat tloušťky fasádního pláště v závislosti na splnění přísných technických požadavků americké certifikace a britské specifikace,
  • a zároveň získat maximum vnitřních užitkových ploch, které může investor nabídnout svým klientům.

Podle původního technického řešení opláštění obou budov se měly okenní výplně vsazovat do předem připravených otvorů v železobetonové konstrukci na celém projektu. Zbývající plochy fasád měly být zatepleny a následně opláštěny sklocementovými obklady (objekt A) a plechovými obklady (objekt B). Vzhledem k tomu, že investor měl bohaté zkušenosti s jiným technickým konceptem na předešlých projektech, chtěl vyzkoušet i řešení modulové fasády, která má své výhody, zejména v rychlosti realizace. Toto řešení se rozhodl použít už na svém projektu AFI Vokovice v rámci objektu B – menšího z obou administrativně-obchodních budov. Plánované osazení oken zde nahradila modulová fasáda, od přízemí odsazená konstrukcí rastrové fasády přes dvě patra. Díky této změně se převážná část prací přesunula ze stavby do výrobní haly Sipralu v Jirnech u Prahy. Fasádu tak bylo možné vyrobit už v době, kdy na stavbě teprve rostl nosný železobetonový skelet obou objektů.

FASÁDY OBJEKTU A S NÁSTAVBOU PRO LETNÍ VYUŽITÍ

Opláštění objektu A tvoří okenní výplně přes celé patro. Všechna okna mají otvírku, která uživatelům umožňuje budovu přirozeně větrat. Rozměry a systém okenních rámů byly vybrány tak, aby šlo vsadit dveře do nájemních jednotek prakticky v jakémkoliv požadovaném místě i s ohledem na variabilitu při budoucím užívání objektu. 

Opláštění neprůhledných částí tvoří souvrství s hydrofobizovanou tepelnou izolací, přes které je navěšen unikátní sklocementový obklad (GRC obklad, Glassfibre Reinforced Concrete). Subdodávka obkladů byla specifická kvůli zadaným rozměrům, technologii stříkaného betonu, výrobním kapacitám a předchozím referencím. Zakázku získal dodavatel GRC obkladů z Dánska, který byl jako jediný schopen obklady technicky vyrobit a v požadovaném termínu dodat na stavbu.

V průběhu projekční fáze došlo k úpravě hlavních vstupních prostor do objektu, čímž se rozšířila dodávka Sipralu o vstupní část. Tvoří ji rastrová fasáda s automatickým otočným karuselem. Celý vstupní prostor navíc zastřešuje markýza s nainstalovaným osvětlením a hlavním označením budovy. 

Na střeše objektu A navrhli architekti ze studia DAM nástavbu, která má sloužit jako zázemí pro letní cateringové akce nájemce. Sipral zde dodával více než pět metrů široké skládací dveře a fixní rohové zasklení.

ZLATÉ TVAROVKY NA OBJEKTU B DODALY FASÁDĚ TŘETÍ DIMENZI

Objekt B tvoří v přízemní části vstupy do nájemních jednotek, celoprosklená rastrová fasáda je zde přes dvě patra a navazuje na vodorovný plechový podhled, který rovněž dodával Sipral.

Od 3. do 8. nadzemního patra je objekt přes celé patro opláštěný modulovou fasádou, kterou již z výroby pokrývají černé plechové obklady. Přímo na stavbě se na každém druhém modulu instalovaly speciální zlatobarevné tvarovky, které tvoří jakési břity a dosahují výšky celého patra. Architektonické řešení dodalo ploché fasádě atraktivní trojrozměrnou konstrukci.

Součástí technického řešení Sipralu na obou budovách bylo integrované vnější stínění v podobě předokenních motoricky ovládaných textilních rolet typu zip-screen. Toto zastínění je napojeno na inteligentní řídicí systém celé budovy, který samočinně ovládá stínění mj. na základě aktuálních klimatických podmínek a požadavků na vnitřní prostředí. Řídicí systém rolet na tomto projektu rovněž dodával Sipral v celém rozsahu.

UMĚLECKY ZPRACOVANÁ VSTUPNÍ LOBBY A VENKOVNÍ FONTÁNA

Ke konci realizace opláštění obou budov se investor rozhodl rozšířit dodávku Sipralu o umělecká díla, která vznikla spoluprací architekta stavby ing. arch. Jiřího Hejdy a sochaře prof. akad. soch. Mariana Karla. Sipral díky tomu získal zadání pro dodávku venkovní skleněné fontány v nerezovém bazénu, která se nachází před hlavním vstupem do objektu A.

Vstupní lobby naopak dominuje prosklený recepční pult, lepený z čirých skel. Jeho světelné odrazy doplňuje třetí umělecké dílo, které Sipral dodával. Prolamovanou stěnu v interiéru tvoří reflexní velkoformátová trojúhelníková skla, která ve své délce postupně přecházejí z rovné plochy do trojrozměrného tvaru až k hlavnímu vstupu do lobby. Dokončením trojice uměleckých děl se v říjnu 2018 uzavřela celá zakázka Sipralu pro klienta AFI Europe.

AFI VOKOVICE V ČÍSLECH:

  • 533 oken (objekt A)
  • 408 modulů (objekt B)
  • 800 m2 rastrových fasád (objekty A, B)
  • Celkem 9 000 m2 fasád
  • 28 dveří
  • 637 GRC tvarovek (objekt A)
  • 204 zlatých hliníkových tvarovek (objekt B)
  • 2 automatické karusely (objekty A, B)
  • 1 skládací dveře (nástavba objekt A)
  • skleněná fontána, recepční pulty, prolamovaná stěna (objekt A)
  • celkem 11 000 projekčních hodin ve 3D
  • realizace 11/2016 – 10/2018

Foto: Dalibor Tichý

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Modulová fasáda se vyráběla v Sipralu v Jirnech u Prahy už v době, kdy na stavbě teprve rostl nosný železobetonový skelet obou objektů. (Foto: Dalibor Tichý)Montáž modulové fasády na objektu B (Foto: Dalibor Tichý)Pohled na rozpracovanou fasádu administrativní budovy A z Kladenské ulice (Foto: Dalibor Tichý)Probíhající montáž modulové fasády na objektu B ve 4. patře (Foto: Dalibor Tichý)Opláštění objektu A tvoří okenní výplně přes celé patro. Neprůhledné části zakrývá souvrství s hydrofobizovanou tepelnou izolací, přes které je navěšen unikátní sklocementový obklad. (Foto: Dalibor Tichý)Fasáda vyšší budovy B svými užšími meziokenními tvarovkami podporuje vertikalitu nároží a kontrastuje s klidnější hmotou zadní budovy A. (Foto: Dalibor Tichý)Na každém druhém modulu se instalovaly speciální zlatobarevné tvarovky, které dosahují výšky celého patra. (Foto: Dalibor Tichý)Před vstupem do objektu A Sipral dodával i venkovní skleněnou fontánu v nerezovém bazénu (vizualizace).Vstupní lobby dominuje další dodávka Sipralu – prosklený recepční pult, lepený z čirých skel, a také prolamovaná reflexní stěna v pozadí (vizualizace).

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Udržitelný rozvoj v oblasti plastových otvorových výplníUdržitelný rozvoj v oblasti plastových otvorových výplní (138x)
Největším přínosem „plastových“ oken je jejich příspěvek k ochraně životního prostředí, a to především v oblasti snižová...
Technologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střechTechnologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střech (76x)
Návrh skladby ploché strechy je dnes pro projektanty poměrně dobře zvládnutelná operace. Skladbu volí s ohledem na nosno...
Administrativní a výrobní objekt MERcutAdministrativní a výrobní objekt MERcut (61x)
Objekt je situován v areálu bývalého zemědělského družstva ve Starém městě u Uherského Hradiště. Většina budov v areálu ...

NEJlépe hodnocené související články

Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy (5 b.)
Budova sídla společnosti BNL-BNP Paribas Group je skvělým příkladem toho, jak lze úspěšně zkombinovat inovativní archite...
Guardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 UltraGuardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 Ultra (5 b.)
Guardian Glass představuje nový přírůstek do své řady protislunečních skel eXtra Selective: Guardian SunGuard® SNX 60. N...
Patrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasádPatrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasád (5 b.)
Hasiči v roce 2015 vyjížděli k více než 20 tisícům požárů, při kterých zemřelo 115 lidí. Hmotné škody dosáhly přibližně ...

NEJdiskutovanější související články

Jaké vybavení potřebuje profesionál pro výškové práce? Pracovní přilba nestačí (2x)
Zabýváte se výškovými pracemi? Pohybujete se každý den na střeše? Ať jste zkušený pokrývač, klempíř, natěrač střech nebo...
Renovace fasády za poloviční nákladyRenovace fasády za poloviční náklady (2x)
Renovací fasády pomocí samolepicích fólií lze v porovnání s kompletní výměnou fasádních panelů ušetřit až polovinu nákla...
Předsazená montáž oken a dveří (2x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice