KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Svařování a dělení    Snadnější tvorba obrázků svarových, pájených a lepených spojů

Snadnější tvorba obrázků svarových, pájených a lepených spojů

Publikováno: 21.12.2015
Rubrika: Svařování a dělení

Schematické obrázky jsou nedílnou součástí specifikací výrobních procesů v mnoha odvětvích průmyslu. Pomocí CAD programů je možné tvořit konstrukční výkresy, ale když je třeba nakreslit jednoduchý obrázek, ať už jako součást technické dokumentace, WPS, NDT protokolu a nebo pracovní instrukce, jsou tyto programy zbytečně složité. V tu chvíli se na řadu dostává Word, Excel, Malování nebo jiný vektorový program. Někdo kreslí obrázky i ručně. Nyní je možné využít šikovnou alternativu, webovou aplikaci Weld designer.

VÝZNAM ZOBRAZENÍ SPOJENÍ DVOU POLOTOVARŮ
V technické praxi je běžnou součástí výrobního procesu výkresová dokumentace, na základě které se dorozumívá oddělení konstrukce, technologie, výroby a v konečné fázi i kontroly. Výrobní výkresy se připravují ve 3D konstrukčních programech, které jsou uzpůsobeny tak, aby se s jejich pomocí dalo nakreslit a vymodelovat takřka vše.

Kvůli tomu postrádají dostatečné zaměření na určitý segment, a to zejména u tvorby jednoduchých schematických obrázků. Ukážeme si možnost tvorby svarových spojení pomocí dostupných nástrojů, včetně nové webové aplikace Weld designer. 

K čemu nám takový obrázek je? Základem celého systému kvality ve svářečské výrobě je svarový spoj. Ten má obrovský význam z hlediska výrobního a kontrolního procesu. Každá svařovaná součást nebo konstrukce, která je jako sestava spojena z různých polotovarů, obsahuje svarové spoje, které musí být provedeny v takové kvalitě, aby byla zaručena požadovaná životnost výrobku. Zobrazení svarového spojení v rámci prováděcí dokumentace je ve výrobním procesu neodmyslitelnou součástí všech technologických postupů (WPS, BPS), pracovních instrukcí, protokolů pro NDT či DT, svařovacích a řezných plánů, inspekčních zpráv, ale také v rámci veřejných publikací, učebnic, skript aj.

SOUČASNÉ NÁSTROJE PRO TVORBU OBRÁZKŮ SVAROVÝCH SPOJENÍ
Je obvyklé, že postupy, protokoly a jiné technické dokumenty jsou často vytvořeny v Microsoft Office. Tyto aplikace nabízejí k využití funkce malování, což se zdá být logickým postupem pro výrobu obrázků do technických dokumentů. Obrázky nevypadají špatně, ale musíme se vypořádat se značnými omezeními danými tím, že obrázek skládáme z prvků v textovém editoru. Jednotlivé obrázky se velice špatně kopírují, přesné sestavení je náročné a zdlouhavé. Nemáme k dispozici žádné předem definované polotovary a vše kreslíme pouze ze základních tvarů a křivek. Pracnost ručního kótování při tomto způsobu kreslení ani není třeba zmiňovat.

Další nástroje, pomocí kterých můžeme vytvořit obrázek svarového spojení, jsou spíše obecného zaměření. Patří mezi ně zejména CAD programy nebo jiný software pro vektorové malování. V moderním 3D konstrukčním systému jsou generovány výkresy na základě 3D modelu. Abychom mohli vytvořit obrázek svarového spojení, musíme vyrobit 3D model a poté ho převést do výkresového formátu v daném pohledu. Pokud se tomu chceme vyhnout, můžeme vytvořit výkres přímo v 2D aplikaci. Toto je mnohdy časově náročné. Výsledek je sice graficky uspokojivý, ale ceny licencí za CAD software se pohybují v řádech stovek tisíc.

WEBOVÁ APLIKACE WELD DESIGNER
Weld designer vznikl jako reakce na poptávku po snadném a dostupném programu pro tvorbu výše zmíněných obrázků. Jeho cílem je doplnit stávající postupy tvorby dokumentace zejména tam, kde bylo doposud nutné používat komplikovaná řešení.

Jedná se o aplikaci, ke které se přihlásíte na www.welddesigner.cz. Pracujete tedy přímo ve vašem prohlížeči. Díky rychlému vývoji v oblasti internetových prohlížečů bylo dosaženo pohodlného ovládání, které je srovnatelné s ovládáním klasických programů. Jaké jsou další výhody? Tuto webovou aplikaci nemusíte instalovat, můžete se snadno přihlásit odkudkoliv a své dokumenty máte vždy k dispozici. Weld designer funguje pohodlně i na tabletu.

I přes svou zdánlivou jednoduchost se jedná o profesionální nástroj, který je plně specializovaný na vytváření obrázků z různých oblastí průmyslové praxe. Obsahuje mnoho předdefinovaných polotovarů a také šablon obrázků, ze kterých můžete při tvorbě vycházet.

K dispozici jsou plechy, trubky, tyče, podložky, normalizované polotovary v různých pohledech, řezech a detailech. Každý polotovar je možné rozměrově měnit, včetně způsobu jeho zakončení. Pracovní okno ukazuje vždy rozměry, úhel natočení i parametry svarové plochy. Následuje snadné okótování jednotlivých rozměrů, úhlů, průměrů a poloměrů. Kóty jsou přepisovatelné, přizpůsobují se požadavkům uživatele s ohledem na zvyklosti technického kreslení.

V případě svařování jsou na výběr svarové plochy typu I, V, Y, U, K, X, speciální provedení aj. Vytvářet můžete jednovrstvé i vícevrstvé svary. Jejich tvar si můžete libovolně upravit tak, aby odpovídal reálným požadavkům. Označení čísla svaru nebo doplnění dalších textů je samozřejmostí. Obrázky jsou vizuálně atraktivní, lehce čitelné a již na první pohled srozumitelné.

Další přidanou hodnotu přináší katalog všech vámi vytvořených obrázků, který také obsahuje automaticky sbíraná metadata, tedy data o tom, jaké polotovary se v obrázku vyskytují, jaké jsou využity druhy svarů atd. Díky tomu můžete své obrázky filtrovat a při tvorbě nového obrázku snadno najít podobný základ, ze kterého je možné vycházet.
 
Weld designer mohou používat jak jednotlivci, tak celé firmy. Díky uložení dat v cloudu umožňuje Firemní licence spolupracovat zaměstnancům v rámci jediného účtu a sdílet všechny obrázky mezi sebou. Výstupem jsou kvalitní obrázky v bitmapovém formátu png (v tiskové kvalitě), které můžete jedním klikem vložit do vašich dokumentů.

ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
V tomto článku jsme si ukázali, že existuje více možností, jak kreslit obrázky svarových, pájených a lepených spojů. Weld designer představuje moderní alternativu k existujícím nástrojům. Plně nahrazuje tvorbu obrázků ve Wordu, Excelu a Malování a svým zacílením dovede být šikovným specializovaným doplňkem k CAD programům, které již ve své praxi používáte.

Vzhledem k rychlosti, kterou se ve Weld designeru obrázky kreslí i exportují, se vyplatí ho použít i v případě, že již máte vytvořeny vlastní obrázky v CADu nebo jiném programu. Jednou za čas bude třeba nakreslit obrázek nový a v tu chvíli je jasnou volbou nástroj, co to dokáže rychle a jeho výstupem je kvalitní a srozumitelný obrázek. Vyzkoušejte si Weld designer zdarma na www.welddesigner.cz

Easier Creation of Pictures of Welded, Soldered and Bonded Joints
The scheme pictures represent an inseparable part of specification of production processes in numerous industrial sectors. By means of CAD programmes, it is possible to create construction drawings, but if a simple picture is required, whether as a part of a technical documentation, WPS, NDT protocol or work instructions, these programmes are pointlessly complicated. At this point, Microsoft Word, Excel, Painting or other vector program is used. Some draw pictures even by hand. But now it is possible to use a handy alternative, the Weld Designer web application.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obrázky do WPS v aplikaci Weld designerObrázky do WPS v aplikaci Weld designerKótování svaru a pájení v aplikaci Weld designerKótování svaru a pájení v aplikaci Weld designerNakreslení jednoduchého obrázku v MS Word trvalo přibližně 9 minutVytvoření obrázku v CAD programu trvalo zhruba 7 minutAplikace Weld designer – katalog vytvořených obrázků i s vyhledávánímAplikace Weld designer – kótování v pracovním okněTakto složitý obrázek vytvoříte ve Weld designeru do 5 minutTakto složitý obrázek vytvoříte ve Weld designeru do 5 minut

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování slabých plechůSvařování slabých plechů (294x)
Nejprve to hlavní – co si představit pod pojmem slabý plech. Je to tenký plech válcovaný za studena plech tloušťky 0,6 –...
Volba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označeníVolba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označení (201x)
Pro stavební svařované staticky, dynamicky a únavově namáhané konstrukce, pracující za teplot v podcreepové oblasti jsou...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (188x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

NEJlépe hodnocené související články

První jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskemPrvní jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskem (5 b.)
První jeřábový hák na světě vyrobený technikou 3D tisku úspěšně prošel zátěžovými testy na 80 tun a souvisejícími kontro...
„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Lumír Al-Dabagh, generální ředitel ZVU STROJÍRNY, a. s....
Eurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbuEurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbu (5 b.)
Časům nakupování průmyslových strojů na slepo, bez osobního vyzkoušení a podrobné znalosti strojů, provozních nákladů a ...

NEJdiskutovanější související články

Varianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalemVarianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalem (4x)
Svařování obalenou elektrodou rozhodně nepatří mezi zastaralé metody. Použití kvalitní obalené elektrody umožňuje vytvoř...
Použití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355MLPoužití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355ML (3x)
Při návrhu svařované mostní konstrukce pro městkou komunikaci v Praze Troji byla posuzována možnost použít místo klasick...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (2x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice