KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Technologie    Rýpadlo z Česka začalo těžit skrývku v jednom z největších dolů na Balkáně

Rýpadlo z Česka začalo těžit skrývku v jednom z největších dolů na Balkáně

Publikováno: 5.5.2016
Rubrika: Technologie

Společnost NOEN navrhla, vyrobila a předala zákazníkovi v bulharském Radnevu rýpadlo speciálně uzpůsobené tamějším podmínkám. Ověřovací provoz téměř 600 tunového a 52 metrů dlouhého stroje začal 22. prosince, v náročných podmínkách by měl pracovat více než 25 let.

Bulharské firmě Mini Marica-Iztok bylo kolesové rýpadlo dodáno takzvaně na klíč. Pracovníci NOENu tento stroj navrhli, vyprojektovali, dodali a postupně smontovali veškeré části, které nakonec v jihobulharském dolu v Radnevu odladili tak, aby mohli uvést rýpadlo 18. prosince 2015 slavnostně do provozu.

„Tímto kontraktem jsme se posunuli mezi velmi úzký okruh světových dodavatelů v oboru těžebních strojů. Navíc jsme navázali na tradici strojírenských dodávek na Balkán ještě z dob Československa. Poslední rýpadlo tuzemské provenience bylo do Bulharska dodáno v roce 1964, tehdy pod značkou Škoda,“ uvádí generální ředitel společnosti NOEN Pavel Cesnek.

Význam zakázky potvrdila i účast politických představitelů obou zemí na slavnostním uvedení do provozu: náměstka ministra průmyslu České republiky Jiřího Koliby a náměstka bulharské ministryně průmyslu Zeco Stankova.

RÝPADLO, JEŽ DOKÁŽE VYTĚŽIT AŽ 1 300 m3 ZA HODINU
Kompaktní kolesové rýpadlo, pojmenované jako KR1300Xk (K400.1), bude v hnědouhelném dole vidět už z dáli. Je totiž dlouhé 52 metrů, široké 15 metrů a vysoké 15 metrů. Jeho hlavní součástí je ale v průměru 8metrové koleso.

Stroj začal v jednom z největších hnědouhelných dolů na Balkáně, kde se roční těžba pohybuje okolo 30 miliónů tun uhlí, těžit ihned po předání. Při svém maximálním výkonu v Radnevu vytěží 1 300 m3/hod a v těchto extrémně náročných podmínkách vydrží odhadem více než 25 let.

NÍZKÝ MĚRNÝ TLAK JAKO UNIKÁTNÍ ŘEŠENÍ PRO TĚŽBU NA NAVÁŽCE
Největší zajímavostí konstrukce rýpadla je jeho nízký měrný tlak dosahující pouhých 0,06 MPa. „V kombinaci s vysokým výkonem tak naši inženýři navrhli zcela unikátní stroj, jenž potvrzuje vysokou prestiž českých inženýrů i na zahraničních projektech,“ oceňuje nápaditost svých zaměstnanců Pavel Cesnek.

A proč měla celá zakázka tak přísná kritéria? Rýpadlo KR1300Xk totiž bude muset v radnevském dole pracovat na navážce, tedy již jednou navezených 48 miliónech m3 zeminy, jejíž odtěžení otevře cestu k další těžbě uhlí.

TECHNICKÉ ŘEŠENÍ OCENĚNÉ ODBORNOU POROTOU
„Navážka je velmi kluzká a nestabilní. Pokud by se tak těžký stroj propadl nebo nepřiměřeně naklonil, bylo by jeho vyprošťování značně složité. Rýpadlo proto odpovídá nekompromisnímu požadavku na měrný tlak, ale zohledňuje i snadnější vyjetí, kdyby se například jedna strana neúměrně zabořila do terénu,“ popsal výjimečnost stroje obchodní manažer Vladimír Karpíšek.

Během výroby a montáže KR1300Xk se společnost NOEN navíc účastnila i největšího odborného strojírenského veletrhu na Balkáně, kde získala za konstrukci tohoto rýpadla nejvyšší ocenění – Zlatou medaili a diplom. „Odbornou porotu zaujalo především jedinečné uzpůsobení rýpadla specifickým podmínkám v Radnevu a také krátká doba, za kterou jsme stihli zakázku zrealizovat,“ shrnuje Vladimír Karpíšek a dodává, že firma tak ve své kategorii předčila i mezinárodní konkurenci.

TECHNICKÉ PARAMETRY RÝPADLA:

  • Průměr kolesa: 8 m
  • Výkon pohonu kolesa: 265 kW
  • Jmenovitá rypná síla: 65 kN/m
  • Teoretický výkon: 1 300 m3/hod.
  • Výška rýpadla: 15 m
  • Hmotnost rýpadla: 595 t
  • Rychlost pojezdu max.: 6 m/min
  • Měrný tlak na terén: 0,06 MPa

Czech Excavator Started to Mine Overburden in One of the Biggest Mines in the Balkans
Company NOEN designed, produced and delivered to a customer an excavator, specially adapted to the local conditions, in Bulgarian Radnev. The test running of almost 600-ton and 52-meter-long machine started on 22 December and it should work in difficult conditions for more than 25 years.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Kompaktní kolesové rýpadlo KR1300XkKompaktní kolesové rýpadlo KR1300Xk

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Billboard V-2*8 × 18 mBillboard V-2*8 × 18 m (32x)
Autori článku spracovali projekty konštrukcií billboardov rozmerov 8 × 18 m, realizovaných pri diaľnici D1 pri vstupe do...
X-BT systém společnosti Hilti pro spojování a zemnění ocelových konstrukcíX-BT systém společnosti Hilti pro spojování a zemnění ocelových konstrukcí (27x)
Aktuální číslo časopisu Konstrukce je tematicky věnováno všem, kteří dělají technicky krásné stavby z oceli. Předpokládá...
Modelování ocelové konstrukce elektrárny na konkrétním případu – Värtaverket StockholmModelování ocelové konstrukce elektrárny na konkrétním případu – Värtaverket Stockholm (22x)
Pro modelování ocelových konstrukcí je určena aplikace Tekla Structures. Tato aplikace umožňuje tvorbu interaktivního 3D...

NEJlépe hodnocené související články

X-BT systém společnosti Hilti pro spojování a zemnění ocelových konstrukcíX-BT systém společnosti Hilti pro spojování a zemnění ocelových konstrukcí (5 b.)
Aktuální číslo časopisu Konstrukce je tematicky věnováno všem, kteří dělají technicky krásné stavby z oceli. Předpokládá...
Výroba svařované konstrukce pro záchranný systém ropné plošiny LA1200 SUVýroba svařované konstrukce pro záchranný systém ropné plošiny LA1200 SU (5 b.)
Záchranný systém LA1200 SU (ocelová konstrukce + záchranný člun FF1200) byl navržen pro spuštění (evakuaci) 70 osob z of...

NEJdiskutovanější související články

Výroba svařované konstrukce pro záchranný systém ropné plošiny LA1200 SUVýroba svařované konstrukce pro záchranný systém ropné plošiny LA1200 SU (1x)
Záchranný systém LA1200 SU (ocelová konstrukce + záchranný člun FF1200) byl navržen pro spuštění (evakuaci) 70 osob z of...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice